Είναι ένας νέος άνθρωπος, που αντιμετωπίζει τη ζωή με χαμόγελο και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο. Διαθέτει έναν αθόλωτο νου και του αρέσει να βελτιώνει την κρίση του και να καλλιεργεί τη λογική του. Εξάλλου, πιστεύει ότι η αληθινή γνώση πηγάζει από μέσα μας.
Ο Γιώργος Οικονόμου θεωρεί πως, όταν κάποιος αφοσιώνεται σε πράγματα που αγαπά, δεν υποφέρει. Για τον ίδιο η αρχιτεκτονική, η μουσική και η συγγραφή είναι βάλσαμο για την ψυχή του. Η αρχιτεκτονική κτίζει τον κόσμο του, η μουσική τον κάνει ομορφότερο και η συγγραφή τον κάνει να φαντάζει καλύτερος. Και αισθάνεται τυχερός, διότι μπορεί και πραγματοποιεί τα όνειρά του μέσα από τις δημιουργίες του, και αυτό το συναίσθημα είναι αφάνταστα θεραπευτικό για εκείνον.
Επιπλέον, νοιάζεται να μαθαίνει, βάζει το μυαλό του να δουλέψει και ενεργοποιεί τη δυναμική δυνατότητα που έχουν το θάρρος του και η επιμονή του.
Είναι από τους ανθρώπους που συμπαθείς αμέσως, κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συζητάς μαζί του για την τέχνη, τον χρόνο, την καθημερινότητα και την αλήθεια, διότι τότε καταλαβαίνεις την αδημονία και τον στοχασμό, τη δύναμη και την ελπίδα, την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία.
Για εκείνον κάθε δημιουργός, όπως και ο συγγραφέας, έχει την πολυτέλεια να πλάθει κόσμους, να δημιουργεί ιστορίες από το μηδέν, διότι μόνον όταν ξεπερνάμε τον φόβο του άγνωστου, του κενού, τότε έχουμε κατακτήσει τον εαυτό μας.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η δεύτερη σας συγγραφική δουλειά έχει τίτλο «Ο παπαγάλος πέταξε» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος». Πότε νιώσατε την ανάγκη να ασχοληθείτε με τη συγγραφή, κύριε Οικονόμου;
Πάντα έχω την ανάγκη να δημιουργώ. Συγκεκριμένα για τη συγγραφή δεν προέκυψε ως ανάγκη. Βρισκόμουν σε ένα δημιουργικό κενό. Αποφάσισα ένα πρωί να γράψω. Αυτή τη φορά όχι στίχους και μουσική. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Δεν προέκυψε τυχαία. Με έλκει η αστυνομική λογοτεχνία. Είχα και ερεθίσματα από σπουδαίους Δασκάλους στο Πολυτεχνείο. Κάπως λοιπόν έδεσε το γλυκό χωρίς πολύ σκέψη. Στην πορεία αποδείχθηκε ένα ιδιαίτερο ταξίδι. Και καθώς φαίνεται συνεχίζεται.
Γράφετε κυρίως με βάση το ένστικτο, και ανακαλύπτετε την ιστορία κατά τη συγγραφή;
Γράφω με το ένστικτο, τη λογική και το συναίσθημα. Δημιουργώ την πλοκή. Στήνω τους χαρακτήρες, και στην πορεία εξελίσσω την ιστορία. Το έγκλημα υπάρχει εξαρχής. Η λύση του, ως κάθαρση, είναι αυτή που με οδηγεί στη συγγραφική ολοκλήρωση. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής επανέρχομαι, βελτιώνω, διορθώνω, μερικές φορές εκτροχιάζω την ιστορία, για να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον.
