Πιστεύει ότι η συγγραφή μπορεί πραγματικά να τον απελευθερώνει από κάποια πράγματα αλλά σίγουρα η σχέση του δικού του συναισθηματικού κόσμου με το κείμενο δεν είναι άμεση και τελείται έμμεσα, ενώ πολλές φορές τελείται ακόμη και ασυνείδητα.
Στα γραπτά του ξετυλίγει τις κρυφές πτυχές της ψυχής του με μια βαθιά συναισθηματική καθαρότητα. Είναι μαγικός ο τρόπος που μεταδίδει τον ενθουσιασμό του στους αναγνώστες του αλλά και ο τρόπος που οπτικοποιεί τα λόγια του ταξιδεύοντάς τους και βελτιώνοντάς τους τη διάθεση.
Για τον Βασίλειο Δρόλια υπάρχει μια έμμεση σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη, η οποία δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά είναι σημαντική σε βάθος χρόνου. Ο ίδιος στηρίζεται στη γνώση, στη θέληση, στην περίσκεψη και επιθυμεί να βλέπει με την καρδιά του, να βλέπει δηλαδή κατευθείαν την ουσία.
Αγαπά όλους του τους ήρωες με τον ίδιο σχεδόν τρόπο αλλά δε μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα μαζί τους. Οι ήρωες αποτελούν γι’ αυτόν απλά κατασκευές σε ένα Σύμπαν έξω από εκείνον που σε λίγα έως ελάχιστα σημεία τέμνονται οι ζωές τους με το δικό μας Σύμπαν.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Το «Nyos- Η τελετή της αθωότητας» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά σας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος». Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται κατά ένα μεγάλο μέρος πλάι στην λίμνη Nyos μια που ο ήρωας του βιβλίου είναι επιστήμονας ο οποίος κάνει κάποιες μελέτες για τη υδρόβια ζωή σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση σε διοξείδιο του άνθρακα. Πόσο διάστημα σας πήρε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο, κύριε Δρόλια;
Ξεκίνησα να γράφω το Nyos το 2009 αλλά είχε προηγηθεί ένα διάστημα περίπου ενός έτους στο οποίο έκανα έρευνα για το βιβλίο, κυρία Δούλη. Το κύριο μέρος της αφήγησης γράφτηκε μες στο 2010 και το 2011 αλλά τροποποιήθηκε αρκετές φορές ως την έκδοση του 2016. Πρόκειται δηλαδή για δουλειά περίπου οκτώ ετών.
Λονδίνο, Καμερούν, μοντέρνα τέχνη, επιστήμη, σχέσεις, ήθη, έθιμα, όλα συνδεδεμένα αρμονικά μεταξύ τους δημιουργούν μια ιστορία έρωτα και αναζήτησης για το περιβάλλον, την τέχνη και την επιστήμη. Πώς πρόεκυψε αυτή η ιστορία;
Είναι συνηθισμένη πρακτική για έναν συγγραφέα να συλλέγει στοιχεία από τον κόσμο που τον περιβάλλει, να μαζεύει μικρο-ιστορίες τις οποίες προσπαθεί να τις συνθέσει – μεταβάλλοντές τες – σε μια μεγαλύτερη κατασκευή. Ακριβώς μ’ αυτόν τον τρόπο έχει συνθεθεί και το Nyos. Πρόκειται για θέματα που μ’ ενδιαφέρουν και μ’ απασχολούν εδώ και χρόνια, τα οποία συνδέθηκαν μεταξύ τους κάτω απ’ το πλαίσιο της Αφρικής και με συνδετικό κρίκο την ερωτική σχέση των ηρώων.
Αν διαλέγατε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για τον εαυτό σας στην ιστορία σας, ποιος θα ήταν αυτός;
Αν και ο συγγραφέας είναι συνήθως όλοι του οι ήρωες και όχι κάποιος συγκεκριμένος, σε λίγους θα έκανε έκπληξη η αγάπη μου για τον Σαγιάπ, τον περίεργο Καμερουνέζο που γεμίζει με σκέψεις και αμφιβολίες τον ήρωα της ιστορίας του Nyos.
Αν και είστε αστροφυσικός, ασχολείστε πολύ με τη λογοτεχνία και την τέχνη. Εκδίδετε μάλιστα και το λογοτεχνικό περιοδικό The Zone. Στο παρόν βιβλίο έχετε παντρέψει την επιστήμη, τον έρωτα, τη φιλοσοφία της τέχνης και τις επιστημονικές σας γνώσεις για το περιβάλλον περίτεχνα. Προτιμάτε περισσότερο να γράφετε επιστημονικά ή λογοτεχνικά;
Kαι τα δύο! Και στην επιστήμη – ακριβώς όπως και στη λογοτεχνία – κάθε δημοσίευση αφορά μια αφήγηση. Υπ’ αυτή την έννοια δεν είναι και πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό που αλλάζει είναι η γλώσσα που ομολογουμένως κάνει την λογοτεχνία ελαφρώς πιο ενδιαφέρουσα λόγω της ελευθερίας που δίνει στον συγγραφέα. Ενδιαφέρουσα αλλά και πιο δύσκολη.
