Είναι μια συγγραφέας, η οποία ψάχνει με πάθος όλες εκείνες τις κλειδωμένες ενέργειες που κρατούν τα μυστικά τους και δεν περιμένουν τίποτα άλλο από το να τις εξερευνήσουμε, να τις γνωρίσουμε και να ενώσουμε ξανά τα σκορπισμένα μας κομμάτια. Είτε είμαστε αναγνώστες, είτε δημιουργοί.
Η Άννη Παπαθεοδώρου εισέβαλε με αυτοπεποίθηση στο χώρο της Λογοτεχνίας, διότι ψάχνει τις υπαρξιακές της ανησυχίες γι’ αυτό άλλωστε και συνεχίζει να γράφει.
Με όπλα της τη διάθεση της θέλησης, την ιδιότητα της φαντασίας και τη δύναμη να δημιουργεί πιστεύει ότι έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε λίγο καλύτερη τη ζωή μας και η ιδανική συνθήκη για να το πετύχουμε είναι η πλήρης ελευθερία των επιλογών μας.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Το τελευταίο βιβλίο σας έχει τίτλο «Ευτοπία – Τα χρόνια του μανιφέστου», και κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την «Άνεμος Εκδοτική». Τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον ευφάνταστο τίτλο, κυρία Παπαθεοδώρου; Πού βρίσκεται κατά την άποψή σας η ευτοπία;
Η ευτοπία είναι ο τόπος που θα θέλαμε να ζήσουμε όλοι, ή που θα έπρεπε να ζήσουμε όλοι, ή που θα μας άξιζε να ζήσουμε. Όμως, όπως όλα τα ωραία πράγματα, η ευτοπία είναι κατά βάση μέσα μας. Πρέπει πρώτα να τη φανταστούμε, να την ονειρευτούμε, να την επιθυμήσουμε και μετά να αποφασίσουμε πως θέλουμε να ζήσουμε σ’ αυτήν. Τότε και μόνο τότε μπορούμε να τη χτίσουμε.
Ο ευφυής τίτλος του βιβλίου σας μας κάνει να θέλουμε να γνωρίσουμε σε βάθος τους πρωταγωνιστές σας. Μπορείτε να σκιαγραφήσετε τις προσωπικότητές τους με τις οποίες ίσως θα ταυτιστούν πολλοί αναγνώστες σας;
Είναι μια οικογένεια. Μια απλή, καθημερινή οικογένεια. Άνθρωποι που αγαπούν, φοβούνται, αγωνίζονται, έχουν μυστικά. Ο πατέρας, η μητέρα, δύο κόρες και οι γαμπροί. Ο καθένας πολύ διαφορετικός αλλά και πολύ ίδιος με τους άλλους.
Η Ευτοπία είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς που θα ακολουθήσει. Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η συγγραφή ενός μυθιστορήματος σε συνέχειες;
Δεν ξεκίνησε για να είναι σε συνέχειες, κυρία Δούλη. Στην πραγματικότητα το πρώτο βιβλίο θα μπορούσε να είναι και αυτόνομο. Απλά αισθάνθηκα ότι δεν είπα σε αυτό όλα όσα θα ήθελα ή είχα να πω. Η συγγραφή σε συνέχειες είναι εύκολη, καθώς τους ήρωες τους έχεις ήδη χτίσει και τους γνωρίζεις, και πιθανότατα τους αγαπάς, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη, διότι κινδυνεύεις από την επανάληψη, την απομυθοποίηση των ηρώων, και φυσικά πρέπει να έχεις νέες ιδέες.
