Ο Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Κρυοβρυσιωτών «Ο Άγιος Μηνάς» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 και αριθμεί σήμερα 415 μέλη.
Οι κάτοικοι του χωριού αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του τον Σύλλογο, βλέποντας αυτή την προσπάθεια ως την ευκαιρία να ανταμώσουν μετά από πολλά χρόνια όλοι οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και να δώσουν το «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Στην τρίχρονη πορεία του ο Σύλλογος άφησε έντονα το αποτύπωμά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και ταυτόχρονα έδωσε ξανά ζωή στο ημιορεινό χωριό της Κρύας Βρύσης.
Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν παίρνουν ζωή από τα Κυριακάτικα αναταμώματα του Συλλόγου, με αποτέλεσμα να βλέπουν το μέλλον περισσότερο ευοίωνο.
Στο τιμόνι του Συλλόγου βρίσκεται από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα η κ. Κατερίνα Μπέλλου, μια γυναίκα που τη χαρακτηρίζει η ανεξάντλητη αγάπη για το χωριό της, τους συγχωριανούς της και τον Σύλλογο.
Οι εκλογές γίνονται κάθε τρία χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για τον Μάρτιο του 2018.
Η κ. Κατερίνα Μπέλλου είναι είναι ένας άνθρωπος απλός και ουσιαστικός, που αντιπαθεί τον εύκολο εντυπωσιασμό και απεχθάνεται την υποκρισία. Η ευελιξία και η άνεση που εκδηλώνει στα καθήκοντα που εκπορεύονται από τη θέση της Προέδρου δείχνουν άνθρωπο με δυνατότητες. Έχει την εσωτερικότητα, το ένστικτο και την ικανότητα που χρειάζονται για να προχωρά με σταθερά βήματα χωρίς να αφήνεται στο έλεος της παρόρμησης.
Τη φοβίζει και τη θυμώνει η διάλυση, η διχόνοια και η διάσπαση, διότι πιστεύει στην ένωση και στη δύναμή της. Εκτιμά πως πρέπει να υπάρχει μια κοινή αλήθεια και μια συνενοχή, για να δουλέψει σωστά ένας Σύλλογος. Τονίζει με περίσκεψη και γνώση ότι όσο πιο γρήγορα στραφούμε στην παράδοση, τόσο πιο σίγουρα και σταθερά θα προχωρήσουμε στο βάθος και στην ουσία της ζωής.
H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Κρυοβρυσιωτών «Ο Άγιος Μηνάς» είναι ένας από τους Συλλόγους της περιοχής μας που μπήκαν δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και κατάφεραν να ζωντανέψουν το χωριό της Κρύας Βρύσης. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας, κυρία Μπέλλου, την άποψή σας αλλά και τα συναισθήματα σας για τον Σύλλογο τον οποίο ηγείστε;
Είναι γεγονός πώς ο Σύλλογος μας, κυρία Δούλη, είναι ένας δυναμικός Σύλλογος και δεν θα σας κρύψω πως αγκαλιάστηκε απ’ όλο το χωριό μας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Κι αυτό διότι μετά από πολλά χρόνια βρέθηκε ένα κύτταρο προσφοράς και πολιτισμού που κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του αρκετούς ανθρώπους. Φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε και ευελπιστούμε να ενεργοποιηθούν και άλλα άτομα. Όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που αυτή η πρωτοβουλία μας βρήκε ανταπόκριση και «ζωντάνεψε» το χωριό μας.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την ίδρυση ενός Συλλόγου στο χωριό σας;
Επηρεασμένοι από την έντονη παρουσία των Συλλόγων τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, ωθούμενοι από την αγάπη μας για το χωριό μας, που για πολλά χρόνια έχει μείνει στάσιμο, και με έντονη την επιθυμία να δώσουμε ξανά ζωή στην Κρύα Βρύση αποφασίσαμε να ιδρύσουμε έναν Σύλλογο.
Αυτό που είχα διαπιστώσει μέσα από συζητήσεις με τους συγχωριανούς μου ήταν ότι το χωριό «διψούσε» για μια παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Συγκεκριμένα, η ιδέα ήταν δικιά μου και του Παναγιώτη Σιαμουρέλη. Με το που το αναφέραμε βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση και έτσι στις 11 Μαρτίου του 2012 εγώ, η Μαρία Μήτραινα και η Γιάννα Γκόντη πήγαμε στο χωριό όπου μας περίμεναν συγχωριανοί μας και την ημέρα εκείνη ιδρύθηκε ο Σύλλογός μας με 80 μέλη.
Η ονομασία «Ο Άγιος Μηνάς» ήταν πρόταση του Παναγιώτη Σιαμουρέλη, η οποία και έγινε δεκτή από όλους μας.
