Σύμφωνα με μια νέα εντυπωσιακή μελέτη, ο κόνδορας των Άνδεων περνά σχεδόν όλο τον χρόνο που πετά χωρίς να κουνά τα φτερά του, καθώς η κίνηση των φτερών είναι μόνο το 1,3% του χρόνου της πτήσης.
Με βάρος έως 16 κιλά και με άνοιγμα φτερών περίπου 3,3 μέτρων, ο κόνδορας είναι το μεγαλύτερο πουλί στον κόσμο όσον αφορά στις δύο αυτές κατηγορίες. Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι το πτηνό μπορεί να καλύψει απόσταση πάνω από 160 χιλιομέτρων κουνώντας μια μόνο φορά τα φτερά του!
Από το 2013 μέχρι και το 2018, η βιολόγος Έμιλυ Σέπαρντ και η ομάδα της παρακολούθησαν οκτώ κόνδορες των Άνδεων κοντά στο Μπαριλότσε της Αργεντινής, προσκολλώντας πομπούς ικανούς να καταγράφουν κάθε κίνηση των φτερών κατά την πτήση των πουλιών.
Στόχος τους ήταν να μελετήσουν τις επιπτώσεις των διαφορετικών καιρικών συνθηκών στις πτήσεις των πουλιών, αλλά η έρευνά τους τους οδήγησε σε ένα πολύ πιο εντυπωσιακό εύρημα.
Στο πιο ακραίο παράδειγμα που καταγράφηκε κατά την έρευνα, ένας από τους κόνδορες πέρασε πάνω από πέντε ώρες στον αέρα χωρίς να κουνήσει ούτε μια φορά τα φτερά του και σε αυτό το διάστημα κάλυψε απόσταση 172 χλμ.
Ακόμα και πάνω από βουνά όπου οι συνθήκες ροής είναι πιο περίπλοκες οι κόνδορες χρειάστηκε να κάνουν πολύ μικρή κίνηση.
Ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι κανένα από τα πουλιά που μελετήθηκαν δεν ήταν ενήλικο, επομένως και τα «άπειρα» μπορούν να πετάξουν για ώρες με μια κίνηση των φτερών τους.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 230 ώρες δεδομένων πτήσης από τους οκτώ κόνδορες που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, και μόνο το 1% των ωρών αντιστοιχεί σε κινήσεις των φτερών των πουλιών κυρίως κατά τη διάρκεια των απογειώσεων.
Λόγω του μεγέθους και του βάρους τους, οι κόνδορες χρειάζονται πολλή ενέργεια για να απογειωθούν, αλλά μόλις φτάσουν στο επιθυμητό ύψος, εξοικονομούν ενέργεια για τη μέγιστη απόδοση.
ΦΩΤΟ: shutterstock
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!