Ο Γιάννης Μπουτίνας εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές του 2014 στο πρώτο του εγχείρημα να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού. Από την αρχή της θητείας του είχε οριστεί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, και πριν από έναν μήνα τοποθετήθηκε στο αξίωμα του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητες τους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Δια Βίου Μάθησης.
Αναμφισβήτητα, η θέση είναι ιδιαίτερα τιμητική για τον συμπολίτη μας, μια που διανύει μόλις τα πρώτα του βήματα στην Αυτοδιοίκηση και έχει ήδη μπει «στα βαθιά». Ο ίδιος δείχνει να αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που έχει αναλάβει, και προχωρά με πολύ προσεκτικά βήματα, φροντίζοντας να ενημερωθεί πλήρως για κάθε τομέα που του έχει ανατεθεί, ξεκινώντας τη στενή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, και σχεδιάζοντας σιγά-σιγά τις επόμενες κινήσεις του. Οι γνώσεις του είναι αρκετές και ικανές να αποτελέσουν τα πολύτιμα εφόδιά του, για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά του και να φέρει εις πέρας το δύσκολο ομολογουμένως έργο του, δικαιώνοντας τον Περιφερειάρχη για την επιλογή του.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, αναφέρεται στις πρώτες σκέψεις του μετά από την ανακοίνωση του Κώστα Αγοραστού, περιγράφει το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων του και ορίζει τους στόχους του για κάθε τομέα.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Μπουτίνα, καταρχάς συγχαρητήρια για την τοποθέτησή σας στο αξίωμα του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας με αρμοδιότητες σε θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης. Ποιες ήταν οι σκέψεις σας μετά από την πρώτη συζήτηση που είχατε με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, όταν σας γνωστοποίησε την απόφασή του να σας αναθέσει αυτά τα καθήκοντα;
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σας. Σας ευχαριστώ επίσης και για την πολύ καλή φιλοξενία στο φύλλο της εφημερίδας σας κάθε φορά που χρειάζεται, όλο αυτό το διάστημα που ασχολούμαι αυτοδιοικητικά. Μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, κατά την οποία με όρισε Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας με αρμοδιότητες σε θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, οι πρώτες λέξεις που μου ήρθαν στο μυαλό ήταν τιμή και πρόκληση. Τιμή, διότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μου εμπιστεύεται μια τόσο υπεύθυνη θέση στη μικρή μου θητεία στην τοπική Αυτοδιοίκηση, και Πρόκληση, διότι ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η παιδεία είναι σημαντικά στην κοινωνία μας. Ο τουρισμός αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για τη Θεσσαλία μας και οι προκάτοχοι μου έθεσαν αρκετά ψηλά τον πήχη, για να προσπαθήσω κι εγώ να πορευθώ στο ίδιο επίπεδο.
Όλοι οι τομείς που σας ανατέθηκαν έχουν μεγάλη σημασία για τη Θεσσαλία, ο καθένας για συγκεκριμένους λόγους. Υπάρχει κάποιος τομέας που ενδεχομένως θα σας απασχολήσει περισσότερο από τους άλλους δύο ή κάποιος που σας «φοβίζει», και γιατί;
Εκ των πραγμάτων ο τομέας της Δια Βίου Μάθησης έχει σχετικά το μικρότερο αντικείμενο στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διότι με τις διατάξεις του «Καλλικράτη» έχουν μεταφερθεί πολλές αρμοδιότητες στην κεντρική διοίκηση και στα κατά τόπους γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όμως, όσον αφορά στον Πολιτισμό, όλη η Θεσσαλία έχει τεράστιο πλούτο από σημαντικά πολιτιστικά μνημεία που χρήζουν της ανάλογης ανάδειξης, και σε όλη τη Θεσσαλία η Περιφέρεια διοργανώνει όλο τον χρόνο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο τομέας του Τουρισμού, έχοντας ως δεδομένο ότι αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και έναν από τους πιο σημαντικούς συντελεστές της θεσσαλικής οικονομίας, καθίσταται εκ προοιμίου σημαντικότατος και με ανεξάντλητους τομείς δράσης. Αν με φοβίζει κάτι; Κατηγορηματικά όχι! Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά αρκετά χρόνια, με εξιτάρουν οι προκλήσεις και όλο αυτό είναι μια πρόκληση για να τη φέρω εις πέρας, αφήνοντας το στίγμα μου.