Θέλετε να μας μιλήσετε για τη διαδικασία του «κτισίματος» των χαρακτήρων σας; Τι είδους έμπνευση απαιτείται, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι αυτοί «σάρκα και οστά»;
Είμαι παρατηρητικός, κυρία Δούλη. Από μικρό παιδί. Η δε αρχιτεκτονική –και η φωτογραφία με την οποία ασχολούμαι στον ελεύθερο χρόνο μου– όξυναν αυτήν την παρατηρητικότητα. Κοιτάω τους ανθρώπους, παρακολουθώ τη ζωή τους, τις ιστορίες τους. Όχι μόνο φίλους και γνωστούς. Και αγνώστους. Στον δρόμο. Κρατώ κάποια στοιχεία τους. Αυτά δημιουργούν χαρακτήρες, προσωπικότητες και ιστορίες. Αρκετές φορές όμως κλείνω και τα μάτια. Αφουγκράζομαι, φαντάζομαι και πλάθω από το μηδέν.
Ο ντετέκτιβ Φάνης Ντούρος έκανε διεξοδικές έρευνες και κομμάτι – κομμάτι συμπλήρωσε το παζλ της υπόθεσης. Ο ρόλος του αποδεικνύεται σημαντικός για την εξέλιξη της υπόθεσης. Θεωρείτε πως η θέληση για απονομή της δικαιοσύνης οπλίζει με υπομονή και πίστη τους ανθρώπους μέχρι τις ημέρες μας;
Ο Φάνης Ντούρος με πίστη στον εαυτό του ακολουθεί τα στοιχεία και φτάνει στη λύση του μυστηρίου. Η πίστη γενικότερα οπλίζει με υπομονή τους ανθρώπους. Πίστη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας. Και η υπομονή είναι σπουδαία αρετή. Η λέξη κλειδί όμως στην ερώτησή σας είναι η «απονομή». Η απονομή της δικαιοσύνης δεν προέρχεται απαραιτήτως από την ίδια τη δικαστική εξουσία. Η ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος δεν συμβαδίζει πάντοτε με τη Δικαιοσύνη.
Αν αναζητούσαμε το μήνυμα του βιβλίου σας, ποιο θα ήταν αυτό;
Το έγκλημα δεν κάνει διακρίσεις. Κοινωνικές, φυλετικές, ταξικές κ.λπ. Όπως και ο θάνατος. Ο Φάνης Ντούρος ζει την κάθε του μέρα. Την κάθε του ώρα. Συνεπώς, το μήνυμα του βιβλίου θα μπορούσε να είναι «μην αφήνεις μέρα να πάει χαμένη».
Είστε ένας νέος άνθρωπος που τολμήσατε να κολυμπήσετε στα βαθιά νερά της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ποιες θεωρείτε βασικές αρετές σε έναν συγγραφέα, κύριε Οικονόμου;
Αισίως 42, αλλά νιώθω ξεκάθαρα πολύ νεότερος. Κάθε δημιουργός, όπως και ο συγγραφέας, έχει την πολυτέλεια να πλάθει κόσμους. Να δημιουργεί ιστορίες. Παραμύθια. Από το μηδέν. Από ένα λευκό χαρτί. Ξεπερνώντας τον φόβο τού άγνωστου, του κενού, τότε έχουμε κατακτήσει τον εαυτό μας. Τη ζωή και τον θάνατο. Κάθε δημιουργός είναι ένας μικρός Θεός στον μικρόκοσμό του.
Η εξέλιξη της ιστορίας σας γίνεται σε φόντο νουάρ. Ποια είναι η άποψή σας για το νουάρ μυθιστόρημα και ποια πιστεύετε ότι είναι η θέση του στο αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας;
Δεν μπορώ να φανταστώ διαφορετικά το αστυνομικό μυθιστόρημα. Το νουάρ είναι ένα ύφος που του ταιριάζει. Και η Θεσσαλονίκη έχει αυτό το φόντο. Φωτογραφικά και κινηματογραφικά. Και στα δύο μου αστυνομικά μυθιστορήματα εστιάζω στην πόλη, διότι αυτή μαζί με τους χαρακτήρες στήνουν το κλίμα και μας οδηγούν στην πλοκή. Σε ό,τι αφορά στο αναγνωστικό κοινό, θεωρώ πως όλο και περισσότεροι στρέφονται προς αυτό το είδος. Κυρίως διότι οι ίδιοι οι συγγραφείς εγχώριοι και μη, ζωγραφίζουν τις λευκές τους σελίδες σε αποχρώσεις νουάρ.
