Διαθέτει έλεγχο και παρουσία διακριτική, γίνεται αισθητή χωρίς να ανταγωνίζεται τον κυρίαρχο ρόλο. Με παιδεία, καλλιέργεια, ενθουσιασμό και υπευθυνότητα εμπνέεται από τη μαγεία τής συγγραφής.
Η Γεωργία Δεμίρη πρωτίστως έχει ένα σημαντικό προσόν: Είναι ειλικρινής με τον εαυτό της κι εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να δίνει και να παίρνει χαρά. Πιστεύει πως το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ζωή είναι ν’ αρχίζουμε να φανταζόμαστε τα όνειρά μας.
Επίσης, πιστεύει πως η νέα γενιά βρέθηκε ξαφνικά στο μάτι τού κυκλώνα και δεν έχει επ’ ουδενί τις δυνατότητες και τις ευκολίες που είχε η δική της γενιά. Δεν πιστεύει όμως ότι η νεολαία σήμερα διακατέχεται από μιζέρια.
Αντίθετα, πιστεύει πως διαθέτει κάτι πολύτιμο που από μόνο του έχει τεράστια δυναμική: έχει νιάτα και τα νιάτα είναι εκ φύσεως αισιόδοξα και μαχητικά. Την ελκύουν οι ευγενικοί και καλοπροαίρετοι άνθρωποι, που δεν παίρνουν πολύ στα σοβαρά τον εαυτό τους και αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους γύρω τους.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κυρία Δεμίρη, πείτε μας πώς γεννιέται ένα βιβλίο;
Φαντάζομαι πως για κάθε συγγραφέα η διαδικασία είναι διαφορετική. Στη δική μου περίπτωση πρώτα «γεννιέται» η ηρωίδα στο μυαλό μου και μετά επινοώ την ιστορία της, αλλά και την ιστορία των ανθρώπων που υπάρχουν στη ζωή της.
Ποια ανάγκη σας ικανοποιεί το γράψιμο;
Την ίδια ανάγκη που ικανοποιώ όταν διαβάζω ένα βιβλίο. Την ανάγκη να «ταξιδέψω», να αφήσω τη φαντασία μου ελεύθερη και να «ζήσω» τη ζωή και τις περιπέτειες κάποιου άλλου.
Η προσωπικότητα του συγγραφέα πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι παρούσα στα βιβλία που γράφει;
Η προσωπικότητα του συγγραφέα είναι παρούσα στα βιβλία του, θέλει δεν θέλει. Πιστεύω ότι δεν γίνεται να γράψεις μια ιστορία, χωρίς να βάλεις κάποια δικά σου στοιχεία.
Φαντάζομαι πως συμφωνείτε ότι η κρίση, στη δίνη της οποίας βρισκόμαστε, έχει πολλές προεκτάσεις. Αυτό σας δίνει ερεθίσματα;
Η κρίση είναι παρούσα στα τρία τελευταία βιβλία μου και θα συνεχίσει να είναι μέχρι να τελειώσει και να βγούμε από τη στενωπό. Θεωρώ, κυρία Δούλη, ότι είναι αδύνατον να γράφεις για το σήμερα και να μην αναφερθείς στη κρίση, αφού είναι κάτι που έχει αγγίξει όλους μας.
Η νέα γενιά κατά τη γνώμη σας διακατέχεται από μιζέρια, δυσαρέσκεια και θυμό; Κάποιο φως στο τούνελ βλέπετε να υπάρχει;
Η νέα γενιά βρέθηκε ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα και δεν έχει επ’ ουδενί τις δυνατότητες και τις ευκολίες που είχαμε εμείς. Από την άλλη πλευρά, έχει κάτι πολύτιμο που από μόνο του έχει τεράστια δυναμική: έχει νιάτα και τα νιάτα είναι εκ φύσεως αισιόδοξα και μαχητικά. Επίσης, οι νέοι θέλουν να γλεντήσουν τη ζωή τους, έστω και με πενιχρά μέσα, και νομίζω ότι το δικαιούνται, διότι μια φορά είναι κανείς νέος. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν πιστεύω ότι η νεολαία μας διακατέχεται από μιζέρια, και όσο για το φως στο τούνελ, σίγουρα υπάρχει, διότι καμία σκοτεινή εποχή δεν κρατάει για πάντα.