Μετά από τις πρώτες ημέρες που ενημερωθήκατε γενικά για τους τομείς αρμοδιοτήτων σας, μπορείτε να μας πείτε πόσο ευρύ θα είναι το πεδίο δράσης σας;
Χωροταξικά το πεδίο δράσης είναι στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες (Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας) και στα νησιά των Σποράδων. Θεματικά αφορά όλα τα θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης.
Επειδή το θέμα του Τουρισμού αφορά στην περιοχή μας άμεσα, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε σε αυτόν. Τι σχέδια έχετε για το σύνολο της Θεσσαλίας και πόσο αναπτυγμένες είναι Τουριστικά οι Περιφερειακές Ενότητες της Περιφερείας μας;
Η Θεσσαλία τουριστικά είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Ο επισκέπτης μπορεί μέσα στη Θεσσαλία να βρει όλες τις μορφές τουρισμού. Από τουρισμό αναψυχής μέχρι τουρισμό βουνού, όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συνεδριακό τουρισμό και αστικό τουρισμό, γαστρονομικό και περιηγητικό τουρισμό, θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό κ.λπ. Αυτό καθιστά το Θεσσαλικό τουριστικό προϊόν από μόνο του ιδιαίτερα πολύπλοκο.
Πριν λίγους μήνες ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ξεκίνησε μια συνεργασία με την εταιρεία Marketing Greece και τον ΣΕΤΤΕ (Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας) για το στρατηγικό σχέδιο προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος σε όλη τη Θεσσαλία. Με το σχέδιο αυτό, που ήδη έχει παραδοθεί τμήμα του, θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή της Θεσσαλίας τουριστικά.
Μέσα στους προσεχείς στόχους μου είναι αυτό το σχέδιο να το μάθουν όλοι οι ενασχολούμενοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι με τον τουρισμό, και να ενημερωθούν πώς μπορούν να ωφεληθούν μέσα από τις δράσεις του. Επίσης, πρέπει να βρούμε τρόπους εκπαίδευσης και κατάρτισης όλων των ενασχολούμενων με τον τουρισμό, διότι το επίπεδο κατάρτισης είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Σημαντικό για μένα μέσα στη θητεία μου θα είναι να αναδείξουμε όλα τα αξιόλογης σημασίας μνημεία, να δώσουμε το στίγμα κάθε περιοχής σε όλη τη Θεσσαλία, και να λειτουργήσουν τα «θεσσαλικά» πακέτα για του τουρίστες.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και ιδιαίτερα για τα Μετέωρα τι σχεδιάζετε;
Τα Μετέωρα είναι από μόνα τους το ισχυρό brandname στον τουρισμό και στον πολιτισμό της χώρας μας. Μέλημά μου στη διάρκεια αυτής της περιφερειακής Αρχής και όχι στη θητεία μου μόνο, διότι είμαστε μια ισχυρή ομάδα και από οποιοδήποτε πόστο ο καθένας μας προσπαθεί να συνδράμει για να ολοκληρωθεί το έργο της Περιφερειακής Αρχής, είναι να αναδείξουμε τουριστικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιοχή της Π.Ε. Τρικάλων. Στα Μετέωρα λοιπόν πρέπει να δώσουμε το στίγμα της ανάδειξης αυτού του μοναδικού μνημείου σε όλο τον κόσμο, να το επικοινωνήσουμε με ιδιαίτερο τρόπο, όπως ταιριάζει στο μνημείο αυτό, να το αναδείξουμε σε όλο τον πλανήτη, και να καταφέρουμε να αυξήσουμε τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων. Στην υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα πρέπει να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη με παράλληλη αλληλοστήριξη όλων των μορφών τουρισμού, και αυτό καλείται να πράξει ο νεοσύστατος φορέας τουρισμού της Π.Ε. Τρικάλων.
