Ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος έχει πει: «Γράφω, διότι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς». Αυτή η φράση αντιπροσωπεύει απόλυτα και τη Σοφία Παράσχου, η οποία άρχισε να γράφει υπό την πίεση της ευτυχίας που βίωσε όταν απέκτησε το πρώτο της παιδί και συνέχισε να γράφει φέρνοντας στον κόσμο άλλα δύο παιδιά.
Στις μαγικές σελίδες των μυθιστορημάτων συνηθίζεται να κατασκευάζονται ψευδαισθήσεις. Ψευδαισθήσεις συχνά ρευστές και φευγαλέες, που η καθημερινότητα κάποιες φορές τις καταστρέφει, αποκαλύπτοντας τη σκληρότητα και την ειρωνεία της ζωής.
Πέρα από τις ψευδαισθήσεις όμως, αυτό που μένει στον αναγνώστη είναι η αλήθεια του κάθε συγγραφέα, η αγάπη του, οι ήρωές του, οι προσωπικότητες που γεννά η έμπνευσή του και φυσικά τα μηνύματα που περνά.
Η Σοφία Παράσχου αντλεί την έμπνευσή της για να γράφει από τη μεγάλη δεξαμενή της ανθρώπινης εμπειρίας. Η πένα της είναι χαρισματική, πηγαία, γλαφυρή και τα βιβλία της χαρακτηρίζονται από φαντασία και ανάγλυφη παραστατικότητα κερδίζοντας τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας αράδες.
Όσον αφορά στη ζωή η ίδια πιστεύει ότι τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, που μάς παρουσιάζονται, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με θάρρος για να διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα να τις ξεπεράσουμε.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Το τελευταίο σας βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», έχει τίτλο «Τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια». Πρόκειται για ένα κοινωνικό και αισθηματικό μυθιστόρημα μ’ έναν ευφάνταστο τίτλο, που εξιτάρει τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή. Πιστεύετε στη δύναμη του τίτλου ενός βιβλίου, κυρία Παράσχου;
Ο τίτλος, όπως και το εξώφυλλο και το κείμενο στο οπισθόφυλλο, αποτελούν εξωτερικά στοιχεία του έργου και δεν εγγυώνται κατ’ ανάγκη την ποιότητά του. Ωστόσο, κυρία Δούλη, μπορούν να λειτουργήσουν ελκυστικά για τον αναγνώστη, ο οποίος θα προσεγγίσει και τελικά θα επιλέξει το βιβλίο, διότι η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Γενικά αφιερώνω χρόνο και σκέψη στην επιλογή του τίτλου, για να συνοψίζει και να υποστηρίζει το περιεχόμενο.
Η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας σας, η Φωτεινή, ερωτεύεται βαθιά και προδίδεται. Ο έρωτάς της έμελλε να εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη της. Άραγε, δικαιούμαστε να ζήσουμε τουλάχιστον μια φορά ο καθένας από εμάς έναν τόσο μοιραίο έρωτα;
Ασφαλώς δικαιούμαστε να ζήσουμε έναν μοιραίο έρωτα! Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τον αντέξουμε και να τον ανταποδώσουμε στο πρόσωπο που μας τον ενέπνευσε.
Στη συγκεκριμένη ιστορία θίγετε με πολύ όμορφο τρόπο την εσωτερική δύναμη, που πρέπει να διαθέτουμε ως άνθρωποι, για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες που μας παρουσιάζονται στη ζωή. Συγκεκριμένα, γράφετε: «τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια, μόνο έτσι θα τα νικήσεις». Είναι αυτό και το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας;
Δεν θα το έλεγα μήνυμα, περισσότερο είναι μια στάση ζωής, την οποία θέτω υπό την κρίση των αναγνωστών μέσα από τον λογοτεχνικό μύθο. Αντιμετωπίζοντας με θάρρος τις δυσκολίες, διατηρείς ζωντανή την ελπίδα να τις ξεπεράσεις.
Διαθέτετε ένα πλούσιο βιογραφικό με εξαιρετικές σπουδές, μεταπτυχιακά και διδακτορικές διατριβές αλλά και ενδιαφέρουσα επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της διδακτικής σε Πανεπιστήμια της χώρας μας. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;
Για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δανειστώ την απάντηση που έδωσε ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος σε μια ανάλογη ερώτηση: «Γράφω, διότι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».
Τι πρέπει να διαθέτει ένα καλό βιβλίο κατά τη γνώμη σας;
Θα μπορούσα να πω ότι πρέπει να διαθέτει ενδιαφέρουσα πλοκή, ζωντανούς και εξελισσόμενος χαρακτήρες, εύπλαστη γλώσσα, ποικιλία αφηγηματικών τρόπων και τεχνικών κ.λπ. Ωστόσο, το κορυφαίο για μένα γνώρισμα ενός καλού βιβλίου είναι να ενσωματώνει την αλήθεια του δημιουργού του, για να μπορεί να συγκινεί.
