Η συγγραφή και η λογοτεχνία έχουν μια σπουδαία ικανότητα, να δημιουργούν σκεπτόμενους ανθρώπους. Διεγείρουν τη νόηση και αναπτύσσουν την κριτική δυνατότητα του αναγνώστη.
Η Δέσποινα Χατζή πιστεύει ότι αν και η συγγραφή απαιτεί απομόνωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, απαιτεί και την ενεργή συμμετοχή του συγγραφέα στη ζωή. Υποστηρίζει ότι το αναγνωστικό κοινό αντιλαμβάνεται πότε ο συγγραφέας είναι «εκεί» τη στιγμή που γράφει και πότε είναι απόλυτα ταυτισμένος με την μυθιστορία και τους ήρωες του.
Πρόκειται για μια αρμονική και ευγενική συγγραφέα, που αγαπά την κοινωνία και τη ζωή και υποστηρίζει ότι τα γράμματα και ο πολιτισμός είναι εκφραστές του «ωραίου», κυρίως σε δύσκολους καιρούς.
Μέσα σε μια εποχή που η μια αξία γκρεμίζεται μετά την άλλη, με τόλμη, γνώση και ήθος γράφει για σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά αφουγκράζεται και τα μηνύματα που εκπέμπει το σήμερα.
Θεωρεί ότι οι ιστορικές αναφορές βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση των γεγονότων αλλά η διδαχή δεν έχει θέση στη λογοτεχνία.
Ξεδιπλώνει τις απόψεις της με παρρησία και, κυρίως, μάς σαγηνεύει με την ωριμότητα και την καλλιέργειά της.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πότε έκανε η συγγραφή την εμφάνισή της στη ζωή σας, κυρία Χατζή; Ήταν μια απόφαση στιγμής ή όνειρο ζωής;
Τη δεκαετία του 2000 ξεκίνησα. Η συγγραφή ήρθε πολύ απλά και αθόρυβα στη ζωή μου. Λάτρευα τη λογοτεχνία από νεαρή ηλικία, δεν ήταν μια απλή ευχαρίστηση για μένα. Ήταν βαθιά αγάπη. Κι επειδή ότι αγαπώ αληθινά το προστατεύω, δεν θυμάμαι να έκανα ευρέως κάποια δήλωση «Θέλω να γίνω συγγραφέας». Απλά συνέβη, ως εσωτερική ανάγκη.
«Σμαρώ: Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα», είναι ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας». Πόσον καιρό σάς πήρε η έρευνα των ιστορικών στοιχείων για να γράψετε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα;
Περίπου ένα χρόνο μού πήρε να διαβάσω βιβλιογραφίες και να συζητήσω με ανθρώπους που είχαν την καλοσύνη να μοιραστούν μαζί μου τις αναμνήσεις τους, μέχρι να νιώσω ασφαλής ότι μπορώ ν’ αποδώσω το άρωμα της εποχής.
Το ιστορικό μυθιστόρημα είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό είδος, που το χειρίζεστε με άνεση και δεξιοτεχνία. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μυστικό επιτυχίας, κυρία Δούλη. Μόχθος απαιτείται, κυριολεκτικά όμως.
Την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου σας, τη Σμαρώ, πλαισιώνουν και άλλοι ήρωες που η παρουσία τους «παίζει» καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Ποιους από αυτούς τους ήρωες αγαπήσατε περισσότερο; Ποιον θυμόσαστε και ποιον συμπονέσατε;
Τους αγαπώ, τους θυμάμαι και κάπου κάπου τους νοσταλγώ όλους γιατί είναι διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτή η διαφορετικότητα τους, διατήρησε και το ενδιαφέρον μου ζωντανό για όσο διάστημα συναλλασσόμουν μαζί τους και μ’ έκανε να τους αγαπήσω περισσότερο απ’ όσο φανταζόμουν.
