Σε μια χώρα υπό καθεστώς κρίσης το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν με την ψυχή τους, αποκτά έναν μεγαλύτερο συμβολισμό και έχει μιαν αντήχηση πολύ δυνατότερη από άλλες εποχές.
Παρόλο που ο κύκλος των νέων συνεντεύξεων είναι αφιερωμένος στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, αυτή την εβδομάδα αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα τη δράση του Σωματείου «ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», μια που προσφέρει ακούραστα στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα τέτοιες γιορτινές ημέρες.
Από το 1988 και για εικοσιέξι ολόκληρα χρόνια το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Φίλες της Αγάπης» βοηθά σιωπηλά αλλά ουσιαστικά ανθρώπους που έχουν ανάγκη τόσο στην πόλη της Καλαμπάκας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Εικοσιέξι χρόνια διαρκούς προσφοράς στον συνάνθρωπο με πλούσια δραστηριότητα και αθόρυβη παρουσία.
Το Σωματείο «Φίλες της Αγάπης» έχει ως σκοπό την οικονοµική, υλική και ψυχολογική στήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων µας.
Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε κλίµα απόλυτης σύµπνοιας, συνεργατικότητας, κατανόησης και εκτίµησης των εκάστοτε παρουσιαζόµενων αναγκών, συνεχίζει να προσφέρει κυρίως τις παραµονές των Μεγάλων µας Εορτών (Χριστούγεννα-Πάσχα) σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους µας οικονοµική βοήθεια, τρόφιµα και είδη ένδυσης, για να τους ανακουφίσει ειδικά τις Άγιες αυτές Μέρες.
Δεν ήταν όμως λίγες οι φορές, που συμπαραστάθηκαν και πρόσφεραν τη βοήθειά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όταν και όπου η ανάγκη, το απαιτούσε, σε απόρους ασθενείς, εξασφαλίζοντας τα έξοδα ιατρικής και φαρµακευτικής περίθαλψης ή καλύπτοντας τα εισιτήρια µετάβασής τους σε νοσοκοµεία του Κέντρου.
Το Σωματείο «Φίλες της Αγάπης» ιδρύθηκε στην Καλαμπάκα στις 17 Νοεμβρίου 1988 και αριθμεί σήμερα 200 μέλη. Τα ηνία του Σωματείου βρίσκονται μέχρι σήμερα στα άξια χέρια της Νικολέττας Λυτάρη – Κατσικά.
Οι αρχαιρεσίες γίνονται κάθε δύο χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για την Άνοιξη του 2015.
Η κυρία Νικολέττα Λυτάρη – Κατσικά είναι ένας άνθρωπος γόνιµος και µάχιµος που υπηρετεί το Σωµατείο µε ποιότητα και ουσία. Με τη στάση της, τις κινήσεις της, τις επιλογές της όλα αυτά τα χρόνια διδάσκει την ταπεινότητα. Είναι δώρο να υπάρχεις στη ζωή αλλά να την ζεις µε ουσία είναι ευλογία. Διότι η αληθινή πρόκληση στη ζωή, είναι να είσαι αυθεντικός, να έχεις τη δική σου ταυτότητα και να την υποστηρίζεις.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πότε ιδρύθηκε το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»;
Ήδη υπήρχαν στις πρωτεύουσες των Νομών της Θεσσαλίας: Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Βόλου, Φιλανθρωπικά Σωματεία με την ίδια επωνυμία. Συγκεντρωθήκαμε, λοιπόν, είκοσι κυρίες, με παρότρυνση της Δέσποινας Αγγέλη, και αποφασίσαμε την ίδρυση και στην Καλαμπάκα του Φιλανθρωπικού Σωματείου «ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» (17.11.1988).
Ποια είναι τα ιδρυτικά στελέχη του Σωματείου;
Οι είκοσι κυρίες, που αναφέρθηκαν παραπάνω, αποτελούν τα ιδρυτικά στελέχη του Σωματείου μας. Το καταστατικό ίδρυσης ανέλαβε να συντάξει αφιλοκερδώς και διεκπεραίωσε ο συμπολίτης μας κ. Σωτήρης Παταβούκας.