Ήταν εσωτερική ανάγκη να γράψετε για τον άγνωστο αυτό τόπο και χρόνο ή εμπνευστήκατε την ιστορία σας από τα ακραία περιστατικά που συμβαίνουν γύρω μας και αποτελούν απόρροια της κρίσης που διάγουμε;
Σίγουρα, αφορμή τουλάχιστον, ήταν η κατάσταση που ζούμε: Η κρίση. Αυτή η κρίση που δεν ξεκίνησε τώρα και που δεν είναι μόνο οικονομική. Η κρίση αξιών που προϋπήρξε κατά τη γνώμη μου και ο λάθος προσανατολισμός που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως άνθρωποι, νομίζω μου δημιούργησε την ανάγκη να το κάνω.
Ποια εσωτερική ανάγκη σας συντρέχει ώστε να μετουσιώνετε τις σκέψεις σας σε δημόσιο λόγο και να τις μοιράζεστε με ένα ευρύτερο κοινό;
Όταν ξεκίνησα δεν ήξερα πού θα οδηγηθώ. Δεν ήξερα ότι αυτό που έγραφα θα έφτανε να εκδοθεί. Δεν το είχα καν σκεφτεί. Στην πορεία, ανακάλυψα ότι ήθελα να το μοιραστώ, διότι σκεφτόμουν πως είχα να πω πράγματα. Πράγματα που σίγουρα δεν τα σκεφτόμουν μόνο εγώ. Πράγματα που σίγουρα υπήρχαν κι άλλοι που τους απασχολούσαν. Ήθελα μάλλον να νοιώσουμε τόσο εγώ, όσο και οι άλλοι, ότι δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτόν τον κόσμο. Να νοιώσουμε ότι είμαστε πολλοί.
Πίσω από τον Μάνο και την Άννα πιστεύετε ότι μπορεί να κρυβόμαστε όλοι εμείς οι αναγνώστες του βιβλίου, ακόμη και εσείς;
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Οι άνθρωποι αυτοί είναι εντελώς καθημερινοί και σύγχρονοι. Είμαι εγώ, είστε εσείς, είναι η οικογένειά μας, είναι ο κόσμος όλος.
Οι ήρωες του βιβλίου σας δεν καταφέρνουν να αντιδράσουν στα δεινά της εποχής τους και χτίζουν την οικογένεια τους σε θολό σκηνικό, που το χαρακτηρίζει η φτώχεια, η εξαθλίωση, η τρομοκρατία και η εγκληματικότητα. Θα καταφέρουν τελικά να αμφισβητήσουν τα πάντα, ακόμη και τους φόβους τους. Από την εμπειρία σας σε τι ποσοστό, πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με φοβίες και ανασφάλειες καταφέρνουν να αλλάξουν τη μοίρα τους;
Όλοι έχουμε και φοβίες και ανασφάλειες, κυρία Δούλη. Κάποιοι αυτά τα πολεμούν και κάποιοι ζουν μ’ αυτά. Συνήθως αποφασίζουμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας, όταν δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όταν δηλαδή φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Όταν η μοίρα που ακολουθεί (αν δεν την αλλάξουμε) είναι πιο μαύρη από τους φόβους μας. Απλά μαθηματικά είναι. Τα Χρόνια του Μανιφέστου δίνουν αυτό το στίγμα. Οι άνθρωποι υποχρεώνονται να δράσουν, αφού η ζωή τους θα ήταν χειρότερη από τον χειρότερο φόβο τους.
Υπάρχουν πραγματικά πρόσωπα και περιστατικά από τα οποία εμπνευστήκατε την ιστορία σας ή αφορά εξολοκλήρου σε μυθοπλασία;
Πιστεύω ότι όλα τα βιβλία που γράφονται ενσωματώνουν εμπειρίες και βιώματα του συγγραφέα. Η ιστορία των ηρώων είναι εξ ολοκλήρου μυθοπλασία, όμως οι ήρωες έχουν στοιχεία πραγματικών ανθρώπων. Η ιστορία πάντως βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία της σύγχρονης εποχής, πραγματικά ιστορικά περιστατικά, υπαρκτές θεωρίες και φυσικά υπαρκτή τεχνολογία.