Μέχρι σήμερα έχετε δώσει στην εκδοτική παραγωγή της χώρας πάρα πολλά βιβλία. Από πού αντλείτε την έμπνευση για να γράφετε;
Την αντλώ από τη μεγάλη δεξαμενή της ανθρώπινης εμπειρίας. Φανταστείτε μια συμπαντική τράπεζα αγαθών, στην οποία όλοι καταθέτουμε τις ιδέες, τις εμπειρίες και τα οράματά μας, και από την οποία αντίστοιχα αντλούμε την πρώτη ύλη του λογοτεχνικού μας έργου.
Τα περισσότερα βιβλία σας απευθύνονται σε παιδιά. Αυτό ήταν εσωτερική ανάγκη ή ήταν αποτέλεσμα των σπουδών σας, κυρία Παράσχου;
Με βεβαιότητα σας λέω, κυρία Δούλη, ότι άρχισα να γράφω υπό την πίεση της ευτυχίας που βίωσα όταν απόκτησα το πρώτο μου παιδί, και συνέχισα να γράφω φέρνοντας στον κόσμο άλλα δύο παιδιά. Αργότερα οι μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Λογοτεχνία και ειδικά στην Παιδική Λογοτεχνία μού έδωσαν τα θεωρητικά εφόδια να βελτιώσω την αισθητική μορφή των έργων μου.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουμε μια πληθώρα εκδόσεων και πολλών βιβλιοπαρουσιάσεων. Κατά τη γνώμη σας όλο αυτό βοηθεί τον αναγνώστη στις επιλογές του;
Ελπίζω πως ναι. Σε κάθε περίπτωση οι βιβλιοπαρουσιάσεις είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε να προβάλουμε το έντυπο έργο και να προωθήσουμε την ανθρώπινη επικοινωνία σε μια εποχή που το διαδίκτυο δρα ανασταλτικά. Όσο για την πληθώρα των εκδόσεων, μια
χαρά μου φαίνεται να εκδίδονται πολλά βιβλία.
Το αναγνωστικό κοινό στην εποχή μας είναι διαφορετικό από εκείνο άλλων εποχών. Έχει ιδιαιτερότητες κατά τη γνώμη σας;
Μπορώ απλά να φανταστώ ότι σε εποχές που υπήρχαν ελάχιστα μέσα επικοινωνίας το βιβλίο είχε ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου: να συμπληρώσει τα κενά γνώσης του εμπειρικού του κόσμου. Σήμερα η ταχύτητα προσέγγισης της γνώσης και της εμπειρίας είναι τρομακτική. Υπάρχει πάντως κάτι που δεν αλλάζει με τις εποχές και αυτό είναι η αίσθηση της απόλαυσης που αφήνει η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου.
Έχετε την τύχη να συνεργάζεστε με τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της χώρας μας, τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Πώς αισθάνεστε γι’ αυτή τη συνεργασία και πόσο σημαντικό είναι για έναν συγγραφέα να αγκαλιάζει τα έργα του ένας πετυχημένος εκδότης;
Πιστεύω ότι το όνειρο κάθε συγγραφέα είναι να συνεργαστεί με τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το δικό μου όνειρο έγινε -και συνεχίζει να είναι- μια πραγματικότητα. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.
Στη σημερινή δύσκολη εποχή μας πώς μπορεί να μας βοηθήσει η Λογοτεχνία, κυρία Παράσχου;
Έχω την ευθύνη της Λέσχης Ανάγνωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης. Κάθε δεκαπέντε μέρες 30 άνθρωποι, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, αφήνουν στο σπίτι τα προβλήματα και έρχονται να μιλήσουν για το βιβλίο που διάβασαν. Και τα πρόσωπα τους, κυρία Δούλη, είναι τόσο φωτεινά όσο των μικρών παιδιών…
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κάρπαθο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε ως Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.
Με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Πήρε δίπλωμα στην ειδίκευση «Διδακτική Γλώσσας-Λογοτεχνία» και ακολούθως εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Παιδική Λογοτεχνία.
Από το 2003 μέχρι το 2013 εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων στον Πειραιά. Επίσης δίδαξε Παιδική Λογοτεχνία στο Τμήμα Δημ. Εκπαίδευσης του Παν/μίου Θεσσαλίας.
Έχει εκδώσει 30 λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά, νέους και ενήλικους και ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας που έγραψε (2006) τα Νέα Ανθολόγια Λογοτεχνίας για την Α’ και Β’
Γυμνασίου.
Το βιβλίο της «Και οι κακοί έχουν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, έχει μεταφραστεί στα γερμανικά και ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων(2004). Με βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς έχει τιμηθεί η ποιητική της συλλογή «Μικρές πυγολαμπίδες», και με έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το μυθιστόρημα «Το παιδί της καρδιάς». Έχει τιμηθεί επίσης με το Βραβείο του ΚΕΒΠ «Για τον Έλληνα Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων για ενηλίκους «Χαρακιά στη μνήμη».
Είναι περήφανη μαμά της Ειρήνας, του Γιάννη και της Μαρίνας.
Το «Τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια» είναι το τελευταίο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 8 Φεβρουαρίου 2019.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!