Η δημιουργικότητα είναι σαν τη δύναμη της αγάπης που προσπαθεί να βρει διέξοδο και να βγει προς τα έξω. Η δημιουργικότητα δεν διδάσκεται.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι άνθρωποι που έχουν το χάρισμα να ορίζουν τις συνθήκες ώστε να συμβεί.
Αυτό συμβαίνει και με την Ευδοκία Σταυρίδου, που είναι μια νέα και δυναμική συγγραφέας στο λογοτεχνικό στερέωμα. Στο πρώτο της συγγραφικό ταξίδι αποτυπώνει αβίαστα τις σκέψεις της στο άψυχο χαρτί βάζοντας την προσωπική της σφραγίδα και μέσα από το ταξίδι των λέξεων ανακαλύπτει και η ίδια το νόημα της ζωής, τη γαλήνη και την ηρεμία.
Η συγγραφέας με την ρομαντική της πένα μεταδίδει μηνύματα αισιοδοξίας και πίστης που αγγίζουν την ανθρώπινη ψυχή και οδηγούν το αναγνωστικό κοινό σε ένα αδιάλειπτο ταξίδι του νου και της φαντασίας.
Για εκείνη είναι περισσότερο δελεαστικό να αφηγηθεί µια αληθινή ιστορία σε σύγκριση µε µια ιστορία καθαρής µυθοπλασίας. Τη γοητεύει, διότι η αλήθεια και η φαντασία συνυπάρχουν και συνεργάζονται, διότι οι αλήθειες της ζωής είναι πολύ πιο σκληρές και συγκλονιστικές από εκείνες της µυθοπλασίας. Γι’ αυτό και φροντίζει να εμπεριέχει πάντα στα γραπτά της την αλήθεια, το συναισθηματικό βάθος, την εντιμότητα και το σεβασμό στον αναγνώστη.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου σας «Κάποτε στη Μυτιλήνη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανός», κυρία Σταυρίδου;
Ξαφνικά και απρόσμενα όπως κάθετι καρμικό στη ζωή μας. Άκουσα την ιστορία, με συγκλόνισε και αποφάσισα πως δεν θα την αφήσω να σβήσει. Θα την μεταφέρω στο χαρτί και θα προσπαθήσω να την κοινωνήσω σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ.
Στο «Κάποτε στη Μυτιλήνη», η ιστορία μπλέκεται με την μυθοπλασία. Ζωές ανθρώπων μπερδεύονται και μπερδεύουν. Ο έρωτας, η μοναξιά, το πεπρωμένο στήνουν έναν παράξενο χορό και μαγεύουν τον αναγνώστη. Τι σας οδήγησε να γράψετε μια αληθινή ιστορία;
Σας ευχαριστώ θερμά για το «μαγεύουν τον αναγνώστη»!, κυρία Δούλη. Μου φαίνεται περισσότερο δελεαστικό να αφηγηθώ μια αληθινή ιστορία σε σύγκριση με μια ιστορία καθαρής μυθοπλασίας. Με γοητεύει διότι όπως αναφέρατε, η αλήθεια και η φαντασία συνυπάρχουν και συνεργάζονται, διότι οι αλήθειες της ζωής είναι πολύ πιο σκληρές και συγκλονιστικές από εκείνες της μυθοπλασίας. Και θέλω, επίσης, να τονίσω ότι αντίθετα με την κοινή αντίληψη, το να μεταφέρεις μια αληθινή ιστορία στο χαρτί είναι πολύ πιο δύσκολο από το να γράψεις έναν μύθο.
Θεωρείτε πως η πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για ένα συγγραφέα;
Μα τι είναι ο συγγραφέας αν είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα και τους ανθρώπους; Σε ποιόν αναφέρεται και για ποιόν γράφει; Μόνο μέσα από βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο και τα πάθη του μπορείς να τον αγγίξεις. Να του δείξεις πως σε όποιο ταξίδι κι αν τον οδήγησε η ζωή, έχει συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες.
