Για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ», βαδίζει σε μονοπάτια προαγωγής, διαφύλαξης, προβολής της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων και συμβάλλει στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προσφέροντας στο κοινό της Καλαμπάκας και όχι μόνο εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου αλλά και δίνοντας στα μέλη του τη δυνατότητα να εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο πνευματικά.
Πρόκειται για έναν Σύλλογο, με πειθαρχία, που γνωρίζει να εμβαθύνει στις εκδηλώσεις του, έχει την αίσθηση του ωραίου, γνώση, τεχνική και μας προκαλεί να αδημονούμε για τις επόμενες εκδηλώσεις του.
Η αμεσότητα, η φλόγα, το πάθος, η ειλικρίνεια και το άρωμα μιας άλλης εποχής είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των εκδηλώσεων που μας χάρισαν μέχρι σήμερα. Εκδηλώσεις που μας συγκίνησαν και μας γοήτευσαν.
Ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» ιδρύθηκε στην Καλαμπάκα, το 1999 και σήμερα αριθμεί περί τα 100 μέλη. Το τιμόνι του Συλλόγου κρατά στιβαρά από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ο κ. Ευθύμιος Τάκος.
Οι εκλογές διεξάγονται κάθε τρία χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για τον προσεχή Ιανουάριο.
Ο κ. Ευθύμιος Τάκος είναι από εκείνους τους ανθρώπους που ανοίγουν δρόμους. Διαθέτει οξύ πνεύμα και μια έμφυτη ηρεμία για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, να βάζει σε λειτουργία τη διαίσθηση, τη φαντασία, τα ερεθίσματα. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ, ποτέ δεν μίλησε με λόγια διφορούμενα και ασαφή, ποτέ δεν φοβήθηκε, ποτέ δεν υπέκυψε. Αποτελεί μια παρουσία έντονη και αληθινή στο τοπικό μας γίγνεσθαι. Για εκείνον ο κύκλος δεν κλείνει, απλώς ολοένα διευρύνεται. Διότι πάντα αναμετριέται με τη δυσκολία στην αρετή, στην Τέχνη, στη μουσική, στο πνεύμα, μετατρέποντας σε κανόνα ζωής το εκλεπτυσμένο, το δημιουργικό, το θείο.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής & Ψαλτικής Τέχνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός σύλλογος για την πόλη της Καλαμπάκας κι έχει επιδείξει πλούσια δράση με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Θα μπορούσατε ,κύριε Τάκο, να μας αναφέρετε τα της ιστορίας του και επιγραμματικά τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα δραστηριότητές του;
Το έτος 1999 ιδρύθηκε ο σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής μουσικής και ψαλτικής Τέχνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» με έδρα την Καλαμπάκα και σκοπό την προαγωγή της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων (Βυζαντινή Μουσική – Δημοτικό Τραγούδι), την αμιγή διαφύλαξη, διάδοση και προβολή αυτής και τη συμβολή στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Έθνους.
Βεβαίως και υπήρξαν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου από τον σύλλογό μας, όπως λέτε κι εσείς, κυρία Δούλη. Μερικές δε από αυτές είναι:
– Έτος 2001: «ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ»: Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Έγινε στον αύλειο χώρο της Μεγάλης Εκκλησίας (Παναγία) και την παρακολούθησαν 2000 θεατές. Η δε εφημερίδα «Τα Μετέωρα» στο φύλλο της Παρασκευής 1ης Ιουνίου 2001, έγραψε μεταξύ άλλων για την εκδήλωση: «Ήταν το κάτι άλλο – πρωτοφανής συμμετοχή για τα Καλαμπακιώτικα δεδομένα αποδείχθηκε η συμμετοχή του λαού στο πολυθέαμα του περασμένου Σαββάτου. Συγχαρητήρια σ’ όλους.»
Ανάλογα ήταν και τα σχόλια του τύπου και για όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου μας.
– Έτος 2002: «Παραδοσιακά κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα και ύμνοι Χριστουγέννων» στο Eκθεσιακό- Πολιτιστικό κέντρο Καλαμπάκας.
– Έτος 2003: «Αλησμόνητες πατρίδες» (καταστροφή Σμύρνης) στον αύλειο χώρο της Μεγάλης Εκκλησιάς. 2000 θεατές.
– Έτος 2004: «Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας» (Εκθεσιακό – Πολιτιστικό κέντρο).
– Έτος 2005: «Τα χελιδόνια» με θέμα τους απόδημους και την ξενιτιά που άγγιξε και αγγίζει σχεδόν κάθε Ελληνική οικογένεια (πλατεία ΔΗΜ. ΛΙΑΠΗ – 1500 θεατές).
– Έτος 2006: Θεατρικό έργο. «Το νόημα των Χριστουγέννων» – Εκθεσιακό Πολιτιστικό κέντρο. Έτος 2007: «ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ», γήπεδο Καλαμπάκας, με την συμμετοχή όλων των συλλόγων της πόλης – 2500 θεατές.
– Έτος 2008: «Δρόμοι του χθες». Για ένα παρελθόν φτιάξαμε έναν δρόμο για να συναντηθούμε. Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Σοπωτός:(1000 θεατές).
