Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που ο πολιτισμός, η ποίηση, η μουσική και οι τέχνες κυριαρχούν. Η καλαισθησία όπως και το ταλέντο κυλούν στο αίμα της.
Μετά από πολλά χρόνια σπουδών –κυρίως στη μουσική– και έχοντας γεμάτη τη φαρέτρα της από διακρίσεις και σημαντικές συνεργασίες αλλά και την ευχή του θείου της Μίκη Θεοδωράκη («Εύχομαι κι εσένα να σε αγαπήσει η Μουσική!»), ανακάλυψε μέσα της ότι η αγάπη της για τη µουσική, αλλά και η σχέση που έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια μαζί της, την ώθησαν να διοχετεύσει όλα όσα αισθάνεται σε ένα πολύ όμορφο παιδικό βιβλίο, που είναι αφιερώμενο στη σημασία της Μουσικής.
Η Μάρω Θεοδωράκη πιστεύει ότι το βιβλίο είναι το σημαντικότερο αγαθό, που διευρύνει τον συναισθηματικό και πνευματικό κόσμο των παιδιών, και επιπλέον καλλιεργεί τη φαντασία τους. Θεωρεί επίσης ότι τα παιδιά – αναγνώστες αποκτούν στην ενήλικη ζωή τους κριτική σκέψη και είναι βέβαιο ότι θα εξελίξουν το γνωστικό και συναισθηματικό τους πεδίο.
Ως άνθρωπος δεν βλέπει μόνο την ομορφιά της Τέχνης αλλά και την ομορφιά της ανθρωπιάς, της αλληλοβοήθειας και της συμπόρευσης. Γι’ αυτό, με τη συγγραφική της ιδιότητα περνά στους αναγνώστες το μήνυμα ότι όλοι μαζί με αλληλεγγύη, δυναμική και συμπόρευση μπορούμε να πετύχουμε κάποιον στόχο!
H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ποιο ήταν το κίνητρο για να γράψετε το βιβλίο «Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι» (Εκδόσεις Μίνωας), κυρία Θεοδωράκη;
Το κίνητρο για τη συγγραφή της «Σερενάτας» ήταν η αγάπη μου για τη μουσική αλλά και η σχέση που έχω καλλιεργήσει εδώ και χρόνια με τη μουσική. Ένα μουσικό σχολείο που ξαφνικά κλείνει με τις εντολές του Δημάρχου και που ο στόχος της μικρής Σερενάτας είναι να το ανοίξει ξανά, περνώντας το μήνυμα πως η μουσική πάνω από όλα είναι Πολιτισμός. Στην πορεία όμως της συγγραφής θέλησα να περάσω και μηνύματα αλληλεγγύης και συμπόρευσης, τα οποία συναντά ο αναγνώστης μέσα στο παραμύθι.
Το βιβλίο σας έχει ωραία δομή, καταπιάνεται μ’ ένα υπέροχο και σημαντικό θέμα- αυτό της ίδρυσης μουσικού Σχολείου σε μια μικρή πόλη- ενώ η εξέλιξη της ιστορίας αναδεικνύεται με την πολύ προσεγμένη και όμορφη εικονογράφηση. Θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες σας μικρούς και μεγάλους;
Όπως ανέφερα και παραπάνω, το μήνυμα είναι ότι όλοι μαζί με αλληλεγγύη, δυναμική και συμπόρευση μπορούμε να πετύχουμε έναν στόχο. Και το εξίσου δυνατό μήνυμα είναι ότι δίχως την μουσική στη ζωή μας είμαστε φτωχότεροι.
Ο κόσμος της παιδικής σας ηλικίας σάς επηρέασε ώστε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;
Η παιδική μου ηλικία σφραγίστηκε με την δημοσιογραφική πορεία και δράση και των δυο γονιών μου. Άρα, η συγγραφή άρθρων και κειμένων ήταν «ζωντανή» στο σπίτι μας. Αλλά και τα βιβλία ήταν συχνά το καλύτερο δώρο από τους γονείς μου. Φαντάζομαι ότι επηρεάστηκα από αυτή την δράση, κυρία Δούλη.
Προέρχεστε από μια δημοσιογραφική και μουσική οικογένεια, είστε διακεκριμένη μουσικός με πλούσιο βιογραφικό και μακρά πορεία στον χώρο της μουσικής. Πότε και πώς έγινε η πρώτη σας επαφή με τη μουσική;
Η πρώτη επαφή με την μουσική έγινε στα πέντε μου χρόνια όταν ο θείος ο Μίκης προέτρεψε τους γονείς μου να μου πάρουν ένα πιάνο. Έτσι, ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα στο σπίτι, ενώ αργότερα γράφτηκα στο Ωδείο. Κι ευτυχώς τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους και το Ωδείο για χρόνια έγινε το δεύτερο σπίτι μου!
Μεγαλώσατε σ’ ένα περιβάλλον ξεχωριστών ανθρώπων (πατέρας σας είναι ο ποιητής Γιάννης Θεοδωράκης, μητέρα σας η δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ, ενώ θείος σας είναι ο μεγάλος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης). Αυτό σας φόρτισε συναισθηματικά ώστε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες τους;
Πάντα όταν κουβαλάς «το όνομα» ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ηλικίες όπως είναι η εφηβεία και το ξεκίνημα της ενήλικης ζωής αισθάνεσαι ένα βάρος που τελικά δεν σου αναλογεί. Όμως μεγαλώνοντας, αυτό αλλάζει μέσα από τις δικές σου προσεγγίσεις και στόχους. Αναμφισβήτητα δεν μπορώ παρά να νιώθω τιμή με το όνομα και την καταγωγή που κουβαλάω.Το φορτίο δεν είναι βαρύ αλλά δυνατό!
