Ο Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης και ο Νίκος Κ. Κυριαζής, δύο Πανεπιστηµιακοί και διακεκριµένοι επιστήµονες, αποφασίζουν να ασχοληθούν µε τη συγγραφή ενός µυθιστορήµατος, υπογραµµίζοντας ότι στόχος τους είναι να αναδείξουν, µέσα από µια όµορφη ιστορία τριών ξεχωριστών ανθρώπων, πως το όνειρο και ο έρωτας µπορούν να καθορίσουν την πορεία µας στη ζωή. Αν και είναι ο ένας γιατρός και ο άλλος οικονοµολόγος, νιώθουν ενεργά µέλη τής κοινωνίας µας, τα όποια θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο µέσα από τις εµπειρίες τους, για ένα καλύτερο και οµόρφοτερο κόσµο!
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Γουργουλιάνη, κύριε Κυριαζή, θα θέλαµε να µάθουµε πώς γνωριστήκατε, πώς προέκυψε η συνεργασία σας και αν φυσικά θα υπάρξει συνέχεια;
Κ.Γ. Γνωριστήκαµε και γίναµε φίλοι ως συνάδελφοι καθηγητές στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Όπως γράφουµε και στο βιβλίο, η ιδέα ξεκίνησε στην διάρκεια ενός γεύµατος στο «Πρυτανείο» της Κηφισιάς, όταν εγώ διηγήθηκα την ιστορία του σανατόριου και των βασικών προσώπων του στον κύριο Ν. Κυριαζή, που είπε πως αποτελούσε εξαιρετικό υλικό για µια µυθιστορηµατική βιογραφία. Ναι, σκεφτόµαστε ήδη να υπάρχει µυθιστορηµατική συνέχεια µε ιστορικό βάθος την ιστορία του σανατόριου αλλά και της Ελλάδας το 1940-1944.
Εφέτος λοιπόν κυκλοφόρησε το βιβλίο «Άννα Σικελιανού. Ο έρωτας και το όνειρο – Η ζωή της σαν µυθιστόρηµα» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Πείτε µας λίγα λόγια για το συγκεκριµένο πόνηµα.
Ν.Κ. Η «Άννα Σικελιανού» αποτελεί βιογραφία και µυθιστόρηµα συγχρόνως συνδυάζοντας πραγµατικά περιστατικά που προεκτείνονται µε την φαντασία µας. Ταυτόχρονα, απεικονίζει την Ελλάδα τού Μεσοπολέµου, µε τα ήθη και έθιµά της, τα κοινωνικά και οικονοµικά προβλήµατα, την ιστορία της µέσω διηγήσεων ασθενών και την τακτική ιατρική γνώση της εποχής. Πιστεύουµε πως σε αυτό τον συνδυασµό έγκειται η πρωτοτυπία του βιβλίου.
Πώς δύο διακεκριµένοι επιστήµονες αποφασίζουν να ασχοληθούν µε τη συγγραφή και δη µε το µυθιστόρηµα κι όχι κάποιο άλλο είδος;
Κ.Γ. Μα γιατί όχι; Και οι δυο, υποστηρίζουµε πως πέρα από επιστήµονες, ανήκουµε και στην κοινωνία και πως τόσο ένας ιατρός όσο και ένας οικονοµολόγος, πρέπει να διαθέτουν και φαντασία και ευαισθησία για το κοινωνικό περίγυρο αλλά και τους ανθρώπους, ως άτοµα και ως σύνολο. Ως επιστήµονες όµως προσπαθούµε να αποδώσουµε σωστά τις ιατρικές, ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές λεπτοµέρειες. Ο Ν. Κυριαζής εξάλλου προέρχεται από «λογοτεχνική» οικογένεια, µια που ο πατέρας του ήταν ο Κώστας Κυριαζής, συγγραφέας των γνωστών µυθιστορηµάτων για το Βυζάντιο.
