Μάς εξομολογείται ότι τα πρόσωπα των μυθιστορημάτων της, την επισκέπτονται και τής «επιβάλλουν» την θέλησή τους να δημοσιοποιήσουν αυτά που σκέφτονται και ότι εκείνη είναι το ενδιάμεσο που φωτίζει τους ψιθύρους τους, µεταφέροντας τα προστάγµατά τους.
Πρόκειται για μία χαρισματική συγγραφέα, που με έξυπνο τρόπο επικοινωνεί το απρόβλεπτο, το άγνωστο, το αόριστο, που ονομάζουμε «ανθρώπινη εμπειρία». Τα γραπτά της αποκαλύπτουν τον πλούσιο εσωτερικό της κόσμο, εκπέμπουν λυρισμό και δημιουργούν μια πνευματική ατμόσφαιρα στον αναγνώστη.
Η Λαμπρίνα Α. Μαραγκού θέλει πάντα να γράφει, διότι πιστεύει ότι το μυαλό δεν σταματά ποτέ να κάνει διάλογο με την ψυχή. Η υπόθεση της γραφής για εκείνη δεν εξαρτάται ούτε από την ψυχολογική της κατάσταση ούτε από το συναίσθημα. Αυτό που την επηρεάζει είναι μόνο πόσο δυνατά θα μιλήσουν οι ήρωες στο μυαλό της. Γι’ αυτό και δημιουργεί μοναδικούς χαρακτήρες και περνά χρήσιμα μηνύματα για τη ζωή μέσα από τα βιβλία της, διότι θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την κρίση που επικρατεί στην κοινωνία αποτινάζοντας τα δεσμά τους.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Αλγεινόν Ύδωρ» είναι ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου, που κυκλοφορεί από την «Άνεμος Εκδοτική» και μιλά για την επίδραση του νερού στην ανθρώπινη ύπαρξη. Από πού εμπνευστήκατε την υπόθεση για το βιβλίο σας, κυρία Μαραγκού;
Νομίζω ότι εκείνη ήθελε να βγει στο φως, κυρία Δούλη. Έτσι συμβαίνει μ’ όλα μου τα βιβλία. Επιτακτικά, τα πρόσωπα του μυθιστορήματος με επισκέπτονται και μου επιβάλλουν τη θέλησή τους να δημοσιοποιήσουν αυτά που σκέφτονται. Είμαι το ενδιάμεσο που φωτίζει τους ψιθύρους τους και μεταφέρει τα προστάγματά τους.
Μέσα από τη ζωή του ήρωά σας, Χριστόφορου Οικονόμου, περιγράφετε τον αγώνα ενός ανθρώπου μπροστά στην αγωνία του θανάτου και την απώλεια του έρωτα, την αναμέτρηση που γίνεται μέσα του για να μάθει τη ζωή. Πιστεύετε ότι η ιστορία ενός βιβλίου πρέπει να έχει ευχάριστο τέλος ή ένα τέλος απρόβλεπτο, όπως η ζωή;
Δεν μπορώ να ορίσω τι είναι ευχάριστο, αλλά μπορώ να καταλάβω το απρόβλεπτο. Η χαρά ή η λύπη, η ευτυχία ή η δυστυχία, είναι ορισμοί που δόθηκαν αυθαίρετα και που ίσως στην ουσία τους να μην υπάρχουν. Μόνο το απρόβλεπτο υπάρχει, αυτό που ξαφνιάζει, που παίζει μαζί μας, που μας δοκιμάζει. Ο Χριστόφορος Οικονόμου παλεύει, για να καταλάβει ακριβώς αυτό. Ο θάνατος, ο έρωτας, η απώλεια είναι σχετικά. Αυτό που είναι σταθερό είναι η ίδια η ζωή, που περικλείει τα πάντα, δίχως χαρακτηρισμούς. Διότι αυτό έτσι είναι.
