Ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος (ΕΜΕΣ) Αγιοφύλλου Τρικάλων «ΤΑ ΧΑΣΙΑ» ιδρύθηκε με επίσημο καταστατικό στις 8 Απριλίου 1982 και από τότε λειτουργεί ανελλιπώς.
Στο χωριό όμως του Αγιοφύλλου Σύλλογος υπήρχε, σύμφωνα με μαρτυρίες, από το 1955 και τα μέλη του προσπαθούσαν σε μικρή κλίµακα να τηρούν πολλά έθιµα. Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί 305 μέλη.
Ο Σύλλογος του Αγιοφύλλου παλεύει από την ίδρυσή του έως σήμερα για τη συνέχιση των ηθών και των εθίµων καθώς και για την ιστορία του τόπου μας. Με τις μικρές τους δυνάμεις, τα μέλη του, προσπαθούν να επαναφέρουν τα παλιά παιχνίδια, να διαιωνίσουν τα ήθη και τα έθιμα, να συμμετέχουν στις Εθνικές Γιορτές και να ενισχύουν και να καλλιεργούν ό,τι έχει σχέση µε την πνευματική τροφή των συγχωριανών τους.
Στην μακρόχρονη πορεία του ο ΕΜΕΣ Αγιοφύλλου αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για να καλύψει πνευµατικά και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των κατοίκων του χωριού, να αναπτύξει το πνεύµα της αλληλοβοήθειας και να προωθήσει τα προβλήµατα του χωριού του.
Το Αγιόφυλλο είναι αρκετά δυναµικό χωριό σε έµψυχο υλικό και οι µόνοι φορείς που εξ αντικειµένου μπορούν να προσφέρουν είναι ο Σύλλογος, αλλά και σε µεγάλο βαθµό η Ενορία. Γι’ αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προσπαθεί να χρωματίζει με όμορφα και ζωντανά χρώματα την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στο όμορφο χωριό του Αγιοφύλλου.
Τις υπηρεσίες τους και τα οράματά τους στον Εξωραϊστικό Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο κατέθεσαν επίσης από τη θέση του Προέδρου και οι: Ευθύµιος Αυγέρος του Χρήστου, Ζήσης Παλάσκας, Ιωάννης Παπαδήµας του Βασιλείου, Γεώργιος Σκονδριάνης.
Στο τιμόνι του Συλλόγου τα τελευταία οκτώ χρόνια βρίσκεται ένας αεικίνητος και ευαίσθητος άνθρωπος, που διαθέτει ανεξάντλητη αγάπη για τον Σύλλογο τον οποίο ηγείται, ο κ. Ζήσης Καραγιάννης.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου γίνονται κάθε δύο χρόνια και συγκεκριμένα το τελευταίο δεκαήµερο του Απριλίου. Οι επόµενες έχουν οριστεί για τον Απρίλιο του 2016.
Ο κ. Καραγιάννης είναι ένας άνθρωπος που ανταποκρίνεται ακόμα και στο πιο μικρό κάλεσμα της ζωής. Δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο, δέχεται ερεθίσματα και διατηρεί τη φρεσκάδα των αντιδράσεών του. Δεν κρύβει τίποτα από όσα ανακαλύπτει. Προσπαθεί, όπως όλοι μας, να επιβιώσει σε μια πραγματικότητα γεμάτη από κοινωνικές συμβάσεις και αντιφάσεις.
Μιλά με ειλικρίνεια και σοβαρότητα για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη ζωή, τις επιλογές του και τις ανησυχίες του, μα πάνω απ’ όλα μιλά με πάθος για την προέκταση του εαυτού του, που δεν είναι άλλη από τον Σύλλογο του Αγιοφύλλου.
Είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, αμεσότατος, αλλά και ικανότατος να μετασχηματίσει τα προσωπικά του όνειρα σε συλλογική αλήθεια.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγιοφύλλου(ΕΜΕΣ) είναι ένας από τους Συλλόγους του τόπου μας, που μάχονται να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, την ιστορία αλλά και τη δυναμικότητα του χωριού τους. Πώς αισθάνεστε που ηγείστε ενός τέτοιου Συλλόγου, κύριε Καραγιάννη;
Καταρχήν θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος (ΕΜΕΣ) Αγιοφύλλου Τρικάλων «ΤΑ ΧΑΣΙΑ» είναι η προέκταση του εαυτού μου. Μετά τα βιοτικά μου θέματα που προσπαθώ να επιλύσω, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το Σύλλογο. Ίσως να είναι λάθος μου, αλλά δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος ως Πρόεδρος, διότι εθελοντικά βρίσκομαι στη θέση αυτή.
