Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ασπροποτάμου ιδρύθηκε το 1948 με μια μικρή ενδιάμεση αλλαγή του καταστατικού το 1988. Αυτή είναι η τελευταία φάση του Εξωραϊστικού και τώρα Πολιτιστικού Συλλόγου καθώς υπάρχουν και άλλα παλαιότερα καταστατικά που δείχνουν ότι η Κρανιά είχε πάντα δραστήριο Σύλλογο.
Το πρώτο καταστατικό που υπάρχει έχει ημερομηνία 1911, φέρει το όνομα «Καταστατικό της Φιλοπροόδου αδελφότητας Κρανιάς Ασπροποτάμου» με 8 κεφάλαια και 56 άρθρα και βρέθηκε στην Αμερική. Η δομή του κάνει τους Κρανιώτες να βγάζουν το συμπέρασμα ότι πρέπει να προϋπήρχε και άλλο προγενέστερο. Είναι δηλαδή από τους παλαιότερους Ασπροποταμίτικους Συλλόγους και όχι μόνο.
Σύλλογοι Κρανιωτών παλιότερα υπήρχαν στην Αθήνα και στην Καλαμπάκα.
Δυστυχώς όμως με το κάψιμο και την καταστροφή της Κρανιάς από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1943 έχουν «χαθεί» όλα τα αρχεία. Η Κρανιά μετά την απελευθέρωση του 1881 υπήρξε έδρα του Δήμου «Χαλκίδας παρά Ασπροποτάμου» με όρια το σημερινό Ασπροπόταμο και τα χωριά του παλιού Δήμου Κλεινοβού.
Ο Σύλλογος αριθμεί σήμερα πάνω από 400 ενεργά μέλη.
Για εξηνταεπτά ολόκληρα χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς είναι στις επάλξεις του πολιτισμού, της προσφοράς και της παράδοσης με κύριο στόχο να μάθουν οι νεότερες γενιές τη μεγάλη ιστορία του χωριού τους και των ανθρώπων του. Όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη του οραματίστηκαν μια Κρανιά ανοιχτή στην κοινωνία, πίστεψαν στην προβολή του χωριού τους αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων όλων των Κρανιωτών οπουδήποτε και αν κατοικούσαν.
Από το τιμόνι του Συλλόγου πέρασαν πολλά και άξια πρόσωπα, που το καθένα από την πλευρά του συνέβαλε στην εξέλιξη και την πρόοδο του Συλλόγου.
Παλαιότεροι πρόεδροι ήταν η Ελένη Ζαφόλια, ο Δημήτρης Κοιλούκος, ο Χρήστος Μόκκας, ο Κωνσταντίνος Κοπάδης, ο Δημήτρης Κάλφας, ο Ιωάννης Κλιάφας, ο Λεωνίδας Πάντζιος και ο Κώστας Ζαφόλιας.
Τα ηνία του Συλλόγου κρατά τα τελευταία έξι χρόνια ο κ. Γιώργος Πολύσης.
Το καταστατικό του Συλλόγου προβλέπει οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου να γίνονται κάθε δυο χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για το φετινό καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, στο όμορφο χωριό της Κρανιάς.
Ο κ. Γιώργος Πολύσης είναι ένας άνθρωπος που τον χαρακτηρίζει η αγάπη για τον τόπο του, η αφοσίωση στον στόχο του και η σκληρή δουλειά.
Οι μόνες του αποσκευές, εκτός από τα βιώματά του και τα οράματά του είναι η ακλόνητη επιμονή του. Τα όνειρά του ήταν εκείνα που τον βοήθησαν να σταθεί με δύναμη στα πόδια του.
Πρόκειται για έναν δραστήριο άνθρωπο που διαπρέπει και προχωρά. Νιώθει ασφαλής στο χωριό του την Κρανιά, πιστεύει στην αξία της παράδοσης και αντλεί δύναμη από την ιστορία του τόπου του.
