Ο Πολιτιστικός Σύλλογος γυναικών Αμαράντου, «η Βεντίστα» ιδρύθηκε το 2008. Από τότε άλλαξε τα πολιτιστικά δεδομένα στο χωριό παρουσιάζοντας έντονη και σημαντική δράση.
Το κίνητρο για την ίδρυση του Συλλόγου ήταν η διάθεση προσφοράς των γυναικών στην πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση του τόπου μας αλλά και η επιθυμία τους να κάνουν την διαμονή των μόνιμων κατοίκων αλλά και των παραθεριστών πιο ενδιαφέρουσα και όμορφη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που το χωριό γεμίζει με κόσμο.
Ο Σύλλογος αριθμεί σήμερα 190 μέλη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου παρότι αποτελείται μόνο από γυναίκες κατάφερε να ενεργοποιήσει την διάθεση προσφοράς τόσο των ανδρών όσο και των νέων με αποτέλεσμα όλο το χωριό να ενωθεί σ’ έναν κοινό σκοπό.
Στην εφτάχρονη πορεία του «η Βεντίστα» κατάφερε να διασώσει και να διατηρήσει τα πολιτιστικά στοιχεία, τα ήθη και τα έθιμα, να εξωραΐσει το χωριό του Αμαράντου, να κρατήσει ενωμένους όλους τους κατοίκους, να συσφίξει και να αναπτύξει τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων και να εμφυτεύσει στους νέους την αγάπη για το χωριό και την παράδοσή του αλλά και να παρέχει μέσα για την ψυχαγωγία τους και την εποικοδομητική απασχόλησή τους.
Από το τιμόνι του Συλλόγου πέρασαν επίσης οι: Ξάνθη-Αθανασία Μπαμπούκα και η Καλλιόπη Νταμπαλή-Γουγουλάκη, οι οποίες έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στην εξέλιξη του Πολιτιστικού Συλλόγου γυναικών Αμαράντου «η Βεντίστα».
Τα ηνία του Συλλόγου κρατά τα τελευταία χρόνια η δραστήρια και χαρισματική εκπαιδευτικός Νατάσα Ντάκου-Στούμπη.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου γίνονται κάθε τρία χρόνια και οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές έχουν οριστεί για το καλοκαίρι του 2017.
Είναι μία δυναμική και χαρούμενη γυναίκα. Το χαμόγελο της, η αισιοδοξία της αλλά και η πίστη της στην παράδοση είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα.
Η κ. Νατάσα Ντάκου-Στούμπη έχει μεράκι και θέληση, μαθαίνει τη δύναμη της ένωσης και τη συνεργασία μέσω της προσφοράς και καταφέρνει να είναι απλή και αληθινή μέσα στο σύνολο. Πιστεύει στην ομαδική προσπάθεια αλλά και στην ύπαρξη Πολιτιστικού Συλλόγου σε κάθε χωριό, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να μελετηθεί η παράδοση του κάθε τόπου ξεχωριστά και να προωθηθεί η ανάπτυξή του.
Μας επισημαίνει με την εμπειρία που της έχει διδάξει η συμμετοχή της στον Σύλλογο ότι όλοι πρέπει να φροντίζουμε να διατηρείται η παράδοση και η πολιτιστική μας κληρονομιά, διότι μόνο έτσι ο κόσμος προοδεύει πολιτιστικά αλλά και επιστημονικά. Υποστηρίζει ότι χωρίς την κληρονομιά του παρελθόντος η ζωή μας θα ήταν στάσιμη και πρωτόγονη και ότι η μελέτη του παρελθόντος θα μας χαρίσει την αισιοδοξία που όλοι ποθούμε για ένα καλύτερο αύριο.
Η ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος γυναικών Αμαράντου, «Η Βεντίστα» είναι ένας νέος σχετικά Σύλλογος στην περιοχή μας, κι έχει επιδείξει μέχρι σήμερα πλούσια δράση με πρωτότυπες εκδηλώσεις. Θέλετε να μας πείτε πώς προέκυψε η ιδέα της ίδρυσης αυτού του Συλλόγου, κυρία Στούμπη;
Ο Σύλλογος μας, κυρία Δούλη, ιδρύθηκε το 2008. Πρέπει όμως να αναφέρω ότι προϋπήρχαν Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αμαραντιωτών, με έδρα την Αθήνα και τα Τρίκαλα, με αξιόλογη προσφορά, των οποίων η δράση έληξε στα μέσα της δεκαετίας του’90.