Σε τι φάση βρίσκεται ο ενιαίος φορέας Τουρισμού που συγκροτήθηκε πρόσφατα στην Π.Ε. Τρικάλων; Πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει κάτι νέο και να λειτουργήσει σωστά, για να επιτύχει τους σκοπούς που τέθηκαν από ιδρύσεώς του;
Αυτός λοιπόν ο νεοσύστατος ενιαίος φορέας Τουρισμού, ο οποίος συγκροτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το Επιμελητήριο Τρικάλων και την Αναπτυξιακή του και τους τέσσερις Δήμους της Π.Ε. Τρικάλων, έχει ως σκοπό την καλύτερη προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος σε όλη την Π.Ε. Τρικάλων. Έχουμε συσταθεί σε σώμα, έχουμε συνάψει συνεργασία με μια εταιρεία τουριστικής προβολής, ήδη έχουμε παραλάβει το παραδοτέο έργο των δεδομένων και των στοιχείων που υπάρχει σήμερα, έχει γίνει εκτενής διαβούλευση των φορέων κι έχουμε παραλάβει το δεύτερο παραδοτέο έργο σχετικά με τις επερχόμενες προτεινόμενες δράσεις. Μετά από μια σχετική γραφειοκρατική καθυστέρηση, μια που είναι ένας φορέας με καινοτόμα στοιχεία στη λειτουργία του, τους τελευταίους μήνες κινηθήκαμε πολύ γρήγορα. Από εδώ και πέρα μένει να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες δράσεις και να κοστολογηθούν, για να σχεδιασθεί κάθε δράση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από κάθε εκτελεστική απόφαση γνωμοδοτεί το άτυπο συμβούλιο των φορέων, όπου γίνεται πραγματική διαβούλευση με την εταιρεία τουριστικής προβολής.
Παρόλο που η θητεία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μόνο μερικών ετών, κατά κοινή ομολογία γνωρίζετε αρκετά καλά τα θέματα τουρισμού. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την περιβόητη ανάπτυξη του τουρισμού των Μετεώρων και του Δήμου Καλαμπάκας προς όφελος των δημοτών του;
Παρακολουθώ τον τουρισμό επαγγελματικά πάνω από 15 χρόνια, είτε ως ιδιοκτήτης ανταλλακτηρίου συναλλάγματος είτε ως σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων. Από την αρχή της θητείας μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος μου ανατέθηκε από τον Περιφερειάρχη η θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου σε θέματα τουρισμού της Π.Ε. Τρικάλων, και μια θέση στην Επιτροπή Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην πόλη της Καλαμπάκας πάρα πολλοί συμπολίτες μας ασχολούνται άμεσα επαγγελματικά με τον τουρισμό αλλά και πάρα πολλοί έμμεσα. Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στην περιοχή μας με γοργό ρυθμό. Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλά κενά και ότι πρέπει να δούμε καλύτερα το θέμα του επιπλέον οφέλους των δημοτών μας. Το εξετάζουμε, και πιστεύω ότι μέσω του φορέα σύντομα θα καταθέσουμε προτάσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμπάκας.
Μετά από την έλευση της Υπουργού Τουρισμού Λυδίας Κονιόρδου στην περιοχή μας, τις συναντήσεις και τη διαβούλευση, τι άποψη έχετε σχηματίσει για την πολυαναμενόμενη λύση στο θέμα που απασχολεί και διχάζει την τοπική κοινωνία της Καλαμπάκας; Υπάρχουν ενδείξεις για να βρεθεί η «χρυσή τομή»;
Εδώ και πολλές δεκαετίες κλήρος και πολίτες, μοναχοί και λαϊκοί, ζουν αρμονικά στη μικρή μας κοινωνία. Και στη σχέση τους αυτή έχουν κάποιους άγραφους κανόνες που τους σέβονται όλοι. Το Π.Δ. αυτό έρχεται να αποτυπώσει αυτούς τους κανόνες και να τους παγιοποιήσει. Και αυτό το Π.Δ. αφορά μόνο σε δραστηριότητες εντός του ιερού χώρου και δεν έχει καμία σχέση με ιδιοκτησίες εντός του αρχαιολογικού χώρου ή με τον αρχαιολογικό νόμο (το επισημαίνω διότι παρερμηνεύτηκε πολλές φορές).