«Αλγεινόν Ύδωρ» το νερό που προκαλεί πόνο κυρίως ψυχικό. Με ποια κριτήρια επιλέξατε αυτόν τον τίτλο για το βιβλίο σας και πόσο σημαντικός είναι για εσάς ο τίτλος ενός βιβλίου;
Ο τίτλος του βιβλίου είναι όλο το βιβλίο σε λίγες λέξεις. Το νερό που φέρνει άλγος, το νερό που το ίδιο πονά, είναι η αντανάκλαση του εαυτού μας μπροστά στη συνεχή ροή. Αν σκεφτούμε τη ζωή σαν έναν κύκλο, που η αφετηρία είναι και το τέλος, αυτό που μας κινεί στην περιφέρεια του κύκλου είναι το νερό, το συναίσθημα. Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι αναγκαία η αναμέτρησή μας μ’ αυτό, για απόκτηση της αυτοσυνειδησίας.
Μέσα από την πολυκύμαντη ζωή του Χριστόφορου περνάτε πολλά και ποικίλα μηνύματα. Τι θα θέλατε να μεταγγίσετε στους αναγνώστες σας μ’ αυτή τη θεματική σας επιλογή;
Θα ένοιωθα πραγματικά ευτυχής, αν κάτι από αυτά που γράφω συγκινούσε έναν αναγνώστη και τον κινητοποιούσε να ψάξει μέσα του. Ξέρετε, κυρία Δούλη, το πρόβλημα της κοινωνίας, και όχι μόνο της δικής μας αλλά κάθε κοινωνίας, είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων στον φόβο και στην άγνοια, για να είναι ευκολότερα χειραγωγήσιμοι στα προστάγματα των ισχυροτέρων. Η αναδίπλωση στον εσώτερο εαυτό μας είναι κατακριτέα, ως γραφική, καθώς λοιδορείται ως αναξιόπιστη και αντιεπιστημονική.
Ο δυτικός ορθολογισμός χρησιμοποίησε πανέξυπνα το ένστικτο και την ενόραση, χαρακτηρίζοντάς τα ως αντιεπιστημονικά και βάζοντας κάποιους γραφικούς να ασχολούνται εξ ολοκλήρου με αυτά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται δεκτό μόνο ό,τι έχει να κάνει με την υλική υπόσταση, μόνο ό,τι είναι απτό. Εξοστράκισε επομένως αυτή τη λεπτή υφή που κρύβεται μέσα μας, και επομένως ο σημερινός άνθρωπος είναι λειψός. Αυτό θέλω να καταδείξω μέσα από αυτό το μυθιστόρημα και να αρνηθώ τη μονοδιάστατη φύση του ανθρώπου.
Ως συγγραφέας, κυρία Μαραγκού, πού δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα, στο προσωπικό βίωμα ή στη μυθοπλασία;
Νομίζω ότι αυτά δεν τα ξεχωρίζω. Βιώνουμε αυτά που σκεφτόμαστε, και επομένως ο μύθος είναι οι σκέψεις μας. Και όταν σκεφτόμαστε, ζούμε βιωματικά αυτή την πραγματικότητα των σκέψεων. Είναι όπως στα όνειρα: Ονειρευόμαστε και συγχρόνως ζούμε μέσα στο όνειρο.
Πότε έχετε περισσότερη ανάγκη να γράψετε; Σε ποια ψυχολογική ή συναισθηματική κατάσταση «οπλίζετε» την πένα σας με την ευαισθησία της ψυχής σας και αποζητάτε την αγαλλίαση στη γραφή;
Πάντα! Πάντα θέλω να γράφω, διότι το μυαλό δεν σταματά να κάνει διάλογο με την ψυχή. Ούτε ακόμη και στον θάνατο. Η υπόθεση της γραφής δεν εξαρτάται ούτε από την ψυχολογική μου κατάσταση ούτε από το συναίσθημα. Αυτό που την επηρεάζει είναι μόνο πόσο δυνατά θα θελήσουν να μιλήσουν οι ήρωες στο μυαλό μου. Αυτομάτως, απομονώνομαι απ’ όλους και από όλα και προσπαθώ να τους αφουγκραστώ, να τους ακούσω όσο το δυνατόν καλύτερα, για να μπορέσω και να τους ερμηνεύσω καλύτερα.