Το ερωτικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο στη ιστορία της «Σμαρώς». Παραμένει ουσιαστικός ο έρωτας σήμερα ή τον έχουμε υποβαθμίσει;
Υποψιάζομαι ότι έχει απομυθοποιηθεί ο έρωτας, άλλωστε είναι ολοφάνερο ότι η συναισθηματική στέρηση είναι η ασθένεια του αιώνα μας. Αυτό μας κάνει μελοδραματικούς με νοσηρά συναισθήματα και χωρίς αισθήματα. Το νιώθω τραγικό ως γεγονός γι’ αυτό κι ο έρωτας υπάρχει πάντα στα βιβλία μου στη σωστή του δόση.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει μέσα σε ένα βιβλίο για να αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό;
Το αναγνωστικό κοινό -όπως κι εγώ ως αναγνώστρια- αντιλαμβάνεται αν ο συγγραφέας είναι «εκεί» τη στιγμή που γράφει, απόλυτα ταυτισμένος με την μυθιστορία και τους ήρωες του. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι.
Οι λογοτεχνικοί σας χαρακτήρες είναι εμπνευσμένοι από πραγματικά πρόσωπα που έχετε γνωρίσει ή πρόκειται για πρόσωπα φανταστικά;
Είναι πρόσωπα φανταστικά εμπνευσμένα από ακούσματα της εποχής εκείνης και από το πρόσφατο παρελθόν, επίσης, κυρία Δούλη.
Πιστεύετε ότι με τη βοήθεια της λογοτεχνίας, μέσα ακόμα κι από μια ιστορία πάθους που διαδραματίζεται σε εποχές ταραγμένες και αιματοβαμμένες, όπως η 6η Σεπτεμβρίου του 1955, μπορεί ο σημερινός αναγνώστης να διδαχθεί, να κατανοήσει καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής αλλά και όσα συμβαίνουν σήμερα;
Οι ιστορικές αναφορές βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση των γεγονότων. Η διδαχή όμως δεν έχει χώρο στη λογοτεχνία.
Στο κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα σας με αναφορές στη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και στο Παρίσι της τέχνης και της διανόησης, αναδεικνύεται καρέ καρέ η αξία των γραμμάτων και του πολιτισμού. Πόσο δυνατά όπλα είναι κατά την άποψή σας τα γράμματα και ο πολιτισμός για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα προβλήματα της εποχής μας;
Τα γράµατα και ο πολιτισµός είναι εκφραστές του «ωραίου», κυρίως σε καιρούς δύσκολους.
Πώς ακριβώς καταφέρνετε να συνδυάσετε την εθελοντική εργασία σας στους Γιατρούς του Κόσμου με τη συγγραφή βιβλίων, κυρία Χατζή; Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας ότι η συγγραφή απαιτεί απομόνωση.
Είναι αλήθεια, η συγγραφή απαιτεί απομόνωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, απαιτεί όμως και την ενεργή συμμετοχή σου στη ζωή, που σημαίνει να βιώνεις τη ζωή «από μέσα». Δεν είναι δύσκολο να επιτευχθούν και τα δύο, εσωτερική πειθαρχία απαιτείται.
Κάποιες φορές μια φράση ενός βιβλίου, μια εμπειρία, ακόμη και η συνάντηση με κάποιους ανθρώπους ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζωή μας και να της αλλάξουν ρότα. Υπάρχει κάποια φράση, κάποια εμπειρία ή ένας άνθρωπος που άλλαξαν ρότα στη δική σας ζωή;
«Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει» Μαχάτμα Γκάντι.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Η Δέσποινα Χατζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας», ως Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, από το 1986 έως το 2012. Είναι πτυχιούχος του κλάδου Τεχνολόγων-Παρασκευαστών Ιατρικών Εργαστηρίων.
Παράλληλα ασχολήθηκε με εναλλακτικές θεραπείες και είναι δασκάλα Ρέικι.
Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Την ενδιαφέρουν πολύ τα ταξίδια, καθώς έτσι προσεγγίζει και γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς.
Έργα της ίδιας: Μοιρογιασεμόλαδο (μυθιστόρημα), Ζωή σαν κρύσταλλο (μυθιστόρημα), Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό (νουβέλα), και Έρωτας μαΐστρος (μυθιστόρημα), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Το τελευταίο της βιβλίο έχει τίτλο «Σμαρώ: Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα», και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας».
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 28 Απριλίου 2017.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!