Πιστεύετε ότι το βιβλίο στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητο πνευματικό αγαθό, κυρία Θεοδωράκη;
Πιστεύω ότι το βιβλίο είναι το σημαντικότερο αγαθό κι όχι απλά απαραίτητο. Το βιβλίο διευρύνει τον συναισθηματικό και πνευματικό κόσμο των παιδιών και βέβαια καλλιεργεί την φαντασία τους.
Έχετε ασχοληθεί με σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ στο ενεργητικό σας έχετε πάνω από 46 παιδικά βιβλία, αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται σε σχολικά βιβλία. Η παιδική ηλικία και κατ’ επέκταση η προσαρμογή στη σχολική ζωή θεωρείτε πώς θέλει τους γονείς και τους δασκάλους συμμάχους;
Αν οι γονείς δεν είναι σύμμαχοι ο στόχος είναι «κουτσός». Εννοείται πως η άμεση συνεργασία γονέων – δασκάλων είναι η ιδανική αλλά κάτι τέτοιο όπως όλοι ξέρουμε δεν συμβαίνει πάντα. Η προσαρμογή στη σχολική ζωή είναι μια τεράστια αλλαγή στη ζωή ενός παιδιού. Κι η πόρτα αυτή που θα περάσει το παιδί πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν ανώδυνο τρόπο, κυρία Δούλη.
Πώς νιώθετε που μέσω ενός βιβλίου απλώνετε το χέρι σας στα μικρά παιδιά για να ξεναγηθούν σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο αλλά και να τους περάσετε ενδιαφέροντα μηνύματα, κυρία Θεοδωράκη;
Κάθε φορά που εκδίδεται ένα νέο μου βιβλίο νιώθω σαν να έχω γεννήσει ένα παιδί, όσο κι αν ακούγεται αυτό κοινότυπο. Αλλά η μεγαλύτερη χαρά είναι αυτή που αντλώ από τα παιδιά όταν στις παρουσιάσεις των βιβλίων συμμετέχουν, ρωτούν και δρουν. Όταν πραγματικά στην πράξη βλέπεις ότι αυτά που ήθελες να δώσεις μέσα από τον λόγο σου περνούν στην καρδιά και στην ψυχή των παιδιών νιώθεις ευτυχισμένος.
Όταν ένα παιδί διαβάζει βιβλία πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί ως ενήλικας;
Θεωρώ ότι θα έχει αποκτήσει κριτική σκέψη και θα έχει εξελίξει το γνωστικό και συναισθηματικό του πεδίο. Πράγματα σημαντικά για την ενήλικη ζωή του.
Ποιες συμβουλές κρατάτε από τον θείο σας Μίκη Θεοδωράκη;
Ο θείος ο Μίκης είναι ένας ογκόλιθος γνώσης και ταλέντου. Άρα κάθε του συμβουλή είναι δώρο. Όταν κάποτε, μαθήτρια, στο Ωδείο ακόμα, του είπα ότι αγαπώ τη μουσική μου είπε:«Εύχομαι κι εσένα να σε αγαπήσει η Μουσική!». Αυτή την ευχή τη κρατώ βαθιά μέσα μου και καθώς φαίνεται θα την κρατήσω για πάντα!
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
H Μάρω Θεοδωράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα μέσα σε μια δημοσιογραφική και μουσική οικογένεια. Σπούδασε Πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, αποφοιτώντας με Άριστα παμψηφεί, Τραγούδι, Φωνητικά στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο, Μουσικοκινητική Αγωγή και Σεμινάρια Φωνητικής Δραματουργίας.
Από το 1998 διδάσκει υποκριτικό τραγούδι στις δραματικές σχολές και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο (Deree).
Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και έχει επιμεληθεί μουσικές παραστάσεις, συνεργαζόμενη με σκηνοθέτες όπως οι Π. Ζούλιας, Γ. Αρμένης, Θ. Μουμουλίδης, Ν. Χαραλάμπους, Ν. Μπουσδούκος, Α. Γύρα, Ν. Καραγέωργος, Κ. Φανουράκη, Στ. Γούτης, κ.ά.
Στον Κινηματογράφο συνεργάστηκε πρώτη φορά το 2008 με τον κινηματογραφιστή R. Crombie, κερδίζοντας και το Α’ βραβείο πρωτότυπης μουσικής για την ταινία Sappho (3ο Φεστιβάλ Κύπρου), ακολουθεί η ταινία The Good soldier Sveik (Animation film, 2009), ενώ μέσα στο 2016 αναμένεται η ταινία της Κλειούς Φανουράκη High Season, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά, στην οποία η Μάρω Θεοδωράκη έχει γράψει την πρωτότυπη μουσική της ταινίας. Έχει επίσης συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση, με κορυφαία τη μουσική της σύνθεση στο ντοκιμαντέρ «Το σκοτεινό τρυγόνι», σε σκηνοθεσία Μ. Δελιοτζάκη στην ΕΤ1.
Τα εκπαιδευτικά της προγράμματα έχουν απήχηση σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό, με κορυφαία τα «Αριστοφανικά Χορικά» και τις «Μουσικές Πράξεις και Δράσεις μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Η Μάρω Θεοδωράκη είναι γνωστή και για τη συγγραφική της δράση, έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 46 παιδικά βιβλία, αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία.
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 18 Νοεμβρίου 2016.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!