Αισθάνομαι όμως μεγάλη ευθύνη και βάρος στη προσπάθεια να χρωματίζουμε, όσο είναι δυνατόν την καθημερινότητα μας. Το Αγιόφυλλο είναι αρκετά δυναμικό χωριό σε έμψυχο υλικό και οι μόνοι φορείς που εξ αντικειμένου πρέπει να προσφέρουν κάτι είναι τόσο ο Σύλλογος, όσο και σε μεγάλο βαθμό η Ενορία. Το καθημερινό χτύπημα της καμπάνας και οι όποιες εκδηλώσεις του Συλλόγου καλούνται να δώσουν διέξοδο στην καθημερινότητα του χωριού, να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.
Ποιος ήταν ο εμπνευστής για την ίδρυση ενός Συλλόγου στο χωριό σας;
Ο Σύλλογος με καταστατικό λειτουργεί από 8 Απριλίου 1982 ανελλιπώς έως σήμερα. Υπήρχε Σύλλογος από το 1955 και προσπαθούσαν σε μικρή κλίμακα να τηρούν πολλά έθιμα όπως Ρογκατζάρια, Καρναβάλι, Λαζαρίνες, πανηγύρια, γιορτές, κ.α.
Εκεί που το χωριό μου έκανε τη διαφορά ήταν τις Αποκριές με το Καρναβάλι. Τα έτη 1963 και 1964 η επιτυχία του Καρναβαλιού με την επωνυμία (Μαχαραγιάς) ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε τα όρια του χωριού και με φορτηγά έφτασε Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Γρεβενά.
Εκεί οι συμμετέχοντες κατέθεταν τον εαυτό τους αλλά η ψυχή αυτών των επιτυχημένων εκδηλώσεων ήταν τόσο ο Βασίλειος Ντίνας του Ευαγγέλου όσο και ο Βασίλειος Παπαδήμας. Φυσικά ήταν και πολλοί άλλοι αλλά δεν είναι δυνατόν να τους αναφέρω τώρα.
Τι επιθυμείτε να προσφέρετε μέσω του Συλλόγου σας στις επόμενες γενιές;
Τη συνέχεια των ηθών και των εθίμων καθώς και την ιστορία του τόπου. «Λαός που ξεχνά την ιστορία του χάνεται», κυρία Δούλη.
Οι δυνάμεις μας είναι μικρές, αλλά προσπαθούμε να επαναφέρουμε τα παλιά παιχνίδια όπως το μαντηλάκι, το κρυφτό, το σχοινάκι, τη διελκυστίνδα, το περνάει, περνάει η μέλισσα και πολλά άλλα. Διαιωνίζουμε όλα τα έθιμα όπως λαμπαδοφορία, Ρογκατζάρια, Κάλαντα, Λαζαρίνες, γουρνοχαρές, έθιμα Καθαράς Δευτέρας, συμμετέχουμε στις Εθνικές Γιορτές, ιδρύσαμε Βιβλιοθήκη, ενισχύουμε και καλλιεργούμε ό,τι έχει σχέση με την πνευματική τροφή.
Τα παραδοσιακά τραγούδια που πήραμε από τους προγόνους μας μέσω της χορωδίας τα μεταφέρουμε στους νεώτερους, τους παραδοσιακούς χορούς τους μεταδίδουμε κάνοντας τον χορό τρόπο ζωής και το κυριότερο έργο μας είναι το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο εντός του 2015 θα δοθεί στο κοινό. Το Μουσείο είναι η μεγαλύτερη μας προσφορά, διότι οι ενότητες του είναι πολλές όπως ενότητα γεωργίας, ρουχισμού, κουζίνας, κτηνοτροφίας, φωτογραφίας, σχολείου κ.α.
