Ντομάτα γίγας βρέθηκε σε μποστάνι του χωριού Ποτιδανεία, στην ορεινή Φωκίδα. Η τομάτα στη φωτογραφία που βλέπετε ζυγίζει περίπου ενάμιση κιλό και βρέθηκε στον κήπο του προέδρου της κοινότητας κύριου Παπαγεωργίου.
Η κόκκινη ντομάτα, προέρχεται από τον ίδιο γιγαντιαίο κήπο και ζυγίζει 1200 γρ. Σε ερώτησή του NafpaktiaNews, αν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, η απάντηση ήταν αρνητική. Το μόνο που χρησιμοποιήθηκε ήταν κοπριά ζώων.
Το χωριό Ποτιδάνεια (Άνω Παλαιοξάρι) βρίσκεται στο Δήμο Δωρίδος του Νομού Φωκίδος και έχει πληθυσμό 320 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.
Η Ποτιδάνεια (Ποτιδανία, πρώην Άνω Παλαιοξάρι), πήρε το όνομα της από την ομώνυμη αρχαία πόλη των Αποδοτών, ερείπια της οποίας σώζονται και σήμερα στον Αϊ -Νικόλα ανάμεσα στον Κάμπο και τον Παλαιόμυλο.
Η πόλη πρωτοαναφέρεται σε κείμενα, στην εκστρατεία των Αθηναίων εναντίον των Αιτωλών το 426 π.Χ. από το Θουκυδίδη, μαζί με άλλους οικισμούς των Αποδοτών: το Τείχιο, το Κροκύλειο και το Αιγίτιο. Η Ποτιδανία φέρεται να άκμασε ως πόλη του Κοινού των Αιτωλών στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα, περίοδο κατά την οποία έκοψε χάλκινο νόμισμα.
Το όνομα της Ποτιδανίας επανεμφανίζεται πολύ αργότερα, το 1835, – μετά την συγκρότηση των πρώτων δήμων του νεοελληνικού κράτους – στο δήμο Ποτιδανίας, που είχε έδρα το Άνω Παλαιοξάρι και γεωγραφικά σχεδόν ταυτίζονταν με το σημερινό δήμο Ευπαλίου.
Ο δήμος Ποτιδανίας με την αρχική του μορφή των 16 οικισμών -1835 έως 1869 -, και τη μετέπειτα του 1869 μορφή του με τα πέντε χωριά: Άνω Παλαιοξάρι, Κάτω Παλαιοξάρι, Τείχιο, Στύλια, Περιθιώτισα και τη Μονή Βαρνάκοβας, επέζησε ως διοικητική μονάδα μέχρι την κατάργηση των δήμων το 1912. Όμως, το όνομα «Ποτιδάνεια» κληρονόμησε ο οικισμός του Άνω Παλαιοξαρίου, που το κατοχύρωσε και τυπικά με το Β.Δ. του 1940.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!