Πριν από εφτά περίπου χρόνια, σε μια συζήτηση μεταξύ γυναικών στην πλατεία του χωριού «έπεσε» η ιδέα ίδρυσης ενός Συλλόγου, στον οποίο μέλη του θα ήταν γυναίκες. Δεν έχουμε κάτι εναντίον των ανδρών, αλλά νομίζω πως ως γυναίκες έχουμε περισσότερη διάθεση να προσφέρουμε στην πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση του τόπου μας.
Τι σας οδήγησε ν’ ασχοληθείτε με τον πολιτισμό μέσω ενός Συλλόγου;
Επειδή οι περισσότεροι Αμαραντιώτες μένουν μόνιμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, είχαμε φτάσει στο σημείο να μην γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άρα πρωταρχικός στόχος μας ήταν να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που δεν ξέραμε ότι είναι συντοπίτες μας. Έπρεπε να ενώσουμε όλο το χωριό και όλοι μαζί να φροντίσουμε για την προβολή της ιστορίας και των παραδόσεων του τόπου μας. Από την άλλη μεριά θέλαμε μέσω διαφόρων εκδηλώσεων να κάνουμε τη διαμονή μας πιο ευχάριστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που το χωριό γεμίζει κόσμο.
Ο Σύλλογος «Η Βεντίστα» δείχνει να είναι μια γυναικεία πρωτοβουλία και υπόθεση μια που το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται κυρίως από γυναίκες. Υπάρχει θέληση για προσφορά και συνεισφορά σ’ αυτή σας την προσπάθεια;
Στο Σύλλογό μας, όπως προαναφέραμε, κυρία Δούλη, μέλη είναι μόνο γυναίκες, αλλά έμμεσα συμμετέχει και προσφέρει όλη η οικογένεια. Όλοι έχουν τη διάθεση για προσφορά και συνεισφορά και αυτό φαίνεται στις διάφορες εκδηλώσεις μας.
Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθώ και στην προσφορά των ανδρών του χωριού μας. Είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν στην υλοποίηση κάθε εκδήλωσής μας. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η προθυμία των νέων, που σε κάθε περίπτωση τρέχουν να συνδράμουν και μάλιστα χωρίς να τους ζητηθεί. Έτσι καταφέραμε να ενώσουμε τους πάντες στο χωριό μας.
Ποιος ήταν ο εμπνευστής για την ίδρυση ενός Συλλόγου στον Αμάραντο και που αποσκοπεί ο Σύλλογός σας;
Ο εμπνευστής δεν ήταν ένας. Κάποιο απόγευμα του Αυγούστου στο ξενοδοχείο του χωριού μας, μια ομάδα γυναικών συζητούσαμε για το μέλλον αυτού του τόπου. Βλέπαμε πολλούς ανθρώπους του χωριού να έρχονται τα καλοκαίρια και να ανακαινίζουν τα παλιά πατρικά τους σπίτια και το χωριό να ομορφαίνει. Σκεφτήκαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για την ανάπτυξή του.
Αποφασίσαμε λοιπόν να ιδρύσουμε ένα Σύλλογο θέτοντας τους παρακάτω κυρίαρχους στόχους:
α) την κοινωνική επαφή και επικοινωνία των μελών για την καλλιέργεια και ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, γνωριμίας και αλληλεγγύης.
β) Την προσπάθεια για τη διάσωση και διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων, ηθών και εθίμων του χωριού.
γ) Την παροχή μέσων για την ψυχαγωγία των μελών και των οικογενειών τους, αλλά και την εποικοδομητική απασχόλησή τους με διάφορες δραστηριότητες.
δ) Την ανάδειξη, προώθηση και προστασία της φυσικής ομορφιάς της περιοχής του Αμαράντου.
