Η Ένωση Ξενοδόχων Νοµού Τρικάλων ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, όταν ο τουρισµός διέφερε κατά πολύ από τη σηµερινή µορφή του.
Ήταν τα πρώτα χρόνια που η χώρα µας γινόταν ευρύτερα γνωστή και αποτελούσε έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισµούς για τους Ευρωπαίους – και όχι µόνο.
Τα ξενοδοχεία ήταν λιγότερα απ’ ό,τι σήµερα, όµως στη µικρή πόλη µας υπήρχαν αρκετά καταλύµατα και γι’ αυτό η Καλαµπάκα ορίστηκε ως έδρα της Ένωσης.
Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Δηµήτριος Κουρούπας και µέχρι σήµερα διετέλεσαν πρόεδροι οι Κώστας Φαµίσης, Νίκος Κουρέλης, Σάββας Αντωνιάδης και Γιάννης Κουρούπας (ανιψιός του Δ. Κουρούπα).
Στις πρόσφατες εκλογές για το νέο Διοικητικό Συµβούλιο της Ένωσης ο κ. Γιάννης Κουρούπας δεν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, αν και εκλέχτηκε µέλος. Ο απερχόµενος, Πρόεδρος κ. Γιάννης Κουρούπας, µας παραχώρησε µια συνέντευξη, στην οποία µας καταθέτει τις πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις του, κάνοντας µια αναδροµή στα τελευταία χρόνια και µιλώντας για τον τουρισµό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τις υποδοµές της πόλης, ενώ µας αποκαλύπτει µια άγνωστη πτυχή της τρέχουσας διαµάχης της Ελληνικής Κυβέρνησης µε τη Γερµανική.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Κουρούπα, διατελέσατε Πρόεδρος επί σειρά ετών στην Ένωση Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων. Μπορείτε να µας πείτε πώς και γιατί ιδρύθηκε η Ένωση αυτή;
Με τη µαζικοποίηση του τουρισµού τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, υπήρξαν ανάγκες στον ξενοδοχειακό κλάδο να επιλυθούν ορισµένα θέµατα και προβλήµατα, και αυτή ήταν η βασική αιτία για την ίδρυση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων. Λόγω της ύπαρξης περισσότερων ξενοδοχείων στην περιοχή µας η έδρα είναι η Καλαµπάκα.
Αρχικά η Ένωση ήταν περισσότερο εσωστρεφής και την απασχολούσαν θέµατα του ξενοδοχειακού κλάδου.
Πιστεύετε ότι η Ένωση έχει προσφέρει έργο ως φορέας µέχρι σήµερα;
Πάντα ένας φορέας, όπως είναι η Ένωση Ξενοδόχων, ως έναν βαθµό επιτελεί τον σκοπό του καταστατικού της, που είναι συµβουλευτικός προς τα µέλη του και ως τους εξωτερικούς θεσµούς, οι οποίοι έχουν σχέση µε τον φορέα που εκπροσωπεί η ένωση, δηλαδή τα ξενοδοχεία.
Σε κάτι που διέφερε το δεύτερο µισό της ιστορία της Ένωσης ήταν ότι επί προεδρίας µου είχε µια εξωστρέφεια, έγινε γνωστότερη και είχε ενεργότερο ρόλο σε διάφορα φόρα εσωτερικού και Εξωτερικού.
Εν κατακλείδι, αποτέλεσε ένα χρήσιµο εργαλείο, το οποίο έχει και συνέχεια στον κλάδο και είµαι περήφανος που διετέλεσα πρόεδρος.