– Έτος 2009: «Ο Μεγάλος Ξεσηκωμός». 25η Μαρτίου – 3 παραστάσεις στο Πολιτιστικό κέντρο.
– Έτος 2009: «Φον Δημητράκης». Θεατρική παράσταση. Έτος 2010: «Και ο Θεός εποίησε. Δημιουργία του Σύμπαντος». 1500 θεατές στον αύλειο χώρος της Μεγάλης Εκκλησιάς.
– Έτος 2013: «Χρώμα ουρανού, ήχος Αγγέλων, η Αγία των Σταγών Λιθόπολις». 1500 θεατές στον αύλειο χώρο της Μεγάλης Εκκλησιάς.
Η ιδέα της ίδρυσης αυτού του Συλλόγου πώς προέκυψε;
Για την εκπλήρωση και επιτυχία των ανωτέρω, όπως είπα και πιο πάνω, Βυζαντινή Μουσική-Δημοτικό Τραγούδι, συγκρότηση Βυζαντινής χορωδίας και ορχήστρας με παραδοσιακά όργανα και τη δημιουργία πνεύματος συνεργασίας, κατανοήσεως και αγάπης μεταξύ των μελών, για την πνευματική καλλιέργεια και ανύψωσή τους γι’ αυτά και για άλλα πολλά, προέκυψε η ιδέα από μία ομάδα ανθρώπων (Καλαμπακιωτών να ιδρύσουν τον σύλλογο Φίλων παραδοσιακής μουσικής και ψαλτικής τέχνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ».) Στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε αρωγό τον κ. Λάππα Αναστάσιο, ο οποίος μας παραχώρησε μια αίθουσα δωρεάν για τις ανάγκες του Συλλόγου τον οποίο και ευχαριστούμε.
Ο Σύλλογος χαίρει εκτιμήσεως από όλους και αριθμεί πολλά μέλη. Ωστόσο, σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν, αλλά και συνεχίζουν να πρωτοστατούν για την εξέλιξή του. Θέλετε να αναφερθείτε σ’ αυτούς τους ανθρώπους, εφόσον υπάρχουν;
Διαχρονικά πολλά άτομα πέρασαν από τον σύλλογό μας. Αλλά πρωτοστάτες και πρωταγωνιστές είναι όλοι εκείνοι που χρόνια τώρα περιβάλλουν με αγάπη κάθε δραστηριότητα του συλλόγου. Όλα αυτά τα άτομα άφησαν και αφήνουν την δική τους σφραγίδα, το δικό τους στίγμα.
Με ποιους τρόπους και πώς ο Σύλλογος προσεγγίζει τους νέους;
Ο σύλλογός μας στο παρελθόν προσπάθησε και το πέτυχε να δημιουργήσει και άλλα τμήματα, όπως μουσικό σχήμα με έντεχνο ποιοτικό τραγούδι, που και σήμερα λειτουργεί, καθώς και θεατρική ομάδα με νέους ανθρώπους παρουσιάζοντας αξιόλογες εκδηλώσεις, που όμως δεν είχε την αναμενόμενη συνέχεια για διάφορους λόγους. Πάντως η προσπάθεια συνεχίζεται.
Ο Σύλλογος σας ακολουθεί τον μοναχικό δρόμο της ατομικότητας ή συμπορεύεται συνεργαζόμενος με άλλους συλλόγους. Αν ναι με ποιους, αν όχι γιατί;
Ο σύλλογός μας είναι εκείνος που συνέλαβε πρώτος την ανάγκη της συμπόρευσης και της συνεργασίας με πολλούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Δίνοντας τη δυνατότητα στους συνεργαζόμενους να έρθουν ο ένας πιο κοντά στον άλλο, να γνωριστούν καλύτερα και να ανταλλάξουν σκέψεις για μελλοντικές εκδηλώσεις.
Πώς βλέπετε άλλες κινήσεις σε πολιτιστικό και όχι μόνο επίπεδο που λαμβάνουν χώρα στο δήμο μας; Πιστεύετε ότι συνεισφέρουν στην πολιτιστική ανάταση των συμπολιτών μας;
Οι προσπάθειες που γίνονται σε πολιτιστικό και όχι μόνο επίπεδο στον Δήμο μας, πιστεύουμε ότι έχουν σκοπό την πολιτιστική ανάταση των συμπολιτών μας.
Κάθε χρόνο γίνονται πολλές και καλές εκδηλώσεις και θέλω να πιστέυω ότι πάνω σ’ αυτό το θέμα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς της πόλης μας.
Έχετε πικραθεί από την σχέση σας με ανθρώπους που γεννήθηκαν στους κόλπους του Συλλόγου σας και «μεταπήδησαν» σε άλλους συλλόγους;
Αλήθεια λέω, ότι έχω πικραθεί από άτομα τα οποία βοηθήθηκαν από τον σύλλογό μας πάρα πολύ και τα οποία μεταπήδησαν σε άλλους συλλόγους. Ίσως εκεί να βρήκαν αυτό που δεν βρήκαν στον δικό μας σύλλογο. Εύχομαι να είναι ευχαριστημένοι.