Μετά την έγκριση του καταστατικού, συγκεντρωθήκαμε 36 κυρίες στο Εργατικό Κέντρο της Καλαμπάκας, όπου πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία και εκλέχτηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Εκλέχτηκαν, κατά αλφαβητική σειρά, οι παρακάτω: Δέσποινα Αγγέλη, Ελένη Κωστοπούλου, Καίτη Λυτάρη-Στεργίου, Νικολέττα Λυτάρη-Κατσικά, Βάσω Μαντζάνα, Λίλη Μπαντέκα-Τάση, Σούλα Παπαδημητρίου, Ρηνούλα Πετράνη, Γιάννα Πύργου.
Ποιος είναι ο σκοπός της ίδρυσης του Φιλανθρωπικού Σωματείου «ΦΙΛΕΣ ΤΗ ΑΓΑΠΗΣ» και με ποιον τρόπο λειτουργεί;
Σκοπός της ίδρυσης του Σωματείου μας είναι η οικονομική, η υλική και ψυχολογική στήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.
Η δραστηριότητά του υπήρξε πλούσια και αθόρυβη. Το βάρος τής όλης προσπάθειας έπεσε στα κατά καιρούς Διοικητικά Συμβούλια και στα απλά μέλη του Σωματείου.
Συγκεκριμένα: τις Παραμονές των Μεγάλων μας Εορτών (Χριστούγεννα-Πάσχα) επισκεπτόμαστε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια ή τρόφιμα και είδη ένδυσης, για μια μικρή ανακούφιση τις Άγιες αυτές Μέρες.
Πολλές φορές συμπαρασταθήκαμε και προσφέραμε τη βοήθειά μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όταν και όπου η ανάγκη, ευκαιριακά, ή σε επείγουσες περιπτώσεις, το καλούσε, σε απόρους ασθενείς, ιδίως, εξασφαλίζοντας τα έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης ή καλύπτοντας τα εισιτήρια μετάβασής τους σε νοσοκομεία του Κέντρου.
Η δράση σας περιορίζεται μόνο στην πόλη της Καλαμπάκας, κυρία Κατσικά;
Η δραστηριότητα του Σωματείου μας επεκτάθηκε, απ’ τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, και σε χωριά της Περιφέρειας Καλαμπάκας, προσφέροντας σε άπορα και ορφανά παιδιά οικονομική βοήθεια, τρόφιμα, ρουχισμό και ψυχολογική στήριξη. Μέσα στα πλαίσια της κίνησης αυτής, το Σωματείο μας ανέλαβε και τη βάπτιση του τελευταίου παιδιού μιας πολύτεκνης οικογένειας, σε χωριό της περιοχής μας.
Βοηθάτε ανθρώπους και οικογένειες που κρίνεται πως έχουν ανάγκη ή βοηθάτει κι άλλους, όταν σας το ζητήσουν;
Στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μας, βοηθάμε, σταθερά, ανθρώπους και οικογένειες που έχουμε αναλάβει (με εγνωσμένες ανάγκες), αλλά και όποτε, ευκαιριακά, για έκτακτες, επείγουσες καταστάσεις, ζητήσουν τη συνδρομή μας.
Πόσες οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα αναμένεται να βοηθήσετε στις ερχόμενες Χριστουγεννιάτικες γιορτές και πώς αποφασίζετε γι’ αυτό;
Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν αποφάσισε ακόμα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται απ’ την οικονομική δυνατότητα που διαθέτει κάθε φορά το Σωματείο μας.
Το χρηματικό ποσό, λοιπόν, που είναι διαθέσιμο (ή άλλο είδος βοήθειας-τρόφιμα κ.λπ.), μοιράζεται ανάλογα με την περίπτωση, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο (αισθάνομαι εδώ την ανάγκη να το επισημάνω) μέσα σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας, συνεργατικότητας, κατανόησης και εκτίμησης των εκάστοτε παρουσιαζόμενων αναγκών, αποφαίνεται πάντα ομόφωνα.
Υπάρχουν μεγάλοι ευεργέτες ή δωρητές στο Σωματείο σας και ποια, γενικά, η πηγή των εσόδων σας;
Μεγάλοι ευεργέτες που να συμπαραστάθηκαν οικονομικά στο Σωματείο μας δεν υπάρχουν.
