Σοκ έπαθαν οι κάτοικοι μιας περιοχής στον Αρκτικό Κύκλο της Ρωσίας στη θέα ενός μεγάλου ποταμού, που βάφτηκε κόκκινος μετά τη διαρροή 20.000 τόνων καυσίμων από θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο.
Οι εικόνες της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας στον ποταμό Αμπάρναγια κοντά στην πόλη Νορίλσκ προκάλεσαν την οργή του Βλαντίμιρ Πούτιν τη μέρα, μάλιστα, που ανακοίνωνε θετικά νέα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος τα έψαλε στη διάρκεια κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης σε αξιωματούχο για την καθυστέρηση των τοπικών Αρχών να αντιληφθούν εγκαίρως την καταστροφή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη Νορίλσκ.
Συνεργεία έχουν στο μεταξύ περιορίσει, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Τass, την πετρελαιοκηλίδα, που πρόλαβε να μολύνει έκταση 350 τ. χλμ. με τις ποσότητες των μολυσματικών ουσιών που κατέληξαν στα νερά του ποταμού να ξεπερνούν κατά δεκάδες χιλιάδες φορές τους φυσιολογικούς δείκτες, όπως εκτιμά η ρωσική ρυθμιστική Αρχή προστασίας της Φύσης. Η διαρροή συνέβη μετά την κατάρρευση μιας δεξαμενής καυσίμου της ενεργειακής εταιρείας της πόλης, που διαχειρίζεται τον θερμοηλεκτρικό Σταθμό- 3 στην τοποθεσία Κεϊρκάν και η οποία ανήκει στον όμιλο Nornikel. Ο διευθυντής του εργοστασίου Βιάτσεσλαβ Σταρόστιν συνελήφθη, ενώ Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας διερευνά τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκαν δύο 24ωρα προκειμένου να ενημερωθεί το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών για την καταστροφή.
Η Ρωσική επιτροπή ασφάλειας βιομηχανικών εγκαταστάσεων Rostekhnadzor είχε προειδοποιήσει από το 2017 -2018 για σωρεία παραβιάσεων στον εν λόγω σταθμό, σύμφωνα με τη δικτυακή πύλη RBC. H Norisk Nikel, μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο, λέει ότι οι παραβιάσεις δεν διαπιστώθηκαν στη συγκεκριμένη δεξαμενή, αλλά σε άλλες.
Η εταιρεία, η τιμή της μετοχής της οποίας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, υποστήριξε ότι το λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους λόγω της κλιματικής αλλαγής ίσως διέβρωσε τα θεμέλια της δεξαμενής με αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης και τη διαρροή των καυσίμων. Περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική, ταχύτερα από άλλες περιοχές του πλανήτη, κι αυτό συνιστά κίνδυνο για εγκαταστάσεις που έχουν χτιστεί στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφός της…