Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου «Τα Δημήτρεια» ιδρύθηκε το 1981. Η διατήρηση και η µετάβαση των πολιτιστικών αξίων, όπως ήθη και έθιµα, στις επόµενες γενιές, καθώς και η δηµιουργία ενός επίσηµου φορέα εκπροσώπησης του χωριού για την αναζήτηση και διεκδίκηση καλύτερης τύχης ήταν οι λόγοι δημιουργίας του Συλλόγου. Σήμερα «Τα Δημήτρεια» αριθμούν 250 μέλη.
Όλα αυτά τα χρόνια οι Τσουγκουριώτες διαφυλάττουν ως κόρην οφθαλμού το σπουδαιότερο δηµιούργηµα του χωριού τους, που χωρίς την ύπαρξή του ο Άγιος Δημήτριος, όπως υποστηρίζουν, θα είχε άλλη κατάληξη και µοίρα.
Από τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου πέρασαν οι: Θωμάς Παπακώστας, Αθανάσιος Φ. Καραθανάσης, Βασίλειος Ν. Μπούρας, Βασίλειος Δ. Ταραλάγκας, Αθανάσιος Β. Μέκρας, Κλεόβουλος Κ. Εμμανουήλ, Ελευθέριος Δ. Τσιάρας, Νικόλαος Ε. Τσιάρας, οι οποίοι πρόσφεραν και πάλεψαν για την ανάπτυξη του χωριού τους.
Στο τιμόνι του Πολιτιστικού Συλλόγου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο αεικίνητος Χρήστος Β. Ταραλάγκας.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου γίνονται κάθε δύο χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για τη 2η ημέρα του Πάσχα (2 Μαΐου 2016).
Ο κ. Ταραλάγκας έχει έναν τρόπο έκφρασης απόλυτα οικείο. Χειρίζεται θαυμάσια το υλικό του Συλλόγου του, ώστε να δίνει δύναμη, σημασία και μεγαλείο στις λάμψεις της προσδοκίας, της ένταξης, της παράδοσης, που σηματοδοτούν την έννοια του πολιτισμού.
Φέρει τη «βαριά» ευθύνη του να ηγείται ενός Συλλόγου. Είναι ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου και εκπροσωπεί το χωριό του, παρουσιάζοντας την ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό του με σημαντικές και επιτυχημένες εκδηλώσεις. Είναι ακόμη ένας πρεσβευτής πολιτισμού του τόπου μας πολλά υποσχόμενος, με όρεξη για δουλειά και προσφορά.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Ταραλάγκα, είστε από τους νέους ανθρώπους στην περιοχή μας που ασχολείστε και συνεισφέρετε στον πολιτισμό. Πώς επιλέξατε αυτήν την πορεία στη ζωή σας; Ποιες ήταν οι επιρροές σας;
Η επιλογή για μένα, κυρία Δούλη, θα έλεγα ότι ήταν μονόδρομος, καθώς από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν δίπλα στον πατέρα μου τον Βασίλειο Ταραλάγκα, ο οποίος διετέλεσε αρκετά χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου κατά τη δεκαετία του 1980.
Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο να πάρει μια τέτοια απόφαση; Απαιτεί πολλές θυσίες;
Σίγουρα είναι δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν έχεις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά όταν κάποιος έζησε μέσα σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον που του εμφύσησε αξίες, αγαπά το χωριό και τον τόπο που μεγάλωσε, τότε αξίζει να διαθέσει λίγες από τις δυνάμεις του ώστε να συμβάλλει στην διατήρηση των παραδοσιακών αξιών και μέσω αυτών να συνδράμει στην πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής του.
Τι είναι αυτό που ανακαλύπτει κάποιος με τη συμμετοχή του σε κάποιον Σύλλογο;
Το σπουδαιότερο πράγμα που κερδίζεις από την συμμετοχή σου σε κάποιο Σύλλογο είναι η μεγάλη χαρά που εισπράτεις προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο και στο χωριό σου. Μέσα από την ομαδική δουλειά αναπτύσσονται και προβάλλονται κοινές αξίες όπως του εθελοντισμού και της προσφοράς. Γίνεται η ενεργοποίηση της νεολαίας στην διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων και με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσονται τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του χωριού μας ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που ζούμε σήμερα.
Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογός σας και ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση;
Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1981. Ιδρυτής και πρωτοπόρος ήταν ο αείμνηστος δάσκαλος του χωριού μας Θωμάς Παπακώστας, ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος τα πρώτα δύσκολα χρόνια.
Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου ήταν κυρίως η διατήρηση και η μετάβαση των πολιτιστικών αξίων όπως ήθη και έθιμα στις επόμενες γενιές καθώς και η δημιουργία ενός επίσημου φορέα εκπροσώπησης του χωριού μας σε υπηρεσίες του Δημοσίου για την αναζήτηση και διεκδίκηση καλύτερης τύχης μια που το τότε αυτοδιοικητικό μοντέλο των Κοινοτήτων δεν βοηθούσε στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων του χωριού.