Δεν παραιτείται, δεν καταθέτει τα όπλα, και δεν επιτρέπει στις αντιξοότητες να τον καταβάλουν, διότι κοιτάζει μπροστά και ψηλά. Διότι εξακολουθεί να μετράει τα άστρα του και προσπαθεί να τ’ αγγίξει.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η Κρανιά είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό που κρατά πάντα αρκετό κόσμο το καλοκαίρι. Τι επιθυμείτε να προσφέρετε μέσω του Συλλόγου σας στις επόμενες γενιές, κύριε Πολύση;
Η Κρανιά Ασπροποτάμου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα βλαχοχώρια όχι μόνο του Ασπροπόταμου αλλά και ολόκληρης της Πίνδου. Η Κρανιά στη πρώτη απογραφή το 1884 του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους φέρεται να είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ν. Τρικάλων με πάνω από 4.000 κατοίκους.
Σήμερα είναι καθαρά παραθεριστικό χωριό και ο κόσμος «ανεβαίνει» ως επί το πλείστον τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτό κάνει την ευθύνη μας μεγαλύτερη διότι κυριότερος σκοπός μας είναι να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν «ευχάριστα» τις λίγες ή πολλές μέρες που έρχονται στο χωριό την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και να τους δώσουμε κάποια «ερεθίσματα». Όλα αυτά βέβαια γίνονται μέσα στα πλαίσια της παράδοσής μας. Να δουν και να μάθουν οι νεότερες γενιές τη μεγάλη ιστορία του χωριού μας και των ανθρώπων τους. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος δημιούργησε το Λαογραφικό Μουσείο και την Εστία παράδοσης και πολιτισμού στον ανακαινισμένο Νερόμυλο.
Το χωριό σας είναι πλούσιο σε ιστορία και ομορφιά. Πόσο έντονη είναι η σχέση σας με τον τόπο σας;
Η ιστορία του χωριού μας είναι «τεράστια» και οι άνθρωποί της διέπρεψαν σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αισθάνομαι τυχερός που οι γονείς μου από μικρά παιδιά, με τα αδέλφια μου, μας ανέβαζαν στο χωριό και έχω ένα «άρωμα» και μια «γεύση» του παλιού χωριού και των ανθρώπων του, που έμεναν δύο με τρεις μήνες με μόνα εφόδια την «γκαζόλαμπα» και το «φανάρι».
Αγαπώ πάρα πολύ τον τόπο μου, κυρία Δούλη και επί 50 έτη κάθε καλοκαίρι πηγαίνω στο χωριό. Δεν υπάρχει καλοκαίρι για μένα αν δεν ανέβω στην Κρανιά και αυτή η αγάπη με έκανε να ασχοληθώ με το Σύλλογο, χωρίς καμιά υστεροβουλία.
Η Κρανιά αποτελεί κυρίως παραθεριστικό προορισμό. Τι είναι αυτό που οραματίζεστε και που θέλετε να υλοποιήσετε, για να κρατήσετε ζωντανό το χωριό σας όλο τον χρόνο;
Μετά την καταστροφή του χωριού μας οι Κρανιώτες διασκορπίστηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Τρίκαλα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και αλλού) έτσι η Κρανιά εξελίχθηκε σε καθαρά παραθεριστικό προορισμό και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι η πολιτεία να κρατά ανοιχτούς τους δρόμους, ειδικά το χειμώνα για να μπορούν όλοι να το επισκέπτονται ντόπιοι και τουρίστες.
Εμείς από τη μεριά μας με τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας φέρνουμε τους κατοίκους πιο κοντά και τους δίνουμε τη δυνατότητα να μείνουν «πάνω» περισσότερο χρονικό διάστημα.
