Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου Καλαµπάκας ιδρύθηκε το 1979 και έχει έδρα τα Τρίκαλα. Από τότε παρουσιάζει σηµαντική και έντονη πολιτιστική δράση. Το κίνητρο για την ίδρυση του Συλλόγου ήταν η αγάπη των κατοίκων για το Παλαιοχώρι και η ενδυνάµωση των δεσµών μεταξύ τους. Ο Σύλλογος σήμερα αριθμεί 185 μέλη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θεωρεί ότι είναι σηµαντικό να δυναµώσει τη σχέση των νέων µε το χωριό και κυρίως να τους βοήθησει να γνωρίσουν καλά τον τόπο καταγωγής τους µέσα από την παράδοση, τα ήθη και έθιµα.
Στην τριανταεξάχρονη πορεία του ο Σύλλογος του Παλαιοχωρίου αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη του χωριού πάντα με γνώμονα την αγάπη και τον σεβασμό στον τόπο τους.
Από το τιμόνι του Συλλόγου πέρασαν επίσης οι Σπυρίδων Βαλκανιώτης, Θρασύβουλος Βουτσελάς, Βάϊος Γελαδάρης, Θωµάς Τσάκαλος, Γεώργιος Τσάκαλος, Δηµήτριος Γούλας, Βασίλειος Γελαδάρης, Σωτήρης Γελαδάρης, οι οποίοι κατέθεσαν κομμάτια της ψυχής τους για την πρόοδο τόσο του Παλαιοχωρίου όσο και του Συλλόγου.
Τα ηνία του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου κρατά τα τελευταία χρόνια η ακούραστη και χαρισματική Βάσω Ντιντή-Θανασάρα.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου γίνονται κάθε δύο χρόνια. Οι επόμενες έχουν οριστεί για τις 16 Αυγούστου 2015 και φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθούν στο Παλαιόχωρι για να συμμετέχει όλο το χωριό.
Τα κυρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της είναι η αβρότητα, η καλλιέργεια και η λεπτότητα. Η κ. Βάσω Ντιντή-Θανασάρα ενδιαφέρεται να βοηθά με μια ταπεινή προσωπική προσφορά. Μεριμνά για τον Σύλλογο, βελτιώνει την κρίση της και καλλιεργεί τη λογική της. Είναι ένας άνθρωπος που νοιάζεται να μάθει, βάζει το μυαλό του να δουλέψει και ενεργοποιεί τη δυναμική δυνατότητα που έχoυν το θάρρος της και η επιμονή της προκειμένου να κάνει αυτό που πιστεύει και αγαπά.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου είναι ένας Σύλλογος που δραστηριοποιείται ενεργά τα τελευταία χρόνια. Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογός σας και ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση;
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου Καλαμπάκας ιδρύθηκε το έτος 1979 και έχει έδρα τα Τρίκαλα. Το σημαντικότερο κίνητρο για την ίδρυση του Συλλόγου ήταν πρωτίστως η αγάπη για το χωριό και η ενδυνάμωση του δεσμού όσων δεν έμεναν σε αυτό με το χωριό. Έκτοτε παρουσιάζει σημαντική δράση τόσο στην έδρα του τα Τρίκαλα όσο και στο Παλαιοχώρι.
Ποιο ήταν το έναυσμα, η αφορμή για να ασχοληθείτε με τον Σύλλογο Παλαιοχωρίου, κυρία Ντιντή;
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την προτροπή και επιθυμία του πατέρα μου, κυρία Δούλη, να αγαπώ τον τόπο που κατάγομαι, να κάνω πάντα το καλύτερο και ό,τι μπορώ γι’ αυτόν. Είμαι μέλος του Συλλόγου από το 1981. Μετά από μια μακρόχρονη απουσία μου στο Εξωτερικό μόλις επέστρεψα δεν ξέχασα την υπόσχεση στον πατέρα μου, ούτε την αγάπη για τον τόπο μου, η οποία εκφράζεται μέσα από κάθε είδους ενεργούς προσφοράς.
Τι είναι αυτό που ανακαλύπτει κάποιος με τη συμμετοχή του σε κάποιον Σύλλογο;
Οι Σύλλογοι είναι ένα σύνολο ανθρώπων και οι άνθρωποι έχουν ο καθένας το δικό του χαρακτήρα, τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του οράματα, τα δικά τους προτερήματα και τις δικές του αδυναμίες. Έτσι ένας Σύλλογος είναι μικρογραφία της κοινωνίας, όπου ο καθένας πρέπει να βρει τη θέση του και μέσα από αυτή να προσφέρει. Είναι μια μικρογραφία της οικογένειας, όπου όταν υπάρχει αγάπη και κατανόηση λύνονται όλα τα προβλήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκείνο που μας ενώνει είναι η κοινή αγάπη για το καλό του χωριού.
