1. Στην Ιαπωνία, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δείχνουν συμπάθεια και χαρίζουν δώρα στις κοπέλες. Η παράδοση αυτή επιτρέπει στις κοπέλες να δεχτούν κάποιον, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν κάποιον τολμηρό Ιάπωνα να τις προσεγγίσει.
2. Οι χιονάνθρωποι φτιάχνονται αυστηρά με δύο μπάλες, και όχι με τρεις όπως γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. 3. Στην Ιαπωνία, το κρέας και τα ψάρια είναι πολύ φτηνά, αλλά τα φρούτα είναι πανάκριβα. Ένα μήλο κοστίζει δύο δολάρια και μερικές μπανάνες 5 δολάρια. Το πιο ακριβό φρούτο είναι το πεπόνι, όπου μια συγκεκριμένη ποικιλία μπορεί να κοστίζει στο Τόκιο μέχρι και 200 δολάρια.
4. Ο Colonel Sanders (o ιδρυτής των ταχυφαγείων KFC) αποτελεί στην Ιαπωνία σπουδαίο σύμβολο των Χριστουγέννων, όπως η Coca-Cola στις ΗΠΑ. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι Ιάπωνες πάνε οικογενειακώς στα KFC και τρώνε μεγάλες μερίδες κοτόπουλου. Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων είναι ανεπίσημοι, καθώς οι περισσότεροι Ιάπωνες είναι Βουδιστές και Σίντο.
5. Πορνογραφικό υλικό πωλείται σχεδόν παντού και είναι συνήθως με τη μορφή των χεντάι. Τα χεντάι (hentai) μπορεί να είναι ανιμέ, μάνγκα και βιντεοπαιχνίδια με σεξουαλικό ή πορνογραφικό περιεχόμενο και μπορεί να πωλείται σε σούπερ μάρκετ, βιβλιοπωλεία και σε περίπτερα. Σε μικρά βιβλιοπωλεία τα χεντάι μπορεί να καταλαμβάνουν το ένα τρίτο του καταστήματος, ενώ σε μεγάλα βιβλιοπωλεία μπορεί να καταλαμβάνουν μέχρι και 2-3 ορόφους.
6. Στην Ιαπωνία τρώνε δελφίνια. Φτιάχνουν σούπες, σουβλάκια, τα τρώνε ακόμα και ωμά. Λέγεται ότι το κρέας του δελφινιού είναι νόστιμο και δεν θυμίζει ψάρι.
7. Στο ιαπωνικό μετρό και στα τρένα υπάρχουν βαγόνια αποκλειστικά για γυναίκες. Τα βάζουν συνήθως σε πρωινές ώρες αιχμής, έτσι ώστε να μην αγγίζει κανείς εσκεμμένα τις γυναίκες. Οι Ιάπωνες είναι ηδονοβλεψίες και το άγγιγμα των γυναικών σε πολυπληθή μέρη θεωρείται κάτι σαν «εθνικό σπορ». Γι’ αυτό το λόγο στην Ιαπωνία οι βιασμοί έχουν από τα μικρότερα ποσοστά στον κόσμο.
8. Στην Ιαπωνία, όλοι γνωρίζουν ότι η Hello Kitty προέρχεται από την Αγγλία.
9. Οι Ιάπωνες ποτέ δεν φεύγουν από τη δουλειά στην ώρα τους. Περιμένουν μέχρι να τους ειδοποιήσει ο εργοδότης ή να φύγει ο ίδιος για το σπίτι του. Και οι εργοδότες συνήθως αργούν 3-4 ώρες, μερικές φορές και παραπάνω. Αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να φύγει κάποιος νωρίτερα, για παράδειγμα μια γυναίκα για να πάρει το παιδί της από τον παιδικό σταθμό, θεωρείται προδοσία για τους συναδέλφους της.
10. Στην Ιαπωνία, το σχολικό έτος ξεκινάει την πρώτη Απριλίου και χωρίζεται σε τρίμηνα.
11. Ακόμα και σε κρύο φθινοπωρινό καιρό, το χειμώνα ή την άνοιξη, στις μαθήτριες απαγορεύεται να φοράνε καλσόν, και επιτρέπονται μόνο ψηλές κάλτσες με την σχολική στολή τους. Το μήκος της φούστας των μαθητριών ξεχωρίζει από την τάξη: όσο πιο μεγάλη τάξη, τόσο πιο κοντή η φούστα.
12. Αν το σορτσάκι, το φόρεμα ή η φούστα είναι πολύ κοντή, σε σημείο που να φαίνεται το εσώρουχο, θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο το βαθύ ντεκολτέ θεωρείται απαράδεκτο.
13. Η αξία της προσωπικής τιμής παίζει κεντρικό ρόλο στην Ιαπωνία, ακόμα και στην πολιτική. Ο τελευταίος πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα παραιτήθηκε όταν δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει μια υπόσχεση της εκστρατείας του. Το ίδιο και δύο προκάτοχοί του.
14. Η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου η αργοπορία του τρένου έστω και για ένα λεπτό θεωρείται αποτυχία του συστήματος. Ο μοναδικός λόγος που μπορεί να αργήσει το τρένο είναι κάποια αυτοκτονία στις ράγες του τρένου.
15. Η Ιαπωνία κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο. Οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται από συμπαράσταση προς κάποιον που ήδη αυτοκτόνησε ή έπειτα από απόφαση του αρχηγού της οικογένειας.
16. Το 30% των γάμων στην Ιαπωνία γίνονται από προξενιό των οικογενειών.
17. Σε όλες τις βόρειες πόλεις της Ιαπωνίας, όπου πέφτει το χειμώνα χιόνι, το πεζοδρόμιο και οι δρόμοι θερμαίνονται με υπόγεια θέρμανση. Έτσι δεν χρειάζεται να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι. Στην Ιαπωνία δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση. Ο κάθε κάτοικος ζεσταίνεται με όποιον τρόπο μπορεί: με φυσικό αέριο, σόμπες ή καλοριφέρ.
18. Στην Ιαπωνική γλώσσα υπάρχει η λέξη «karoshi», που σημαίνει «θάνατος από υπερκόπωση». Κατά μέσο όρο, από αυτή την αιτία πεθαίνουν 10 χιλιάδες άνθρωποι ετησίως.
19. Το κάπνισμα επιτρέπεται παντού, εκτός από τις πλατφόρμες του τρένου και στα αεροδρόμια. Αλλά δεν υπάρχουν σταχτοδοχεία και δεν επιτρέπεται να ρίξετε τη στάχτη κάτω, γι’ αυτό το λόγο κάθε καπνιστής Ιάπωνας κουβαλάει μαζί του ένα φορητό σταχτοδοχείο.
20. Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που έχει διατηρήσει επίσημα το καθεστώς της αυτοκρατορίας. Η αυτοκρατορική δυναστεία δεν έχει σταματήσει ποτέ. Ο βασιλεύον αυτοκράτορας Ακιχίτο σήμερα είναι άμεσος απόγονος του πρώτου αυτοκράτορα Jimmu, ο οποίος ίδρυσε την Ιαπωνία το 711 π.Χ.
21. Οι Ιάπωνες μιλάνε συνεχώς για το φαγητό, και την ώρα του φαγητού θεωρείται αγένεια να μην πείτε αρκετές φορές τη λέξη «oishii» (νόστιμο)
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!