Ολοένα και πληθαίνουν τα παράπονα των Καλαμπακιωτών για την ποιότητα και την ταχύτητα του διαδικτύου, καθώς δυστυχώς παραμένουμε θεατές των μεγάλων αλλαγών που εξαγγέλλονται εδώ και χρόνια για ταχύτητες που παραμένουν άπιαστο όνειρο.
Σε μία εποχή που αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες των εργαζομένων, καθώς η παροχή υπηρεσιών από το σπίτι έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, όπως αυξάνονται και οι ανάγκες των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας (σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών), αλλά και οι ανάγκες της πόλης μας ως τουριστικού προορισμού, το υπάρχον δίκτυο προσφέρει μόνο απογοήτευση.
Όπως κατέγραψε η έρευνα της εφημερίδας “Τα Μετέωρα”, ένα μικρό ποσοστό χρηστών του διαδικτύου απολαμβάνει ταχύτητες της τάξης των 100 mbps στην πόλη της Καλαμπάκας και στο χωριό του Καστρακίου, ένα μικρό επίσης ποσοστό ταχύτητες περί τα 50 mbps και το μεγαλύτερο ποσοστό αρκείται σε 2, 8, 12, 24 ή στην καλύτερη των περιπτώσεων 30 mbps.
Οι υπάρχουσες υποδομές συχνά αδυνατούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων, επιχειρήσεων και επισκεπτών, δημιουργώντας ένα τεράστιο ψηφιακό χάσμα σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η εγκατάσταση ενός σύγχρονου δικτύου οπτικών ινών μπορεί να αποτελέσει τη λύση, προσφέροντας γρήγορες και αξιόπιστες συνδέσεις για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.
Για τους απλούς κατοίκους, η ταχύτατη πρόσβαση στο διαδίκτυο σημαίνει ευκολία στην καθημερινότητα.
Οι συμπολίτες μας θα μπορούν να επωφεληθούν από υπηρεσίες τηλεϊατρικής, μειώνοντας την ανάγκη για μετακινήσεις προς μεγάλα νοσοκομεία, ή να χρησιμοποιούν πλατφόρμες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τάχιστη διεκπεραίωση υποθέσεων. Επιπλέον, το γρήγορο ίντερνετ δίνει τη δυνατότητα για ευχάριστη ψυχαγωγία, όπως streaming βίντεο υψηλής ανάλυσης, διαδικτυακά παιγνίδια και επικοινωνία με φίλους και συγγενείς μέσω βιντεοκλήσεων χωρίς διακοπές.
Οι τοπικές επιχειρήσεις σίγουρα θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα που χρειάζονται και απαιτούν μεγάλες ταχύτητες, όπως οι πλατφόρμες cloud και οι εφαρμογές ψηφιακής επιχειρηματικότητας.
Η εγκατάσταση οπτικών ινών μπορεί να ενισχύσει φυσικά και την τουριστική βιομηχανία της Καλαμπάκας. Οι ταξιδιώτες, που είναι πλέον εξοικειωμένοι με τις υψηλές ταχύτητες διαδικτύου, θα νιώθουν άνετα να επισκέπτονται και να παραμένουν σε μια πόλη με άριστη τεχνολογική υποδομή.
Φυσικά και οι τοπικές επιχειρήσεις και ο Δήμος Μετεώρων θα μπορούν να προωθήσουν εύκολα τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες της περιοχής μέσω διαδικτύου, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την προβολή της πόλης.
Η εξέλιξη του διαδικτύου
Όταν ξεκίνησε το ADSL στην Ελλάδα, η ελάχιστη ταχύτητα σύνδεσης ήταν 384Kbps.
Σήμερα, η μικρότερη σύνδεση ADSL είναι 2Mpbs, η μεγαλύτερη είναι 24Mbps, ενώ στο πρωτόκολλο VDSL οι ταχύτητες φτάνουν μέχρι και τα 50Mbps και στο Giga Fiber τα 100/200Mbps.
Για να συνδεθούμε όμως στο Internet μέσω ADSL, η τηλεφωνική γραμμή που ξεκινά από το σπίτι μας καταλήγει με μια συσκευή δικτύου που ονομάζεται Digital Subscriber Line Access Multiplexer (DSLAM).
Ο ρόλος του DSLAM είναι να συγκεντρώσει την κίνηση των δεδομένων αλλά και της φωνής από πολλαπλούς συνδρομητές, και να τα συνδυάσει σε ένα περίπλοκο «σήμα» με μία τεχνική διαδικασία.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του ADSL είναι πως χρησιμοποιεί τα καλώδια του υπάρχοντος τηλεφωνικού δικτύου από χαλκό.
Το πρόβλημα όμως είναι πως όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του καλωδίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια στις υψηλότερες συχνότητες, ενώ υπάρχουν και οι φθορές και η υγρασία που υποβιβάζουν ακόμη περισσότερο την απόδοσή του.
Ως εκ τούτου, όσο μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στο σπίτι μας και το DSLAM, τόσο χαμηλότερο είναι το εύρος των συχνοτήτων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και κατά συνέπεια τόσο χαμηλότερη η μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού.
Τα δικαιώματά μας
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ), οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο υποχρεούνται να ενημερώνουν τους συνδρομητές τους για την ελάχιστη, μέγιστη και συνήθως διαθέσιμη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους.
Ο καταναλωτής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων, μέσω υποβολής παραπόνου στον πάροχο, σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα (δυνατότητα διενέργειας μετρήσεων από την πλευρά του καταναλωτή μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που ο ίδιος ο πάροχος καθιστά διαθέσιμη χωρίς χρέωση στους συνδρομητές του για την επιβεβαίωση και τον έλεγχο των τιμών ταχυτήτων).
Τα σχέδια των παρόχων
Οι υπάρχοντες ισχυροί πάροχοι τηλεφωνίας και ίντερνετ στη χώρα μας (COSMOTE, VODAFONE, NOVA) κατά καιρούς εξαγγέλλουν την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη χώρα, αλλά μέχρι σήμερα περιορίζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλα αστικά κέντρα που μπορούν να τους προσφέρουν προσφέρουν ανταποδοτικά κέρδη.
Στους παρόχους αυτούς ήρθε να προστεθεί φέτος δυναμικά η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, ταράσσοντας τα «ήρεμα νερά».
Οι άλλες λύσεις
Η κατάσταση που επικρατεί στην Καλαμπάκα και σε πολλές άλλες μικρές πόλεις της Ελλάδας και όλου του κόσμου έχει φέρει στην επικαιρότητα τη λύση που προσφέρει η Starlink.
Πρόκειται για ένα δορυφορικό δίκτυο που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται η εταιρεία SpaceX, που ιδρύθηκε από τον Elon Musk. Το δίκτυο χρησιμοποιεί ένα σύνολο δορυφόρων που τοποθετούνται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, με στόχο το διαδίκτυο να γίνει πιο γρήγορο και προσβάσιμο, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Το μηνιαίο κόστος σήμερα ανέρχεται στα 40 ευρώ, ενώ απαιτείται και εξοπλισμός, η αγορά του οποίου στοιχίζει από 350 ευρώ και πάνω.
Η λύση αυτή προσφέρει ταχύτητες (για download) από 193-310 mbps!
Υπάρχουν και οι λύσεις με τα νέας γενιάς ρούτερ που δέχονται κάρτες sim και προσφέρουν την ταχύτητα που διατίθεται από τον εκάστοτε πάροχο στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του.
Το κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ μηνιαίως περίπου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!