Έχετε συνεργαστεί με αρκετούς εκδοτικούς οίκους. Το «Αλγεινόν Ύδωρ» είναι το δεύτερο βιβλίο σας που κυκλοφορεί από την «Άνεμος Εκδοτική». Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτή τη συνεργασία;
Η συνεργασία μου με τον «Άνεμο» δεν είναι καν συνεργασία. Είναι υπόθεση καρδιάς, φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης. Ο άψογος επαγγελματισμός τους είναι ένα ακόμη στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στη σχέση μας. Η γνώμη τους για μένα μετρά, η άποψή τους με επηρεάζει. Εύχομαι να είναι καλά, γεροί και να ευδοκιμήσει αυτός ο εκδοτικός οίκος, διότι τους αξίζει.
Εκτός από συγγραφέας είστε και εκπαιδευτικός και μάλιστα εν ενεργεία. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτή σε σχέση με τη δική σας; Είστε αισιόδοξη ότι θα φέρει κάποιο καινούργιο αέρα σε τούτο τον τόπο; Έχετε εμπιστοσύνη στη σημερινή γενιά των Ελλήνων;
Η νέα γενιά είναι καλύτερη από εμάς. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά μας, αρκεί να τεντώσουν τις κεραίες τους και να πιάσουν όλα αυτά που βρίσκονται κρυμμένα. Η αφύπνισή τους είναι η ελπίδα μας.
Κυρία Μαραγκού, είστε ένας πνευματικός άνθρωπος που παρακολουθεί την κοινωνία μας και επεμβαίνετε μέσα από τα άρθρα σας, τα δοκίμια σας, τα βιβλία σας, τη δουλειά σας. Πού νομίζετε ότι θα καταλήξει όλος ετούτος ο πολιτικός και κοινωνικός «κατήφορος» που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια;
Η κρίση στην κοινωνία είναι τόσο δεδομένη, κυρία Δούλη, όσο η ίδια η ύπαρξή της. Ακόμη και αν ξεπεραστεί αυτή η κρίση, θα έρθει άλλη. Το θέμα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος να νοιώσει έτοιμος να απελευθερωθεί από τα δεσμά του, και δεν εννοώ την πολιτική υποδούλωση μόνο, αλλά την κοινωνική του και κυρίως την οντολογική του υποδούλωση.
Αξίζει να υπερασπιζόμαστε τα πιστεύω μας και τα θέλω μας με όποιο κόστος μπορεί να επιφέρει αυτό στη ζωή μας;
Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα με τη ζωή. Ορίζουμε και φυλάσσουμε Θερμοπύλες. Όχι όλοι, αλλά όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα. Η συνείδησή μας είναι βαθύτερη από αυτό που εμείς θεωρούμε πραγματικότητα.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Γεννήθηκε, σπούδασε και εργάζεται στην Αθήνα ως Φιλόλογος στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε δε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Συγκριτική Λογοτεχνία από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στην παρούσα χρονική περίοδο, εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα για το αρχαίο θέατρο, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εκδώσει πέντε μυθιστορήματα και τρία δοκίμια, ενώ έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε πληθώρα λογοτεχνικών περιοδικών και εφημερίδων.
Για το μυθιστόρημά της «Χνάρια στην Άμμο» έχει βραβευτεί από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Είναι Πρόεδρος της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων, μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού ΟΜΠΡΕΛΑ. Από την «Άνεμος Εκδοτική» κυκλοφορούν τα βιβλία της «Ποτέ δεν φτάνει το αρκετό» και το «Αλγεινόν ύδωρ».
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα» στις 12 Ιανουαρίου 2018.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!