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήµατα που αντιµετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια ως πρόεδρος;
Όταν ανέλαβα την Ένωση είχα θέσει κάποιους στόχους. Να προσδώσω µια διαφορετική νοοτροπία, η οποία θα µπορούσε να µας αλλάξει ως ξενοδόχους από την «παραδοσιακή» διοίκηση σε µια νεωτεριστική διοίκηση, δίνοντας βάση στην ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών, που θα χρησίµευε και σε εµάς τους ξενοδόχους, όσο και στους πελάτες και γενικότερα στην περιοχή µας. Οι ποιοτικές υπηρεσίες σε έναν κλάδο αντανακλούν και βοηθούν στη δηµιουργία ενός καλού ονόµατος για µια περιοχή. Κατά τη γνώµη µου αυτό δεν το κατάφερα όσο θα ήθελα, και αυτό αποτέλεσε έναν βασικό λόγο που δεν ήθελα να συνεχίσω στη διοίκηση της Ένωσης.
Θέλετε να µας το διευκρινίσετε αυτό;
Θα σας αναφέρω ένα παράδειγµα: Δεν µπορεί ο ξενοδοχειακός κλάδος να υστερεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δεδοµένου ότι το µεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών και πελατών µας προέρχονται από την Ευρώπη. Η τιµολογιακή µας πολιτική είναι άναρχη, ασταθής και αυτό είναι βασικός παράγοντας ανισορροπίας στο γενικότερο ξενοδοχειακό περιβάλλον, λόγω του αθέµιτου ανταγωνισµού που δηµιουργείται. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που χάνουµε το νόηµα της ύπαρξής µας και ως ξενοδοχειακή οντότητα.
Στις πρόσφατες εκλογές εκλέξατε έναν νέο άνθρωπο για Πρόεδρο. Αποκλείετε να διεκδικήσετε στο µέλλον ξανά την προεδρία;
Η Ένωση ξενοδόχων πρέπει να έχει συνέχεια. Τα περισσότερα µέλη της είναι νέοι άνθρωποι, δραστήριοι και θέλουν να προσφέρουν. Βέβαια, η πορεία τους θα κριθεί εκ του αποτελέσµατος. Για να έχει όµως επιτυχία οποιαδήποτε διοίκηση, πρέπει να στηριχθεί από τα µέλη της. Όταν αισθανθώ ότι η Ένωση µε χρειάζεται να αναλάβω ξανά τις τύχες της, φυσικά και θα διεκδικήσω ξανά την προεδρία. Όµως, για να αποφασίσω κάτι τέτοιο πρέπει να αισθανθώ ότι οι συνάδελφοί µου θέλουν να αλλάξουν φιλοσοφία και νοοτροπία.
Ως ένας άνθρωπος µε πολυετή εµπειρία στον τοµέα του τουρισµού, κάνοντας µια αναδροµή στην τελευταία 20ετία, τι βλέπετε να έχει αλλάξει στον τουρισµό;
Το βασικότερο στοιχείο που άλλαξε είναι ότι πριν από 20 χρόνια είχαµε ένα βιοτεχνικό τουριστικό προϊόν οικογενειακού τύπου, χρήσιµο και ωφέλιµο περισσότερο για την κοινωνία. Κατόπιν, µε τη µαζικοποίηση του τουρισµού και τις απαιτήσεις των µεγάλων τουριστικών πρακτορείων, αυτό βιοµηχανοποιήθηκε, µας βρήκε απροετοίµαστους και εµάς τους ξενοδόχους αλλά και την ίδια την Πολιτεία, µε αποτέλεσµα να έχουµε µια πτώση που µέχρι και σήµερα δεν µπορούµε να τη σταµατήσουµε. Ο τουρισµός δεν βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής γενικότερα, αν η ίδια η περιοχή και η κοινωνία δεν αντιληφθεί τη σηµασία του τουρισµού, ώστε η ίδια να κάνει τον τουρισµό παραγωγικότερο, για να έχει περισσότερα οφέλη.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επενδύσεις σε καταλύµατα στην περιοχή µας. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι ξενοδόχοι είναι υψηλού επιπέδου σήµερα;