Το νέο σας βιβλίο αποτελεί αληθινή ιστορία; Ποιοι είναι οι βασικοί του ήρωες και πόσο οικείοι πιστεύετε ότι είναι στον αναγνώστη;
Κ.Γ. Σαφώς αποτελεί πραγµατική ιστορία, και οι τρεις πρωταγωνιστές, Άννα, Γιώργος Καραµάνης και Άγγελος Σικελιανός είναι πολύ γνωστά πρόσωπα. Βέβαια, σε κάποια σηµεία τούς έχουµε αναπλάσει µυθιστορηµατικά. Ο Γ. Καραµάνης είναι γνωστός στην Μαγνησία, η Άννα στους φιλολογικούς κύκλους και ο Σικελιανός ελπίζουµε σε όλους τους Έλληνες.
Σε ποιο αναγνωστικό κοινό στοχεύετε και τι είδους κριτικές νοµίζετε ότι θα αποσπάσετε;
Ν.Κ. Το αναγνωστικό κοινό δεν είναι στοχευµένο. Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους διαβάζουν µυθιστορήµατα, κυρίως όµως σε όσους αρέσουν τα αισθηµατικά βιβλία, διότι κυρίως «µιλάει» για ένα πολύ δυνατό έρωτα, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για την συγκεκριµένη περίοδο. Όσο για τις κριτικές, χωρίς να θέλουµε να προκαταβάλουµε, ελπίζουµε να είναι καλές. Πάντως οι µέχρι τώρα γνώµες των αναγνωστών ήταν από ευνοϊκές µέχρι ενθουσιώδεις!
Ποια σηµεία σας θεωρείτε πως εκτονώνετε ή αποκαλύπτετε περισσότερο µέσα από το συγκεκριµένο βιβλίο;
Ν.Κ. Αν εννοείτε, κυρία Δούλη, αν υπάρχουν δικά µας κοµµάτια µέσα στο συγκεκριµένο έργο, σας λέµε ότι απλά θέλαµε να ξαναζωντανέψουµε µια πολύ όµορφη ιστορία τριών ξεχωριστών ανθρώπων, που οδηγοί στη ζωή τους ήταν το όνειρο και ο έρωτας, και που αγωνίστηκαν για να πραγµατοποιήσουν και τα δυο.
Ποιο είναι κατά την άποψη σας το χειρότερο που µπορεί να συµβεί σ’ έναν άνθρωπο;
Κ.Γ. Να χάσει την ελπίδα και να πάψει να αγωνίζεται για όσα πιστεύει.
Τι χρειάζονται οι σηµερινοί άνθρωποι για να είναι ευτυχισµένοι;
Κ.Γ. Ελπίδα, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση αλλά και ιδανικά που πιστεύουµε πως πολλοί από µας είχαµε χάσει τα χρόνια της επίπλαστης ευηµερίας µας. Είµαστε αυτό που έχουµε στον νου και στην καρδιά µας, όχι τα ρούχα που φοράµε, τα αξεσουάρ και τα αυτοκίνητα µας!
Η ηρωίδα τού βιβλίου σας, µια κοπέλα από αστική οικογένεια, σπάει τις συµβάσεις τής καλής κοινωνίας και κάνει την επανάστασή της. Οι εξελίξεις στη ζωή της δείχνουν τη δύναµη της ανθρώπινης θέλησης. Πιστεύετε στη µοίρα ή θεωρείτε ότι εµείς οι ίδιοι κατευθύνουµε τις ζωές µας;
Ν.Κ. Πιστεύουµε πως κάθε άνθρωπος έχει ευκαιρίες στη ζωή του, που δεν πρέπει να διστάσει να «αρπάζει» όπως η Άννα στο βιβλίο µας. Δεν πιστεύουµε σε µια τυφλή προκαθορισµένη µοίρα που ελέγχει τη ζωή µας. Η µοιρολατρία είναι εχθρός της επιτυχίας.
Έρωτας: κυρίαρχο στοιχείο στο βιβλίο σας αλλά και στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ποια είναι η άποψη σας γι’ αυτόν;
Ν.Κ. Ο έρωτας είναι δύναµη δηµιουργίας και όταν είναι αµφίπλευρος, πηγή ευτυχίας. Τότε δυο άνθρωποι δηµιουργούν µια προσωπική τους δηµοκρατία.