Τι είναι αυτό που οραματίζεστε και που θέλετε να υλοποιήσετε, για να κρατήσετε ζωντανό το χωριό σας;
Μετά το Μουσείο, το οποίο είναι όνειρο του Διοικητικού Συμβουλίου και υλοποιείτε, θέλουμε να προχωρήσουμε στην επέκταση της δανειστικής Βιβλιοθήκης, στην κατασκευή παραδοσιακών στολών, στη δημιουργία μονοπατιών τόσο για περίπατο όσο και για πεζοπορία, να κάνουμε πιο δυναμική τη χορωδία μας, να δημιουργήσουμε χορευτικό τμήμα για εκδηλώσεις εκτός χωριού, εκτός Νομού, εκτός χώρας. Να καθαρίσουμε τους ζωτικούς χώρους από σκουπίδια, να συνεχίσουμε τις δεντροφυτεύσεις, να συμμετέχουμε μαζί με άλλους Συλλόγους σε μεγάλης εμβέλειας εκδηλώσεις. Και τέλος, μια που υπάρχουν μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες στο χωριό μας γιατί όχι να προχωρήσουμε και στη δημιουργία ενός θεατρικού τμήματος.
Τι είναι αυτό που ανακαλύπτει κάποιος με τη συμμετοχή του σε κάποιον Σύλλογο;
Για να ανακαλύψει κάποιος κάτι με τη συμμετοχή του σε κάποιον Σύλλογο είναι απαραίτητο να έχει μέσα του την ανάγκη της προσφοράς.
Εκεί θα ανακαλύψει την ηθική ικανοποίηση, θα βρει πνευματική απασχόληση, θα αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο επ’ ωφελεία του και προς όφελος των συνανθρώπων του, θα μπορέσει να οργανώσει τη βιβλιοθήκη, να δώσει τα φώτα του σε αναλφάβητους συγχωριανούς, θα βοηθήσει στην οργάνωση των εκδηλώσεων, θα αναπτύξει το πνεύμα της αλληλοβοήθειας, θα προωθήσει προβλήματα του τόπου, θα συνειδητοποιήσει ότι έχανε πολλά όταν ήταν εκτός Συλλόγου.
Στην Δημοτική Ενότητα των Χασίων έχει συγκροτηθεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων με 11 προέδρους Συλλόγων, της οποίας και εσείς είστε μέλος. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό το εγχείρημα και τι καλό μπορεί να προκύψει από αυτόν τον φορέα, κύριε Καραγιάννη;
Εδώ πάει γάντι, κυρία Δούλη, το ρητό: «η ισχύς εν τη ενώσει» το έκανε με μεγάλη επιτυχία ο Καθηγητής κ. Ηλίας Κοτσίρας όταν ένωσε χορωδιακά όλα μα όλα τα χωριά της περιοχής των Χασίων και πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι τα Χάσια με τις προσπάθειες του δώσανε χορωδιακές παραστάσεις στη Λάρισα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στα Ανταμώματα και αλλού.
Προέκυψαν απτά αποτελέσματα. Να σας θυμίσω το Χοροστάσι στην Καλαμπάκα, εκδηλώσεις στη Σαρακίνα, στη Διάβα, στη Βλαχάβα και πρόσφατα τις εκδηλώσεις για τον παραδοσιακό Θερισμό-Αλωνισμό που έγινε στο 11500 του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγιοφύλλου. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.
Από τα εγχειρήματα αυτά για να προκύψει κάτι ωραίο χρειάζεται κατάθεση ψυχής, όχι αλαζονεία. Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τόσα πολλά όσα δεν χωράει ο νους μας. Ο δρόμος είναι ανοιχτός από τις προηγούμενες ομαδικές επιτυχημένες εκδηλώσεις.
Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μια πολύ όμορφη εκδήλωση με θέμα τον Θερισμό και τον Αλωνισμό στην περιοχή των Χασίων. Ανήκετε στους ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Θέλετε να μας πείτε πώς είδατε αυτή την προσπάθεια και την όλη διοργάνωση;
Η τελευταία εκδήλωση του Θερισμού-Αλωνισμού πέτυχε τον στόχο της. Τα θετικά υπερίσχυσαν των αρνητικών. Ενωθήκαμε σαν μια γροθιά και καταφέραμε να καταγράψουμε με ακρίβεια τον παραδοσιακό Θερισμό-Αλωνισμό και να δώσουμε απλόχερα υλικό ανά την Ελλάδα και όχι μόνο σε όποιον ήθελε να μάθει και να διδάξει παραπέρα.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Κώστας Σγουραλής, ο πρακτικογράφος, εμείς οι άλλοι ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε. Μεζούρα σ’ αυτά δεν υπάρχει.
Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα από την προσφορά και το ενδιαφέρον των νεότερων ηλικιακά προέδρων των Συλλόγων. Είμαι σίγουρος ότι θα απογειώσουν τους Συλλόγους τους με τόσο ενδιαφέρον και προσφορά. Τα μέλη των Συλλόγων που έλαβαν μέρος σ’ αυτή την πανδαισία είναι άξια συγχαρητηρίων, δεν λογάριασαν κόπο, ζέστη, δυσκολίες. Στο μυαλό τους είχαν ένα πράγμα, να πετύχει η εκδήλωση.
Αυτούς τους ανθρώπους είναι κρίμα αυτή την εποχή να τους ταπεινώνουν κάποιοι.
Θα την επαναλάβετε του χρόνου;
Φυσικά και δεν θα επαναληφθεί ο παραδοσιακός Θερισμός-Αλωνισμός του χρόνου. Έχουμε κατά νου κάτι εξίσου ωραίο αλλά δεν έχω εξουσιοδότηση να το αποκαλύψω.
Πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις σήμερα, κύριε Καραγιάννη;
Οι παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα είναι η συνέχεια της ζωής.
Οι δύο βασικοί πυλώνες για τη ζωή είναι η υγεία και η εργασία. Αυτά από μόνα τους σου εξασφαλίζουν το ζην. Για το ευ ζην όμως πρέπει να εξασφαλίσεις χρηστά το κεφάλαιο που είναι η υγεία αφού τελειώσει η εργασία.
Επομένως, τον ελεύθερο χρόνο, ο οποίος είναι αρκετός κι ας λέμε ότι δεν είναι, πρέπει να τον διαθέτουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ψυχής και σώματος, πνεύματος και ύλης.
Καθημερινά ταΐζουμε το στομάχι μας για να επιβιώσουμε. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ταΐζουμε και το πνεύμα μας. Διάβασμα απαραίτητα, χοροί, τραγούδια, παιχνίδια, γιορτές, πανηγύρια και γενικά προσπάθεια να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και όχι τους άλλους.
Η παράδοση σού δίνει την ευκαιρία με τα δρώμενα να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να βρεθείς σε άλλη διάσταση. Δεν γίνεται αυτόματα πρέπει να συμμετέχεις ενεργά. Για να καταλάβει κάποιος τη διαφορά πρέπει να μπει στην ψυχολογία του χορευτή, του λαμπαδηφόρου, του τραγουδιστή, της Λαζαρίνας. Ακόμη να αξιοποιήσει το θρησκευτικό του συναίσθημα παίρνοντας μέρος στις θρησκευτικές τελετές.
Πιστεύετε ότι διοργανώσεις όπως τα Ανταμώματα, ετήσιες χοροεσπερίδες, καλοκαιρινές και χειμερινές εκδηλώσεις βοηθούν στην εξέλιξη και ανάπτυξη ενός τόπου;
Τα Ανταμώματα, οι χοροεσπερίδες, οι διάφορες εκδηλώσεις φυσικά βοηθούν τον τόπο. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει επικοινωνία. Ο καθένας έχει ανάγκη την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Ανταλλάσσει απόψεις, ιδέες, δίνει τα δικά του δεδομένα για παράδειγμα: πώς απέφυγε τον βρούχο στις φακές, τι έκανε για τη μουχρίτσα, πόσα κιλά έριξε το στρέμμα, τι πήγε στραβά, τι πήγε καλά, τις επιτυχίες του, τα προβλήματά του.
Βρίσκει λύση σε πολλά, χαλαρώνει, αντιγράφει, πορεύεται. Αν σταματήσουν ειδικά στα χωριά μας και αυτές οι εκδηλώσεις τότε πια η διαφορά με τα άλλα έμβια όντα; Εργασία και φαγητό; Όχι ποτέ!
Να έχουμε πάντα κατά νου την ισορροπία μεταξύ πνεύματος και ύλης. Δεν πρέπει να ενεργούμε μόνο με τα ένστικτα αλλά και με τη λογική. Είναι του ανθρώπου προνόμιο η λογική.