Η περιοχή µας δέχεται τον περισσότερο τουρισµό από το Εξωτερικό. Με διάφορα κοινωνικά κριτήρια, άλλοι τουρίστες επιθυµούν ξενοδοχεία πολυτελείας και άλλοι µέσης κατηγορίας. Εµείς καλύπτουµε και τα δύο αυτά κριτήρια. Βέβαια, δεν φθάνει µόνο αυτό. Έχουµε να κάνουµε µε έναν χώρο δυναµικό, λόγω του ονόµατος των Μετεώρων. Έχουµε ελλείψεις σε επίπεδο εκπαίδευσης τόσο του προσωπικού, όσο και των ίδιων των ξενοδόχων. Το πιο άσχηµο για µένα είναι ότι παρόλο που έχουµε τόσα ωραία τοπικά προϊόντα, εµείς προσφέρουµε εισαγόµενα, όπως βοοειδή Γαλλίας και Αργεντινής. Αυτό γεννά µεγάλα ερωτηµατικά για τη συνέχεια του κλάδου και για το αν είµαστε στον σωστό δρόµο. Συµπερασµατικά, ο ξενοδοχειακός κλάδος ως βασικός πυλώνας του τουρισµού, έχει µια διττή σχέση µε το τουριστικό γίγνεσθαι. Η µία είναι η οικονοµική πλευρά και η άλλη η κοινωνική πλευρά. Αν αυτή η σχέση δεν είναι εναρµονισµένη, τότε είµαστε εκτός στόχου και σε λάθος δρόµο. Γι’ αυτό, και δεν έχει προχωρήσει, για παράδειγµα, το ελληνικό πρωινό.
Η Καλαµπάκα ως πόλη έχει τις υποδοµές για να τη βλέπουν οι επισκέπτες ως φιλική προς αυτούς;
Δεδοµένου του όγκου των επισκεπτών, που στην περίπτωσή µας είναι κάποια εκατοµµύρια, κι αυτό οφείλεται στα Μετέωρα, οι υποδοµές µπορώ να πω ότι δεν είναι αρκετές. Οι υποδοµές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στις γενικές και στις ειδικές. Οι γενικές είναι τα φυσικά στοιχεία της περιοχής, που αποτελούν το κίνητρο για να έρθουν οι επισκέπτες, όπως πολιτιστικά, θρησκευτικά κ.λπ. Οι ειδικές είναι αυτές που δηµιουργούνται από τους ανθρώπους. Αυτές οι δύο κατηγορίες πρέπει να αλληλοσυµπληρώνονται. Έχω την αίσθηση ότι στη δεύτερη κατηγορία υστερούµε, κι αυτό οφείλεται στις λάθος πολιτικές που επιλέχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ένα χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισµό είναι απαραίτητο και θα λύσει πολλά ζητήµατα που θα βοηθήσουν τον επισκέπτη και τον ντόπιο. Διότι αν δεν γίνει αυτό, πάντα θα έχουµε συγκρούσεις ιδεών µεταξύ τουριστών και της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγµα, ο επισκέπτης που διασκεδάζει δεν µπορεί να ενοχλεί τον ντόπιο που κοιµάται, ενώ η περιοχή πρέπει να προσφέρει όλες τις ανέσεις που χρειάζεται ο επισκέπτης, όπως τουαλέτες, πάρκινγκ, ίντερνετ, χώρους αναψυχής κ.ά.