Ο Αμάραντος είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό που κρατά αρκετό κόσμο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Τι επιθυμείτε να προσφέρετε μέσω του Συλλόγου σας στους κατοίκους του, σε όσους μένουν μακριά από το χωριό αλλά και στις επόμενες γενιές;
Θα αναφερθώ πρώτα στους μόνιμους κατοίκους, που είναι ελάχιστοι και κατά κανόνα μεγάλης ηλικίας. Γι’ αυτούς κάποιες φορές αποτελούμε τον κρίκο-σύνδεσμο με το Δήμο Καλαμπάκας μιας και τώρα δεν έχουμε Εκπρόσωπο από το χωριό μας στο Δήμο, λόγω της ιδιαιτερότητάς μας να αποτελούμε μια Κοινότητα με το γειτονικό χωριό Ελάφι.
Τώρα για όσους μένουν μακριά, αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, επιδιώκουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις, να γίνουμε μια παρέα, να περνάμε ευχάριστα τα καλοκαίρια μας. Συζητούμε όλοι μαζί για το πώς θα διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας, για να μπορούμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, οι οποίες με την προθυμία τους είναι έτοιμες να δεχτούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και να την παραδώσουν κι εκείνες με τη σειρά τους στις επόμενες.
Το χωριό σας είναι πλούσιο σε ιστορία και ομορφιά. Ποια είναι η σχέση σας με τον τόπο σας και πόσο έντονη είναι η σχέση των μόνιμων κατοίκων με το χωριό τους;
Πολλές γυναίκες του Συλλόγου μας και μάλιστα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι νύφες στο χωριό μας. Εν τούτοις έχουν δεθεί με το χωριό και όλες αισθάνονται σαν να γεννήθηκαν και να μεγάλωσαν σ’ αυτό. Ίσως να τις έχει «μεθύσει» το δροσερό αεράκι του χωριού, το άρωμα του έλατου, το αλλιώτικο πράσινο του δάσους, τα πανέμορφα ξωκλήσια.
Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι έχουν σχέση λατρείας και εξάρτησης με το χωριό και γι’ αυτό δεν το εγκαταλείπουν, παρότι οι συνθήκες διαβίωσης το χειμώνα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Το χωριό σας δεν κατοικείται τον χειμώνα και αποτελεί κυρίως παραθεριστικό προορισμό. Τι είναι αυτό που οραματίζεστε και που θέλετε να υλοποιήσετε, για να κρατήσετε ζωντανό το χωριό σας όλο τον χρόνο;
Θα θέλαμε να κρατήσουμε ζωντανό το χωριό μας όλο το χρόνο. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο και δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Μακάρι να μπορούσαμε, αλλά αυτό είναι δουλειά άλλων. Είναι δουλειά του Δήμου, της Περιφέρειας, της πολιτείας και πολλών άλλων παραγόντων. Εμείς προσπαθούμε με τις εκδηλώσεις μας να κρατήσουμε όλους τους χωριανούς δεμένους με τον τόπο μας. Και το ότι έρχονται κάθε καλοκαίρι είναι ευχάριστο για όλους μας.
Πώς βλέπετε την προοπτική δημιουργίας ενός ορεινού δήμου; Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ορεινών χωριών;
Ο Δήμος Καλαμπάκας είναι ένας μεγάλος δήμος και σε έκταση και σε αριθμό χωριών. Ένας τέτοιος δήμος αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο, παρά την καλή του διάθεση, να προσφέρει πολλά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε η δυνατότητα ίδρυσης ενός μικρότερου και ευέλικτου ορεινού Δήμου, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στην ανάπτυξη και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ορεινών χωριών, τα οποία είναι κοινά.
Πόσο εφικτή πιστεύετε ότι είναι η ένταξη του ορεινού όγκου σε μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση με την περιοχή των Μετεώρων;
Τα Μετέωρα είναι ο τουριστικός προορισμός όλων των ξένων που επισκέπτονται την Ελλάδα. Ευχής έργο λοιπόν θα ήταν να ενταχθεί ο ορεινός όγκος στην τουριστική περιοχή των Μετεώρων. Οι ξένοι και οι Έλληνες επισκέπτες θα μπορούσαν, μέσα σε μισή ώρα, από το θεσσαλικό κάμπο να βρεθούν στην ομορφιά του «ελβετικού» τοπίου του Ασπροποτάμου. Τότε θα αναπτύσσονταν, θα προόδευαν και θα αποκτούσαν κίνηση και ζωντάνια όλα τα χωριά του ορεινού όγκου, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα, ενώ παράλληλα θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας. Το αν είναι εφικτό ή όχι είναι θέμα της πολιτείας.