Η μοίρα ή οι επιλογές τους καθορίζουν τους ήρωές σας, κυρία Παπαθεοδώρου;
Σαφώς οι επιλογές τους. Η μοίρα, με την έννοια των εξωτερικών συνθηκών και συμβάντων, αυτών δηλαδή που συμβαίνουν χωρίς εμείς ως άτομα να τα επηρεάζουμε, σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στις συνθήκες που ζει και αντιμετωπίζει ο καθένας μας, αλλά εκεί μπαίνουν με δραστικό τρόπο οι επιλογές που ο καθένας μας κάνει. Αν με ρωτάτε αν είμαστε ελεύθεροι να διαλέγουμε τη ζωή μας, θα σας πω κατηγορηματικά ότι δεν είμαστε. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να την κάνουμε λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη απ’ ό,τι είναι. Η ιδανική συνθήκη είναι η πλήρης ελευθερία επιλογών και αυτό είναι που προσπαθώ να χτίσω με την Ευτοπία.
Διαβάζοντας το βιβλίο σας, που εκτός από το παρόν περιγράφει γλαφυρά και το μέλλον και μάλιστα εν έτει 2057, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί και μια προσπάθεια να βρείτε απαντήσεις στις υπαρξιακές σας ανησυχίες. Τελικά βρήκατε τις απαντήσεις που ψάχνατε σ’ αυτό το συγγραφικό σας ταξίδι;
Δεν υπάρχουν ποτέ οριστικές απαντήσεις. Αυτό που τη μια στιγμή φαίνεται σωστό, την επόμενη μπορεί να ανατραπεί είτε από τις συνθήκες είτε από νέα δεδομένα. Το σημαντικό είναι να είσαι σε έναν δρόμο αναζήτησης και όχι εφησυχασμού. Τα ανθρώπινα θέματα δεν λύνονται ποτέ οριστικά και δια παντός. Σε ό,τι αφορά σε εμένα, ακόμη ψάχνω, και γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζω να γράφω. Νομίζω ότι όταν απαντήσω σε όλα, δεν θα έχω πια κάτι να πω. Όμως, αυτό το ταξίδι αναζήτησης είναι πραγματικά απολαυστικό.
Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας με αυτό το βιβλίο;
Ότι αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα είναι όραμα. Όραμα και ελπίδα, κυρία Δούλη. Και πάντα και σε όλα τα πράγματα υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση, ένα άλλο επίπεδο.
Ποια είναι η αγαπημένη σας ρήση που υιοθετήσατε στη ζωή σας, κυρία Παπαθεοδώρου;
Η φράση του Αλμπέρ Καμύ: «Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα».
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δούλεψε σε διάφορες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα, περνώντας από διάφορες θέσεις και διάφορους τομείς. Από το 2012 είναι συνταξιούχος.
Από τα εφηβικά της χρόνια τη γοήτευε η ποίηση και η λογοτεχνία και έγραφε –όπως οι περισσότεροι έφηβοι– ποιήματα, καθώς και δοκίμια, χωρίς ποτέ να σκεφτεί να τα εκδώσει. Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολήθηκε κυρίως με θέματα της πόλης. Κυψελιώτισα γέννημα θρέμμα, ανήκει σε μια άτυπη συλλογικότητα, την Ομάδα Κατοίκων Κυψέλης, που στόχο έχει την αναβάθμιση της γειτονιάς και τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των γειτόνων. Στο ενδιάμεσο διάστημα δεν εγκατέλειψε ποτέ το ενδιαφέρον της για την οικονομία, καθώς και την πολιτική, διαβάζοντας πάρα πολλά σχετικά βιβλία.
Σημαντικό ενδιαφέρον της είναι το σκάκι, και είναι μέλος του Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης. Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα συμμετείχε σε ένα φιλοσοφικό καφενείο, καθώς και σε εργαστήρια φιλανάγνωσης και αυτοβελτίωσης. Ζει πάντα στην Κυψέλη και έχει έναν γιο.
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 29 Ιουνίου 2018.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!