Πόσο χαρμόσυνη και πόσο επώδυνη ήταν για εσάς η διαδικασία συγγραφής του πρώτου σας βιβλίου;
Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι διαδικασίες μόνο εκ των υστέρων μπορούν να αξιολογηθούν, γιατί η διαδικασία της γραφής είναι αυθόρμητη και καθοδηγούμενη από υποσυνείδητες διαδικασίες. Τώρα λοιπόν μπορώ να πω, πως ήταν εξίσου επώδυνη όσο και χαρμόσυνη. Επώδυνη γιατί έγινα ένα με τους ήρωές μου και πόνεσα μαζί τους. Τους αγάπησα πάρα πολύ και με δυσκολία τους αποχωρίστηκα. Όλη αυτή όμως η δημιουργική διαδικασία μου πρόσφερε ταυτόχρονα και απίστευτη χαρά.
Στην ιστορία της Νίνας και του Νικήτα διαπιστώνουμε ότι η μοίρα αποφασίζει να παίξει σκληρά παιχνίδια. Και η αόρατη κλωστή της ανίκητης μοίρας παρασέρνει τους ήρωες σ’ ένα γαϊτανάκι δυνατών εξελίξεων. Εσείς τι ορισμό δίνετε στο πεπρωμένο;
Φυγείν αδύνατον! Η διαδρομή είναι δική μας γιατί έχει να κάνει με τον χαρακτήρα μας και ο Ηράκλειτος που πρώτος συνέδεσε μοίρα και χαρακτήρα παρατήρησε ότι η φύση του ανθρώπου, ο χαρακτήρας με τον οποίο γεννιέται καθορίζει τις πράξεις του, όσα θα του συμβούν στην διάρκεια της ζωής του, την καλή ή κακή μοίρα που τον περιμένει.
Καθημερινά στη ζωή μας μάς γυροφέρνουν πολλοί πειρασμοί, ποια η ασπίδα μας στους πειρασμούς της ζωής κυρία Σταυρίδου;
Δεν υπάρχει ασπίδα και δεν υπάρχει τίποτα γοητευτικότερο από το να γίνεσαι ρίψασπις σε συγκεκριμένες καταστάσεις, κυρία Δούλη.
Πώς θέλετε να νιώσει ο αναγνώστης όταν διαβάσει τη λέξη τέλος και κλείσει το βιβλίο σας;
Γοητευμένος από το ωραίο ταξίδι που του δόθηκε.
Τί νομίζετε ότι χρειάζεται να υπάρχει σε ένα βιβλίο για να το οδηγήσει στην επιτυχία;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει συνταγή αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που για εμένα είναι σημαντικό να εμπεριέχονται σε ένα βιβλίο. Αλήθεια, συναισθηματικό βάθος, εντιμότητα και σεβασμός στον αναγνώστη.
Τί σημαίνει και ποιο άρωμα αναδύει για εσάς η λογοτεχνία;
Μα τι άλλο; Το άρωμα της ζωής είναι η απάντησή μου και στα δύο σκέλη τής ερώτησής σας, κυρία Δούλη.
Πιστεύετε ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι στραμμένος περισσότερο στην ύλη και λιγότερο στην πνευματικότητα, κυρία Σταυρίδου;
Ναι, το πιστεύω αλλά δυστυχώς αυτό είναι το τίμημα της τεχνοκρατικής εποχής μας.
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει και σας βοήθησε ως άνθρωπο;
Μια πολύτιμη συμβουλή που κρατώ πάντοτε στην καρδιά μου, την διάβασα σε ένα βιβλίο του σπουδαίου ποιητή του Κινηματογράφου, Αντρέι Ταρκόφσκι: «Ο μόνος όρος για το δικαίωμα στη δημιουργία είναι η πίστη στην κλίση σου, η ετοιμότητα να υπηρετείς και η άρνηση να συμβιβαστείς».
Ποια εικόνα αντιπροσωπεύει την ευτυχία για εσάς;
Το χαμόγελο των παιδιών.
Σας ευχαριστώ!
Από καρδιάς σας ευχαριστώ κι εγώ, κυρία Δούλη, για τις πολύ όμορφες ερωτήσεις σας που με έβαλαν σε διαδικασίες σκέψης πέρα των τετριμμένων.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Θέατρο. Η μεγάλη της αγάπη για το διάβασμα από τα νεαρά της χρόνια αποτέλεσε ερέθισμα ώστε να στραφεί στα μονοπάτια της γραφής.
Ασχολήθηκε επίσης με τη δημιουργία θεατρικών ομάδων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γράφει ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.
Το «Κάποτε στη Μυτιλήνη» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανός». Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 7 Ιουλίου 2017.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!