Πιστεύετε ότι το αστυνομικό είναι το κοινωνικό μυθιστόρημα της εποχής μας;
Το αστυνομικό μυθιστόρημα οφείλει να έχει έγκλημα και πλοκή. Συγχρόνως να εξελίσσεται σε μία πραγματική πόλη. Σε ένα μέρος υπαρκτό. Οι ήρωες που το πλαισιώνουν οφείλουν να είναι ρεαλιστικοί ως προς τη συμπεριφορά τους. Υπό αυτή την έννοια το αστυνομικό μυθιστόρημα προβάλει την κοινωνία και αναδύει τις παθογένειές της.
Πόσο δύσκολο είναι για έναν συγγραφέα να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη; Τι απαιτείται για να το πετύχει;
Συνέπεια, συνοχή, ειλικρίνεια, αλήθεια και σεβασμός.
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες με τις οποίες αναμετρηθήκατε, ώσπου να ολοκληρώσετε την ιστορία σας;
Δεν δυσκολεύομαι με κάτι, κυρία Δούλη. Συνεπώς, έχω να αναμετρηθώ κυρίως με τον εαυτό μου. Να αποφασίσω τον δρόμο που θα ακολουθήσω. Να απλώσω και να μαζέψω την πλοκή. Να δομήσω και να αποδομήσω τους χαρακτήρες της ιστορίας. Να οδεύσω προς τη λύση και την κορύφωσή της.
Εξασκείτε παράλληλα και το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα – Μηχανικού. Πόσο θεραπευτικό είναι το συναίσθημα της συγγραφής για εσάς, κύριε Οικονόμου;
Η θεραπεία είναι η ίδια η δημιουργικότητά μου. Η αρχιτεκτονική, η μουσική και η συγγραφή είναι βάλσαμο για την ψυχή. Όταν αφοσιώνεσαι σε πράγματα που αγαπάς δεν υποφέρεις. Η αρχιτεκτονική κτίζει τον κόσμο μου, η μουσική τον κάνει ομορφότερο και η συγγραφή τον φαντάζεται καλύτερο. Μπορώ και πραγματοποιώ τα όνειρά μου μέσα από τις δημιουργίες μου και αυτό το συναίσθημα είναι αφάνταστα θεραπευτικό. Και ακόμη περισσότερο θεραπευτικό είναι πως τα δημιουργήματά μου αποτυπώνονται. Συνεπώς, ενώ κάποια μέρα θα φύγω από αυτόν τον κόσμο, αυτά θα μείνουν στην αιωνιότητα. Είναι συγκλονιστικό!
Πράγματι, κύριε Οικονόμου! Μία τελευταία ερώτηση: Λένε ότι, όταν γράφεις, πρέπει ν’ αφήνεις ένα κομμάτι της ψυχής σου στο χαρτί, αλλιώς ο αναγνώστης δεν θα σε νιώσει. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Σώμα και ψυχή! Ο δημιουργός ξεγυμνώνεται μπροστά στο κοινό του. Εκτίθεται. Εκφράζει την ψυχή του. Η αποτύπωση και η έκφραση των συναισθημάτων μου με συνδέουν με τους αναγνώστες. Και είναι μαγικό. Συνάμα λυτρωτικό.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιώργος Οικονόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στα Αρσάκεια Σχολεία και πήρε το πτυχίο του με άριστα από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών). Από το 2005 ασκεί το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
Έχει κυκλοφορήσει τέσσερις προσωπικούς δίσκους.
Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και για τον Κινηματογράφο.
Έχει ανεβάσει δύο ανεξάρτητες μουσικές παραστάσεις για το θέατρο. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη φωτογραφία.
Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Ανδριάνα Λίμπα και έχουν έναν γιο.
«Ο παπαγάλος πέταξε» είναι το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημά του και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος».
*ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ” ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!