Ποιος ήταν ο εμπνευστής για την ίδρυση ενός Συλλόγου στη Κρανιά και που αποσκοπεί ο Σύλλογός σας;
Εμπνευστής για την ίδρυση του Συλλόγου δεν ήταν ένας αλλά πολλοί. Κάποιοι ρομαντικοί κυρίως δάσκαλοι στο επάγγελμα όπως ο Λευτέρης Παπαπαναγιώτου- Μυλωνάς, ο Βασίλης Δογάνης, ο Λεωνίδας Πάντζιος, ο Κωστής Ζαφόλιας, ο Αλέκος Λέγγας, ο Γιάννης Κλιάφας κ.ά. οραματίστηκαν μια Κρανιά ανοιχτή στην κοινωνία και τους ανθρώπους της. Πίστεψαν ότι με την διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων θα διατηρούσαν τις παραδόσεις, θα πρόβαλαν το χωριό και θα συσφίγγονταν οι σχέσεις μεταξύ των Κρανιωτών οπουδήποτε και αν κατοικούσαν.
Νιώθετε ως κάτοικοι του ορεινού όγκου κάπως παραμελημένοι ή αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο δήμο;
Στο νομό Τρικάλων ο σχεδιασμός των νέων Καλλικρατικών δήμων έγινε με λάθος τρόπο. Έπρεπε να είχαν γίνει 2 με 3 ορεινοί δήμοι. Δεν αισθανόμαστε ούτε παραμελημένοι ούτε αποκλεισμένοι. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι τους 2 ή 3 μήνες του καλοκαιρού ο Δήμος να είναι δίπλα μας. Δεν μπορεί να έρχεται το καλοκαίρι και να έχουμε προβλήματα με το νερό, την πρόσβαση στα σπίτια μας κ.ά. Πληρώνουμε τους φόρους μας όπως όλοι οι δημότες και απαιτούμε ο δήμος να είναι κοντά μας στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες του Χειμώνα.
Πώς βλέπετε τη δημιουργία ενός ορεινού δήμου;
Βλέπουμε σήμερα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ορεινού Δήμου, όπως παλιά, ο οποίος θα φροντίζει άμεσα τόσο στην επούλωση των πληγών του Χειμώνα όσο και στη δημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού στην περιοχή μας, καθώς διαθέτουμε έναν από τους ομορφότερους προορισμούς της Ελλάδας.
Οι έντονες κατολισθήσεις που έχουν κόψει το χωριό στα δύο είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρανιά. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; Υπάρχουν κάποια άλλα προβλήματα που θέλετε να μεταφέρετε;
Είναι γνωστό ότι οι έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο του 2012 δημιούργησαν τεράστια προβλήματα με κυριότερο αυτό της καταστροφής των δρόμων και της γέφυρας που ενώνει τους δύο μαχαλάδες του χωριού μας όπως και άλλων υποδομών. Εμείς ως Πολιτιστικός Σύλλογος κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κάνουμε γνωστό το πρόβλημα. Διοργανώσαμε λαϊκή συνέλευση στα Τρίκαλα με καλεσμένους όλους τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, Δασαρχείο). Τώρα τελευταία επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο Καλαμπάκας, τον Δασάρχη και τον Αντιπερειφεριάρχη για το «τι μέλλει γένεσθαι». Όλοι όμως «νίπτουν τας χείρας» δηλώνουν αναρμόδιοι και ο ένας ρίχνει το βάρος στον άλλο. Γνωρίζουμε ότι τα κόστη είναι τεράστια αλλά αυτό που θέλουμε εμείς είναι να γίνει από κάποιο φορέα επιτόπια έρευνα και μια μελέτη για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά. Από κει και πέρα θα καθορίσουμε και εμείς τις ενέργειές μας.
Κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου πραγματοποιείτε από τον Σύλλογό σας η εκδήλωση της “Πρωταυγουστιάς”, που είναι ένα παλιό έθιμο και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Τι σημαίνει για τους Κρανιώτες αυτή η Γιορτή και πώς σκοπεύετε να την εμπλουτίσετε;
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος την ημέρα αυτή αναβιώνει εδώ και χρόνια ένα έθιμο, όπου οι γονείς και οι παππούδες μας, έβγαιναν στις τοποθεσίες και βρύσες γύρω από το χωριό, έτρωγαν νηστήσιμα και διασκέδαζαν. Ήταν τα λεγόμενα «ζαφέτια». Σήμερα εμείς το κάνουμε πάντα την 1η Αυγούστου στην τοποθεσία «Ασβεσταριά» όπου ο Σύλλογος προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα από το καζάνι, διάφορα νηστήσιμα εδέσματα με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Να σημειώσουμε, κυρία Δούλη ότι όλα αυτά είναι δωρεάν.
Φέτος σκεφτόμαστε να καλέσουμε και χορευτικά γειτονικών χωριών. Περιμένουμε όλο τον κόσμο ακόμη και από την Καλαμπάκα να έρθουν και να διασκεδάσουν.
Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού σας λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2001, στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου και αποτελεί το καμάρι όλων των Κρανιωτών. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία του;
Οι Κρανιώτες ανησυχούσαν για την τύχη αυτού του υπέροχου κτιρίου του 1870 που γλίτωσε από την λαίλαπα των Γερμανών αλλά όχι από την φθορά του χρόνου. Τα παλιά συμβούλια σκέφτηκαν να ανακαινίσουν το κτίσμα και να συγκεντρώσουν εδώ το απόσταγμα της λαϊκής μας παράδοσης, όπως τα υφαντά για τα οποία φημίζονταν η Κρανιά (Κρανιώτικα σκουτιά), τα εργαλεία, αντικείμενα της καθημερινής ζωής και δραστηριότητας των κατοίκων, φωτογραφίες κ.ά. Ήταν το πρώτο Μουσείο που έγινε σε χωριό του Ν. Τρικάλων και από τα πρώτα σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα μετά από συνεννόηση μαζί μας μπορεί να το επισκεφτεί όποιος θέλει. Κάθε χρόνο εμπλουτίζεται και το καλοκαίρι γίνεται στον χώρο του και μια ομιλία.
Το χωριό σας διαθέτει πολλά αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία (όπως η Μονή Τιμίου Σταυρού, Τα κονάκια των Σαρακατσαναίων, το Νερόμυλο, τα Δολιανά κ.ά). Πώς νομίζετε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν όλα αυτά, κύριε Πολύση;
Είναι γεγονός ότι η Κρανιά καλύπτει μια μεγάλη περιοχή όπου υπάρχουν πολλά αξιοθέατα. Η Ι. Μ. Τιμίου Σταυρού αναστηλώθηκε και διασώθηκε από τους Κρανιώτες. Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού υπάρχουν δύο μονότοξα πέτρινα γεφύρια, αμέτρητες παραδοσιακές βρύσες, εκκλησίες, μονοπάτια, τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.ά. όπου μπορεί κάποιος -και αν θέλει με τη βοήθεια τη δικιά μας- να τα περπατήσει και να περιηγηθεί σε αυτά.
Εδώ και δυο χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος μετέτρεψε τον ανακαινισμένο Νερόμυλο της Αγίας Παρασκευής, στην είσοδο του χωριού σε «Εστία Παράδοσης και Πολιτισμού» και έδωσε στις αίθουσές τους τα ονόματα δύο επιφανών Κρανιωτών που διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του. Του Νίκου Καρακώστα (κλαρίνο) και του Γεωργίου Ζούκη (στα γράμματα).
Στην «Εστία» έχει μεταφερθεί το παλιό αρχείο της Κοινότητας, υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη, τα παιδιά μπορούν να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, υπάρχει επίσης μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με παλιές εικόνες απ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής και παρασκευής του σιταριού και του ψωμιού. Επίσης μπορεί να δει κάποιος τον νερόμυλο και το μαντάνι και υπάρχουν γύρω παραδοσιακά αντικείμενα που έχουν σχέση με το Μύλο. Ο Σύλλογος κάθε καλοκαίρι σ’ αυτόν τον χώρο κάνει κάποιες δράσεις.
