Για εκείνον η πραγματικότητα και η λογοτεχνία έχουν στενή σχέση. Πιστεύει ότι η διαρκής επαφή με τα λογοτεχνικά κείμενα διευρύνει τους ορίζοντές μας και οδηγεί αρχικά στην προσωπική βελτίωση και ακολούθως στη συλλογική ευημερία. Γι’ αυτό και υποστηρίζει αδήριτα ότι αν κατανοήσουμε το όφελος που μπορούμε να αποκομίσουμε από τη λογοτεχνία, το πόσο μπορεί να μας αλλάξει και να διαμορφώσει την προσωπικότητά μας, θα νιώσουμε ικανοί να χτίσουμε τις βάσεις για μία καλύτερη κοινωνία.
Ο Πάνος Αντωνόπουλος είναι ένας νέος συγγραφέας, που επικοινωνεί και συζητά καλοπροαίρετα.
Μέσα του συνυπάρχουν η νεανική ωριμότητα, αλλά και η επικράτηση της σκέψης και μια ποιότητα. Η σκέψη του και το ταλέντο του ζευγαρώνουν με επιτυχία.
Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που ενέπνευσαν και επηρέασαν τη γραφή του, αλλά και πάρα πολλά βιβλία από αυτά που βρέθηκαν στα χέρια του έχουν επηρεάσει τη συγγραφική του ταυτότητα.
Χαίρεται αλλά και νιώθει ιδιαίτερη τιμή που τα βιβλία του βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων ανάμεσα σε σημαντικούς και καταξιωμένους συγγραφείς, αλλά και που τα βιβλία του διαβάζονται και βρίσκονται «στα ράφια της ψυχής» των αναγνωστών του.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κέδρος» το βιβλίο σας με τίτλο «Λέσχη Ελπιδοφόρας Γραφής». Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας πόνημα, κύριε Αντωνόπουλε;
Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και το βήμα που μου δίνετε. To νέο μου βιβλίο αποτελεί το δημιουργικό μέρος εργασίας ενός μεταπτυχιακού δημιουργικής γραφής, το οποίο αφορμάται από τη ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη.
Το βιβλίο σας είναι καλογραμμένο και ο λόγος αλλά και οι περιγραφές των γεγονότων γίνονται με γλαφυρό τρόπο, κάτι που δείχνει περισσή φροντίδα στη γραφή. Θέλετε να μας μιλήσετε για τη διαδικασία συγγραφής και την επιμέλεια που ενδελεχώς κάνετε, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα κείμενά σας;
Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια, κυρία Δούλη. Όπως λέει και ο ήρωας του βιβλίου, ο Σάμης Αντωνίου, ένα κείμενο πρέπει να διαβαστεί αρκετές φορές, να δουλευτεί τόσο πολύ, ώστε αυτό που τελικά θα δοθεί για δημοσίευση, να αποτελεί ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα. Το κομμάτι της επιμέλειας σαφώς δεν αφορά μόνο στον δημιουργό. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκδόσεις «Κέδρος» για τη φροντίδα και την αγάπη που έδειξε στο κείμενο.
Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο μυθιστόρημά σας; Τι σας απασχολούσε βαθύτερα προσωπικά πίσω από τις σελίδες του βιβλίου;
Τα τελευταία χρόνια με απασχολεί ιδιαίτερα το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο είναι δυσανάλογο με τα μέσα που διαθέτουμε για την καταπολέμησή της. Νομίζω πως όλοι διαπιστώνουμε ότι οι κοινωνικές πολιτικές –παγκοσμίως– είναι ανεπαρκείς. Μέσω του κειμένου θέλησα να μιλήσω για κοινωνικά φαινόμενα που, ενώ ιστορικά έχουν αποδειχθεί ότι είναι νοσηρά, επαναλαμβάνονται: ο πόλεμος, η εκτροπή της Δημοκρατίας, η εργαλειοποίηση των προσφύγων, η εξαθλίωση και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο λαών, οι ανισότητες και οι ταξικές διαφορές.
Από τη Δημοσιογραφία, τον Ελληνικό Πολιτισμό, τη Δημιουργική Γραφή, το Product Development Management και τα θεατρικά έργα περάσατε στη συγγραφή μυθιστορημάτων, στην αφήγηση μόνο με λέξεις. Πώς έγινε αυτή η μετάβαση;
Αν εξαιρέσετε το MBA, το οποίο ήταν ένα μεταπτυχιακό καθαρά πρακτικής φύσης, τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα συνδέονται με τη συγγραφή, τον πολιτισμό, και τολμώ να πω με την καλλιτεχνική έκφραση. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η έκφραση διαφέρει. Το πλαίσιο της δημοσιογραφίας είναι περιορισμένο, ενώ αυτό της δημιουργικής γραφής είναι γόνιμο και καρποφόρο.
Γράφετε βιβλία και είναι ξεκάθαρο ότι είστε ένας άνθρωπος που αγαπά τη Λογοτεχνία. Πιστεύετε ότι η ενίσχυση της αγάπης για το διάβασμα θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία;
Αν σκεφτούμε πως η κοινωνία είμαστε εμείς οι πολίτες της και αν κατανοήσουμε το όφελος που μπορούμε να αποκομίσουμε από τη λογοτεχνία, αλλά και το πόσο μπορεί να μας αλλάξει και να διαμορφώσει την προσωπικότητά μας, θα νιώσουμε ικανοί να χτίσουμε τις βάσεις για μία καλύτερη κοινωνία. Η διαρκής επαφή με τα λογοτεχνικά κείμενα διευρύνει τους ορίζοντές μας και οδηγεί αρχικά στην προσωπική βελτίωση και ακολούθως στη συλλογική ευημερία.
