Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκάμπου είναι ο πρώτος Σύλλογος που δημιουργήθηκε ποτέ στο χωριό. Η ίδρυση ενός Συλλόγου ήταν ο διακαής πόθος όλων των κατοίκων του. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2010 είκοσι τρία ιδρυτικά μέλη στο καφενείο του χωριού, δημιούργησαν με αγάπη, όρεξη και διάθεση προσφοράς αυτόν τον Σύλλογο, που αγκαλιάστηκε από όλους.
Πρόκειται για έναν Σύλλογο που τον χαρακτηρίζει η ομόνοια, η συνεργασία και η ενότητα. Πρωταρχικός στόχος του είναι η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του Ξηροκάμπου, καθώς και η ανάδειξη των ηθών και των εθίμων του χωριού τους.
«Στο τιμόνι» τού Συλλόγου βρίσκεται από το 2012 και θα συνεχίσει να «το κρατά» ώς το 2016 ο κ. Γιάννης Καρανίκας, μια που επανεκλέχτηκε στις πρόσφατες εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν. Ο Σύλλογος αριθμεί σήμερα 250 μέλη.Οι εκλογές γίνονται κάθε δύο χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο του 2016.
Ο κ. Γιάννης Καρανίκας είναι ένας χαρισματικός πρόεδρος. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ξηροκάμπου έκανε αίσθηση με τις καινούργιες ιδέες του. Δουλεύοντας σκληρά για τον Σύλλογο, δυναμώνει η λαχτάρα του για το πολιτισμό. Εκεί που αποσύρεται σε μια εσωτερική γαλήνη, νιώθει μιαν ακατανίκητη επιθυμία να βουτήξει σε νέες περιπέτειες. Ίσως αυτή η έκρηξη ενέργειας να είναι η αληθινή ευγνωμοσύνη του προς τη ζωή. Πρόκειται για ένα άνθρωπο που δεν διστάζει να ματώσει, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του..
Η ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ
Κύριε Καρανίκα, ο Σύλλογός σας είναι σχετικά νέος αφού ιδρύθηκε το 2010. Πώς αποφασίσατε να προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση τότε;
Το χωριό μας δεν είχε ποτέ Σύλλογο. Υπήρχε παλιά ο Σύλλογος Απανταχού Ξηροκαμπιτών-Κακοπλευριτών με έδρα την Αθήνα, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι ανενεργός. Έτσι, η ιδέα ενός νέου Συλλόγου στο χωριό μας ήταν διακαής πόθος των συγχωριανών μας. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά την πρωτοβουλία αυτή από το καφενείο του χωριού και με είκοσι τρία ιδρυτικά μέλη δημιουργήσαμε αυτόν τον Σύλλογο, ο οποίος από την αρχή αγκαλιάστηκε από όλο το χωριό. Με ομόφωνη απόφαση ως έμβλημα του Συλλόγου ορίστηκε ο «Άγιος Χαράλαμπος» ο προστάτης του χωριού μας. Θέλαμε με τον Σύλλογο αυτό να προβάλουμε τα ήθη και τα έθιμα του χωριού μας και της περιοχής γενικότερα, να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των συγχωριανών μας και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα πιστεύω ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.
Αναλάβατε την προεδρία του Συλλόγου από το 2012 και πρόσφατα επανεκλεγήκατε. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Στην πρώτη διετία 2010-2012 πρόεδρος ήταν ο κ. Σουλιώτης Θεόδωρος και σ’ εκείνο το διοικητικό συμβούλιο εγώ ήμουν ο ταμίας τού Συλλόγου. Όλα τα παιδιά που πέρασαν και είναι τώρα στον Σύλλογο είναι παιδιά «διαμάντια» και με πολλή όρεξη για προσφορά στο χωριό μας. Η συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια είναι άψογη.
Όσον αφορά τώρα στην επανεκλογή μου, είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα που οι συγχωριανοί μου με εμπιστεύονται. Τόσο εγώ όσο και το Διοικητικό συμβούλιο θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Να είναι σίγουροι ότι προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.