Όλα λοιπόν αυτά τα αξιοθέατα ο Πολιτιστικός Σύλλογος τα εντάσει κάθε καλοκαίρι μέσα στις εκδηλώσεις και στις δράσεις που κάνει με σκοπό την ανάδειξή τους.
Πριν από τρία χρόνια (τον Ιούλιο του 2012) πραγματοποιήθηκε στο χωριό της Καστανιάς το 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, στο οποίο συμμετείχατε. Τι σήμαινε για εσάς αυτό το Αντάμωμα και τι θεωρείτε ότι πρόσφερε στην περιοχή μας;
Το αντάμωμα αυτό της Π.Ο.Π.Σ.Β. νομίζω ότι βοήθησε να γίνει γνωστός πανελληνίως ο Ασπροπόταμος και η ευρύτερη περιοχή του. Αυτά τα ανταμώματα φέρνουν κόσμο στην περιοχή μας, δίνουν το ερέθισμα να ξανάρθουν και οπωσδήποτε μαθαίνουμε τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς και τον τρόπο ζωής και των άλλων βλάχων της Ελλάδας αφού μας ενώνουν παρά πολλά κοινά πολιτιστικά στοιχεία.
Πιστεύετε ότι τέτοιες διοργανώσεις βοηθούν στην εξέλιξη και ανάπτυξη ενός τόπου;
Οπωσδήποτε ναι, δε χωράει αμφισβήτηση, καθώς και παρόμοιες εκδηλώσεις όχι μόνο πολιτιστικές αλλά και αθλητικές κ.ά. Αυτό που θέλω να πω εδώ κυρία Δούλη, είναι ότι καθώς ο Ασπροπόταμος είναι μια «παρθένα» περιοχή, θέλουμε μια ήπια ανάπτυξη, όχι ορδές τουριστών, θέλουμε τους «ψαγμένους» τουρίστες που ξέρουν τι θέλουν και τι ζητούν.
Επίσης ο Ασπροπόταμος πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φράγματα, ανεμογεννήτριες), που θα φέρουν την καταστροφή του περιβάλλοντος την ερημοποίηση και όχι την ανάπτυξη.
Πώς είναι η συνεργασία σας με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους;
Εδώ και μερικά χρόνια συνεργαζόμαστε με πολλούς όμορους Πολιτιστικούς Συλλόγους με κοινές παρουσιάσεις ιδιαίτερα των χορευτικών τμημάτων καθώς εδώ και πέντε χρόνια ο Σύλλογός μας διαθέτει και χορευτικό τμήμα. Παλιότερα υπήρχε και η ΟΑΣΠΕ όπου όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Ασπροποτάμου συνεργάζονταν και έκαναν διάφορες εκδηλώσεις. Σήμερα για κάποιον λόγο δεν υφίσταται πλέον.
Πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε τις παραδόσεις ζωντανές σήμερα;
Σήμερα στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε πρέπει να κρατάμε τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής των παππούδων μας. Αυτό είναι οδηγός για την πορεία της ζωής μας διότι έτσι δεν θα χαθούμε μέσα στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης. Οι παραδόσεις, η εκκλησία μας, τα ήθη και τα έθιμα κράτησαν το λαό μας ζωντανό μέσα στο ρου της ιστορίας και δεν αφομοιώθηκε από πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες. Το ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε εδώ και 180 χρόνια. Ο Ελληνισμός όμως κρατά χιλιετίες και αυτό χάρη στις παραδόσεις μας. Αν τις χάσουμε θα χαθούμε και σαν Έλληνες.
