Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη στιγμή που το Curiosity “πάτησε” για πρώτη φορά στο έδαφος του Άρη.
Οι επιστήμονες της NASA δημιούργησαν το ρόβερ με σκοπό να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, να διαπιστώσει εάν το σημείο το οποίο είχε επιλεχθεί στον κρατήρα Gale προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του νερού και έρευνες για τον αν ο πλανήτης έχει ευνοϊκές συνθήκες για μελλοντική εξερεύνηση από τους ανθρώπους.
Μέσα σε αυτή την πενταετία το Curiosity έχει μεταφέρει πληθώρα εικόνων από τον Κόκκινο Πλανήτη.
Το όχημα εκτοξεύθηκε τις 26 Νοεμβρίου 2011 από το Cape Canaveral και “πάτησε” στην περιοχή Aeolis Palus , στο κρατήρα Gale, στις 5 Αυγούστου 2012. Το ρομπότ “προσαρειώθηκε” περίπου 2,4 χιλιόμετρα μακριά από το προκαθορισμένο σημείο, σε μια περιοχή που ονομάστηκε Bradbury Landing, μετά από ταξίδι απόστασης 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Το Curiosity έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, με βάρος 899 κιλά, 3 μέτρα μήκος, 2,7 μέτρα πλάτος και 2,2 μέτρα ύψος. Με τον εξοπλισμό του μπορεί να αναλύσει τη χημική σύσταση δειγμάτων που λαμβάνει.
Η NASA για να γιορτάσει τα πέντε χρόνια του Curiosity στον Άρη δημιούργησε αυτό το υπέροχο time-lapse βίντεο με εικόνες που έχει στείλει η κάμερα του ρόβερ από τον Κοκκινό Πλανήτη.
Ο χάρτης που βλέπουμε στο βίντεο δείχνει την τοποθεσία που βρίσκεται το ρόβερ καθώς εξερευνά τον κρατήρα Gale.
Ο κρατήρας Gale
Έχει διάμετρο 94 χιλιόμετρα και η κορυφή του έχει απόσταση τον πυθμένα του περίπου πέντε χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έστειλε το ρομπότ αποκαλύπτουν το υδάτινο παρελθόν του κρατήρα. Υπήρχε εκεί μια τεράστια ήρεμη λίμνη στην οποία υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να αναπτυχθεί ζωή.