Τα βιβλία σας άρεσαν στο αναγνωστικό κοινό. Το ίδιο συμβαίνει και με το τελευταίο σας βιβλίο «Η ζωή είναι γλυκιά», που κυκλοφορεί κι αυτό από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Πόσο σας επηρέασε αυτή η αποδοχή των αναγνωστών;
Φυσικά και με επηρεάζει το αν τα βιβλία μου έχουν αποδοχή από το κοινό, διότι αυτό είναι το ζητούμενο κάθε συγγραφέα, και όταν το επιτυγχάνει παίρνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσει.
Το συγκεκριμένο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις 13 Ιουνίου 2013 περιγράφει τις σχέσεις μιας νέας γυναίκας, τόσο με τη φίλη της όσο και με τη μητέρα της, καθώς και το κυνήγι τής προσωπικής της ευτυχίας. Ποιος ήταν ο αρχικός σας στόχος, όταν αρχίσατε τη συγγραφή τού βιβλίου; Θέλατε να περάσετε κάποια μηνύματα στους αναγνώστες σας;
Το μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται συχνά στο βιβλίο, κάτι που όλοι γνωρίζουμε, αλλά μονίμως λησμονούμε: «Η ζωή είναι μικρή». Και ακριβώς επειδή είναι μικρή δεν πρέπει να την αφήνουμε να περνάει και να χάνεται, ούτε να τη σπαταλάμε σε ανούσια πράγματα και καταστάσεις.
Το μότο «άδραξε τη μέρα», που αναφέρεται στο βιβλίο σας «Η ζωή είναι γλυκιά», είναι αυτό που καθοδηγεί και εσάς, κυρία Δεμίρη, ή υπάρχει και κάποιο άλλο που σας εκφράζει;
Προσπαθώ να το υπενθυμίζω στον εαυτό μου, αλλά δυστυχώς πολύ συχνά τα προβλήματα της καθημερινότητας με επηρεάζουν αρνητικά και με κάνουν να το ξεχνάω. Το δικό μου μότο είναι μια παροιμία, που αναφέρεται και μέσα στο βιβλίο. «Και με τα τόσα βάσανα πάλι η ζωή γλυκιά είναι, και όποιος τον θάνατο ποθεί πρέπει τρελός για νά’ ναι».
Υπάρχουν βιωματικά στοιχεία στα βιβλία σας;
Υπάρχουν, αλλά όχι τόσα πολλά όσα θα περίμενε κανείς. Όντας λίγο μυστικοπαθής ως χαρακτήρας, προτιμώ να αντλώ έμπνευση από εμπειρίες δικών μου ανθρώπων, παρά από τις δικές μου.
Είστε αυστηρός κριτής τού εαυτού σας;
Πάρα πολύ αυστηρός, αμείλικτος κριτής θα έλεγα, κυρία Δούλη. Είναι κάτι που με χαρακτηρίζει σε όλες τις πτυχές τής ζωής μου και που προσπαθώ να διορθώσω.
Μεροληπτείτε απέναντι στους ήρωές σας; Μετά από κάποιο σημείο γίνονται ανεξάρτητοι; Τους κατευθύνετε ή σας κατευθύνουν;
Μεροληπτώ με την έννοια ότι όλες οι κεντρικές ηρωίδες μου είναι θετικά, καλοπροαίρετα πρόσωπα. Το ότι από κάποιο σημείο και μετά γίνονται ανεξάρτητοι και κατά μια έννοια σε κατευθύνουν, είναι το πιο μαγικό κομμάτι στη διαδικασία τής γραφής. Επίσης, μου συμβαίνει συχνά να γράψω έναν παράπλευρο χαρακτήρα που θα παίξει πολύ μικρό ρόλο στην ιστορία και αυτός με κάποιο τρόπο να εξελίσσεται, να μεγαλώνει και να γίνεται σχεδόν βασικός ήρωας.
