Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαµανίας (Φ.Α.Τ.Α) ιδρύθηκε το 1893. Από τότε και έως σήμερα έχει επιδείξει πλούσιο κοινωνικό, πολιτιστικό, και οικονομικό έργο. Στους καταστατικούς σκοπούς της Αδελφότητας αναφέρονται, εκτός από τη ίδρυση σχολείου και την προικοδότηση κορασίδων, η παροχή βοηθήματος σε απόρους συγχωριανούς τους, η δανειοδότηση των μελών της, εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος στα γηραιά μέλη και κατασκευή σημαντικών κοινοτικών έργων στην περιοχή του χωριού και στην ευρύτερη εφ’ όσον αυτά εξυπηρετούν τους κατοίκους της Τζούρτζιας.
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Αδελφότητας που μετρά σήμερα 123 χρόνια ζωής ανήκει σ’ έναν εμπνευσμένο και δραστήριο άνθρωπο τον Χρήστο Δήμα (προσωνύμιο Ούτος), που υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Φ.Α.Τ.Α. Από το μακρινό 1893 έως σήμερα από το τιμόνι της Αδελφότητας πέρασαν πάρα πολλοί Πρόεδροι, που ο καθένας τους έβαλε την προσωπική του σφραγίδα για να στεριώσει και να διαδοθεί τόσο το έργο όσο και η φήμη της Φ.Α.Τ.Α στα πέρατα του κόσμου και όπου υπάρχει βλαχόφωνος Ελληνισμός.
Στην μακρόχρονη πορεία της η Φ.Α.Τ.Α κατάφερε να διασώσει και να διατηρήσει τα πολιτιστικά στοιχεία, τα ήθη και τα έθιμα, να κρατήσει ενωμένους όλους τους κατοίκους της Τζούρτζιας, να συσφίξει και να αναπτύξει τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων και να εμφυτεύσει στους νέους την αγάπη για το χωριό και την παράδοσή του.
Σχεδόν όλο το χωριό της Τζούρτζιας είναι και μέλη της Αδελφότητας και επειδή οι αριθμοί μιλούν καλύτερα 700 είναι περίπου τα μέλη της Φ.Α.Τ.Α και μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι που έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν πάνω από 450 μέλη.
Τα ηνία του Συλλόγου κρατά από το περασμένο καλοκαίρι ο δραστήριος και χαρισματικός Συνταξιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Σωκράτης Λαϊάκης. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο παρότι δεν έχει ακόμη συμπληρώσει ένα χρόνο διοίκησης κατάφερε να ενεργοποιήσει την διάθεση προσφοράς τόσο των μεγαλυτέρων όσο και των νέων με αποτέλεσμα όλο το χωριό να ενωθεί σ’ έναν κοινό σκοπό.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου γίνονται κάθε τρία χρόνια και οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές έχουν οριστεί για το Αύγουστο του 2019.
Είναι πολύ συγκινητικό να συναντάς μετά από πολλά χρόνια τον Καθηγητή σου και να νιώθεις να σε πλημμυρίζουν τα ίδια αγνά συναισθήματα. Η μεταδοτικότητά του, η ζεστασιά του, η αγάπη για τους μαθητές του αλλά κυρίως οι αξίες και τα ιδανικά με τα οποία μάς γαλούχησε όχι μόνο δεν στέρεψαν με την πάροδο των χρόνων αλλά συνεχίζουν ν’ αναβλύζουν πηγαία από μέσα του.
Ο κ. Σωκράτης Λαϊάκης εκτός από το ζεστό και φιλόξενο σπίτι του μου άνοιξε και την καρδιά του σε μια κουβέντα που έγινε αυθόρμητα εξαιτίας των καθηκόντων που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι ως Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας. Ο ελεύθερος χρόνος που πλέον διαθέτει, η ανάγκη να µη διαψεύσει τις προσδοκίες των συγχωριανών του για το µέλλον της Αδελφότητας καθώς και η πείρα του παρελθόντος αποτέλεσαν για εκείνον το κύριο έναυσµα προκειµένου να αποφασίσει να συµβάλλει τα µέγιστα σε µια εκ νέου ώθηση της Αδελφότητας.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν διστάζει να ρισκάρει, να παλέψει, να ματώσει, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Διαθέτει πείσμα, θέληση και μεγάλα αποθέματα αγάπης για την Αδελφότητα αλλά και για το χωριό του. Πιστεύει στην ομαδική προσπάθεια και στην ύπαρξη Πολιτιστικού Συλλόγου σε κάθε χωριό, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε με την πάροδο του χρόνου να διατηρήσουμε αναλλοίωτα τα ήθη, τα έθιµα και τις παραδόσεις μας και να οδηγηθούμε στην πρόοδο και στην ανάπτυξη.
