Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλεινού, «Ο Κλεινοβός» αριθμεί σήμερα 250 μέλη.
Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκουν στους κόλπους του Συλλόγου διεξόδους για να γεμίζουν εποικοδομητικά τις ημέρες τους αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν και τρόπους για να αφήνουν το πολιτιστικό τους αποτύπωμα στην περιοχή μας. Οι Κλεινοβίτες αγκάλιασαν όλη αυτή την προσπάθεια βλέποντάς την ως την ευκαιρία να ανταμώνουν και να περνούν ευχάριστα όλον το χρόνο.
Στη μακρόχρονη πορεία του ο Σύλλογος άφησε έντονα το στίγμα του στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού του Κλεινοβού.
Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και κυρίως οι γυναίκες δραστηριοποιούνται και διασκεδάζουν μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος.
Στο τιμόνι του Συλλόγου βρίσκεται τα τελευταία οκτώ χρόνια με ένα διάλειμμα τεσσάρων χρόνων (2003-2007 και 2011-2015) ο κ. Σπύρος Μπαλάνης ένας άνθρωπος που τον χαρακτηρίζει η αγάπη για το χωριό του, η διάθεση να συμβάλλει στη συντήρηση και στη διατήρηση των παλιών, παραδοσιακών στοιχείων του χωριού, τα οποία πιστεύει ότι θα αναδείξουν και την παλιά αίγλη και την ιστορία του Κλεινοβού.
Οι εκλογές σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου γίνονται κάθε δύο χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για τον Νοέμβριο του 2015.
Ο κ. Σπύρος Μπαλάνης εναλλάσσει με δεινότητα τη σκέψη με τα όνειρα, την αγωνία για το αδιέξοδο της εποχής μας με το πάθος του για τη ζωή.
Είναι ένας άνθρωπος με ήθος και κριτική σκέψη, ο οποίος διαθέτει μια σπάνια σοβαρότητα στη συμπεριφορά του. Ως πρόεδρος του Συλλόγου, που ηγείται φροντίζει να διοργανώνει εκδηλώσεις που θα καλύπτουν πολιτιστικά τους κατοίκους του χωριού, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν και καινοτόμες και πρωτότυπες.
Μέσα του υπήρχε πάντα ο σπόρος να ασχοληθεί με τα πολιτιστικά. Στην αρχή ασχημάτιστα και ανομολόγητα αργότερα όμως πιο δυναμικά και πρακτικά. Ο ίδιος και όλο το διοικητικό συμβούλιο καταπιάνονται με οτιδήποτε ευχαριστεί το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του χωριού τους. Πιστεύει πως δεν υπάρχουν σύνορα για να χωρέσουν τα όνειρα και είναι αποφασισμένος να τα κυνηγήσει.
Με απίστευτη άνεση και χωρίς ίχνος καχυποψίας μας εκμυστηρεύεται τις μύχιες σκέψεις του, αλλά και την πίστη του στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με την άποψή του θα μας οδηγήσουν και πάλι σε δημιουργικά ξέφωτα, αρκεί να το τολμήσουν.
H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλεινού «ο Κλεινοβός», είναι ένας Σύλλογος που δραστηριοποιείται ενεργά τα τελευταία χρόνια στα όρια όμως του χωριού σας χωρίς να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή των εκδηλώσεων σας. Γιατί επιλέξατε αυτό τον δρόμο, κύριε Μπαλάνη;
Μας ενδιαφέρει να ικανοποιήσουμε περισσότερο πολιτιστικά τους κατοίκους του χωριού μας, κυρία Δούλη, με συχνές εκδηλώσεις που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και οι οποίες καλύπτουν όλες τις ηλικίες από τα μικρά παιδιά έως τους υπερήλικες.
Στο χωριό του Κλεινοβού και οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μικρές εκδηλώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εκδηλώσεις που συμβάλλουν τόσο στην διασκέδαση και στη ψυχαγωγία όσο και στην καλλιέργεια της γνώσης. Επιπλέον το μεγαλύτερο οικονομικό κομμάτι καλύπτεται από προσωπικές χορηγίες οπότε δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε περισσότερο τους κατοίκους του χωριού μας αλλά και όσους γίνονται χορηγοί αυτών των προσπαθειών του Συλλόγου.