Κατά κοινή οµολογία οι δηµοτικές αρχές της τελευταίας 20ετίας δεν έριξαν σχεδόν καθόλου βάρος στον τουρισµό. Πώς βλέπετε τις πρώτες κινήσεις που γίνονται από τη νέα δηµοτική Αρχή;
Έχω τονίσει επανειληµµένα ότι η δηµοτική Αρχή θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει σε σύµβαση υπηρεσίας µε ειδικευµένο µάνατζερ, διότι ο περισσότερος τουρισµός προέρχεται από τις αναπτυγµένες βιοµηχανικά χώρες. Είναι άνθρωποι µορφωµένοι, υψηλού εισοδηµατικού επιπέδου και θέλουν τις ανάλογες υπηρεσίες. Όταν µια περιοχή δεν µπορεί να τις προσφέρει, δηµιουργείται µια ανισορροπία που µε τη σειρά της προκαλεί διαµάχες και αδιέξοδα. Οι δηµοτικές αρχές σε τουριστικούς προορισµούς πρέπει να γνωρίζουν τη βασική θεωρία του τουρισµού, για να µπορούν να καταλάβουν αυτά τα απλά πράγµατα. Δεν είµαι σίγουρος ότι η δηµοτική Αρχή θα µπορέσει να καταφέρει κάτι ουσιαστικό στην ανάπτυξη του τουρισµού. Πρέπει να πάρει γρήγορα αποφάσεις, δεδοµένης και της οικονοµικής κρίσης, πόσο µάλλον τώρα που έχει γίνει και κοινωνική. Είναι φοβερό να δέχεσαι ενάµιση εκατοµµύρια τουρίστες και η ανεργία να είναι στα ύψη.
Πιστεύετε ότι θα προσφέρει κάτι ο υπό ίδρυση νέος φορέας του τουρισµού που προωθείται µέσω του Επιµελητηρίου; Δεν θα έπρεπε να έχουν θέση σε αυτόν και εκπρόσωποι των επαγγελµατικών φορέων;
Το Επιµελητήριο παίζει ρόλο ως φορέας, διότι είναι και αυτός ένας οργανισµός που µπορεί να δώσει ώθηση στις ειδικές µορφές του τουρισµού, όπως να αναπτύξει µελέτες και να φέρει προγράµµατα που θα βοηθήσουν στη δηµιουργία των βασικών υποδοµών, κάτι που µέχρι σήµερα το διαχειρίζεται η τοπική Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθµού. Η συγκρότηση του τουριστικού φορέα υπό τη διοίκηση του Επιµελητηρίου δεν θα βοηθήσει περαιτέρω, εάν δεν βοηθήσει και η Πολιτεία γενικότερα. Ο Νοµός και η περιοχή µας ειδικότερα, χρήζουν άµεσης οικονοµικής στήριξης, αποκλειστικά και µόνο λόγω των Μετεώρων. Οι φορείς έπρεπε να συµµετέχουν σε αυτό και δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν, διότι είναι ζωντανά κύτταρα του τουρισµού. Αυτές είναι παθογένειες της χώρας µας γενικότερα.
Βλέπετε µε καλό µάτι τη συνεργασία των δήµων του Νοµού µας και της Περιφέρειας για τον Τουρισµό ή πιστεύετε ότι τα Μετέωρα πρέπει να τα «εκµεταλλεύεται» µόνο ο Δήµος Καλαµπάκας;
Κατά καιρούς η Περιφέρεια και οι υπόλοιποι δήµοι του νοµού θέλουν να προωθήσουν την περιοχή τους, βάζοντας τα Μετέωρα µπροστά ως «ναυαρχίδα». Αυτό είναι λάθος. Κάθε περιοχή έχει τη µοναδικότητά της. Άλλο ο ορεινός όγκος, άλλο η πόλη των Τρικάλων και άλλο η Καλαµπάκα, το Καστράκι και τα Μετέωρα. Ό,τι και να γίνει όµως, τα Μετέωρα θα είναι πάντα αυτά που θα προσελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες, και αυτό που πρέπει να κάνουµε ως κοινωνία είναι να το εκµεταλλευτούµε για εµάς τους ίδιους. Γι’ αυτό, χρειάζονται οι ειδικευµένοι άνθρωποι που θα χρησιµοποιήσουµε στον δικό µας τουριστικό οργανισµό µε ευρωπαϊκά πρότυπα και θαρραλέες πολιτικές. Να ξεφύγουµε επιτέλους από τη µετριοπάθεια και το φοβικό σύνδροµο που µας διακατέχει.