Η δουλειά σας έχει να κάνει περισσότερο με την εικόνα και την προβολή. Μιλάτε πολύ για την αληθινή και ψεύτικη εικόνα. Εσάς τι σας ελκύει και τι σας απωθεί σ’ έναν άνθρωπο;
Το δήθεν με απωθεί ως εκεί που δεν παίρνει, όταν το διακρίνω σε έναν άνθρωπο. Επίσης, με απωθεί η ημιμάθεια, που για μένα είναι πολύ χειρότερη από την αγραμματοσύνη, η σοβαροφάνεια, ο στείρος καθωσπρεπισμός και η έλλειψη χιούμορ. Με ελκύουν οι ευγενικοί και καλοπροαίρετοι άνθρωποι, που δεν παίρνουν πολύ στα σοβαρά τον εαυτό τους και αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους γύρω τους.
Έχετε επαφή με τους αναγνώστες σας και πόση σημασία δίνεται σ’ αυτή την αλληλένδετη επαφή;
Έχω επαφή μέσω του facebook αλλά και μέσω της ιστοσελίδας των Εκδόσεων Ψυχογιός, όπου οι αναγνώστες αφήνουν τα σχόλια και την κριτική τους. Για μένα είναι πολύ σημαντική αυτή η επαφή, διότι έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να μαθαίνω τι σκέφτονται οι αναγνώστες για τα βιβλία μου.
Πιστεύετε, κυρία Δεμίρη, ότι η λογοτεχνία αποτελεί διέξοδο στα «αδιέξοδα» της εποχής μας;
Η λογοτεχνία πάντοτε αποτελούσε διέξοδο και πιστεύω πως πάντα θα αποτελεί ένα μέσον για να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να κλάψεις, να γελάσεις, να μάθεις και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου.
Αν σας ρωτούσα γιατί αξίζει να διαβάσω τα βιβλία σας, τι θα μου απαντούσατε;
Η πρώτη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό, μια που γράφω χιουμοριστικά βιβλία, είναι: για να περάσετε καλά. Τώρα, αν διαβάζοντας κάποιο από τα βιβλία μου καταφέρω να σας κάνω να σκεφτείτε και μερικά πράγματα για τον εαυτό σας και τη ζωή σας γενικότερα, τότε θα έχω επιτύχει τον στόχο μου.
Τι σχεδιάζετε για το άμεσο μέλλον;
Σχεδιάζω τις διακοπές μου, διότι μετά από έναν δύσκολο χειμώνα έχω ανάγκη από ξεκούραση και ηρεμία.
Ποια η άποψη σας για την πόλη μας την Καλαμπάκα;
Έχω πάρα πολλά χρόνια να επισκεφτώ την ωραία πόλη σας, αλλά η εντύπωση που μου είχε προκαλέσει η επιβλητική εικόνα των Μετεώρων είναι ακόμη έντονη στη μνήμη μου. Θα ήθελα πολύ να ξαναέρθω τώρα που είμαι μεγαλύτερη και μπορώ να εκτιμήσω περισσότερο την άγρια ομορφιά τους και την ιστορία τους.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Η Γεωργία Δεμίρη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και εργάστηκε για πολλά χρόνια στα ΜΜΕ, στον τομέα τής επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, ήταν για έξι χρόνια στέλεχος στο Γραφείο Τύπου τού STAR CHANNEL και στη συνέχεια για έξι χρόνια υπεύθυνη Τύπου του Ομίλου ΑΝΤ1. Επίσης, συνεργάστηκε με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 19 Ιουλίου 2013.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!