Μπορεί η λογοτεχνία να έχει απαντήσεις για την πορεία που έχει πάρει η κοινωνία µας, η ζωή µας;
Ν.Κ. Ναι, όταν προωθεί αξίες. Στο βιβλίο µας προσπαθούµε να το κάνουµε. Γράφουµε για την προσφορά τού γιατρού Καραµάνη στους ασθενείς του, της Άννας στα παιδιά, του Άγγελου στην ποίηση και την Ελλάδα. Το απόσπασµα «Ο άνθρωπος του λιθαριού», για παράδειγµα, είναι για ιδέες, ιδανικά και πίστη.
Θα προσπαθούσατε σήµερα να πείσετε έναν µαθητή να διαβάσει και να θέσει ως στόχο του την εισαγωγή του στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα. Αν ναι, πώς;
Κ.Γ. Νοµίζουµε πως δεν χρειάζεται να πείσουµε κάποιους µαθητές να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Αυτό πρέπει να το θέλουν µόνοι τους. Όµως προσπαθούµε να τους πείσουµε να έχουν ενδιαφέροντα, να διαβάζουν πέρα από την επιστήµη τους, αν έχουν κριτικό πνεύµα. Δεν θέλουµε αυτό που οι Γερµανοί ονοµάζουν «Fachidioten», δηλαδή σοφούς στον κενό τους τοµέα και ηλίθιους σε όλα τα άλλα! Αυτό που εµείς προσπαθούµε να κάνουµε, είναι να ανοίξουµε το πανεπιστήµιο για διεπιστηµονική και όχι µόνο συζήτηση και όσο µπορούµε, πολιτιστικά δρώµενα ανοιχτά για όλους τους πολίτες. Στις 21 Ιουνίου, για παράδειγµα, οργανώνουµε στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου µια εκδήλωση µε προβολή ντοκιµαντέρ για το Σανατόριο, συζήτηση για το βιβλίο και µουσική, όπου σας προσκαλούµε όλους!
ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Ο Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης είναι καθηγητής Πνευµονολογίας, πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευµονολογικής Εταιρείας. Ίδρυσε και διευθύνει την Πνευµονολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας. Επίσης διευθύνει ένα µεταπτυχιακό πρόγραµµα στην Ιατρική Σχολή. Έχει διατελέσει µέλος συντακτικών επιτροπών περιοδικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δηµοσιεύσει περισσότερες από διακόσιες πενήντα εργασίες, κυρίως σε αγγλόφωνα ιατρικά περιοδικά τού εξωτερικού. Έχει τιµηθεί για το επιστηµονικό του έργο πολλές φορές στην Ελλάδα. Βιβλία του χρησιµοποιούνται για τη διδασκαλία φοιτητών ιατρικής.
Ο Νίκος Κ. Κυριαζής σπούδασε Οικονοµικά και εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήµιο της Βόνης. Εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήµια Trier και Harvard, ως ειδικός για τα νοµισµατικά στη Γενική Διεύθυνση Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σύµβουλος του υπουργού Εθνικής Οικονοµίας και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και ως γενικός γραµµατέας του Εθνικού Κέντρου Δηµόσιας Διοίκησης. Έχει δηµοσιεύσει δεκατέσσερα µυθιστορήµατα (τρία και σε µετάφραση στις ΗΠΑ ως Nicholas Snow), µια ποιητική συλλογή, τρία βιβλία στρατηγικής και δύο οικονοµικά, πολλά επιστηµονικά άρθρα σε διεθνή ακαδηµαϊκά journals και περισσότερα από τριακόσια άρθρα στον ελληνικό ηµερήσιο και περιοδικό Τύπο (ανάµεσά τους εξήντα στο περιοδικό Ιστορία).
Το 2005 τιµήθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δηµοκρατίας µε το ανώτατο παράσηµο της Γαλλίας, του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιµής, για τη συνεισφορά του στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Είναι καθηγητής στο Οικονοµικό Τµήµα του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας.
* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 8 Ιουνίου 2012.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!