Αν και, όπως αναφέραμε, είστε νέος σύλλογος, έχετε ήδη προλάβει να προχωρήσετε σε αρκετές πρωτοβουλίες (εκδηλώσεις, τράπεζα αίματος, εκδρομές). Πόσο σημαντικό είναι για ένα χωριό να έχει τον δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο;
Προσπαθούμε πάντα ό,τι κάνουμε να το κάνουμε οργανωμένα. Είναι αλήθεια ότι για το μικρό αυτό διάστημα που υπάρχει ο Σύλλογος έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές εκδηλώσεις –θέλω να πιστεύω– με επιτυχία.
Στο θέμα της τράπεζας αίματος προσπαθούμε αθόρυβα να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα που δεν θέλω να πω περισσότερα. Είναι προσφορά στον συνάνθρωπό μας και πρέπει να γίνεται χωρίς δημοσιότητα, διότι αλλιώς χάνεται η ουσία τής προσφοράς. Είναι η μόνη δραστηριότητα του Συλλόγου που δεν θέλουμε να ακούμε μπράβο. Αυτοί που μας διαβάζουν τώρα και βοηθήθηκαν από τον Σύλλογό μας το γνωρίζουν.
Είναι πολύ σημαντικό για ένα χωριό να έχει τον δικό του Πολιστικό Σύλλογο. Είναι, θα έλεγα, η θετική προέκταση του χωριού προς τα έξω. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η Εκκλησία μαζί με τον Σύλλογο είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο Ξηρόκαμπος. Ο ερχομός του ιερέα μας π. Αχιλλείου Καραμίντζιου πριν από δέκα χρόνια στο χωριό μας το ανέδειξε και το έκανε γνωστό. Οι δραστηριότητες και τα έργα πάρα πολλά. Πνευματικό κέντρο, εκδρομές, εκδηλώσεις, χορωδία, με αποκορύφωμα την εκκλησία του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην είσοδο του χωριού που μαζί με το πάρκο που θα δημιουργηθεί είναι ένα κόσμημα για το χωριό μας.
Η άριστη συνεργασία Εκκλησίας και Συλλόγου είναι το μυστικό της ενότητας που διακρίνει το χωριό μας και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γενικά, η ενότητα του χωριού μας είναι το μυστικό της επιτυχίας μας.
Συμμετέχετε στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Χασίων μαζί με 11 ακόμη προέδρους Συλλόγων. Τι καλό μπορεί να προκύψει από αυτόν τον φορέα;
Η ένωση Συλλόγων Χασίων ήταν μια ιδέα κάποιων προέδρων για γνωριμία και σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ των Συλλόγων. Μετά την πρώτη συνάντηση διαφάνηκε ότι κάτι καλό μπορεί να βγει από αυτό το εγχείρημα. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν (Ξηρόκαμπος – Αχλαδέα – Κακοπλεύρι) και θα συνεχιστούν 11 Ιανουαρίου στο Αγιόφυλλο.
Είμαστε στο σχεδιασμό μιας μεγάλης εκδήλωσης στα Χάσια και θα πούμε περισσότερα όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή τη στιγμή στις διοικήσεις των Συλλόγων των Χασίων υπάρχουν ικανά άτομα με πολλή όρεξη για προσφορά και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να αναδείξουμε την περιοχή μας.
Πιστεύω ότι κάτι καλό και μεγάλο θα βγει από αυτήν την Ένωση.
Θα προτείνατε τη δημιουργία ανάλογων Ενώσεων σε κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Καλαμπάκας (Κλεινοβού, Καστανιάς, Ασπροποτάμου, Μαλακασίου, Καλαμπάκας, Τυμφαίων και Βασιλικής) και γιατί;
Όχι απλώς θα το πρότεινα αλλά πιστεύω ότι επιβάλλεται να γίνει, διότι κάθε περιοχή έχει πολλά πολιτισμικά στοιχεία που μπορεί και πρέπει να αναδείξει.
Είμαι επίσης της άποψης ότι κάθε Σύλλογος πρέπει πρώτα να προσφέρει στο χωριό του, κάθε χωριό στην περιοχή του και όλες οι περιοχές στην πόλη της Καλαμπάκας.