Το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε το σχέδιο Π.Δ. με συννημμένο έγγραφο υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού που ανέγραφε εμφανώς «παρακαλούμε όπως γνωμοδοτήσετε θετικά». Πέραν τούτου γνωρίζετε πως ο ρόλος ήταν καθαρά γνωμοδοτικός. Παρ’ όλα αυτά, στη συνεδρίαση έγινε πραγματική διαβούλευση και ακούστηκαν όλοι οι φορείς.
Και μετά την άτυπη αυτή διαβούλευση δεσμευτήκαμε ως σώμα να αναμένουμε προτάσεις εντός ενός μήνα και μετά να αποστείλουμε στην κεντρική διοίκηση την γνωμοδότηση. Καμία πρόταση όμως δεν ήρθε.
Ως Περιφερειακό Συμβούλιο προτείναμε την αλλαγή σε σημεία του Π.Δ., μία σημαντική εκ των οποίων ήταν η παραμονή των επαγγελματιών έξω από τις Ιερές Μονές μέχρι την συνταξιοδότησή τους.
Εδώ και καιρό έχω σχηματίσει την άποψη ότι η αιτία που το θέμα χρονίζει είναι ενδεχομένως το ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κάποιος που θα αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τους ενδιαφερόμενους σε μια κοινή συνάντηση στο ίδιο τραπέζι, για να βρουν τον κοινό τόπο και να καταλήξουν σε μία πρόταση, προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Πιστεύω ότι αν δεν γίνει αυτό, ίσως το Προεδρικό Διάταγμα καθυστερήσει για πολλά χρόνια. Θα μπορούσατε εσείς να αναλάβετε αυτή την πρωτοβουλία, λόγω του αξιώματός σας, ή πιστεύετε ότι το θέμα είναι περισσότερο πολύπλοκο;
Αξιωματικά και ιεραρχικά δεν μπορώ να συγκαλέσω κάποια τέτοια συνάντηση. Ήδη το έχουν κάνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Δήμος Καλαμπάκας με την ανοιχτή διαβούλευση. Τα αποτελέσματα είδαμε ότι δεν έβγαλαν καμία λύση. Θεωρώ ότι σωστότερο είναι και οι δύο πλευρές από μόνες τους να συγκληθούν σε μια κοινή πρόταση και σε μια κοινή απόφαση. Ξέρω ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος και από τις δύο πλευρές.
Ο Δήμος Καλαμπάκας από μόνος του διαθέτει πολλά «όπλα» και προοπτικές πολύπλευρης ανάπτυξης στον τομέα του Τουρισμού, αφού μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για τους λάτρεις διαφόρων εναλλακτικών μορφών, μια που διαθέτει τα Μετέωρα, το Σπήλαιο, τον ορεινό όγκο του Ασπροποτάμου, και πολλές εν δυνάμει περιπατητικές διαδρομές. Η εκμετάλλευση όλων αυτών αλλά και άλλων ατού μπορεί να γίνει συνολικά από μία δημοτική Αρχή ή μία Δημοτική Επιχείρηση;
Όντως, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμπάκας υπάρχουν πολλά πολιτιστικά μνημεία, πολλά μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αλλά και πολλές δράσεις όσον αφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η κάθε Δημοτική Αρχή σίγουρα δεν μπορεί από μόνη της να πετύχει την εκμετάλλευση όλων αυτών και την ανάδειξή τους. Έχουμε δεδομένη τη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα έργα που γίνονται, όσον αφορά στα νέα Μουσεία της πόλης της Καλαμπάκας που παραδόθηκαν και παραδίνονται στον Δήμο Καλαμπάκας. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε δει σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη ότι οι συνεργασίες αυτές αποδίδουν σε σωστή βάση και η εκμετάλλευση όλων αυτών των μνημείων αποβαίνει σε όφελος των δημοτών.
Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η πόλη μας απέκτησε το Κέντρο Ψηφιακής Απεικόνισης της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων και σύντομα θα αποκτήσει και το Γεωλογικό Μουσείο Καστρακίου. Πιστεύετε ότι μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες ή να αποτελέσουν επιπλέον κίνητρο για την πολυπόθητη συν μία διανυκτέρευση;
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρέδωσε πριν από λίγο καιρό το Κέντρο Ψηφιακής Απεικόνισης και σε λίγες μέρες θα εγκαινιάσουμε το Γεωλογικό Μουσείο του Καστρακίου. Επίσης, υπάρχει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού το Μουσείο Τεκμηρίωσης του Σπηλαίου Θεόπετρας, ενώ η πόλη μας διαθέτει δύο ιδιωτικά Μουσεία, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων. Έχοντας λοιπόν η Καλαμπάκα και η περιοχή πέντε Μουσεία, σίγουρα με σωστή διαχείριση μπορεί να αυξήσει τις διανυκτερεύσεις, μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες που ασχολούνται με τον πολιτιστικό τουρισμό, και να αυξηθεί έτσι και ο αριθμός των επισκεπτών και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων, που είναι από τα βασικά ζητούμενα των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Το φράγμα της Νέας Ζωής, όταν τελειώσει, μαζί με τη Λίμνη Λογγά, που παραμένει ανεκμετάλλευτη εδώ και χρόνια, έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν κάτι και στον τομέα του Τουρισμού;
Εντός των επομένων μηνών παραδίδουμε το φράγμα της Νέας Ζωής ως Περιφερειακή Αρχή και εκεί δημιουργείται μια τεράστια λίμνη, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμπάκας. Τουριστικά θα υπάρχει μια ήπια ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν εκεί, παράλληλα όμως θα αλλάξει και το μικροκλίμα της περιοχής, όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα και στις καλλιέργειες που υπάρχουν μέχρι τα όρια της Βασιλικής. Όσον αφορά στη Λίμνη Λογγά, θεωρώ ότι θα υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη με τη Λίμνη της Νέας Ζωής, και σε αυτό θα βοηθήσει και ο νεοπαραδοθείς δρόμος Λογγά – Βερδικούσιας που συνδέει τον νομό της Λάρισας με την περιοχή της Καλαμπάκας. Ήδη τους καλοκαιρινούς μήνες συναντάμε πολλούς επισκέπτες από τα χωριά της Λάρισας στην περιοχή του Λογγγά.
Στον άλλο σημαντικό τομέα, αυτόν του Πολιτισμού, ποια είναι τα σχέδιά σας για τη Θεσσαλία; Συνήθως με την έννοια αυτή ο νους του πολίτη πηγαίνει στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις, πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κάνετε κάποιες τομές και να προωθήσετε το πραγματικό τους νόημα;
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της κατάπτωσης των ηθικών αξιών που ζουν οι πολίτες στη χώρα μας δεν πρέπει να υποτιμούμε την οποιαδήποτε εκδήλωση διοργανώνεται, διότι αυτή αποτελεί καταφύγιο τις περισσότερες φορές για ανθρώπους που μοναδική τους διέξοδος και τρόπος ψυχαγωγίας είναι να παραστούν και να συμμετάσχουν σε κάποιες από αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φυσικά, πρέπει να υπάρχουν και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν πραγματικά το πολιτιστικό ιδεώδες και τις αξίες που έχουμε χάσει σε αυτή την εποχή που ζούμε. Επίσης, πρέπει να αναδείξουμε όλα τα πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας, της περιοχής μας, της γης μας, για να καταφέρουμε να γράψουμε με κεφαλαία γράμματα τη λέξη Πολιτισμός στη Θεσσαλία.