Το Παλαιοχώρι είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό στην καρδιά ενός μοναδικού φυσικού τοπίου. Τι επιθυμείτε να προσφέρετε μέσω του Συλλόγου σας στις επόμενες γενιές;
Επειδή οι νέες γενιές δεν έζησαν το χωριό όπως οι παλαιότεροι, ώστε να έχουν μνήμες και θύμησες απ’ αυτό, θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό μέσω των δράσεων του Συλλόγου να δυναμώσει ο δεσμός των νέων με το χωριό και κυρίως να γνωρίσουν καλά τον τόπο καταγωγής τους μέσα από την παράδοση, τα ήθη και έθιμα και να αισθάνονται υπερήφανοι γι’ αυτό.
Το χωριό σας δεν κατοικείται τον χειμώνα και αποτελεί κυρίως παραθεριστικό προορισμό. Τι είναι αυτό που οραματίζεστε και που θέλετε να υλοποιήσετε, για να κρατήσετε ζωντανό το χωριό σας όλο τον χρόνο;
Για να έχει το χωριό ζωή και επισκεψιμότητα όλο το χρόνο πρέπει να υπάρχουν αρχικά οι κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Μετά την ολοκλήρωση σχεδόν του Ιατρείου του χωριού χάρη σε χορηγίες των συγχωριανών, και τη λειτουργία -σε λίγο καιρό- του Λαογραφικού Μουσείου, η δημιουργία ενός ξενώνα θεωρώ πως είναι απαραίτητη, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να επισκεφθούν το χωριό αλλά δεν έχουν κατάλυμα. Επίσης σημαντικό είναι να γίνουν δράσεις που θα συμβάλουν στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους, του πλούτου των βοτάνων και των κτηνοτροφικών προϊόντων. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ορειβατική Λέσχη Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το χωριό μας για τη χάραξη µονοπατιών ώστε να γίνει πόλος έλξης για πολύ κόσµο.
Πόσο σημαντικό είναι για κάθε χωριό να έχει τον δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο;
Όπως προανέφερα ο Σύλλογος είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Στις «παραδοσιακές» κοινωνίες επικρατούσε ο σεβασμός, η αγάπη, η ομόνοια και η αλληλεγγύη. Ο Σύλλογος μέσω των σκοπών και των δράσεων του πρέπει να παίξει το ρόλο του συνεκτικού κρίκου μεταξύ των μελών-χωριανών, μεταξύ του παρελθόντος με το παρόν.
Εκδηλώνεται ενδιαφέρον από νέα άτομα να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου σας, αλλά και να προσφέρουν πρόθυμα την βοήθεια τους, κυρία Ντιντή;
Παρά το γεγονός ότι είχε παρατηρηθεί μια κάμψη στο ενδιαφέρον της νεολαίας, τα τελευταία χρόνια υπάρχει στροφή των νέων προς την παράδοση και την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του Συλλόγου, γεγονός που με γεμίζει αισιοδοξία.
Είστε ιδιαίτερα δραστήρια Πρόεδρος και διοργανώνεται πολλές και πρωτότυπες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πόσο χρόνο διαθέτετε από την οικογένειά σας για τον Σύλλογο και τα καθήκοντα που εκπορεύονται από τη θέση της Προέδρου που κατέχετε;
Όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με κάτι, να είστε σίγουρη κυρία Δούλη, ότι πρέπει να κάνει πολλές προσωπικές θυσίες, μέσα στις οποίες είναι η κατανάλωση προσωπικού χρόνου είτε από την εργασία, είτε από την προσωπική ζωή, είτε από την οικογένεια και τους φίλους του. Τους ευχαριστώ όλους για την κατανόηση και τη στήριξη που μου προσφέρουν προκειμένου να κάνω αυτό που πιστεύω και αγαπώ. Επίσης, ευχαριστώ όλους όσοι κάνουν το ίδιο με μένα.
Πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε σήμερα τις παραδόσεις ζωντανές;
Οι «παραδόσεις» εξ ορισμού πρέπει να «παραδίδονται» και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ζωντανές. Γι’ αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να μελετούνται και να αναπαράγονται συμμετοχικά και βιωματικά και όχι απλά να καταγράφονται και να καθίστανται μουσειακό αντικείμενο. Όλοι έχουμε να πάρουμε κάτι από τον τρόπο που ζούσαν οι «παλιοί» και δεν εννοώ να «θερίζουμε με το δρεπάνι».
Τι θέλετε να προσφέρετε στο χωριό σας αλλά και στον ευρύτερο δήμο Καλαμπάκας, μέσω του Συλλόγου σας;
Πέρα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου, επιθυμία μου είναι να καταστεί ο Σύλλογος κόμβος επικοινωνίας των Παλαιοχωριτών και να συμμετέχει σε διευρυμένες δράσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμπάκας.