Γενικά, είστε αισιόδοξος ότι θα γίνει κάποτε κάτι καλό που θα βάλει τις βάσεις στην πόλη µας για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες;
Φυσικά και ναι, αν δεν ήµουν θα είχα αλλάξει επάγγελµα. Επειδή όµως πιστεύω σε αυτόν τον τόπο, απλά και µόνο λόγω των Μετεώρων, πρέπει να κάνουµε τα πάντα, για να δώσουµε χώρο σε νέους ανθρώπους µε φρέσκιες ιδέες, µε κατάρτιση, γνώση και να αφήσουµε τις µεµψιµοιρίες και την πεποίθηση ότι τα ξέρουµε όλα. Κοινωνία και τουρισµός πρέπει να πάνε µαζί, ώστε να προχωρήσουµε σε ένα νέο µοντέλο διοίκησης ξεκάθαρο, µια που ο τουρισµός όπου αναπτύχθηκε σωστά βοήθησε τους ντόπιους να έχουν µια καλύτερη ζωή.
Πόσο καταλυτική πιστεύετε ότι είναι η καλή συνεργασία των Ιερών Μονών των Μετεώρων και του Δήµου, και τι µορφή θα µπορούσε να πάρει η συνεργασία αυτή;
Ο θρησκευτικός τουρισµός είναι από τις πρώτες µορφές τουρισµού. Έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα (Δελφοί, Ελευσίνα) και στην Ευρώπη στον Μεσαίωνα. Πάντα η Εκκλησία µε την Πολιτεία είχαν διαφορές για το πώς πρέπει να γίνονται τα θρησκευτικά ταξίδια. Η Εκκλησία πρέπει να έχει έναν λόγο και η Πολιτεία να θεσµοθετεί επί των αρχών του τουρισµού. Η σχέση τους πρέπει να είναι αρµονική. Αν καταφέρουµε µε διάφορες πολιτικές να πετύχουµε αυτή τη σχέση, τότε θα µπορώ να πω ότι είµαστε στον σωστό δρόµο. Θρησκευτικά µνηµεία όπως τα Μετέωρα πρέπει να προστατεύονται, να µένουν αναλλοίωτα για τις µελλοντικές γενιές, δεδοµένου ότι αποτελούν µνηµεία παγκόσµιας κληρονοµιάς. Εκκλησία και Πολιτεία πρέπει να παίζουν τον ρόλο τους. Οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί. Δηλαδή, χρειάζεται να οικοδοµηθεί µια σχέση εµπιστοσύνης µεταξύ Ιερών Μονών και Δήµου και να γνωρίζει η κάθε πλευρά τα όρια του ενός και του άλλου. Θα ήθελα να δω κάποια στιγµή τον Δήµο Καλαµπάκας, τους φορείς και εκπροσώπους της Εκκλησίας να συνεργάζονται σε ένα σχέδιο προώθησης του θρησκευτικού τουρισµού. Είτε συµµετέχοντας σε θρησκευτικά συνέδρια και θρησκευτικές εκδηλώσεις είτε σχεδιάζοντας από κοινού τη δηµιουργία βασικών υποδοµών στον χώρο των Μετεώρων (τουαλέτες κ.λπ.)
Από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια για τον τουρισµό, υπάρχει κάποια που πιστεύετε ότι είναι αξιόλογη και υλοποιήσιµη;
Η βασικότερη για µένα, που χρήζει άµεσης υλοποίησης, είναι το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισµό. Ήπιες παρεµβάσεις για ειδικές υποδοµές στον χώρο των Μετεώρων δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο ούτε για τις Μονές ούτε για την κοινωνία µας. Θα ήθελα όµως να δω να γυρίζεται ένα ωραίο έργο στον χώρο των Μετεώρων, αν αυτό θα ήταν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, δεν θα µε πείραζαν ήπιες µορφές δραστηριοτήτων στον χώρο των Μετεώρων, πάντα µέσα σε λογικά πλαίσια. Και αυτά τα λέω, διότι, όπως και να το κάνουµε, έχουµε ένα µοναδικό παγκόσµιο µνηµείο.