Έχετε αφιερωθεί σ’ αυτό τον Σύλλογο. Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του;
Όλα τα μέλη έχουν αφιερωθεί στον σύλλογό μας. Τα δε όνειρα όλων μας είναι, όπως είπα και πιο πάνω, η προαγωγή της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων και η συμβολή στην πολιτιστική κληρονομιά του Έθνους μας. Θέλουμε όμως να βρεθούν και νέα άτομα για να έχει συνέχεια ο σύλλογός μας.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας και αν υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το μέλλον;
Όσον αφορά τις δράσεις του συλλόγου μας κάποιες τις έχω αναφέρει πιο πάνω. Τώρα, για τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις του συλλόγου μας στο μέλλον οι αποφάσεις είναι συλλογικές. Πρώτα έρχονται τα θέματα για να επιλεγεί ένα από αυτά στο Δ.Σ. Μετά την επιλογή, το θέμα έρχεται για συζήτηση και ενημέρωση στους χορωδούς, όπου λαμβάνονται και οι τελικές αποφάσεις.
Επικρατεί η άποψη, ότι ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής & Ψαλτικής Τέχνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» αποτέλεσε το όχημα και το εφαλτήριο τόσο για την πολιτιστική όσο και για τη δημοτική πολιτική σκηνή. Θα θέλαμε να μας καταθέσετε την άποψη σας πάνω σ’ αυτό, κύριε Τάκο.
Το να αυτοπροσδιορίζεται κανείς το θεωρώ και αλλαζονικό και ουτοπικό, σημασία έχει αυτό που προσπαθείς να δημιουργήσεις και στη συνέχεια να παρουσιάσεις, να έχει την μεγαλύτερη προσέγγιση και αποδοχή, να μεταφέρεις το δικό σου μεράκι ώστε να γίνει κτήμα εκείνου που το παρακολουθεί, ως κατάθεση ψυχής, απλό, βατό, κατανοητό.
Μπορούν οι Σύλλογοι ως φορείς πολιτισμού να βοηθήσουν στην Τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας;
Όλοι οι σύλλογοι με διάφορες εκδηλώσεις, χωριστά, ή όλοι μαζί μπορούν να βοηθήσουν λίγο στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, αρκεί να βοηθηθούν και αρκεί να υπάρξει προγραμματισμός.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον νέο Δήμαρχο και για τις πολιτικές προσωπικότητες της νέας δημοτικής περιόδου; Τι περιμένετε ότι θα προσφέρουν στον Πολιτιστικό τομέα;
Ο νέος Δήμαρχος ξεκίνησε με όνειρα και με πρόγραμμα. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί και πρέπει να δώσει στους κατοίκους του Δήμου μας να καταλάβουν ότι όλα γίνονται με πρόγραμμα, με συνεννόηση, συνεργασία και να μην βιάζονται.
Όλοι δε οι εκλεγμένοι Δημοτικοί άρχοντες πρέπει να δείξουν δείγματα καλής συνεργασίας (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) για να πάει ο τόπος μπροστά, γιατί κατοικούμε σε μια περιοχή, που πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλό του Δήμου μας. (Δουλειά κι όχι έπαρση).
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως Πρόεδρος του Συλλόγου;
Ένας από τους στόχους όλων μας είναι να μπορέσει αυτός ο σύλλογος να μεγαλώσει σε έμψυχο υλικό, να έρθουν νέα άτομα διότι έτσι θα υπάρχει και συνέχεια.
Τι θέλετε να προσφέρετε στην πόλη της Καλαμπάκας, μέσω του Συλλόγου σας;
Τη συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τελειώνοντας εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κάθε έναν χωριστά από τα βάθη της καρδιάς μου για τις υπηρεσίες που προσφέρουν αφιλοκερδώς στον σύλλογο. Ιδιαιτέρως, τον μαέστρο Χρήστο Παπαϊωάννου, την μαέστρο Ρένα Λιάπη-Καρπούζα και τον μαέστρο Γιώργο Κ. Αδάμο, καθώς και όλους τους χορωδούς, τους κατά καιρούς συνεργαζόμενους.
Επίσης, τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα την τοπική μας εφημερίδα «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ», που όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζουν, παρακολουθούν και καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας, καθώς και τους Καλαμπακιώτες κι όχι μόνο που μας στηρίζουν σ’ όλες τις εκδηλώσεις και μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε.
Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει ως εξής:
• Από το 1999 μέχρι σήμερα πρόεδρος είναι ο Τάκος Ευθύμιος.
• Στο Δ.Σ. του συλλόγου είναι επίσης: Α’ Αντιπρόεδρος: Κων. Μηλιώτης, Β’ Αντιπρόεδρος: Ευαγγελία Μπαντέκα-Νάνη, Γεν. Γραμματέας: Νικ. Τριμίντζιος, Ταμίας-Δημ. Σχέσεις: Ιωάννης Αθανασούλας, Μέλος Χοράρχης: Ρένα Λιάπη-Καρπούζα, Μέλος Χοράρχης: Χρήστος Παπαϊωάνου.
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!