Είναι μια χαραμάδα ελπίδας για όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους, να βλέπουμε να λάμπει η διάθεση προσφοράς στους ανθρώπους. Έτσι, φτάνουν στις καρδιές μας συναισθήματα συγκίνησης, αγάπης και ζεστασιάς και παραμένουν εκεί, σαν μια σεμνή παρακαταθήκη. Για όλους εμάς που έχουμε την τύχη να τον γνωρίζουμε, ο κ. Σωκράτης έχει εκείνη τη σπίθα στην ψυχή, τη σπίθα να εστιάζει στην πραγματική ουσία της ζωής και όχι στην επιφάνεια των πραγμάτων.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ποιο ήταν το έναυσμα, η αφορμή για να ασχοληθείτε με την Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α), κύριε Λαϊάκη;
Καταρχάς κυρία Δούλη, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι και στο παρελθόν έχω διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας. Ακόμη όμως και μετά το πέρας της θητείας μου δεν έπαψα να παρακολουθώ από κοντά όλα τα βήματα της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζιούρτζιας της Αθαναμανίας, χάριν συντομίας Φ.Α.Τ.Α. Το τελευταίο διάστημα διαπίστωσα ότι ο προσανατολισμός της, κατά κοινή ομολογία είχε χαθεί και κατόπιν παρότρυνσης πολλών συγχωριανών μου αποφάσισα να επανέλθω αναλαμβάνοντας αυτή τη φορά τα ηνία της Αδελφότητας. Ο ελεύθερος χρόνος πλέον που διαθέτω καθώς και η πείρα του παρελθόντος αποτέλεσαν το κύριο έναυσμα προκειμένου να συμβάλλω τα μέγιστα σε μια εκ νέου ώθηση της Αδελφότητας.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια συνειδητή απόφαση που θα μου δώσει την ευκαιρία να πραγματοποιήσω τα όνειρα των μελών και των φίλων της Αδελφότητας.
Η Φ.Α.Τ.Α μετρά 123 χρόνια ζωής! Όλα αυτά τα χρόνια παράγει πολιτισμό, φροντίζει για τη διάδοση των ηθών και των εθίμων, διατηρεί την παράδοση και κάποιες φορές ξεπερνά ακόμη και τις δράσεις της πολιτείας, καθώς έχει βοηθήσει οικονομικά πολλούς ανθρώπους. Πώς αισθάνεστε που βρίσκεστε στο τιμόνι αυτού του ιστορικού Συλλόγου;
Πράγματι η συγκεκριμένη Αδελφότητα έχει μακρόχρονη ιστορία καθώς αποτελεί τον πρώτο βλαχόφωνο Σύλλογο Πανελληνίως και το δεύτερο Σύλλογο στην Ελλάδα μετά το Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είμαι στο τιμόνι της Φ.Α.Τ.Α, ταυτόχρονα όμως αντιλαμβάνομαι τις ευθύνες αλλά και τις δυσκολίες που θα συναντήσω προκειμένου να φέρω εις πέρα το δύσκολο αυτό έργο και κυρίως να μη διαψεύσω τις προσδοκίες των συγχωριανών μου για το μέλλον της Αδελφότητας.
Παρατηρούμε πως η Αδελφότητα στην μακρόχρονη αυτή πορεία έχει πλούσια δράση και η συμμετοχή των κατοίκων είναι μεγάλη. Αυτό πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας;
Για εμάς του Τζουρτζιώτες η Αδελφότητα είναι κομμάτι της ζωής και της ιστορίας του τόπου μας. Αδελφότητα και Κοινότητα είχαν πάντα μια αμφίδρομη σχέση βοηθώντας και ενισχύοντας η μία την άλλη. Και αυτή η σχέση κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Αυτό βέβαια είναι κάτι που μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει μιας και πολλά νέα παιδιά ασχολούνται με τη Φ.Α.Τ.Α.
Τι είναι αυτό που ανακαλύπτει κάποιος με τη συμμετοχή του σε κάποιον Σύλλογο;
Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους γενικά που ασχολούνται με τους Συλλόγους. Προσωπικά, όμως, από τότε που ασχολούμαι με την Φ.Α.Τ.Α αισθάνομαι ότι δεν «παροπλίστηκα» ποτέ. Εξωρετικεύθηκαν δυνάμεις και αντοχές που δεν φανταζόμουν ότι ακόμη διέθετα. Σημαντικό κομμάτι, επίσης, είναι η καθημερινή πλέον επικοινωνία με αρκετούς συγχωριανούς μου για θέματα του χωριού γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως η χαρά του να μπορείς να προσφέρεις είναι η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή ενός ανθρώπου.