Θέλετε να αναφερθείτε επιγραμματικά στην ιστορία του Συλλόγου σας και να μας επισημάνετε κάποιες από τις σημαντικές στιγμές του αλλά και κάποιες δραστηριότητές του, που τον έκαναν να ξεχωρίσει;
Από τις σημαντικότερες στιγμές του Συλλόγου μας ήταν η στελέχωση του Χορευτικού μας, υπό την καθοδήγηση του συγχωριανού μας κ. Δημητρίου Μπέλλου. Παράλληλα με την ίδρυση του Συλλόγου μας προχωρήσαμε σε μια πρωτότυπη ιδέα για τα δεδομένα των πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας, την ίδρυση Χορωδίας, η οποία ασχολείται με το παραδοσιακό τραγούδι και απαρτίζεται από 18 γυναίκες και λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του κ. Θανάση Αναστογιάννη.
Εκτός από την ημέρα ίδρυσης του Συλλόγου μας, η σημαντικότερη στιγμή πιστεύω ότι είναι η ίδρυση της Τράπεζας Αίματος μέσω της οποίας βοηθήσαμε ανθρώπους και συνεχίζουμε να βοηθάμε. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να παρακαλέσω τα μέλη μας όπως και τους φίλους μας να έρθουν και να γραφτούν στην Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου μας για να μπορούμε να βοηθάμε συνανθρώπους μας σε δύσκολες στιγμές. «Η αιμοδοσία είναι υποχρέωση όλων».
Είστε μια δυναμική γυναίκα που σας αρέσει να διοχετεύετε την ενέργειά σας εποικοδομητικά δίνοντας το στίγμα σας στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο Σύλλογος;
Ο Σύλλογος για εμένα είναι ζωή, αναγέννηση και ελπίδα. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους Κρυοβρυσιώτες είτε μένουν στο χωριό είτε οι ανάγκες της ζωής τους ανάγκασαν να μένουν σε κάποια άλλη πόλη. Όλοι οι Κρυοβρυσιώτες κουβαλάμε μέσα μας ένα κομμάτι από το χωριό μας. Το χωριό που μεγαλώσαμε και κάναμε τα πρώτα βήματα στη ζωή. Έτσι λοιπόν αυτός ο Σύλλογος για μένα αλλά και για όλους τους συγχωριανούς μου είναι το σημείο αναφοράς μας.
Παρατηρούμε πως ο Σύλλογός σας έχει πλούσια δράση και ότι η συμμετοχή των κατοίκων είναι μεγάλη. Αυτό πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας;
Αυτή η δίψα που σας ανέφερα και πιο πάνω είναι που κάνει όλους τους Κρυοβρυσιώτες να συσπειρώνονται γύρω από τον Σύλλογο και να προσπαθούν γι’ αυτόν. Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι για κάποιους συγχωριανούς μας η παρουσία του Συλλόγου μας κάθε Κυριακή είναι και η μόνη διέξοδος στην καθημερινότητά τους. Οπότε για όλους αυτούς αλλά και για εμάς στο Διοικητικο Συμβούλιο ήταν αυτό που έλειπε από το χωριό μας και αυτό που όλοι περιμέναμε.
Η Κρύα Βρύση είναι ένα όμορφο χωριό κοντά στην Καλαμπάκα κι όμως οι νέοι δεν επιλέγουν να μείνουν σ’ αυτό. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος, κυρία Μπέλλου;
Η ανάγκη κάποιων για εργασία, η δύσκολη επικοινωνία στο παρελθόν με την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα, οι καλύτερες συνθήκες ζωής που έψαχναν κάποιοι, είναι μερικοί από τους λόγους αυτής της μετανάστευσης. Φύγαμε από το χωριό εδώ και χρόνια σε διάφορα μέρη του πλανήτη για εργασία και το χωριό μας ερήμωσε. Ήρθε όμως η στιγμή να καλύψουμε αυτό το κενό κι αυτό το πετυχαίνουμε με τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας.
Τι είναι αυτό που οραματίζεστε και που θέλετε να υλοποιήσετε, για να κρατήσετε ζωντανό το χωριό σας;
Στόχος μας είναι να εμπλουτιστεί κι άλλο ο Σύλλογος μας σε έμψυχο υλικό και να μπορέσουμε να αλλάξουμε την όψη του χωριού μας ώστε να γίνει ένα όμορφος προορισμός όχι μόνο για τους Κρυοβρυσιώτες αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής μας.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου έχουμε ήδη τελειώσει τη Μαρμάρινη βρύση στο σχολείο του χωριού, η οποία δίνει μια πολύ όμορφη εικόνα στο χωριό μας. Στο άμεσο μέλλον θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας στην πλατεία του Αγίου Μηνά, και γενικά είμαστε αποφασισμένοι όποιες υποδομές και να χρειαστούν για να ομορφύνει το χωριό μας να τις υλοποιήσουμε.
Επίσης, επιθυμούμε να συνεχιστούν οι δραστηριότητες και να εμπλουτιστεί με καινούργιες ιδέες ο Σύλλογός μας.
Συμμετέχουν νέοι άνθρωποι στο έργο του Συλλόγου;
Ένα από τα πράγματα που μας ικανοποιεί ως Διοικητικό Συμβούλιο είναι η προσέλευση και η συμμετοχή ειδικά των νέων ανθρώπων. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που με αγάπη και ζήλο ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια. Συμμετέχουν νέοι άνθρωποι αλλά θα θέλαμε περισσότερους. Αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνει σιγά-σιγά. Όλα θέλουν υπομονή αλλά και χρόνο για να επιτευχθούν.