Πώς βλέπετε κινήσεις άλλων Συλλόγων σε πολιτιστικό επίπεδο που λαμβάνουν χώρα στον δήμο μας; Πιστεύετε ότι συνεισφέρουν στην πολιτιστική ανάταση των συμπολιτών μας;
Πιστεύω ότι όλοι οι Σύλλογοι έχουν κάτι να πουν και κάτι να προσφέρουν. Και μόνο που λίγοι ή πολλοί άνθρωποι μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό, διότι τείνουμε να χάσουμε την ανθρώπινη επικοινωνία. Θεωρώ ωστόσο ότι απαιτείται πιο στοχευμένη δράση όσον αφορά το είδος των εκδηλώσεων και καλό θα ήταν πιο συντονισμένη σε επίπεδο συνεργασίας, καθώς πολλοί μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα.
Γνωρίζουμε ότι θέλετε να προχωρήσετε στην ίδρυση ενός Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό σας και μάλιστα είστε σε καλό δρόμο. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;
Το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού, το οποίο με πρωτοβουλία των παλαιότερων τοπικών αρχών έχει συντηρηθεί και είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει. Οι συγχωριανοί μου με ιδιαίτερη προθυμία άνοιξαν τα μπαούλα τους και προσέφεραν αντικείμενα για τον εμπλουτισμό της συλλογής του Μουσείου και τους ευχαριστούμε όλους θερμά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου. Απομένουν κάποιες εργασίες, τις οποίες ανέλαβε να ολοκληρώσει ο Δήμος Καλαμπάκας, τον οποίο και ευχαριστούμε και η τοποθέτηση των αντικειμένων σε εκθετήρια προκειμένου να ανοίξει τις πόρτες του σύντομα στο κοινό. Σίγουρα όμως θέλει αρκετή δουλειά ακόμη προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας που θεωρείτε σημαντικές;
Καταρχάς η λειτουργία των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών, παιδικού, εφηβικού και ενηλίκων. Η έκδοση ενός καλαίσθητου βιβλίου συνταγών με τίτλο: «Οι συνταγές μας», το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές από τις κυρίες του χωριού. Η κατασκευή φορεσιών, η διοργάνωση χοροεσπερίδας, κοπής πίτας και απογευματινού γυναικών στα Τρίκαλα, ενώ στο Παλαιοχώρι: περιφορά της εικόνας με πρωτοβουλία του Συλλόγου, παραδοσιακή βραδιά με χορούς και τραγούδια, εκδήλωση για το τσάϊ, θεατρική παράσταση, αθλοπαιδιές και δραστηριότητες για τα παιδιά, πρωτάθλημα τάβλι και συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων σε εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμπάκας, του Δήμου Τρικάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχικων Συλλόγων πάντα με την πολύτιμη συμβολή της χοροδιδασκάλισσας κ. Σταυρούλας Σούλιου.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Προέδρου ενός Συλλόγου, για να έχει διάρκεια ο Σύλλογος, συνεχή επιτυχία στις εκδηλώσεις αλλά και εμπλουτισμό με νέα μέλη;
Υπομονή, επιμονή, σταθερότητα, θετική σκέψη, θετική διάθεση και πάνω απ’ όλα αγάπη και μεράκι για ό,τι κάνει.
Υπήρξαν συμπαραστάτες στο έργο σας όλα αυτά τα χρόνια;
Μόνη μου δεν θα μπορούσα να καταφέρω τίποτα, κυρία Δούλη. Βεβαίως υπήρχαν άνθρωποι και φορείς που με βοήθησαν και τους ευχαριστώ όλους μαζί και έναν-έναν ξεχωριστά. Πρώτα απ’ όλα συμπαραστάτες μου ήταν τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στο μέτρο που μπορούσε ο καθένας, πολλοί απόδημοι Παλαιοχωρίτες, μέλη του Συλλόγου και τέλος η Π.Ε. Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων και ο Δήμος Καλαμπάκας.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου, κυρία Ντιντή;
Πρώτα από όλα ονειρεύομαι να υπάρξει μια δυναμική συνέχεια με τη συμμετοχή νέων ατόμων με νέες ιδέες. Ίσως στο μέλλον υλοποιηθεί η ιδέα μου για τη δημιουργία ενός λευκώματος με τα γενεαλογικά δέντρα και αρχειακές φωτογραφίες, επίσης να δημιουργηθεί ένα μικρό θεατράκι, όπου θα γίνονται εκδηλώσεις, και τέλος η ίδρυση ενός Συνεταιρισμού γυναικών για τη μεταποίηση παραδοσιακών προϊόντων του χωριού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου
Πρόεδρος: Βάσω Ντιντή-Θανασάρα
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Βαλκανιώτης
Γραμματέας: Βίκυ Βαλκανιώτη
Β’ Γραμματέας: Δηµήτριος Γούλας
Ταµίας Παναγιώτης Βουτσελάς
Μέλη: Κωνσταντίνος Γελαδάρης, Βάσω Ρίζου, Βάσω Μπαζούκη.