«Η υπηρέτρια της Δούκισσας» είναι το τελευταίο της μυθιστόρημα, η προετοιμασία του οποίου κράτησε αρκετούς μήνες. Το δυσκολότερο κομμάτι όμως της συγκεκριμένης ιστορίας ήταν η έρευνα, διότι η συγγραφέας του ήθελε να μην υπάρχει στο βιβλίο της ούτε η παραμικρή λέξη που να μην είναι αποτέλεσμα έρευνας, καθώς καταπιάστηκε με μεγάλα ιστορικά πρόσωπα γεγονός που από μόνο του αποτελούσε μεγάλο βάρος και ευθύνη για την ίδια.
Η συγγραφή για εκείνη πέρα από μια διαισθητική διεργασία, εμποτισμένη από τις εμπειρίες τού συγγραφέα είναι πρώτα από όλα προσωπική ανάγκη. Ανάγκη να επικοινωνήσει αυτά που αγγίζουν εκείνη με ένα κοινό που ταυτίζεται μαζί της.
Η Θεοφανία Ανδρoνίκου-Βασιλάκη πέρα από συγγραφές είναι και δημοσιογράφος, γι’ αυτό ξέρει πώς να σκέπτεται, πώς να ενεργεί, πώς να αναζητά την ουσία.
Είναι δυνατή και υπερασπίζεται με γενναιότητα τις απόψεις της, χωρίς να υποτιμά τις πεποιθήσεις των άλλων. Έχει την ιδιαιτερότητα μιας σύνθετης προσωπικότητας και πιστεύει ότι εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τη μοίρα μας, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, χωρίς βέβαια να ελλοχεύει κι ο αστάθμητος παράγοντας, αλλά εκείνη πιστεύει ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν σε εμάς.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η υπηρέτρια της Δούκισσας» είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου σας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Χάρτινη πόλη». Πού σταματά η ιστορία και πού η μυθοπλασία στο βιβλίο σας, κυρία Βασιλάκη;
Η μυθοπλασία ξεκινά από τους χαρακτήρες που καλούνται να πλαισιώσουν τη δούκισσα της
Πλακεντίας, και αυτός είναι ο ένας ρόλος τους. Ο επόμενος είναι να επικοινωνήσω τις πολλαπλές επιρροές που μπορεί να έχει ο έρωτας στη ζωή ενός ανθρώπου. Από το να τον οδηγήσει στον ουρανό μέχρι να τον καταστρέψει εντελώς.
Η Δούκισσα της Πλακεντίας είναι μια θρυλική μορφή που εμπνέει ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες με την επαναστατικότητά της. Σε σας πώς λειτούργησε αυτή η μορφή;
Μαγεύτηκα, κυρία Δούλη. Απίθανη προσωπικότητα. Αιώνες μπροστά από την εποχή της, πίστευε στην ισότητα και στο δικαίωμα των γυναικών να μορφώνονται και να έχουν επάγγελμα. Βοήθησε όσο λίγοι τη χώρα μας, και φυσικά ήταν η αφορμή για να γράψω αυτό το βιβλίο.
Η κεντρική ηρωίδα τού βιβλίου σας, η Μαντώ, τι συμβολίζει για εσάς;
Τη δύναμη που μπορεί να αντλήσει μια γυναίκα από τον έρωτα και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει, για να κατακτήσει επί ίσοις όροις το αντικείμενο του πόθου της.
Στο μυθιστόρημά σας η μοίρα οδηγεί τις ηρωίδες σας –Μαντώ και Γιασεμή– σε ανεξερεύνητα μονοπάτια. Πιστεύετε ότι η μοίρα είναι αυτή που καθορίζει τις ζωές μας ή οι ίδιοι επιλέγουμε τη ζωή μας;
Εμείς οδηγούμε τη μοίρα μας, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Πάντα ελλοχεύει ο αστάθμητος
παράγοντας, αλλά θεωρώ πως όλα ξεκινούν και καταλήγουν σε μας.
«Η υπηρέτρια της Δούκισσας» είναι κυρίως ιστορικό, κοινωνικό, ή ερωτικό μυθιστόρημα; Πώς θα το χαρακτηρίζατε;
Ιστορικό και ερωτικό.