Ποια είναι η άποψή σας για τον Πολιτισμό στην κοινωνία μας και πόσο μπορεί να βοηθήσει την περιοχή μας, κυρία Μπέλλου;
Ο Πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα είναι η κληρονομιά μας και η ταυτότητα μας. Και οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε είναι καλό να θυμηθούμε όλοι την παράδοση του τόπου μας και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που μπορεί και να «πελαγώνουν» στα δύσκολα. Το να βρούμε ξανά τις ρίζες μας είναι σίγουρο ότι θα μας κάνει πιο δυνατούς.
Πώς είναι η συνεργασία σας με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους;
Υπάρχει άψογη συνεργασία με όλους τους Συλλόγους, κυρία Δούλη. Προσωπικά θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας όλων μας είναι αυτή η αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει και που όλοι ευχόμαστε να συνεχιστεί.
Οι Σύλλογοι σε όλα τα χωριά επιτελούν σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια. Ποια εξήγηση δίνετε εσείς γι’ αυτό και πόσο θετικό το βλέπετε για την εξέλιξη της περιοχής μας;
Η κρίση έφερε και ένα θετικό, έφερε τους ανθρώπους κοντά στην παράδοση. Με αποτελέσμα οι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά και να σμίξουν. Οι Σύλλογοι πιστεύω ότι θα βοηθήσουν τον τόπο μας στο μέλλον αρκεί βέβαια να έχουν και τη συμπαράσταση του Δήμου μας όποτε την χρειαστούν.
Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της παράδοσης στην ανάπτυξη του ανθρώπου;
Η παράδοση είναι αυτή που διαμορφώνει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, μας μαθαίνει να προσφέρουμε και να συμμετέχουμε. Στους Συλλόγους πέφτει το βάρος να αναδείξουν την παράδοση του τόπου μας. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή, επιμονή αλλά και έργα για να μπορέσουμε να πείσουμε την νέα γενιά να έρθει κοντά στην παράδοση και γιατί όχι τα νέα παιδιά να γίνουν και ενεργά μέλη ενός Συλλόγου.
Πόση δύναμη σας δίνει η ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις αλλά και στο έργο σας για να συνεχίσετε;
Η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου είναι η δύναμη μας. Από εκεί αντλούμε ενέργεια και δύναμη και συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη που είχαμε όταν ξεκινήσαμε.
Πιστεύετε ότι διοργανώσεις όπως τα Ανταμώματα, ετήσιες χοροεσπερίδες, καλοκαιρινές και χειμερινές εκδηλώσεις βοηθούν στην εξέλιξη και ανάπτυξη ενός τόπου;
Οι εκδηλώσεις είναι η δύναμη των Συλλόγων αλλά και οι πόροι που τους ενισχύουν οικονομικά. Κάθε εκδήλωση αποτελεί και διαφήμιση τόσο για τον Σύλλογο όσο και για την περιοχή μας. Έχουμε παρατηρήσει ότι με την αφορμή κάποιων εκδηλώσεων έχουν έρθει στο χωριό μας πολλά άτομα που δεν το είχαν επισκεφτεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και όλο αυτό με τον καιρό μόνο θετικά πράγματα μπορεί να μας δώσει.
Υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το άμεσο μέλλον;
Βεβαιώς, κυρία Δούλη, και είναι οι εξής:
Το Χορευτικό μας θα συμμετέχει στα Βλαχάβεια στις 10 Μαΐου.
Στις 19 Μαΐου το απόγευμα (παραμονή του Αγίου Νικολάου) γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στα Τριφύλλια και θα ακολουθήσει φαγοπότι με διάφορα εδέσματα.
Στις 24 Μαΐου θα συμμετέχουμε με το Χορευτικό στο Αντάμωμα Χασίων.
Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στο Σπήλαιο Αλυστράτης και στην Καβάλα.
Στις 25 Ιουλίου παραμονή της Αγίας Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η ετήσια καλοκαιρινή μας εκδήλωση με Λαϊκοδημοτική βραδιά.
Στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Αντάμωμα των Κρυοβρυσιωτών στην τοποθεσία «Σιδέρι» στο βουνό της Κρύας Βρύσης με τη συμμετοχή κι άλλων Συλλόγων.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου σας;
Να έχει διάρκεια στον χρόνο, να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά όσο σήμερα και να εμπλουτιστεί με πολλά ακόμη μέλη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Μπέλλου Κατερίνα
Αντιπρόεδρος: Αναστογιάννης Άρης
Γραμματέας: Γκόντη-Χατζή Γιάννα
Ταμίας: Σιαμουρέλης Γιώργος
Μέλη: Μπέλλος Δημήτρης,
Λάμπρου-Βασιλείου Δάφνη,
Μακρή-Σιαμουρέλη Τζένη
Αναπληρωματικά μέλη:
Αναστογιάννη – Νικολάου Χριστίνα
Παπαθανασίου Γιάννης.
Εξελεγκτική επιτροπή
Νικολάου-Ελευθεράκου Πόπη
Μακρής Γιώργος
Κάλφας Στάθης