Συμμετέχουν οι νέοι του χωριού σας ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά ανεβαίνουν στο χωριό μας. Κάνουν πολύ παρέα μεταξύ τους, αγαπούν τον τόπο τους, τους αρέσει ο τρόπος ζωής στη φύση και παίρνουν μέρος στα πολιτιστικά δρώμενα. Γι’ αυτό πολλές από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου το καλοκαίρι αφορούν τα παιδιά, όπως εκδρομές, παιχνίδια, το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, χορευτικά, δράσεις στο νερόμυλο, παραμύθια κ.ά.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας, και κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το μέλλον;
Οι περισσότερες από τις δραστηριότητές μας γίνονται το καλοκαίρι και όχι μόνο. Ξεκινούν με την αναβίωση του πανηγυριού στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, και τελειώνουν το δεκαπενταύγουστο όπου αρχίζει ο κόσμος να φεύγει. Μέσα σ’ αυτές τις 3 εβδομάδες έχουμε την εκδήλωση της 1ης Αυγούστου στην Ασβεσταριά, εκδρομές στα γύρω βουνά, ομιλία στο Λαογραφικό Μουσείο, απογευματινό γυναικών, δράσεις στην Εστία Παράδοσης και Πολιτισμού, παιχνίδια για μικρά παιδιά, το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας Κρανιώτες, δέηση και τρισάγιο για τους πεσόντες Κρανιώτες στα πεδία των μαχών, διάφορες δράσεις και προβολές μπροστά στα γραφεία του Συλλόγου στο Μεσοχώρι και ό,τι άλλο προκύψει. Δεν υπάρχει ημέρα το καλοκαίρι που ο Σύλλογός να μην έχει ετοιμάσει κάτι.
Όλα αυτά όπως και πληροφορίες για το χωριό μας μπορεί να αντλήσει κάποιος από την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.krania.gr όπως και να δει «ζωντανά» το χωριό από την κάμερα που έχει τοποθετήσει ο Σύλλογος.
Πόσο εφικτή πιστεύετε ότι είναι η ένταξη του ορεινού όγκου σε μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση με την περιοχή των Μετεώρων;
Νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική πρόταση για τα Μετέωρα χωρίς τον Ασπροπόταμο. Η περιοχή μας και ειδικά ο Ασπροπόταμος είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, είμαι και ορειβάτης και έχω γυρίσει πολλές ορεινές περιοχές και βουνά της Ελλάδας με αποτέλεσμα να το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Δεν υπάρχει περιοχή τόσο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως ο Ασπροπόταμος. Έτσι εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι ενταγμένος σε μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση για τα Μετέωρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε το ερέθισμα στον κόσμο να μείνει περισσότερες μέρες στην περιοχή μας. Εμείς οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι είμαστε θετικοί στο να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου, κύριε Πολύση;
Αυτό που θέλω εγώ και είναι και όνειρό μου είναι ο κόσμος να αγαπήσει το χωριό όπως το αγάπησα κι εγώ. Να έρχεται στην Κρανιά περισσότερες μέρες, να βρίσκει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα να δει και να κάνει ώστε να περάσει μερικές μέρες ευχάριστα στο υπέροχο αυτό περιβάλλον. Οι νέοι να αγαπήσουν περισσότερο την Κρανιά και να βοηθήσουν το χωριό, ο καθένας όπως μπορεί, από τον τομέα του.
Ο Σύλλογος πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση για να μείνει έτσι το χωριό μας «καθαρό» και «ζωντανό» μέσα στην πορεία του χρόνου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο:
Πρόεδρος: Γεώργιος Πολύσης,
Αντιπρόεδρος: Κων/νος Ψαρρής,
Γραμματέας: Παρασκευή Πιάζα,
Ταμίας: Αδαμαντία Κλιάφα-Νεγρίν
Μέλη: Θανάσης Παπαχρήστος,
Χριστίνα Σκρέτα και Νίκος Κέλλας.