Η Τζούρτζια (Αγία Παρασκευή) είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό στην καρδιά ενός μοναδικού φυσικού τοπίου. Τι θέλετε να προσφέρετε στο χωριό σας αλλά και στον ευρύτερο δήμο Καλαμπάκας, μέσω της Αδελφότητας;
Αφού λύσουμε βασικά προβλήματα (οικονομικά κυρίως) και άμεσες ανάγκες του χωριού, εκείνο που θα θέλαμε είναι η αναγνωρισιμότητα του χωριού και γενικότερα της περιοχής μας όχι μόνο σε πανελλήνιο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Ασπροποταμίτικα τοπία και χωριά είναι εφάμιλλα με πολλά άλλα Ευρωπαϊκά θέρετρα, γι’ αυτό και η περιοχή του Ασπροποτάμου ονομάζεται και «Μικρή Ελβετία». Επομένως, επιβάλλεται μια συνεργασία με τους Συλλόγους των χωριών του Ασπροποτάμου για την από κοινού ανάδειξη του τόπου μας και της ιδιαιτερότητάς του.
Λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει την πρωτεύουσα του Δήμου με το χωριό σας, υπάρχουν περιπτώσεις που νιώθετε απομονωμένοι και παραμελημένοι;
Το χωριό μας κατοικείται μόνο του καλοκαιρινούς μήνες γι’ αυτό και τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα από τα άλλα χωριά καθώς πρέπει όλα να γίνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (καλοκαιρινούς μήνες). Μικροπροβλήματα όπως καταλαβαίνετε, κυρία Δούλη, πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όμως δεν νιώσαμε ποτέ απομονωμένοι και παραμελημένοι. Πάντοτε βρισκόταν έστω και την ύστατη στιγμή κάποια λύση, με την αμέριστη αρωγή του εκάστοτε δημόσιου φορέα [Διευρυμένη κοινότητα, Δήμος Καλαμπάκας (προσεχώς Μετεώρων), Περιφέρεια Θεσσαλίας)].
Πόσο σημαντικό είναι για κάθε χωριό να έχει τον δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο;
Κάθε χωριό επιβάλλεται να έχει το δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο για να διατηρεί με την πάροδο του χρόνου αναλλοίωτα τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του. Επιπλέον, οι Σύλλογοι πρέπει να είναι αρωγοί στο έργο του Δήμου ή της Κοινότητας καθώς λόγω της μεγάλης έκτασης των δήμων είναι πλέον δύσκολο τα μικροπροβλήματα να λύνονται από την Κεντρική διοίκηση. Ειδικά για εμάς που ανήκουμε σε ένα τόσο μεγάλο σε έκταση Δήμο με μεγάλα προβλήματα στον ορεινό όγκο και με πολλά χωριά ακατοίκητα τους χειμερινούς μήνες οι Σύλλογοι παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Αναλάβατε τα ηνία της Φ.Α.Τ.Α το περασμένο καλοκαίρι. Έχετε παρατηρήσει να εκδηλώνουν ενδιαφέρον νέα άτομα, και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου σας, αλλά και να προσφέρουν πρόθυμα τη βοήθεια τους, κύριε Λαϊάκη;
Όπως είπα και πιο πάνω η Φ.Α.Τ.Α αριθμεί πολλά νέα παιδιά, τα οποία όχι μόνον εκδηλώνουν ενδιαφέρον ως μέλη αλλά συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της Αδελφότητας. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που αποτελείται από νέα αξιόλογα άτομα.
Πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε σήμερα σε μια εποχή, που οι αξίες φθίνουν ολοένα και περισσότερο, τις παραδόσεις ζωντανές;
Σε μια υλιστική εποχή που ο εξευτελισμός των αξιών είναι καθημερινός πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου μας, διότι οι παραδόσεις τα ήθη και έθιμα είναι ο συνδετικός κρίκος που μας συνδέει με το παρελθόν. Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό ότι ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να (πεθάνει) χαθεί.
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μυστικό της επιτυχίας του Προέδρου ενός Συλλόγου, για να έχει διάρκεια ο Σύλλογος, συνεχή επιτυχία στις εκδηλώσεις του αλλά και εμπλουτισμό με νέα μέλη;
Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που ασκώ τα καθήκοντα του Προέδρου δεν είμαι σε θέση να αναφερθώ σε κάποια μυστικό. Αν όμως υπάρχει αυτό θα σας το αποκαλύψω μετά το πέρας της θητείας μου, κυρία Δούλη.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας που θεωρείτε σημαντικές;
Η προτεραιότητά μας μετά την σύσταση του νέου Δ.Σ. ήταν η λειτουργία ιατρείου στο χωριό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως αυτή η επιθυμία όλων των κατοίκων του χωριού με την αμέριστη βοήθεια πολλών συγχωριανών μου θα γίνει πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2017. Μάλιστα είμαστε σε επαφή και με άλλους Συλλόγους για να καταφέρουμε να εξυπηρετηθούν και οι κάτοικοι όμορων χωριών. Το επόμενο βήμα μας είναι η διάνοιξη και η χάραξη δύο μονοπατιών: ένα προς Αγία Μαρίνα και ένα προς το «Μαντάνι του διαβόλου» ή αλλιώς προς καταρράκτες ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής του Ασπροποτάμου που βρίσκεται 3,5 χιλ. περίπου από τη Τζούρτζια.