Εκτός από τα πολλά γενικόλογα που ακούµε όλα αυτά τα χρόνια για την πολυπόθητη αύξηση των διανυκτερεύσεων, µπορείτε να µας απαριθµήσετε µια-δυο προτάσεις που µπορούν να συµβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση;
Όπως προανέφερα, δεδοµένου ότι οι περισσότεροι επισκέπτες είναι από την Ευρώπη, όποια πρόταση και να γίνει αν δεν περιέχει ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν θα δώσει το επιθυµητό αποτέλεσµα. Για παράδειγµα, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας του Συλλέκτη κ. Παύλου Μπαλογιάννη έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα δώσει ώθηση στον µαθητικό τουρισµό αλλά και στην ίδια µας την πόλη. Βέβαια, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει δείξει µια δυναµική, και παράλληλα τα άλλα δύο που σχεδιάζονται (Γεωλογικό Μουσείο και Πλανητάριο) θα βοηθήσουν τον επισκέπτη να καλύψει τις διάφορες ανάγκες και να παραµείνει στην πόλη µας περισσότερες ώρες. Επίσης, η περιοχή µας πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον συνεδριακό τουρισµό και να δηµιουργήσει τις ανάλογες υποδοµές. Έτσι, θα αυξήσουµε την παραµονή και τις διανυκτερεύσεις των επισκεπτών. Βέβαια, για να έχουµε την πολυπόθητη αύξηση των διανυκτερεύσεων, πρέπει να κάνουµε ένα πράγµα επ’ αυτού: να δώσουµε ταυτότητα στην περιοχή µας, για να ξέρει ο επισκέπτης πριν έρθει τι αξίζει να δει. Έτσι, θα προσαρµόσει το ταξίδι του, δίνοντας περισσότερο χρόνο διαµονής στην περιοχή µας, εφόσον αυτά που θα έχουµε να του δείξουµε θα είναι ενδιαφέροντα. Συµπερασµατικά, εµείς πρέπει πάντα να ερευνούµε και να µαθαίνουµε τα θέλω των επισκεπτών µας, ώστε να µπορούµε να σχεδιάσουµε την υλοποίησή τους.
Πόσο επηρεάζει τον τουρισµό µας το αρνητικό κλίµα που υπάρχει το τελευταίο διάστηµα για τη χώρα µας στην Ευρώπη;
Πολύ. Το τελευταίο διάστηµα γίνονται ακυρώσεις για πολιτικούς λόγους. Ήδη στο ξενοδοχείο µου έχουν ακυρωθεί τρία γερµανικά γκρουπ που θα έρχονταν τον Μάιο, µε τη δικαιολογία ότι δόθηκε εντολή να µην έρχονται στη χώρα µας γερµανοί τουρίστες. Δεν ξέρουµε πού οδηγούµαστε και δεν µπορούµε να κάνουµε κάτι γι’ αυτό. Σε αντιδιαστολή, έχουµε καλά νέα από την Αµερική, λόγω της αύξησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Το αν θα αντισταθµίσουµε τα οφέλη θα φανεί από τον τρόπο που θα διαχειριστούµε την κρίση. Επειδή η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει κερδοφόρους τοµείς όπως ο Τουρισµός, πιστεύω ότι η λύση είναι διπλωµατική και δεν πρέπει να µας επηρεάζουν οι διαµορφωτές γνώµης της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό όνοµα στον παγκόσµιο τουρισµό, που δεν αµφισβητείται, και οι περισσότεροι θέλουν να την επισκεφθούν έστω και µία φορά στη ζωή τους.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!