Ο λιγότερο γνωστός τομέας στο ευρύ κοινό είναι αυτός της Δια βίου Μάθησης. Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας σε αυτόν τον τομέα και ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Όπως προανέφερα, ο «Καλλικράτης» έχει μειώσει πάρα πολύ τις αρμοδιότητες των Περιφερειών στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης και τις έχει μεταβιβάσει στην κεντρική εξουσία. Άρα λοιπόν, οι αρμοδιότητες που έχουν μείνει αυτή τη στιγμή στην αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας για τον τομέα είναι η διασφάλιση των σχολικών εκδρομών και κάποια άλλα μικρά διαδικαστικά θέματα ως προς τη λειτουργικότητα της Εκπαίδευσης. Στόχος από την πλευρά μου είναι να έχουμε έναν δυνατό ρόλο σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, να αλλάξουμε τα δεδομένα αυτά και να κερδίσουμε έναν γνωμοδοτικό ρόλο ως προς τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν, αναφορικά με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που λειτουργούν είτε στα ΙΕΚ είτε στα ΚΕΚ μέσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανάλογα με τις ανάγκες που ξέρουμε ότι υπάρχουν στην περιοχή.
Σίγουρα το έργο που καλείστε να φέρετε εις πέρας δεν είναι καθόλου εύκολο. Απ’ όσο είστε σε θέση να γνωρίζετε, υπάρχει στους Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας το ανάλογο προσωπικό που θα σας βοηθήσει σε όλους τους τομείς;
Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως Αντιπεριφερειάρχης βρίσκομαι σε μια συνεχή σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και διαπιστώνω ότι παρόλο που το έμψυχο δυναμικό δεν επαρκεί σε πλήθος, υπάρχει ανάλογο δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει σε όλους τους τομείς, τον Τουριστικό, τον Πολιτιστικό και τον τομέα της Δια Βίου Μάθησης. Άρα οι υπηρεσιακοί παράγοντες αυτή τη στιγμή είναι αξιόλογα καταρτισμένοι ως προς τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών μας.
Αναμφισβήτητα το έργο που έχει κάνει στην Π.Ε. Τρικάλων και στον Δήμο μας ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη και τον Δήμαρχο Χρήστο Σινάνη είναι ορατό και σημαντικό. Εκτός από τα προγραμματισμένα έργα, τι άλλο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στο υπόλοιπο της θητείας της Περιφερειακής Αρχής στον τόπο μας;
Όπως αναφέρατε κι εσείς, τα έργα που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμπάκας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πάρα πολλά και πολύ σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και είναι έργα πνοής για την περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, προγραμματίζουμε εξίσου σημαντικά έργα για το υπόλοιπο της θητείας μας, αλλά το βασικό στοίχημα για τον Περιφερειάρχη θα είναι η ένταξη του Ε65, για να μην παραμείνει ένας «τυφλός» δρόμος, και να ολοκληρωθεί σύντομα το υπόλοιπο τμήμα από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία. Γνωρίζετε επίσης ότι ανταπεξήλθαμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Κατασκευάσαμε τη γέφυρα Διάβας σε χρόνο ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα, παρόλο που υπήρξε μια αρκετά μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων, αλλά αν δούμε αντικειμενικά την κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαέξι μηνών κατασκευάστηκε μία γέφυρα σχεδόν από την αρχή. Τα μεγάλα έργα έχουν τελειώσει σχεδόν όλα, προχωράμε μπροστά και προγραμματίζουμε με συνεργασίες, με συνέργειες, για να καταφέρουμε να βάλουμε ακόμη ένα λιθαράκι στον Δήμο Καλαμπάκας και σε όλη τη Θεσσαλία.
Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση στο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες;
Θεωρώ ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργούσαν καλύτερα αν είχαν περισσότερη αυτονομία και είχαν αποκοπεί από την κεντρική εξουσία, διότι θα υπήρχε καλύτερη διαχείριση χρημάτων, και με τους πολλούς ελέγχους που γίνονται θα αποκλείονταν φαινόμενα παρατυπιών. Θεωρώ ότι δεν είμαστε έτοιμη ως χώρα να προχωρήσουμε στις αλλαγές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, διότι δεν θα αποδώσουν στο δικό μας αυτοδιοικητικό εκλογικό σύστημα.
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 25 Αυγούστου 2017.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!