Ο Σύλλογος «Παπα-Θύμιος Βλαχάβας» ιδρύθηκε το 1985 και αριθμεί σήμερα περίπου 200 μέλη.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Σύλλογος έμεινε ανενεργός, όμως το 2000 άρχισε να δραστηριοποιείται ξανά, με πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων και αφορμή την αγάπη τους για τον τόπο τους. Με πυξίδα τον ζήλο να κρατήσουν ζωντανό το χωριό τους δημιούργησαν χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και έτσι έγινε και η πρώτη επαφή με το παραδοσιακό τραγούδι και τον χορό.
Όλα αυτά τα χρόνια οι χορευτικές ομάδες του Συλλόγου, υπό την ακούραστη καθοδήγηση, της χοροδιδασκάλισσας κυρίας Ελένης Δημητρίου πραγματοποιούν εκδηλώσεις κερδίζοντας πάντα άριστες εντυπώσεις.
Στον ετήσιο προγραμματισμό του Συλλόγου υπάρχουν εκδηλώσεις που αφορούν τη διασκέδαση των μελών και φίλων του Συλλόγου, όπως η ετήσια χοροεσπερίδα, το τοπικό πανηγύρι, παιδικά πάρτι, απογευματινές συναντήσεις γυναικών, εκδρομές, κλπ. και φυσικά, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον πρωτεργάτη της ελληνικής επανάστασης Παπαθύμιο Βλαχάβα, το όνομα του οποίου φέρει και ο ομώνυμος Σύλλογος.
Ένα από τα ιδρυτικά μέλη και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο κ. Χρήστος Ψύρρας, ο οποίος έβαλε και τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία του. Η παρέμβασή του ήταν καθοριστική και για την ονομασία του κλειστού Γυμναστηρίου Καλαμπάκας σε «Βλαχάβειο» το 1995.
Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή όλων των προέδρων από το 2000 έως σήμερα, οι οποίοι έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα και εργάστηκαν ακατάπαυστα για την ανάδειξη του Συλλόγου, όπως ο Γεώργιος Λέτσιος, η Ρίτσα Ράντου – Μησιάρη, η Φρόσω Τούλα – Ψύρρα, ο Γεώργιος Ντιναπόγιας, ο Γεώργιος Κ. Τούλας.
Τα ηνία του Συλλόγου κρατά τα δύο τελευταία χρόνια η κ. Φωτεινή Ψύρρα. Οι εκλογές πραγματοποιούνται σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου κάθε δυο χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για το Μάρτιο του 2015.
Η κ. Φωτεινή Ψύρρα είναι είναι μια νέα γυναίκα κατασταλαγμένη, ώριμη, σοβαρή, με πάθος για τον τόπο της και την παράδοση. Oι δράσεις της πηγάζουν από τη βαθιά πίστη ότι ο καθένας μας, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, μπορεί να επωφεληθεί από το να είναι πιο ενεργά «παρών» ανά πάσα στιγμή. Τα έργα της έρχονται να συμπληρώσουν το κομμάτι του ανθρώπου που η καθημερινότητα συνθλίβει μέσα στην ανελέητη επανάληψη και ταχύτητα. Η ίδια πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι ένα μέρος της κοινωνίας μας, και εκεί υπάρχουν όλα, ζωή αγάπη, φθορά και αναγέννηση…
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κυρία Ψύρρα, είστε από τους νέους ανθρώπους στην περιοχή μας που ασχολείστε και συνεισφέρετε στον πολιτισμό. Πώς επιλέξατε αυτήν την πορεία στη ζωή σας; Ποιες ήταν οι επιρροές σας;
Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση κυρία Δούλη. Μετά το 2000 που επαναδραστηριοποιήθηκε ο Σύλλογος μας και δημιούργησε και παιδικά χορευτικά τμήματα, αποφάσισα να ενταχτώ κι εγώ σε ένα από αυτά τα τμήματα έτσι ώστε να μάθω αρχικά τους παραδοσιακούς χορούς της περιοχής μας. Για μένα αυτή ήταν και η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με την έννοια της παράδοσης. Έτσι λοιπόν αρχικά ξεκίνησα ως μέλος των χορευτικών τμημάτων, κυρίως λόγω της ηλικίας μου τότε. Στη συνέχεια ως ενεργό μέλος βοηθώντας και συμμετέχοντας στις διοργανώσεις του Συλλόγου. Η αγάπη και η ενασχόλησή μου με τα πολιτισμικά δρώμενα του Συλλόγου και κατ’ επέκταση του χωριού μου και της περιοχής μας, με οδήγησαν τα τελευταία δυο χρόνια στη θέση της Προέδρου του Συλλόγου.
Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βλαχάβας «Παπα – Θύμιος Βλαχάβας», είναι ένας Σύλλογος που δραστηριοποιείται ενεργά τα τελευταία χρόνια. Ποιο ήταν το έναυσμα της δημιουργίας του Συλλόγου σας;
Έναυσμα για τη δημιουργία του Συλλόγου αποτέλεσε η αγάπη κάποιων ανθρώπων για το ιστορικό αυτό χωριό, το χωριό του ήρωα Παπαθύμιου Βλαχάβα. Σκέφτηκαν λοιπόν πως ο ιδανικότερος τρόπος για να προσδιορίσουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του χωριού μας είναι η δημιουργία ενός φορέα πολιτισμού και επαφής με την παράδοση. Ο φορέας αυτός ονομάστηκε Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βλαχάβας «Παπα – Θύμιος Βλαχάβας».
Πού αποσκοπεί το εγχείρημα αυτό;
Πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας του Πολιτιστικού Συλλόγου ήταν η συγκέντρωση των Βλαχαβιωτών, η γνωριμία και η επαφή μεταξύ τους, μέσα από τακτικές συναντήσεις. Φυσικά απώτερος σκοπός των συναντήσεων αυτών ήταν η μύηση ολοένα και περισσότερων μελών στην ενεργή συμμετοχή των δράσεων του Συλλόγου, η γνωριμία αυτών με τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του χωριού μας. Οι δράσεις οι οποίες ανέφερα αφορούσαν εκμάθηση παραδοσιακών χορών, διοργάνωση εκδηλώσεων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων φορέων και γενικότερα δραστηριότητες με σκοπό την διασκέδαση (παιδικά Χριστουγεννιάτικα και αποκριάτικα πάρτι, απογευματινά κλπ.) αλλά και την επαφή με τον πολιτισμό άλλων περιοχών και λαών (εκδρομές, επισκέψεις κλπ.).
Το χωριό σας είναι πλούσιο σε ιστορία, μια που είναι η γενέτειρά του ήρωα Παπα – Θύμιου Βλαχάβα. Πόσο έντονη είναι η σχέση σας με τον τόπο σας;
Για αρχή θέλω να σας πω, πως θεωρώ απαραίτητο για κάποιον ο οποίος κατάγεται από ένα τόπο όπως η Βλαχάβα να γνωρίζει την ιστορία του τόπου. Αγαπώ το χωριό μου και γι’ αυτό τον λόγο επέλεξα επιστρέφοντας από τις σπουδές μου να εγκατασταθώ σε αυτό. Είμαι λοιπόν μόνιμη κάτοικος, όπως και πολλοί νέοι στην δική μου ηλικία, της Βλαχάβας.
Όπως κάθε χωριό έτσι και το χωριό σας κυρία Ψύρρα σίγουρα αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Ποια είναι αυτά και πόσο προτίθεστε ως Σύλλογος να βοηθήσετε;
Ένα χωριό κατεξοχήν κτηνοτροφικό, όπως η Βλαχάβα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σχετίζονται με την οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε. Ως Εκπολιτιστικός Σύλλογος προσπαθούμε να παρέμβουμε στο κομμάτι που αφορά τη διασκέδαση των κατοίκων του χωριού. Προσφέροντας σε όλους τη δυνατότητα της δωρεάν συμμετοχής στα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, που λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα του Συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όλων των ηλικιών, συμμετέχοντας στα χορευτικά τμήματα, έρχονται στο χωριό μας, γνωρίζουν τον τόπο μας και γενικότερα δίνουν πνοή σε αυτόν.
Τι είναι αυτό που οραματίζεστε και που θέλετε να υλοποιήσετε για να κρατήσετε ζωντανό το χωριό σας;
Ως Σύλλογος θα θέλαμε να κρατήσουμε την παράδοση και κυρίως την ιστορία του τόπου μας ζωντανή, κυρία Δούλη. Αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε μέσα από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε . Σημαντικός αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια το πλήθος ανθρώπων που με αμέριστη αγάπη και υπομονή, στηρίζει κάθε προσπάθεια του Συλλόγου μας.
Κάθε χρόνο τον Μάιο ο Σύλλογος σας διοργανώνει «Τα Βλαχάβεια». Πότε προέκυψε αυτή η ιδέα και τι σημαίνει για εσάς;
«Τα Βλαχάβεια» αποτελούν πλέον εκδήλωση θεσμό για το χωριό μας. Πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βλαχάβα το 1994, μετά την κατασκευή της προτομής του ήρωα, στη γενέτειρά του. Έκτοτε «Τα Βλαχάβεια» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο. Αυτή η εκδήλωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τον τόπο μας, διότι αποτελεί φόρο τιμής για τον ήρωα και πρωτεργάτη της ελληνικής επανάστασης, τον θρυλικό αρματολό Παπα- θύμιο Βλαχάβα.
Πέρα από τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, πώς βλέπετε τη σημερινή πραγματικότητα; Ποια είναι η ταυτότητα της περιοχής μας και τι είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει;
Δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα φαντάζει δυσοίωνη. Παρόλα αυτά οι Θεσσαλοί, και για να μιλήσω συγκεκριμένα για τους Βλαχαβιώτες, προσπαθούμε να ανταπεξερχόμαστε στις δυσκολίες της καθημερινότητας μέσα από την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη αισιοδοξία τη σημερινή πραγματικότητα στηρίζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας χωρίς εγωισμούς και υστεροβουλίες. Πολλές από τις δράσεις του Συλλόγου μας αποσκοπούν σε όλα τα παραπάνω προσδίδοντας έτσι και την πολιτισμική μας ταυτότητα.
Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της παράδοσης στην ανάπτυξη του ανθρώπου; Πέρα από το να «μας μαθαίνει», να «μας κάνει να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου», ποιες λειτουργίες ενεργοποιεί στον εσωτερικό μας κόσμο;
Συνηθίζουμε να λέμε πως λαός χωρίς ιστορία είναι λαός χωρίς μέλλον. Άρα και λαός χωρίς παράδοση δεν υφίσταται. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τους Έλληνες και δη για τους απογόνους του πρωτεργάτη της ελληνικής επανάστασης, του Παπα- Θύμιου Βλαχάβα. Είμαστε λοιπόν κάτοχοι της σπουδαίας αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι ανείπωτη περηφάνια.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η ετήσια χοροεσπερίδα σας, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πώς αισθάνεστε με την ανταπόκριση του κόσμου και πόση δύναμη σας έδωσε αυτή η επιτυχία για να συνεχίσετε;
Η ετήσια χοροεσπερίδα μας πραγματικά σημείωσε τεράστια επιτυχία! Η επιτυχία αυτή μας έδωσε δύναμη και κουράγιο ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Επίσης, δεν θα ήθελα να παραλείψω πως συνετέλεσε και οικονομικά, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και στα αυξημένα έξοδα του Συλλόγου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, λοιπόν όλο αυτόν τον κόσμο που για ακόμη μια φορά, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μας έδειξε την αγάπη του! Επίσης να ευχαριστήσω και όλους τους Συλλόγους και φορείς της περιοχής μας που μας τιμούν πάντοτε με την παρουσία τους.
Παρακολουθώντας κάποιος την πορεία των Συλλόγων στην περιοχή μας παρατηρεί πώς όλο και περισσότερο νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τον πολιτισμό και την παράδοση. Ποια εξήγηση δίνετε εσείς γι’ αυτό και πόσο θετικό το βλέπετε για την εξέλιξη της περιοχής μας;
Όντως αυτό που μόλις είπατε ισχύει. Πιστεύω ότι οφείλεται κυρίως στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Γι’ αυτό το λόγο οι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στις ρίζες τους, επιδιώκοντας επαφή με τον πολιτισμό και την παράδοση, σε μια προσπάθεια να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια. Αναμφισβήτητα όλο αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την περιοχή μας, αλλά και για τους ίδιους τους νέους μας.
Υπήρξαν συμπαραστάτες στο έργο σας όλα αυτά τα χρόνια;
Και βέβαια υπήρξαν, άλλωστε ένας Σύλλογος κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν τα μέλη του. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε πάντοτε την βοήθεια των μελών και των φίλων του Συλλόγου.
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως Πρόεδρος του Συλλόγου, κυρία Ψύρρα;
Στόχος μου είναι η ανοδική πορεία του Συλλόγου, με κάθε μέσο που μας παρέχεται και βέβαια με σκληρή δουλειά. Ακόμη ένας στόχος που θα ήθελα να πραγματοποιήσω είναι η άψογη συνεργασία με όλους τους Συλλόγους της περιοχής μας για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου. Και βέβαια, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω και τον βασικότερο ίσως στόχο, τη συνένωση των δύο Συλλόγων του χωριού μας και τη συνεργασία με το ίδιο το χωριό μας, που όπως γνωρίζετε, κ. Δούλη, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.
Υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου σας για το άμεσο μέλλον που θέλετε να μας ανακοινώσετε;
Η αμέσως επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση είναι το παιδικό αποκριάτικο πάρτι στις 15 Φεβρουαρίου, το οποίο πραγματοποιείτε κάθε χρόνο για τους μικρούς μας φίλους. Έπειτα τα παραδοσιακά κούλουμα που γίνονται την Καθαρά Δευτέρα στη Βλαχάβα, όπου ο Σύλλογος προσφέρει την παραδοσιακή φασολάδα. Αργότερα το Μάιο η εκδήλωση για τα «Βλαχάβεια» και το καλοκαίρι το πανηγύρι του χωριού μας στις 19 Ιουλίου.
Ποια είναι η ευχή σας για την πορεία του Συλλόγου σας;
Εύχομαι ο Σύλλογος μας να συνεχίσει να υφίσταται και να συνεχίσει να είναι το ίδιο δυνατός, όπως σήμερα. Με ακόμη περισσότερα νέα μέλη και γενικότερα ανθρώπους με αγάπη και μεράκι για την παράδοση!
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Ψύρρα Φωτεινή
Αντιπρόεδρος: Τάτσιος Αντώνιος
Ταμίας: Ντιναπόγιας Γεώργιος
Γραμματέας: Μησιάρη Δέσποινα
Μέλος: Παπαδογιάννης Βάιος.
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!