Κατά τη διάρκεια του έτους, ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, ενισχύουν, κατά καιρούς, οικονομικά το Σωματείο μας. Και απ’ τη θέση αυτή, τους ευχαριστούμε θερμότατα.
Πηγή των εσόδων μας, αποτελούν, κυρίως, οι τακτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών μας, διάφορες συγκεντρώσεις-εκδηλώσεις (απογευματινά, λαχειοφόρος, συνεστιάσεις, εκδρομές κ.λπ.).
Απ’ την έναρξη λειτουργίας του Σωματείου μας (1988) μέχρι σήμερα, η μόνη οικονομική ενίσχυση απ’ το Κράτος, είναι εκείνη που πραγματοποιήθηκε εδώ και τέσσερα χρόνια με το χρηματικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1500) ευρώ.
Πώς μπορούμε όλοι εμείς να βοηθήσουμε στο φιλανθρωπικό έργο του Σωματείου σας;
Μπορούν να βοηθήσουν όλες οι συμπολίτισσές μας με την εγγραφή τους στο Σωματείο μας ως μέλη. Εξάλλου η συνδρομή των δέκα (10) ευρώ ετησίως είναι ελάχιστη. Ωστόσο, για το Σωματείο μας, αποτελεί μεγάλη προσφορά.
Εδώ, στην πόλη μας, ποιοι άλλοι στηρίζουν και βοηθούν τη φιλάνθρωπο προσπάθειά σας;
Αξιόλογη είναι η προσφορά του Διονύση Γκαντάλη, ο οποίος προσφέρει το μοναδικό σε γεύση ΧΑΛΒΑ «ΡΟΜΠΟΣ», καθώς και των καταστημάτων και βιοτεχνιών της πόλης μας, για τα δώρα των λαχειοφόρων μας.
Αξίζει ν’ αναφέρω τη μεγάλη προσφορά σε τρόφιμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεόπετρας και των μαθητών του Γεν. Λυκείου μας, αλλά και την προσφορά των μαθητών του 3ου και 4ου Δημοτ. Σχολείου Καλαμπάκας σε παιχνίδια και ενδύματα.
Ανεκτίμητη βοήθεια, επίσης, προσφέρουν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης μας.
Σε όλους τους παραπάνω, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των απλών Μελών του Σωματείου μας, εκφράζω τις θερμότατες ευχαριστίες μου, για την πολύτιμη συμβολή στο έργο μας.
Θεωρείτε πως η άμεση προσφρορά, δηλαδή η διάθεση τροφίμων που θα φτάσουν κατευθείαν στις οικογένειες, είναι καλύτερη από κάποια χρηματική προσφορά;
Γίνεται συνδυασμός και των δύο τρόπων προσφοράς που αναφέρετε, κ. Δούλη, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Ωστόσο, η διάθεση τροφίμων απευθείας κρίνεται αποδοτικότερη, γιατί, έτσι, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών.
Ποια είναι η συμβουλή σας στους ανθρώπους, οι οποίοι τώρα αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη φιλανθρωπία, κυρία Κατσικά;
Να επισημάνω, πρώτα, πως είναι μεγάλη η χαρά μας, όταν υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες μ’ εκείνους του Σωματείου μας. Όσοι περισσότεροι ασχολούνται μ’ αυτό το θεάρεστο έργο, τόσο περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν βοήθεια.
Το έργο μας είναι κουραστικό και ψυχοφθόρο. Συνιστώ, λοιπόν, σ’ αυτούς που αποφάσισαν να σταθόυν δίπλα στον συνάνθρωπό μας: κουράγιο και υπομονή…
Η κρατική μέριμνα-σε άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας ακόμη και σήμερα-υστερεί σε πολλά, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κόβουν βοηθήματα σε ανήμπορους ανθρώπους αλλά και τις συντάξεις των ηλικιωμένων, εργαλείο, στην ουσία, απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σ’ αυτό;
Το κράτος προσπαθεί να λύσει προβλήματα της οικονομικής κρίσης (κατάσταση για την οποία το ίδιο ευθύνεται) με τη δραματική μείωση μισθών, συντάξεων και μικροσυντάξεων, ακόμη, με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολη την επιβίωση των πολιτών σε μεγάλο ποσοστό. Είναι ό,τι χειρότερο μας συνέβη τα τελευταία χρόνια. Η ανευθυνότητα και η απανθρωπιά στο μεγαλείο τους!