Είστε ένας νέος συγγραφέας, που κάνετε τα πρώτα βήματά σας στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στους αναγνώστες σας;
Θα τους έλεγα ότι είμαι ένα ανήσυχο πνεύμα που προσπαθεί να βρει ανθρώπους με κοινές ιδέες και αντιλήψεις, όνειρα και ελπίδες, για να συμπορευτεί.
Οι τίτλοι των βιβλίων σας είναι πρωτότυποι και έξυπνοι. Σε προδιαθέτουν να συνεχίσεις… Με ποιο τρόπο βαφτίζετε τα έργα σας, κύριε Αντώνοπουλε;
Ο τίτλος έρχεται πάντα προς το τέλος, στην ολοκλήρωση ενός κειμένου, και αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα σημείο αναφοράς, ένα σύμβολο.
Ποια είναι η στάση σας ως συγγραφέας απέναντι στην πραγματικότητα και γενικότερα ποια πιστεύετε ότι είναι η σχέση της λογοτεχνίας με την εκάστοτε πραγματικότητα;
Η πραγματικότητα και η λογοτεχνία για μένα έχουν στενή σχέση. Τα λογοτεχνικά κείμενα είναι συχνά μυθοπλαστικά, αλλά το έναυσμα, η έμπνευση συμφύρονται με στοιχεία της πραγματικότητας. Προσωπικά, μου κινεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η ανάγνωση και η γραφή μυθιστορημάτων τεκμηρίων.
Ο διανοητής και φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ έχει πει: «Αυτοί που γράφουν ξεκάθαρα έχουν αναγνώστες. Αυτοί που γράφουν δυσνόητα, έχουν σχολιαστές». Ποια είναι η άποψη σας πάνω σ’ αυτό;
Προσπαθώντας να αγγίξω τις μεγαλειώδεις σκέψεις του σημαντικού αυτού λογοτέχνη, θα μιλήσω για τη δύναμη του απλού λόγου, ο οποίος αγγίζει την καρδιά και τη νόηση του αναγνώστη.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας περνάτε ανθρωπιστικές ιδέες, μιλάτε για αξίες και ιδανικά. Το βιβλίο σας μπορεί να αφυπνίσει και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Πιστεύετε ότι οι νέοι σήμερα δεν είναι τόσο επαναστάτες όσο ήταν οι νέοι άλλων εποχών; Μήπως είναι μόνο επαναστατημένοι;
Θα είναι μεγάλη η ευθύνη αλλά και η τιμή, αν το βιβλίο μου θα μπορέσει τελικά να μεταδώσει κάποια μηνύματα στους αναγνώστες συνολικά, αλλά και στους νέους ειδικότερα. Πιστεύω πολύ στη νέα γενιά. Ερχόμενος σε επαφή με νέα παιδιά, διαπιστώνω υγιείς σκέψεις και μία διαφοροποίηση σε σχέση με τις αντιλήψεις του παρελθόντος. Θέλω να πιστεύω ότι είναι αναγνώστες με μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα φλέγοντα και διαρκή ζητήματα του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων.
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα συναισθήματα στην επαφή σας με το χαρτί και πόσο η λογική. Ποιο από τα δύο «σας κρατά το χέρι»;
Κατά τη συγγραφική διαδικασία πάντα με κατακλύζουν συναισθήματα. Ωστόσο, κάθε φορά προτάσσω τη λογική σε σχέση με τον τρόπο που αποτυπώνω τον συναισθηματικό μου κόσμο στη λευκή κόλλα, διότι πιστεύω πως ένα πολύ λυρικό κείμενο αποπροσανατολίζει τον αναγνώστη.
Όταν βρισκόσασταν σε κάποιο βιβλιοπωλείο, είχατε ποτέ φανταστεί ότι μια μέρα θα κοσμούσε τα ράφια του ένα βιβλίο που θα έφερε την υπογραφή σας;
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό, κυρία Δούλη, να βρίσκεται το βιβλίο μου στα ράφια των βιβλιοπωλείων, ανάμεσα σε σημαντικούς και καταξιωμένους συγγραφείς. Είναι εξίσου τιμητικό να διαβάζεται το βιβλίο μου, να βρίσκεται «στα ράφια της ψυχής» των αναγνωστών και να εντυπώνονται στο μυαλό τους αράδες του.
Ποια ήταν η σχέση σας με το βιβλίο πριν ασχοληθείτε δημιουργικά με αυτό, κύριε Αντώνοπουλε;
Ως παιδί δεν διάβασα ποτέ παιδικά ή εφηβικά βιβλία, αλλά αυτά που οι γονείς μου είχαν στα ράφια της βιβλιοθήκης τους. Όταν ζητούσα βιβλίο, με παρέπεμπαν εκεί. Έτσι, σε πολύ νεαρή ηλικία είχα ήδη διαβάσει σημαντικούς συγγραφείς, όπως Ντίκενς, Βερν, Μίσσιο, Μάτεσι, Κούντερα, Καζαντζάκη, αλλά και Σουρή, Ρίτσο, Καβάφη, και βέβαια όλα τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη. Τρέφω επίσης μεγάλη αγάπη στην κλασική λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα, σ’ αυτήν την εποχή της τεχνολογίας προτιμώ τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
O Πάνος Ν. Αντωνόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα.
Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ελληνικό Πολιτισμό.
Είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών τίτλων: ΜΒΑ του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan, με ειδίκευση στο Product Development Management, και Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Το θεατρικό έργο του Το ελάφι βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Μετέωρα” στις 3 Φεβρουαρίου 2023.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!