Πέρα από τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, πώς βλέπετε τη σημερινή πραγματικότητα; Ποια είναι η ταυτότητα της περιοχής μας και τι είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει;
Σίγουρα η κάθε εποχή διαμορφώνει και την ταυτότητά της. Σήμερα είναι ίσως πιο αναγκαίο από ποτέ να μελετήσουμε εις βάθος όλο τον πλούτο που διασώθηκε από τους προγόνους μας και μέσα από τις διδαχές και πρακτικές επιβίωσης να βρούμε τις λύσεις των σύγχρονων προβλημάτων που απασχολούν την εποχή μας.
Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της παράδοσης στην ανάπτυξη του ανθρώπου; Πέρα από το να «μας μαθαίνει», να «μας κάνει να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου», ποιες λειτουργίες ενεργοποιεί στον εσωτερικό μας κόσμο;
Ο ρόλος της παράδοσης είναι από τα βασικά στοιχεία διαμόρφωσης και ανάπτυξης του ανθρώπου. Η παράδοση συμβάλλει τα μέγιστα στην διαμόρφωση της Εθνικής μας ταυτότητας και μέσω αυτής αναπτύσσεται η ομαδική συνείδηση και η κοινωνική συνοχή.
Είναι το «όχημα» μέσω του οποίου κάθε παιδί μαθαίνει κάτι από τα ήθη και έθιμα των προηγούμενων γενεών.
Πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλλει στην εξέλιξη της περιοχής μας η έντονη δραστηριότητα που παρουσιάζουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι;
Πιστεύω ότι η έντονη δραστηριότητα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής Χασίων θα συμβάλλει θετικά στην ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της λαϊκής μας παράδοσης. Αρκεί οι κινήσεις να είναι στοχευμένες, οργανωμένες με σχέδιο για την αναβάθμιση πολιτισμικά όλης της περιοχής.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το ετήσιο πανηγύρι σας, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πώς αισθάνεστε με την ανταπόκριση του κόσμου και πόση δύναμη σας έδωσε αυτή η επιτυχία για να συνεχίσετε;
Ο Σύλλογος του χωριού μας πραγματοποιεί ετήσιο πανηγύρι στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας 17 Ιουλίου κάθε χρόνο από το 1985.
Η επιτυχία είναι πλέον δεδομένη, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια με την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Συλλόγου, αλλά και την υπερπροσπάθεια των εκάστοτε Προέδρων και διοικητικών συμβουλίων καταφέραμε να προσφέρουμε στους φίλους μας τις καλύτερες ποιοτικές επιλογές σε Μουσική και φαγητό. Στο χωριό μας προσήλθαν μεγάλα ονόματα όπως ο δεξιοτέχνης της δημοτικής μουσικής Πέτρο Λούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης στις αρχές του 2000. Εκείνο το βράδυ στο χωριό μας δεν «έπεφτε καρφίτσα».
Επίσης, χάρη στην στήριξη του κόσμου αναβαθμίσαμε τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας (παιδιών και ενηλίκων).
Μαζί με άλλους Προέδρους Συλλόγων του Δήμου μας έχετε αναπτύξει προσωπική φιλία και αλληλοϋποστηρίζεστε σε εκδηλώσεις και άλλες δράσεις. Πόσο σημαντική είναι η αλληλοϋποστήριξη των Συλλόγων;
Ναι, αυτό είναι αλήθεια, κυρία Δούλη. Οι πρόεδροι των Σύλλογων είναι αξιόλογοι και προσφέρουν τεράστιο έργο, η μόνη τους μέριμνα είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού τους και της περιοχής.
Πρόσφατα η συνεργασία όλων των Συλλόγων απέφερε ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα το δρώμενο του παραδοσιακού «θερισμού στα Χάσια» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 5 Ιουλίου στη θέση 11.500 του Δήμου Χασίων.
Πόσο σημαντικό είναι για κάθε χωριό να έχει τον δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο;
Όσο απαραίτητα είναι για ένα χωριό η Εκκλησία και το σχολείο, τόσο απαραίτητη είναι και η ύπαρξη ενός Πολιτιστικού Συλλόγου.
Όπως κάθε χωριό έτσι και το χωριό σας, κύριε Ταραλάγκα, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Ποια είναι αυτά και πόσο προτίθεστε ως Σύλλογος να βοηθήσετε;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό μας είναι τόσο τοπικά όσο και κοινά με την ευρύτερη περιοχή των Χασίων. Επιλεκτικά θα σας αναφέρω μερικά.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που είναι και συνεχώς αυξανόμενο είναι η μείωση των γεννήσεων. Αυτό το πρόβλημα στο μέλλον θα επιφέρει μείωση των κατοίκων του χωριού μας και οι περισσότεροι νέοι δεν θα δημιουργούν οικογένεια. Το χωριό μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι πολύ κοντά στην Καλαμπάκα (15 χιλ.) και η πρόσβασή του είναι εύκολη. Το χαρακτηρίζει ακόμη μια πανέμορφη φυσική ομορφιά.