Στο κέντρο του χωριού σας υπάρχει ένα πανέμορφο Πολιτιστικό Κέντρο που ανακαινίστηκε πλήρως και είναι στην κατοχή του Συλλόγου σας από το 2004. Τι σημαίνει για εσάς και τους συγχωριανούς σας αυτός ο χώρος;
Αυτός ο χώρος αποτελεί το κόσμημα του χωριού μας αλλά συνάμα αποτελεί κι έναν πολιτιστικό πνεύμονα για τον Κλεινοβό. Είναι ένας χώρος που αναπαλαιώσαμε με μεράκι και αγάπη αλλά ταυτόχρονα φροντίσαμε να διατηρήσουμε και το παραδοσιακό του χρώμα και ύφος. Αυτός ο πανέμορφος χώρος είναι το σπίτι του Συλλόγου μας αλλά και όλων των συγχωριανών μας. Περά από τον εσωτερικό χώρο που αξιοποιούμε για τις διάφορες εκδηλώσεις μας και τις συναντήσεις μας, έχουμε κατασκευάσει κι ένα αμφιθέατρο ακριβώς δίπλα, το οποίο και χρησιμοποιούμε για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Σύλλογος μας και είναι αρκετές.
Πόσο σημαντικό είναι για κάθε χωριό να έχει τον δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο;
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό, διότι το κάθε χωριό έχει τη δυνατότητα να δώσει έτσι το στίγμα του, να δώσει τα δικά του δείγματα γραφής και να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάταση όλης της περιοχής μας.
Τι σας οδήγησε ν’ ασχοληθείτε με τον πολιτισμό μέσω ενός Συλλόγου;
Η αγάπη μου για τον τόπο, η διαπίστωση έλλειψης διασκέδασης για τους ανθρώπους του χωριού και κυρίως των γυναικών που είναι κλεισμένες στο σπίτι, η συντήρηση και διατήρηση των παλιών, παραδοσιακών στοιχείων του χωριού, τα οποία αναδεικνύουν την αίγλη και την ιστορία του Κλεινοβού καθότι υπήρξε κεφαλοχώρι και έδρα του δήμου της περιοχής Ασπροποτάμου από την απελευθέρωση από τους Τούρκους και μετά.
Ο Κλεινοβός είναι από τα λίγα χωριά, κυρία Δούλη, που διαθέτει δύο αξιόλογες Μονές που λειτουργούν από το 1700 και αναφέρονται ακόμη και σε βιβλία του Φώτη Κόντογλου. Πρόκειται για τη Μονή Αγίων Αποστόλων και τη Μονή Χρυσίνου καθώς και η ίδιας ηλικίας (με τα μοναστήρια) βρύση, η γνωστή βρύση Γκιγκόρι, και τέλος η Αγία Παρασκευή, η προστάτιδα των Βλάχων.
Ποιο είναι το όραμα των ανθρώπων που απαρτίζουν το Σύλλογό σας;
Το όραμα των ανθρώπων του Συλλόγου μας είναι να συμβάλλουν ώστε να μείνει το χωριό του Κλεινοβού «καθαρό» και «ζωντανό» μέσα στην πορεία του χρόνου.
Ποια είναι η ταυτότητα της περιοχής μας και τι είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει κατά τη γνώμη σας, κύριε Μπαλάνη;
Η ταυτότητα μας είναι πρωτίστως τα Μετέωρα, τα οποία δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε. Ακόμη τα βουνά μας και τα δάση της περιοχής μας και η πλούσια χλωρίδα και η πανίδα μας, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε από τους αρμόδιους φορείς. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αναδείξουν την περιοχή μας. Αρκεί να υπάρξει συνύπαρξη τουρισμού με το τοπικό προϊόν. Να συνεχίσει να παραγέται το τοπικό προϊόν και να μην χαθεί από τα τουριστικά επαγγέλματα.
Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της παράδοσης, η διατήρηση των ηθών και των εθίμων στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου;
Η επιλογή των καλών στοιχείων και κυρίως η γνώση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πολιτισμό ώστε να αναδειχθούν τα καλά στοιχεία της παράδοσης, που δεν θα τελματώνουν στον τοπικισμό και στον εθνικισμό θα μπορούσαν πιστεύω να βοηθήσουν στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ανθρώπου.