Ο παραπάνω συνδυασμός νομίζω πως είναι το μυστικό τής επιτυχίας. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Πολύ πρόσφατα εγώ προσωπικά και πολλοί άλλοι πρόεδροι μέσα από τις συναντήσεις της Ένωσης Χασίων ανακαλύψαμε ποια είναι η πραγματική φορεσιά των Χασιωτών, η οποία δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτήν που φοράμε και χορεύουμε σήμερα. Μέσα στα σχέδιά μας είναι να φτιάξουμε έναν αριθμό φορεσιών (π.χ. είκοσι) και να τη φορούν χορευτές από όλους τους Συλλόγους, συμμετέχοντας σε κάποιες μεγάλες εκδηλώσεις πανελλαδικά. Πιστεύω ότι θα είναι κάτι πολύ όμορφο.
Πέραν αυτών, πώς βλέπετε τη δημιουργία ενός Παγκαλαμπακιώτικου Πολιτιστικού φορέα που έχει προταθεί στη νέα δημοτική Αρχή;
Μπορεί να γίνει αυτός ο πολιτιστικός φορέας, χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη προσπάθεια, συντονισμό και η δημοτική αρχή να ακούσει τις απόψεις των Συλλόγων και όπου μπορεί να τους βοηθήσει, να το κάνει. Αν υπάρχει θέληση και γίνουν αλληλοϋποχωρήσεις, όλα μπορούν να γίνουν.
Σε ποιες εκδηλώσεις και σε ποιες περιόδους θα μπορούσε να προσφέρει έργο ένας Παγκαλαμπακιώτικος Πολιτιστικός φορέας, κύριε Καρανίκα;
Σε πολλές εκδηλώσεις θα μπορούσε να προσφέρει έργο ο Πολιτιστικός αυτός φορέας. Θα σας αναφέρω δύο που μου έρχονται αμέσως στο μυαλό.
Ένα μεγάλο Χοροστάσι με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων τής Καλαμπάκας στο γήπεδο θα ήταν κάτι πολύ ωραίο και θα συγκέντρωνε πολύ κόσμο απ’ όλη την περιοχή.
Επαναφορά του Καρναβαλιού στην Καλαμπάκα όπως παλιά, που συγκέντρωνε πολύ κόσμο. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολλά έξοδα μόνο με πεζοπόρα τμήματα, με την συμμετοχή των Συλλόγων και ο κάθε Σύλλογος να προτείνει ένα θέμα που θα σατιρίζει πάντα μέσα στα πλαίσια του επιτρεπτού.
Αυτές τις δύο εκδηλώσεις μπορούν να τις κάνουν οι Σύλλογοι και να καταφέρουν να βγάλουν τον κόσμο έξω.
Μαζί με άλλους Προέδρους Συλλόγων του Δήμου μας έχετε αναπτύξει προσωπική φιλία και αλληλοϋποστηρίζεστε σε εκδηλώσεις και άλλες δράσεις. Πόσο σημαντική είναι η αλληλοϋποστήριξη των Συλλόγων;
Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Τα δύο τελευταία τουλάχιστον χρόνια η αλληλοϋποστήριξη των Συλλόγων είναι πολύ σημαντική. Όλοι είμαστε φίλοι μεταξύ μας και πραγματικά ο κάθε Σύλλογος θέλει την επιτυχία των άλλων Συλλόγων. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.
Πρόσφατα εκδώσατε ένα φυλλάδιο για τους χειμερινούς χορούς των Συλλόγων, κάτι που απ’ ό,τι έχω μάθει ξεκίνησε από τον Σύλλογό σας. Θα μπορούσε να βγαίνει δυο ή τρεις φορές τον χρόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα, που θα λειτουργεί και ως ένα δέλεαρ για τους επισκέπτες για να μείνουν κάποια ημέρα ακόμη και να τις παρακολουθήσουν;
Η ιδέα ξεκίνησε πράγματι από τον Σύλλογό μας, κυρία Δούλη και συγκεκριμένα από τον Ταμία του Συλλόγου μας, Χρήστο Τσίτσαρη, ο οποίος μου το είπε, το συζητήσαμε και του είπα να το θέσω στους Συλλόγους. Η πρώτη αντίδραση των προέδρων ήταν θετική και εγώ μόνο ανέλαβα να το υλοποιήσω. Όλα έγιναν τηλεφωνικά και αφού υπήρχαν οι ημερομηνίες των χορών το κάναμε.