Ο Σύλλογός σας στηρίζεται στην ομαδική προσπάθεια. Κατά τη γνώμη σας έχει σημασία να λειτουργούμε ομαδικά στη ζωή, κυρία Στούμπη;
Αυτό, κυρία Δούλη, το είχαν επινοήσει πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες με το «Η ισχύς εν τη ενώσει» και συνεχίστηκε με τις παραβολές των νεότερων Ελλήνων για τη δύναμη του δεσμού και της ένωσης. Χωρίς ομαδική προσπάθεια τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Για να πετύχουμε οτιδήποτε, χρειάζεται ομαδική δουλειά.
Ο Σύλλογός σας είναι ιδιαίτερα δραστήριος και διοργανώνει όμορφες εκδηλώσεις ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και εκδρομές σε Εξωτερικό και Εσωτερικό. Πού αποσκοπούν αυτές οι εκδηλώσεις;
Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις και εκδρομές τόσο στη Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Το ευχάριστο είναι ότι συμμετέχουν όλες οι ηλικίες. Αξίζει να αναφέρω πως στη πρόσφατη εκδρομή μας στο Βελιγράδι είχαμε ηλικίες από 22 έως 82 ετών. Επομένως, ο σκοπός μας να ενώσουμε όλους τους συγχωριανούς και όλες τις ηλικίες έχει επιτευχθεί.
Πώς βλέπετε άλλες κινήσεις σε πολιτιστικό και όχι μόνο επίπεδο που λαμβάνουν χώρα στο δήμο μας; Πιστεύετε ότι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου μας;
Πράγματι στο δήμο μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις. Οπωσδήποτε βλέπω με θετικό μάτι την κάθε εκδήλωση που γίνεται και ειδικά τις εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, διότι, ο πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας. Μέσω του πολιτισμού επιβιώνουν οι κοινωνίες. Συνεπώς όλοι πρέπει να φροντίζουμε να διατηρείται η παράδοση και η πολιτιστική κληρονομιά. Έτσι προοδεύει ο κόσμος όχι μόνο πολιτιστικά αλλά και επιστημονικά. Χωρίς την κληρονομιά του παρελθόντος η ζωή θα ήταν στάσιμη και πρωτόγονη. Αν δεν μελετάμε το παρελθόν δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον.
Τι είναι αυτό που ανακαλύπτει κάποιος μέσα από τη συμμετοχή του σε Συλλόγους, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και υπηρετώντας την παράδοση;
Η συμμετοχή κάποιου σε Συλλόγους και πολιτιστικές εκδηλώσεις δείχνει πως ενδιαφέρεται για ιδανικά και αξίες. Έχει μεράκι και θέληση να προσφέρει, μαθαίνει τη δύναμη της ένωσης και της συνεργασίας και προσπαθεί να είναι απλός και αληθινός μέσα στο σύνολο.
Εκδηλώνεται ενδιαφέρον από νέα άτομα να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου σας, αλλά και να προσφέρουν πρόθυμα την βοήθεια τους;
Έχουμε ένα χωριό που το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλούς νέους ανθρώπους. Η εθελοντική προσφορά τους είναι αξιέπαινη. Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε καμιά εκδήλωση και κανένα έργο στο χωριό. Η παράδοση είναι αυτή που ενώνει τη μία γενιά με την επόμενή της και η κάθε γενιά γίνεται παράδειγμα γι’ αυτές που θα ακολουθήσουν.