Πόσο καιρό κράτησε η προετοιμασία και η έρευνα που κάνατε ώσπου ν’ αρχίσετε να γράφετε τη συγκεκριμένο βιβλίο, κυρία Βασιλάκη;
Αρκετούς μήνες. Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν η έρευνα. Ήθελα να μην υπάρχει στο βιβλίο μου ούτε η παραμικρή λέξη που να μην είναι αποτέλεσμα έρευνας, καθώς καταπιάστηκα με μεγάλα ιστορικά πρόσωπα, γεγονός που από μόνο του αποτελούσε μεγάλο βάρος και ευθύνη για μένα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό και ποια η βάση για να ξεκινήσετε να γράφετε ένα βιβλίο;
Αυτό που θα με ενθουσιάσει σαν ιδέα αποτελεί και το εφαλτήριο. Συγκλονίστηκα με την προσωπική ιστορία της δούκισσας. Πολλοί ιστορικοί αναφέρουν πως η κόρη της πέθανε από καημό για το θάνατο του αρραβωνιαστικού της. Εκεί λοιπόν μπήκε στο βιβλίο το ερώτημα για τον έρωτα, αλλά μέσα από δύο ιστορίες φανταστικών χαρακτήρων.
Παράλληλα με τη συγγραφή εργάζεστε κι ως δημοσιογράφος. Πόσο εφικτός μπορεί να είναι για έναν συγγραφέα αυτός ο συνδυασμός, χωρίς τις ανάλογες συνέπειες, γνωρίζοντας ότι η συγγραφή «επιβάλλει» καθαρό μυαλό κι ένα είδος ηρεμίας από οποιουσδήποτε εξωτερικούς παράγοντες;
Είναι δυο «επαγγέλματα» που έχουν ως κοινό τη γραφή, οπότε δεν είναι δύσκολο για μένα. Αν έκανα οποιαδήποτε άλλη δουλειά, ίσως και να αντιμετώπιζα πρόβλημα στο να συγκεντρωθώ στη συγγραφή.
Είναι η διαδικασία της συγγραφής μια διαισθητική διεργασία, εμποτισμένη από τις εμπειρίες του συγγραφέα;
Ναι είναι. Πρώτα από όλα όμως είναι ανάγκη. Ανάγκη να επικοινωνήσω αυτά που αγγίζουν εμένα με ένα κοινό που ταυτίζεται μαζί μου.
Αν σας ζητήσω να θυμηθείτε την πρώτη μολυβιά, τις πρώτες λέξεις από το πρώτο σας μυθιστόρημα μέχρι σήμερα, όλη αυτή η πορεία τι αφήνει στη καρδιά σας;
Μόνο χαρά και ικανοποίηση έχω νιώσει μέσα από τα μυθιστορήματα μου. Είναι εγώ, αντιπροσωπεύουν εμένα, είναι τα «παιδιά» μου.
Ζούμε σε μια εποχή που η λογοτεχνία διαθέτει μια μεγάλη «γκάμα» συγγραφέων. Ποια είναι η άποψη σας γι’ αυτό;
Όπως έχω ξαναπεί, κυρία Δούλη, όσο υπάρχει έστω και ένας αναγνώστης για κάθε βιβλίο,
τότε αυτό το βιβλίο έχει λόγο ύπαρξης.
Με ποια βιβλία μεγαλώσατε και ποια είναι τα αγαπημένα βιβλία της ζωής σας, κυρία Βασιλάκη;
Νομίζω πως μέχρι τα είκοσί μου έχω διαβάσει από πολλές φορές όλα τα βιβλία της Αγκάθα
Κρίστι, ενώ το πρώτο μου υπήρξε το «Άκου ανθρωπάκο» του Βίλχεμ Ράιχ. Έχω διαβάσει πάρα πολλά θρίλερ, αστυνομικά, ποίηση, ψυχολογία, ακόμη και παιδικά που είναι από τα αγαπημένα μου.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Η Θεοφανία Ανδρoνίκου-Βασιλάκη εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες, στον χώρο του καλλιτεχνικού και τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση, συμμετέχοντας ως κειμενογράφος και σεναριογράφος σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.
Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2009 με το βιβλίο «Δεσποινίς ετών 29…και κάτι ψιλά», από τις εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί», το οποίο έγινε best seller.
Το 2012 κυκλοφόρησε το μεταφυσικό δράμα «8 ψυχές που δεν έφυγαν», από τις εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί».
Από τις Εκδόσεις «Ψυχογιός» κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματα της «Ο κορσές της Σταχτοπούτας», 2014 και «Γυναίκες στα πρόθυρα …γάμου», 2015.
Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Χάρτινη Πόλη» το μυθιστόρημα «Η Διαθήκη του Ζάνα. «Η υπηρέτρια της Δούκισσας», είναι το τελευταίο της βιβλίο, που κυκλοφορεί κι αυτό από τις εκδόσεις «Χάρτινη Πόλη».
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 22 Φεβρουαρίου 2019.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!