Ο 67χρονος θανατοποινίτης Vernon Madison πάσχει από άνοια, μια κατάσταση που τον έχει γλιτώσει από τη φονική ένεση ουκ ολίγες φορές και όπως ισχυρίζονται δικαστικοί κύκλοι αποκαλύπτει τα ψεγάδια του συστήματος της θανατικής ποινής.
Η τελευταία προγραμματισμένη εκτέλεσή του ήταν να συμβεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2018, αναβλήθηκε όμως για μια ακόμα φορά, μισή ώρα πριν από τη φονική ένεση, τώρα με τη σφραγίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, καθώς από τα πολλαπλά εγκεφαλικά που έχει υποστεί ο θανατοποινίτης έχει χάσει τη μνήμη του, πλάι στην όρασή του και την ικανότητά του να βαδίζει.
Ο Madison περιμένει την εκτέλεσή του από το 1994, μόνο που τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει οριστικά αν η εκτέλεσή του αποτελεί «μια σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία» και αν είναι συνταγματικά νόμιμο να θανατώσεις έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία ανάμνηση από το έγκλημά του.
Ο θανατοποινίτης είχε σκοτώσει τον αστυνομικό Julius Schulte το 1985 και καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1994, στην τρίτη μάλιστα δίκη του, καθώς οι δύο προηγούμενες είχαν χαρακτηριστεί κακοδικίες από τα καμώματα του εισαγγελέα και τη φυλετική διάκριση στο σώμα των ενόρκων.
Τα τελευταία χρόνια όμως ο Madison έχει υποστεί πολλαπλά εγκεφαλικά και πλέον πάσχει από άνοια, όπως μας λέει η εφημερίδα «Mirror», κάτι που θεωρούν τραγικό οι δικηγόροι του να τον φέρει ενώπιον των ευθυνών του, καθώς όχι μόνο δεν θυμάται το έγκλημά του αλλά δεν μπορεί να καταλάβει κιόλας τον λόγο για την τιμωρία του.
Κάτι που αποδέχθηκε κατά βάση το Ανώτατο Δικαστήριο, που διέταξε προσωρινή παύση της εκτέλεσης, μέχρι να τελεσιδικήσει η περίεργη αυτή υπόθεση: «Δεν κατανοεί λογικά γιατί η πολιτεία της Αλαμπάμα θέλει να τον εκτελέσει», πρόσθεσαν με νόημα οι δικηγόροι του.
Η υπόθεση έχει μάλιστα βάση, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ήδη αποφασίσει πως η εκτέλεση ανθρώπων με σοβαρής μορφής νοητικές παθήσεις παραβιάζει το Σύνταγμα. Κάτι που αναγνώρισε και το πολιτειακό δικαστήριο της Αλαμπάμα το 2016, σε άλλη μια προγραμματισμένη εκτέλεσή του, όταν αποφάνθηκε πως το νοητικό του πρόβλημα τον απαλλάσσει από την εκτέλεση.
Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αμερικής, παρατείνοντας έτσι ένα θρίλερ που μετρά τουλάχιστον δύο χρόνια…
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!