Είναι συγκλονιστικό το γεγονός να ζεις κοντά σ’ έναν άνθρωπο που υποφέρει, να προσπαθείς να βιώσεις τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν, να αισθανθείς τον πόνο, την απόγνωση. Και μετά να βλέπεις στο πρόσωπό τους, το χαμόγελο, τη χαρά, την ανακούφιση. Τι γεύση σάς έχει μείνει, απ’ όλα αυτά, κ. Κατσικά;
Απεριόριστη, ανείπωτη η χαρά και η ικανοποίησή μας. Αυτή είναι η αμοιβή μας.
Ποιες είναι οι πιο δύσκολες στιγμές που έχετε βιώσει σε όλη αυτή την πορεία σας μέσα στο Σωματείο;
Καθημερινά βιώνουμε όχι απλώς δύσκολες στιγμές, αλλά ζούμε τραγικές καταστάσεις και η αγωνία μας είναι απερίγραπτη, γιατί δεν υπάρχει η ανάλογη οικονομική ευχέρεια, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να σταθούμε αποτελεσματικά δίπλα σε, πραγματικά, δραματικές περιπτώσεις που φτάνουν και χτυπούν την πόρτα του Σωματείου μας.
Είναι συνταραχτικό, όταν, κατά τις επισκέψεις μας, συμβαίνει να σου πιάνει το χέρι η κατάκειτη γριούλα, να το σφίγγει δυνατά στο κόρφο της και να μη θέλει να τ’ αφήσει, λες κι επιθυμεί να σε κρατήσει για πάντα κοντά της – βοήθεια και παρηγοριά.
Υπάρχουν δυσκολότερες στιγμές απ’ αυτές κ. Δούλη;
Έχει σημασία να λειτουργούμε ομαδικά στη ζωή;
Είναι βασικό και απολύτως απαραίτητο, για μένα, να λειτουργούμε ομαδικά (συλλογικά) στη συγκεκριμένη, ιδίως, δραστηριότητα, η οποία αφορά την προσφορά στο συνάνθρωπό μας. Εδώ, ο ένας, είναι εντελώς ανίσχυρος. Χρειάζονται άτομα που να φλέγονται απ’ τη διάθεση της προσφοράς, τα οποία να ενεργούν ομόψυχα, με σύνεση, υπομονή και απεριόριστη ψυχική αντοχή, για να επιτυγχάνεται ό,τι καλύτερο – σύμφωνα, πάντα, με το πού φτάνουν οι δυνατότητες του Σωματείου μας.
Να ευχαριστήσω από καριδιάς, κι απ’ τη θέση αυτή, τις Φίλες που πλαισιώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και τα απλά Μέλη του Σωματείου μας, τα οποία διακατέχονται από συλλογικό πνεύμα συνεργασίας, εδώ, σε τούτο το μετερίζι, σε τούτη την έπαλξη φιλανθρωπίας και αγάπης, η συλλογική δραστηριότητα είναι ό,τι ταιριάζει περισσότερο για την επιτυχία του σκοπού μας.
Πλησιάζουμε στις Άγιες Ημέρα των Χριστουγέννων. Να κλείσουμε με μία ευχή σας;
Εύχομαι με όλη μου την καρδιά: Καλά Χριστούγεννα, χαρούμενες γιορτές, υγεία, ειρήνη κι ευτυχία σ’ όλον τον κόσμο.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλλιο αποτελούν οι παρακάτω:
Πρόεδρος: Νικολέττα Λυτάρη-Κατσικά.
Αντιπρόεδρος: Σούλα Αθανασούλα- Παπαδημητρίου.
Ταμίας: Λίλα Μπαντέκα-Νάνη.
Γραμματέας: Μαρία Φροσυνάκη.
Μέλη: Ρούλα Βρέττα-Ψύρρα, Φωτεινή Δριτσέλη, Βάσω Μαντζάνα, Μαρία Πάσχου και Ευθυμία Τσιαντή.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!