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο κόσμο της συγγραφής; Πότε ήταν η πρώτη φορά που πιάσατε μολύβι και χαρτί;
Δεν νομίζω ότι μπορώ να προσδιορίσω κάποια συγκεκριμένη αιτία ή λόγο που ξεκίνησα να γράφω. Γράφω απ’ τα εφηβικά μου χρόνια και γι’ αυτό το θεωρώ σαν τμήμα της ταυτότητάς μου.
Πόσο σας απελευθερώνει η συγγραφή, πόσο ξεγυμνώνεται πάνω στο χαρτί, ο συναισθηματικός σας κόσμος, κύριε Δρόλια;
Μπορεί η συγγραφή, κυρία Δούλη πραγματικά να με απελευθερώνει από κάποια πράγματα αλλά σίγουρα η σχέση του δικού μου συναισθηματικού κόσμου με το κείμενο δεν είναι άμεση και τελείται έμμεσα ενώ πολλές φορές τελείται ακόμη και ασυνείδητα. Ίσως αν έγραφα ποίηση η σχέση να ήταν πιο άμεση, αλλά στο επίπεδο του μυθιστορήματος όπως το Nyos τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα.
Υπάρχουν κάποιες λέξεις στη ζωή σας που σας συνοδεύουν;
Keep cool but care… Είναι φράση από το V. του Thomas Pynchon και την σκέφτομαι σχεδόν καθημερινά παρόλες τις δυσκολίες στο να κρατάει κανείς την ψυχραιμία του.
Πόσο σχετίζεστε με τους ήρωες των βιβλίων σας;
Αγαπώ όλους μου τους ήρωες με τον ίδιο σχεδόν τρόπο αλλά δε μπορώ να πω ότι σχετίζομαι μαζί τους με ιδιαίτερο τρόπο. Οι ήρωές μου δεν είμαι εγώ και ούτε και εγώ είμαι κάποιος απ’ αυτούς. Είναι κατασκευές σε ένα Σύμπαν έξω από μένα που σε λίγα έως ελάχιστα σημεία τέμνονται οι ζωές τους με το δικό μας Σύμπαν.
Έχετε εργαστεί σε διαφορετικά αντικείμενα και σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και του Εξωτερικού. Υπάρχει κάποια αγαπημένη σας επαγγελματική στιγμή;
Αν και υπάρχουν πολλές στιγμές στην καριέρα μου που είναι αγαπημένες θα ξεχωρίσω μία: Πριν περίπου ένα χρόνο είχα την χαρά να πάρω μια ανέλπιστη προαγωγή στην εταιρεία που εργάζομαι. Οτιδήποτε έρχεται χωρίς να το περιμένεις σου δίνει μια έξτρα ευχαρίστηση που δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο.
Ποια είναι η ιδανική πορεία ενός βιβλίου για εσάς;
Το πιο ιδανικό για ένα βιβλίο στην Ελλάδα του 2017 είναι να διαβαστεί από ανθρώπους που εκτιμάς. Με το Nyos είχα και έχω τη χαρά να έχει συμβεί ακριβώς αυτό και γι’ αυτό αισθάνομαι ότι είχε την ιδανική πορεία έως τώρα.
Πώς θα περιγράφατε τη σχέση συγγραφέα-αναγνώστη;
Υπάρχει μια έμμεση σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη, κυρία Δούλη, η οποία δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά είναι σημαντική σε βάθος χρόνου.
Η γραφή μπορεί ν’ αλλάξει τη σκέψη των ανθρώπων και κατά προέκταση τον κόσμο;
Φυσικά και μπορεί. Είμαστε αυτό που διαβάζουμε και πολλές φορές γινόμαστε – σιγά σιγά – αυτό που διαβάζουμε. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα σε μια «διδακτική» λογοτεχνία που ο καιρός της είναι ξεπερασμένος, όμως τα έργα που επιτρέπουν στον άναγνώστη να σκεφτεί λίγο παραπάνω από την καθημερινότητά του παίζουν κρίσιμο ρόλο σ’ αυτή την διαδικασία.
Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κύριε Δρόλια;
Keep cool but care!
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
O Βασίλειος Φ. Δρόλιας είναι συγγραφέας και αστροφυσικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στο Σαν Φρανσίσκο.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Τυχαία είσοδος», εκδόθηκε το 2008. Κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Από το 2010 είναι εκδότης και αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού The Zone. Το «Nyos – Η τελετή της αθωότητας» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος».
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 17 Μαρτίου 2017.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!