Παρακολουθώντας κάποιος την πορεία των Συλλόγων στην περιοχή μας παρατηρεί πως όλο και περισσότερο άνθρωποι ασχολούνται με τον πολιτισμό και την παράδοση. Ποια εξήγηση δίνετε εσείς γι’ αυτό και πόσο θετικό το βλέπετε για την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής μας;
Θετικό είναι αναμφιβόλως να δημιουργούνται τέτοιες εστίες πολιτισμού, αρκεί να μην παραμένουν οι δραστηριότητες μόνο στις κατεστημένες γιορτές (τύπου γιορτή πίτας & λουκάνικου) και στις εκδρομές αλλά να δραστηριοποιηθούν οι Σύλλογοι στην προσέλκυση των νέων ανθρώπων, που είναι οι μόνοι που θα διατηρήσουν ήθη, έθιμα και πολιτισμό στην πατρίδα μας.
Υπήρξαν συμπαραστάτες στο έργο σας όλα αυτά τα χρόνια;
Αρκετοί και καλοί συμπαραστάτες και πρώτοι πρώτοι ο απλός κόσμος, που δεν έλειψε από τις εκδηλώσεις κάθε είδους καθώς και ο ενθουσιασμός τους, που είναι και η αιτία της παραμονής μου τόσα χρόνια στον Σύλλογο.
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως Πρόεδρος του Συλλόγου;
Κάθε χρόνο καλύτερα και όχι κάθε πέρσι και καλύτερα. Περισσότερες μικρές εκδηλώσεις για να γεμίζουμε την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών μας και συμβουλευτική παρέμβαση στους τοπικούς άρχοντες για τον εξωραϊσμό και τη διατήρηση της καλής εικόνας του χωριού μας στους επισκέπτες.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Σαρακίνα μια ενδιαφέρουσα συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των Συλλόγων με σκοπό να ανταλλάξετε απόψεις και να ενώσετε τις δυνάμεις σας σ’ έναν κοινό πολιτιστικό σκοπό. Τι αποκομίσατε από αυτή τη συνάντηση;
Αποκόμισα το ενδιαφέρον άλλων να δημιουργηθεί ένας επίσημος οργανισμός και άλλων για μια απλή συμμετοχή και τυπική συνεργασία.
Ποια είναι η άποψή σας, εν όψει και της προσεχούς πρώτης συνάντησης όλων των Συλλόγων του δήμου μας;
Είναι πολύ καλό να συναντώνται οι Σύλλογοι και να δημιουργείται μια φιλική σχέση μεταξύ των διοικήσεων των Συλλόγων, διότι αποκτάται μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση πραγμάτων που μόνος του ο κάθε Σύλλογος δεν το έχει αντιληφθεί ή δεν το έχει πραγματοποιήσει. Άρα λοιπόν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε φιλικές συναντήσεις των στελεχών των Συλλόγων είναι επιβεβλημένη κι αν αυτό στο μέλλον φέρει σύσφιξη σχέσεων και θετικά αποτελέσματα τότε γιατί όχι να μην γίνει κι ένας ενιαίος φορέας για όλον το δήμο. Οπότε ο χρόνος όπερ έδει δείξαι, κυρία Δούλη.
Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας και τις σκέψεις σας για το χωριό σας, κύριε Μπαλάνη;
Ο Κλεινοβός είναι το πλησιέστερο ορεινό χωριό στην Καλαμπάκα, η διαδρομή είναι είκοσι λεπτά από την πλατεία της Καλαμπάκας στην πλατεία του Κλεινοβού, ο δρόμος είναι αρκετά καλός, η διαδρομή και η θέα ανεπανάληπτη και μοναδική, τα βουνά του προσιτά για όσους ενδιαφέρονται για πορείες και για εκδρομές, οι ιστορικοί χώροι(Μόνες, εκκλησίες, βρύσες κ.α) μοναδικοί. Το χωριό είναι βατό για περίπατο και τα καταστήματα(καφενεία, ταβέρνες) διαθέτουν ονομαστά προϊόντα του χωριού μας. Ιδανική περίπτωση λοιπόν απόδρασης για μονοήμερες εκδρομές.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου σας;
Να συνεχιστεί η πορεία που έχουμε χαράξει το σημερινό συμβούλιο από νεότερους και πιο δραστήριους από εμάς και εμείς θα είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε προσπάθεια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Σπύρος Μπαλάνης
Αντιπρόεδρος: Τηλέμαχος Παπάντος
Γραμματέας: Αχιλλέας Τσιουμπίκας
Ταμίας: Ιωάννης Γατσάς
Μέλη: Γιώργος Γατσάς, Ελένη Τσιουμπίκα, Σπύρος Πελτέκης