Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η περίπτωση της μούμιας της Ροζαλίας Λομπάρντο. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι μόλις 2 ετών το οποίο γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1918 στο Παλέρμο και πέθανε τον Δεκέμβριο του 1920 από πνευμονία…
Η μούμια της Ροζαλία Λομπάρντο είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένα μούμιες του κόσμου, και είναι μία από τις περίπου 8.000 (!) μούμιες που βρίσκονται στις κατακόμβες κάτω από το μοναστήρι των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Σικελίας!
Το παρατσούκλι «Ωραία Κοιμωμένη» της δόθηκε γιατί μοιάζει σαν να κοιμάται μέσα στο γυάλινο φέρετρο.
Την εβδομάδα που πέρασε, ιταλικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η μούμια της Ροζαλία Λομπάρντο, κούνησε τα βλέφαρά της πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αναφέρουν μάλιστα ότι κάποια στιγμή αποκαλύφθηκαν τα καλοδιατηρημένα μπλε μάτια της! Το φαινόμενο αυτό έχει καταγραφεί πολλές φορές σε βίντεο και αποτέλεσε αντικείμενο για διάφορες μεταφυσικές εικασίες για σειρά ετών, αλλά οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Ειδικοί και αρχαιολόγοι επιμένουν ότι το γεγονός ότι ανοιγοκλείνει τα μάτια της είναι απλώς μία οφθαλμαπάτη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η οφθαλμαπάτη αυτή παράγεται από το φως που φιλτράρεται μέσω των πλευρικών παραθύρων και κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αλλάξει. Τα μάτια
της δεν είναι εντελώς κλειστά. Δεν ήταν ποτέ εντελώς κλειστά».
Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει απ΄οτις υπόλοιπες μούμιες, είναι το γεγονός ότι είναι πολύ καλά διατηρημένη.
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ενώ οι περισσότερες από τις μούμιες αφυδατώθηκαν από το ξηρό περιβάλλον, η μούμια της Ροζαλίας είχε μουμιοποιηθεί τεχνητά.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν άνθρωποι που έψαξαν το παρελθόν της Ροζαλία, για να την διατηρήσει στην αιωνιότητα, ο πατέρας της στράφηκε στον Ταριχευτή Αλφρέντο Σαλάφια, φημισμένο ταριχευτή από τη Σικελία ο οποίος όμως δεν αποκάλυψε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσε στις μούμιες.
Το 2009 σύμφωνα με το newsit ανακαλύφθηκε ένα χειρόγραφο στο οποίο αναφέρονται ως συστατικά για την μουμιοποίηση της Ροζαλία η γλυκερίνη, φορμαλίνη κορεσμένη με θειικό ψευδάργυρο και χλώριο αλλά και ένα μέρος ενός διαλύματος αλκοόλης κορεσμένης με σαλικυλικό οξύ.
Η φορμόλη σκότωσε τα βακτήρια, η γλυκερίνη διατήρησε το σώμα της, προστατεύοντάς το ταυτόχρονα από την ξηρότητα, το σαλικυλικό οξύ σκότωσε τους μύκητες, ενώ τα άλατα ψευδαργύρου πέτρωσαν ουσιαστικά το σώμα της, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Σχεδόν 100 χρόνια μετά το θάνατό της, η Ροζαλία μοιάζει αλλόκοτα ζωντανή. Το 2009, μια μαγνητική τομογραφία του πτώματος παρήγαγε την πρώτη 3D απεικόνιση του μικρού κοριτσιού και αποκάλυψε ότι όλα τα όργανά της ήταν απολύτως ανέπαφα.
Σε time-lapse φωτογραφίες, τα μάτια Rosalia δείχνουν να ανοιγοκλείνουν και να αποκαλύπτουν τις μπλε ίριδες της να είναι σχεδόν άθικτες από την αποσύνθεση.
Υπάρχουν και επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η κίνηση των βλεφάρων πιθανότατα προκα είται από τις αλλαγές στη θερμοκρασία δωματίου και την υγρασία στις κατακόμβες, όμως έχει σίγουρα τροφοδοτήσει πολλές δοξασίες που θέλουν το πνεύμα της να επιστρέφει στο σώμα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η “Ωραία Κοιμωμένη” προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αν και ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή της.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το βίντεο μπορεί να προκαλέσει φοβίες σε ανήλικους
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!