Πώς είναι η συνεργασία σας με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους;
Η καλύτερη δυνατή. Προσωπικά αισθάνομαι πιο όμορφα όταν δίνω.
Το πρόβλημα ενός Συλλόγου είναι και δικό μου. Αν υπάρχει και η παραμικρή ελπίδα να βοηθήσω θα το κάνω. Σημασία έχει ότι αισθάνομαι καλύτερα όταν δίνω. Δεν κρύβω μυστικά επιτυχίας. Θέλω να βλέπω τους Προέδρους των Συλλόγων χαρούμενους, χωρίς άγχος, διότι είναι εθελοντές. Δεν πρέπει να πικραίνονται. Να προσέχουμε τα λίγα οικονομικά που διαχειριζόμαστε. Είναι απλό. Απόδειξη για έσοδα, απόδειξη για έξοδα.
Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σας η αλληλοϋποστήριξη των Συλλόγων;
Είναι συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης σας, κυρία Δούλη. Στόχος μας είναι η αλληλοϋποστήριξη. Τελευταία έγινε ευγενής άμιλλα. Ο ένας βοηθάει τον άλλον τόσο με τη φυσική μας παρουσία(όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξηροκάμπου Ιωάννης Καρανίκας στο Σύλλογο Θεόπετρας), με τις συμβουλές για επιτυχία.
Εγώ κατέγραψα τα παραδοσιακά τραγούδια, τα διάφορα έθιμα κάντο κι εσύ, είναι έτσι ή αλλιώς, εύκολο ή δύσκολο. Πρέπει να ρωτάμε. Σίγουρα έτσι θα πάρουμε αυτό που θέλουμε.
Κάθε χρόνο το καλοκαίρι πραγματοποιείτε στο χωριό σας μια μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση. Τι σημαίνει για τους Αγιοφυλλιώτες αυτή η γιορτή;
Είναι η κεντρική πανηγυρική εκδήλωση του χωριού μας και το Αντάμωμα των απανταχού Αγιοφυλλιωτών. Είναι σημείο αναφοράς και ορόσημο για τις άδειες των εργαζομένων τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.
Είναι η μεταφορά του παραδοσιακού πανηγυριού από 1η Μαΐου(Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Αθανασίου) στη Γιορτή της Αθληφόρου Αγίας Παρασκευής. Μετά τη Γιορτή της Αγίας Παρασκευής που τελειώνει το μεσημέρι με διάφορες εκδηλώσεις εκεί στην εξοχή, το βράδυ έχει χορό και μόνο χορό στην πλατεία του χωριού μπροστά στο Ναό του πολιούχου μας Αγίου Νικολάου.
Έρχονται σε επαφή οι Αγιοφυλιώτισσες και οι Αγιοφυλλιώτες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, θυμούνται τα παλιά, συζητάνε για τη ζωή τους, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας και αν υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το μέλλον;
Είμαι πρόεδρος δια βοής για οκτώ χρόνια. Με ψηφοφορία εκλέχτηκα τη δεύτερη θητεία μου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια έβαλε ένα λιθαράκι. Ανακαίνισε το γραφείο του Συλλόγου με συνδρομές αποκλειστικά των μελών και έτσι έγινε μια καλή πνευματική εστία. Αναβαθμίσαμε τη Δανειστική βιβλιοθήκη τόσο με βιβλία όσο και με έπιπλα, εμπλουτίσαμε τις παραδοσιακές στολές.
Κάθε χρόνο αναβιώνουμε τα έθιμα: Ρογκατζάρια, περιφορά εικόνων στα εξωκκλήσια την ημέρα των Φώτων, το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, τη λαμπαδηφορία στις 25 Μαρτίου, τις Λαζαρίνες, χορούς και τραγούδια την Κυριακή των Βαΐων και τις ημέρες του Πάσχα, τα Κάλαντα, τη διανομή δώρων την Πρωτοχρονιά με τον παραδοσιακό Αϊ Βασίλη. Μοιράζουμε δώρα σε όλα τα παιδιά από 15 χρονών και κάτω.
Ο Γεωργικός Συνεταιρισμός μας παραχώρησε μετά από δική μας αναφορά ανακαινισμένη την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τελευταία μας έκανε δωρεά όλες τις αίθουσες των αποθηκών και το παλιό τυροκομείο.