Το φυλλάδιο είναι πρόχειρο για να μην δώσουμε πολλά χρήματα αλλά θα έλεγα ουσιαστικό, γιατί παρέχει πληροφορίες γι’ αυτόν που θα το διαβάσει. Αυτή είναι η αλήθεια. Σίγουρα θα μπορούσε να βγαίνει περισσότερες φορές το χρόνο, αρκεί να γίνεται πιο οργανωμένα και να αφορά και άλλες δραστηριότητες των Συλλόγων.
Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ της Καλαμπάκας θα μπορούσε να γίνει καλύτερη προβολή.
Μπορούν οι Σύλλογοι ως φορείς πολιτισμού να βοηθήσουν στην Τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας;
Σίγουρα οι Σύλλογοι μπορούν να βοηθήσουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Πολλοί Σύλλογοι έχουν δημιουργήσει μουσεία, τα οποία είναι άγνωστα στον κόσμο. Η Αχλαδέα έχει ένα πολύ ωραίο μουσείο, η Βλαχάβα το ίδιο, στο Αγιόφυλλο ετοιμάζεται, και πολλοί άλλοι Σύλλογοι για να μην τους αδικήσω. Ο Δήμος θα μπορούσε σε συνεργασία με τους Συλλόγους να τα εντάξει σε κάποιο φυλλάδιο, για να τα γνωρίζουν οι επισκέπτες και να μπορούν να τα επισκέπτονται. Με την προβολή μπορούμε να βοηθήσουμε και την τουριστική ανάπτυξη και τα χωριά μας να ζωντανέψουν.
Έχει αποδειχθεί ότι η Πολιτική πρέπει να μένει μακριά από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, διότι τους διχάζει και τους διαλύει. Πόσο εύκολο είναι για κάποιον πρόεδρο Συλλόγου να τηρήσει τις ισορροπίες και να μείνει μακριά από τα κελεύσματα τέτοιου είδους;
Παλιά ίσως υπήρχε πρόβλημα. Σήμερα όμως κανένας δεν ασχολείται μαζί τους, διότι φέρνουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας. Απ’ όσο ξέρω στην πλειοψηφία των Συλλόγων οι πολιτικοί περνούν απαρατήρητοι και έτσι πρέπει. Μακριά κι αγαπημένοι που λέει και ο σοφός Λαός μας.
Πριν από λίγες μέρες, ανήμερα των Χριστουγέννων, είχατε την ετήσια χοροεσπερίδα σας, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πόση δουλειά χρειάζεται για την επιτυχία μιας εκδήλωσης και τι σημαίνει για έναν Σύλλογο;
Πραγματικά η ετήσια Χοροσπερίδα του Συλλόγου μας ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Κοσμοσυρροή πραγματική. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, διότι καταφέραμε σε δύσκολες εποχές να συγκεντρώσουμε τόσο πολύ κόσμο. Αυτό δείχνει την αγάπη του κόσμου για τον Σύλλογό μας.
Σίγουρα όμως το να οργανώσεις μια τέτοια εκδήλωση δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, πολύ τρέξιμο και συμμετοχή απ’ όλους. Ο χειμερινός χορός των Συλλόγων σήμαινε πολλά για έναν Σύλλογο. Πιστεύω ότι είναι ο καθρέφτης των εκδηλώσεων για κάθε Σύλλογο και όλοι θέλουν να έχουν επιτυχία και για οικονομικούς λόγους.
Εγώ θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχηθώ καλή επιτυχία σ’ όλους τους χορούς των Συλλόγων. Η παρουσία μας εκεί είναι και η στήριξή μας στους Συλλόγους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κ. Δούλη, για τη φιλοξενία σας, όπως και τους αδερφούς Γιώργο και Νίκο Μπακόλα για τη βοήθειά τους και τη στήριξη τους στον Σύλλογό μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου
Πρόεδρος: Καρανίκας Ιωάννης
Αντιπρόεδρος: Αγγέλη Ελένη
Γραμματέας: Παπακώστα Ουρανία
Ταμίας: Τσίτσαρης Χρήστος
Μέλης: Ζήκος Νικόλαος
Τσιανάκας Θωμάς
Τσέας Αθανάσιος.
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!