Τέλος, μέριμνά μας γι’ αυτό το καλοκαίρι είναι ο καλλωπισμός της εισόδου της πλατείας και της ίδιας της πλατείας, η επαναλειτουργία της παλιάς παιδικής χαράς και η διαμόρφωση του γηπέδου του χωριού. Σ’ αυτά βέβαια βασιζόμαστε στη βοήθεια και συνδρομή του Παρέδρου και του Δήμου Καλαμπάκας (προσεχώς Δήμος Μετεώρων).
Όσον αφορά σε πολιτισμικό επίπεδο λειτουργεί χορευτικό τμήμα με μόνιμο χοροδιδάσκαλο στην πόλη των Τρικάλων. Επίσης, εντός Ιανουαρίου για τη διάσωση των παλαιών βλάχικων τραγουδιών στη βλάχικη γλώσσα θα παραδίδονται εθελοντικά από την κ. Μαρία Ταμπακιώτη (και για αυτό την ευχαριστούμε και δημόσια) μαθήματα βλάχικης γλώσσας στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν. Στόχος μας τέλος είναι η αναβίωση της «παρέας» ενός εθίμου που έχει πλέον εκλείψει, και γινόταν κατά την διάρκεια της «πανήγυρις» στις 26 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής προστάτιδας του χωριού. Φέτος, ευελπιστούμε να αναβιώσουμε το παλαιό αυτό έθιμο με πυρήνα τα μέλη του πρώτου χορευτικού της Τζούρτζιας του 1981. Αξίζει επίσης να σημειωθεί και ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας της Φ.Α.Τ.Α απέναντι σε άτομα του χωριού μας που χρήζουν άμεσης βοήθειας.
Γνωρίζουμε ότι ανήμερα των Χριστουγέννων θα προβληθεί στην εκπομπή της ΕΤ1 «Το Αλάτι της γης» αφιέρωμα στο Σύλλογο της Φ.Α.Τ.Α. Θέλετε να μας δώσετε ένα μικρό δείγμα για το τι θα παρακολουθήσουμε;
Το αφιέρωμα αφορά στην μουσικοχορευτική ταυτότητα του ευρύτερου χώρου του Ασπροποτάμου, περιλαμβάνει βέβαια και εικόνα από τη Τζούρτζια με σχετική αναφορά από τον κ. Γιάννη Δήμα για τη Φ.Α.Τ.Α.
Στις 5 Ιανουαρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στο «Κέντρο Νεράϊδα» η ετήσια χοροεσπερίδα της Αδελφότητας. Τι προσδοκάτε απ’ αυτή την εκδήλωση και πόσο σημαντική είναι η επιτυχία της ετήσιας χοροεσπερίδας για έναν Σύλλογο;
Για εμάς επιτυχία της εκδήλωσης σημαίνει αντάμωση και συσπείρωση των μελών και φίλων της Φ.Α.Τ.Α που έχουν να βρεθούν από το καλοκαίρι. Βέβαια η επιτυχία θα δώσει και ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο στην Αδελφότητα.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας, κύριε Λαϊάκη;
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον Πάρεδρο της Κοινότητας, το Δ.Σ. του «ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ» (Σύλλογος Τζιουρτζιωτών με έδρα την Αθήνα) και τη εκκλησιαστική επιτροπή φιλοδοξούμε να προσθέσουμε και εμείς ένα λιθαράκι στο σημαντικό οικοδόμημα της Φ.Α.Τ.Α προκειμένου η πορεία της να είναι ανοδική. Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύ ωραία συζήτηση που είχαμε!
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Φ.Α.Τ.Α
Πρόεδρος: Λαϊάκης Σωκράτης
Αντιπρόεδρος: Μουστάκας Ευάγγελος
Γ. Γραμματέας: Μανώλη Ιωάννα
Δημ. Σχέσεων: Μουστάκα Ανθούλα
Ταμίας: Λαϊάκης Ευάγγελος
Β’ Ταμίας: Μαυρομάτης Στέφανος
Υπ. Χορευτικών Τμημ.: Νάκας Νικόλαος.
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 23 Δεκεμβρίου 2016.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!