Πόσο σημαντικό είναι για κάθε χωριό να έχει τον δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο;
Στο παρελθόν οι κοινωνίες ήταν κλειστές. Δεν υπήρχε η επικοινωνία που υπάρχει σήμερα. Έτσι η κάθε περιοχή ακολούθησε το δικό της δρόμο και δημιούργησε τον πολιτισμό της. Παρατηρούμε πως και γειτονικά χωριά έχουν τα δικά τους έθιμα, τη δική τους παράδοση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι κάθε χωριό πρέπει να έχει το δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο, που θα μελετάει την παράδοση του τόπου του και θα φροντίζει για την ανάπτυξη του.
Πιστεύετε σ’ αυτό τον Σύλλογο, κυρία Στούμπη; Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του;
Πιστεύω πολύ σ’ αυτόν το Σύλλογο, κυρία Δούλη, γι’ αυτό άλλωστε είμαι ενεργό μέλος του από ιδρύσεώς του. Μπορεί να είναι το χωριό του συζύγου μου, αλλά το έχω αγαπήσει πάρα πολύ και θα κάνω τα πάντα μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου για να εξωραΐσουμε το χωριό μας, να κρατήσουμε ενωμένους όλους τους κατοίκους και να εμφυτεύσουμε στους νέους την αγάπη για το χωριό και την παράδοσή του.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας και αν υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το μέλλον;
Στην αρχή κάθε έτους έχουμε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τόσο στα Τρίκαλα, όσο και στην Αθήνα.
Την Κυριακή της Αποκριάς αναβιώνουμε το έθιμο της καύσης των κέδρων στην πλατεία του χωριού.
Την Τρίτη μέρα του Πάσχα οργανώνουμε ημερήσια εκδρομή σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σε κάποια χώρα του Εξωτερικού.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φροντίζουμε για τον εξωραΐσμό των εκκλησιών του χωριού και τον καθαρισμό της πλατείας με την εθελοντική συμμετοχή μικρών και μεγάλων.
Την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, σε ένα όμορφο και δροσερό μέρος στην είσοδο του χωριού, προσφέρουμε παραδοσιακή φασολάδα σε όλους τους συγχωριανούς και επισκέπτες. Δεν λείπουν βέβαια τα «απογευματινά» μεταξύ γυναικών, τα οποία συνήθως συνοδεύονται από νόστιμα εδέσματα.
Στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας, που το χωριό μας πανηγυρίζει, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το έθιμο του απογευματινού χορού στην πλατεία με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.
Φέτος με πολλή μεγάλη χαρά φιλοξενήσαμε και συνδιοργανώσαμε με το Δήμο Καλαμπάκας, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ» μια λαϊκή μουσική βραδιά, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και πολύ κέφι.
Στο γραφείο του Δημοτικού Σχολείου οργανώσαμε ένα υποτυπώδες αγροτικό ιατρείο, στη μία αίθουσα δημιουργήσαμε Κέντρο Νεότητας με επιτραπέζια παιχνίδια και επιτραπέζια αντισφαίριση (πιγκ-πογκ), ενώ φιλοδοξούμε την άλλη αίθουσα να τη μετατρέψουμε σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών για μικρούς και μεγάλους, οργάνωση ομιλιών και σεμιναρίων. Την αίθουσα αυτή θα τη διακοσμήσουμε με παραδοσιακά σκεύη και υφαντά, προσφορά των κατοίκων του χωριού.
Επίσης στα άμεσα σχέδιά μας είναι ο καθαρισμός και το άνοιγμα μονοπατιών που υπήρχαν από παλιά και λόγω της ελάχιστης βόσκησης έχουν κλείσει, με σκοπό να οργανώσουμε διαδρομές πεζοπορίας για μικρούς και μεγάλους περιπατητές και ορειβάτες.
Τέλος, έχουμε δημιουργήσει σελίδα στο διαδίκτυο με την επωνυμία Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμαράντου «Η ΒΕΝΤΙΣΤΑ» με σκοπό την ενημέρωση των μελών και φίλων του Συλλόγου και την προβολή των εκδηλώσεών μας.
Το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου
• Πρόεδρος: Ντάκου-Στούμπη Νατάσα
• Αντιπρόεδρος: Κραψίτη Γεωργία
• Γραμματέας: Ντάντου Εύα
• Ταμίας: Καραμπούλα Φωτεινή
• Μέλος: Μάστορα Νίνα.