Επίσης, η έλλειψη από την πλευρά του κράτους αναπτυξιακού οικονομικού σχεδίου για τους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν συστηματικά με την γεωργία, την κτηνοτροφία ή με οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα.
Επιπλέον, η διαχρονική διαφύλαξη του φυσικού κάλλους του χωριού μας καθώς αποτελεί συνέχεια της συστάδας της οροσειράς των ιερών βράχων των Μετεώρων και είναι ιδανικό τοπίο για την ήπια ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού όπως (κέντρο αναρρίχησης, μονοπάτια πεζοπορίας κ.λπ.).
Τέλος, δεν υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα για ανακατασκευή, αναπαλαίωση πέτρινων σπιτιών με διατήρηση των αρχικών στοιχείων και την εκμετάλλευσή τους σε επισκέπτες-τουρίστες όλο το χρόνο. Η παραπάνω δραστηριότητα θα επιφέρει οικονομικούς πόρους στο χωριό μας μέσω του Αγροτουρισμού.
Τι θέλετε να προσφέρετε στο χωριό σας αλλά και στον ευρύτερο δήμο Καλαμπάκας, μέσω του Συλλόγου σας;
Αυτό που επιθυμώ να προσφέρω, κυρία Δούλη, είναι η ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του χωριού μας.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου σας;
Το όνειρο μου για την πορεία του Συλλόγου είναι να παραμείνει για πολλά πολλά χρόνια σε ενεργό δράση. Να σημειώσω δε ότι εδώ και 34 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας είναι ο μοναδικός Σύλλογος της περιοχής Χασίων, ο οποίος δεν διαλύθηκε λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τους Προέδρους που διαφύλαξαν ως κόρην οφθαλμού το σπουδαιότερο δημιούργημα του χωριού μας, που χωρίς την ύπαρξη του το χωριό μας θα είχε άλλη κατάληξη και μοίρα.
Υπάρχουν συμπαραστάτες στο έργο σας όλα αυτά τα χρόνια;
Και βέβαια χωρίς αρωγούς και συμπαραστάτες δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί η μεγάλη πορεία του Συλλόγου. Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις, τα ενεργά μέλη του χωριού, οι μετανάστες Εσωτερικού και Εξωτερικού, ο καθένας και η καθεμία έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους είτε αυτό είναι οικονομική βοήθεια για την κατασκευή έργων, είτε προσωπική εργασία αφιλοκερδώς, είτε παρουσιάζοντας επιστημονικές και Λαογραφικές ημερίδες.
Εκδηλώνεται ενδιαφέρον από νέα άτομα να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου σας, αλλά και να προσφέρουν πρόθυμα την βοήθεια τους, κύριε Ταραλάγκα;
Όσες φορές χρειάστηκε να ζητήσω βοήθεια για τις δραστηριότητες του Συλλόγου η προθυμία και η συμμετοχή των ανθρώπων ήταν μοναδική και ευχάριστη.
Θα θέλατε να μας «αποκαλύψετε» μία από τις δράσεις του Συλλόγου σας, που σας συγκίνησε και σας άγγιξε περισσότερο;
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια που διετέλεσα Πρόεδρος ήταν η παρουσίαση ενός ιστορικού αφιερώματος πέρυσι στις 17 Αυγούστου από τον συγχωριανό μας κ. Κων/νο Κουτσούκη. Το αφιέρωμα αφορούσε στον Κλεφταρματωλό των Χασίων Νάσο (Αθανάσιο) Μάνδαλο (1745-1855), ο οποίος ήταν γέννημα θρέμμα Τσουγκουριώτης τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του και αφιέρωσαν όλα τα χρήματα και την ακίνητη περιουσία αμύθητου ποσού για εκείνη την εποχή στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους το 1821.
Η παραπάνω παρουσίαση έτυχε της καλύτερης κριτικής από όλα τα έντυπα, εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα της Καλαμπάκας και την Τρικάλων καθώς αφορούσε μια προσωπική και ενδελεχή έρευνα του κ. Κουτσούκη στο αντικείμενο της ιστορικής Λαογραφίας της περιοχής μας.
Κλείνοντας κυρία Δούλη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να παρουσιάσω στους αναγνώστες σας ένα μέρος του έργου που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος στο διάβα του χρόνου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Χρήστος Ταραλάγκας
Αντιπρόεδρος: Βάϊος Τσικέλης
Ταμίας: Λάμπρος Τζιλίνης
Γραμματέας: Ζωή Σισμάνη
Μέλη: Δημήτριος Γιαννάκης, Στέφανος Παπαστέφανος, Χρήστος Τσικέλης.