Τοποθετήσαμε κούνιες στην αυλή του Σχολείου, αγοράσαμε τη δική μας μεγαφωνική συσκευή, αναβαθμίσαμε το χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών, δημιουργήσαμε χορωδία παραδοσιακών τραγουδιών και τελευταία καταγράψαμε σε dvd δρώμενα με την συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών.
Δημιουργήσαμε φωτογραφικό αρχείο και ηλεκτρονικό, ενισχύσαμε άτομα με οικονομικές ανάγκες, φέραμε αθηναϊκό θέατρο, Καραγκιόζη, ταχυδακτυλουργό. Δενδροφυτεύσαμε, συνεργαστήκαμε με την Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας και την Ορειβατική Λέσχη Τρικάλων δύο φορές στην περιοχή Αγιοφύλλου.
Φέραμε στο Αγιόφυλλο πρώτοι το δορυφορικό internet, συμμετείχαμε με τη Χορωδία και το Χορευτικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στην Καλαμπάκα, στην Αχλαδέα, στο Σκεπάρι και στη Βλαχάβα.
Λάβαμε μέρος δύο φορές στην εκπομπή «Κυριακή στο χωριό». Πάντα παρόντες στο Αντάμωμα Χασιωτών. Λάβαμε μέρος στην αναπαράσταση της Μάχη της Μερίτσας.
Χορηγούμε δώρα στο Δημοτικό Σχολείο και στα Νήπια και ενισχύουμε οικονομικά την ετήσια εκδρομή τους. Τοποθετήσαμε τραμπολίνο, το οποίο αποτελεί προσφορά μέλος του Συλλόγου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και έτσι τα παιδιά παίζουν εκεί μέσα. Έγινε καθεστώς η ετήσια Γουρνοχαρά στις 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Για το μέλλον θέλουμε να εμπλουτίσουμε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης με είδη που λείπουν καθώς και τη δανειστική βιβλιοθήκη, διότι προσωπικά πιστεύω πώς ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι το βιβλίο.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Προέδρου ενός Συλλόγου, για να έχει διάρκεια ο Σύλλογος, συνεχή επιτυχία στις εκδηλώσεις αλλά και εμπλουτισμό με νέα μέλη;
Το κυριότερο είναι να μην υπάρχει οικονομική ατασθαλία. Μπορεί κάποιος να αριθμεί 300 μέλη αλλά οικονομικώς τακτοποιημένα είναι τα μισά όταν υπάρχει υπόνοια κατάχρησης χρημάτων.
Μυστικό επιτυχίας δεν έχω. Έχω όμως αποτυχίας, διότι δεν μπόρεσα να φέρω τους νέους και τις νέες κοντά στο Σύλλογο. Αν το πετύχαινα αυτό ίσως τότε να ήμουν λίγο υπερήφανος. Δεν το πέτυχα, καιρός να παραδώσω τη σκυτάλη χωρίς ποτέ να αποκοπώ από το Σύλλογο, γιατί όπως έχω προαναφέρει είναι η προέκταση του εαυτού μου.
Είναι καλό βέβαια ο Πρόεδρος να κρατά ισορροπίες, να ενώνει τους κατοίκους και εν θερμώ ποτέ να μην απαντά και να μην αποφασίζει. Κερδίσαμε τις απανταχού Αγιοφυλιώτισσες και Αγιοφυλλιώτες, διότι για το κάθε τι ενημερώνονται ανελλιπώς μέσω facebook(φατσοβιβλίο).
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου;
Να παραμείνει ο Σύλλογος ενεργός και ζωντανός, διότι τα περισσότερα μέλη τον αγαπάνε και τον βοήθανε.
Το Διοικητικό συμβούλιο:
• Πρόεδρος: Καραγιάννης Ζήσης
• Αντιπρόεδρος: Τζεντέμη-Παλάσκα Ευδοκία (Εύη)
• Γραμματέας: Σκονδριάνης Γεώργιος
• Ταμίας: Γεωργάκη-Κυριάκου Μαρία
• Μέλος: Ζαρκαδή –Πανάρα Δήμητρα
• Αναπληρωματικά Μέλη: Ιγγλέζος Κωνσταντίνος, Λούδας Αθανάσιος.
* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 17 Ιουλίου 2015.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!