Τώρα πια μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα: να «δουλέψουν» σε γραφεία, να «υποκαταστήσουν» ερωτικούς συντρόφους στο κρεβάτι σας, να δώσουν εντολές στην τοστιέρα. Φυσικό και αναμενόμενο ήταν, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή θα έφταναν και στη φιλαρμονική.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Πρώτου Φεστιβάλ Ρομποτικής που έγινε στην Πίζα της Ιταλίας, για πρώτη φορά στην ιστορία ένα ρομπότ διηύθυνε μια ολόκληρη ορχήστρα. Το ρομπότ, που μπορεί να κινεί και τους δύο του βραχίονες, σχεδιάστηκε από την ελβετική εταιρία υψηλής τεχνολογίας ABB και ονομάζεται YuMi, λέξη που προέρχεται από το -οποία έκπληξη- «you and me» (εσείς και εγώ).
«Διδάχτηκε» όλες τις κινήσεις από τον Αντρέα Κολομπίνι, διευθυντή ορχήστρας της Φιλαρμονικής της πόλης Λούκα στην Τοσκάνη, ο οποίος στις πρόβες κρατούσε τα χέρια του YuMi ώστε το ρομπότ να απομνημονεύσει τις κινήσεις.
Έκανε το ντεμπούτο του στο Θέατρο Βέρντι της Πίζας και όπως ήταν αναμενόμενο έκλεψε την παράσταση. Ο YuMi διηύθυνε τρία από τα 18 έργα που παρουσίασε η Φιλαρμονική της Λούκα και ο διάσημος ιταλός τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, μεταξύ άλλων και την άρια «La donna e mobile» από τον Ριγολέττο του Βέρντι
«Οι αποχρώσεις των κινήσεων των χεριών ενός διευθυντή ορχήστρας έχουν αναπαραχθεί πλήρως σε ένα επίπεδο που ήταν αδιανόητο σε μένα προηγουμένως», έγραψε ο Κολομπίνι σε μια ανάρτηση στο μπλογκ του πριν από την παράσταση.
Ο αυτοματισμός έχει ήδη επιτευχθεί στη συγγραφή μουσικής αλλά μάλλον δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει το ανθρώπινο θαύμα. Ο YuMi, ο οποίος μπορεί επίσης να λύσει τον κύβο του Ρούμπιν και να περάσει κλωστή σε βελόνα, δεν θα τα καταφέρει ποτέ να αντιγράψει το εκλεπτυσμένο πνεύμα και τον αυθορμητισμό ενός ανθρώπου – διευθυντή ορχήστρας, δεξιότητες που απαιτούνται σε μεγάλες παραστάσεις. Παρόλα αυτά οι δυνατότητες του ρομπότ είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Που θα οδηγήσουν όλα αυτά; Μένει να το δούμε.