Ο Εξωραϊστικός – Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θεοτόκου ιδρύθηκε επίσημα με καταστατικό το 1981 ενώ άτυπα υπήρχε πολλά χρόνια πριν(περίπου από το 1960) διοργανώνοντας εκδηλώσεις και κρατώντας ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα. Σήμερα ο Μορφωτικός Σύλλογος της Θεοτόκου αριθμεί 288 μέλη.
Η διατήρηση των πολιτιστικών αξιών, η διαφύλαξη της παράδοσης αλλά και η μεταλαμπάδευση τους στις επόμενες γενιές, καθώς και η δημιουργία ενός επίσημου φορέα που θα μπορεί να εκπροσωπεί το χωριό τους και να «απαιτεί» την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του ήταν οι λόγοι που ο Εξωραϊστικός – Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θεοτόκου μπήκε δυναμικά ξανά στον χώρο των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.
Με την βοήθεια και την ενίσχυση των κατοίκων του χωριού ο Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια –εκτός από το διάστημα αδράνειάς του μεταξύ 1990-2006 – προχώρησε σε πολυάριθμες κοινωνικές πράξεις και εκδηλώσεις.
Η δράση του εκδηλώνεται με πολυάριθμα κοινωνικά έργα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικοχορευτικές βραδιές αλλά και με την διοργάνωση του ανταμώματος απανταχού Θεοτοκιτών και με τους κατοίκους αλλά και όλους τους απόδημους Θεοτοκίτες να αγκαλιάζουν και να συγχαίρουν την κάθε κίνηση του Συλλόγου.
Σήμερα οι Θεοτοκίτες, που βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του κόσμου επικροτούν και επιβραβεύουν τον Σύλλογο σε κάθε του βήμα, διότι για όλους αυτούς αποτελεί τον ομφάλιο λώρο με την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Από τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου πέρασαν επίσης οι: Κωνσταντίνος Σιούτας του Νικολάου, Κωνσταντίνος Ούρδας του Αποστόλου, Βασίλειος Χριστοδουλόπουλος του Γεωργίου, Αντώνιος Προύφας του Ιωάννου, οι οποίοι προσέφεραν και συνετέλεσαν τόσο στην ανάπτυξη του Συλλόγου όσο και στην εξέλιξη του χωριού της Θεοτόκου.
Τα ηνία του Συλλόγου κρατά τα τρία τελευταία χρόνια ο Αθανάσιος Ευαγ. Προυφόπουλος, ένας δραστήριος άνθρωπος με φωτεινή ιδιοσυγκρασία.
Οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου γίνονται κάθε δύο χρόνια και οι επόμενες έχουν οριστεί για το Μεγάλο Σάββατο του 2016.
Ως άνθρωπο τον διακρίνει ο ενθουσιασμός και η απλοϊκότητα καθώς και η αστείρευτη ενέργεια και ευγένεια.
Είναι ανάσα ψυχής για όλους μας, να βλέπουμε να λάμπει η διάθεση προσφοράς σε νέους ανθρώπους. Η συγκίνηση, η ανθρωπιά, η αγάπη και η ελπίδα για τη ζωή, είναι συναισθήματα που πλημμυρίζουν όλους όσοι παρακολουθούν τη δράση των Πολιτιστικών Συλλόγων, φτάνουν στις καρδιές μας και παραμένουν εκεί, σαν μια σεμνή παρακαταθήκη.
Ο Σάκης Προυφόπουλος έχει καθιερώσει έναν εντελώς προσωπικό τρόπο διοίκησης, διότι ξεπερνά το εμπόδιο της μίμησης με απλότητα και ισορροπία. Κυρίως όμως παθιάζεται μ’ αυτό που κάνει, το πιστεύει και το λατρεύει. Έχει την αντοχή, την ευρωστία και τη δυναμική που διαθέτει κάθε νέος άνθρωπος. Και φυσικά, έχει εκείνη τη σπίθα στην ψυχή, τη σπίθα να εστιάζει στην πραγματική ουσία της ζωής και όχι στην επιφάνεια των πραγμάτων.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Εξωραϊστικός – Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θεοτόκου είναι ένας Σύλλογος που επαναδραστηριοποιήθηκε ενεργά τα τελευταία χρόνια. Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογός σας και ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν- μετά από κάποια χρόνια αδράνειας- να προχωρήσετε στη δυναμική επανεκκίνηση του;
Ο Σύλλογος Θεοτόκου ιδρύθηκε και λειτουργεί με καταστατικό από το 1981, άτυπα υπήρχε πολλά χρόνια πριν διοργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις και κρατώντας όσα περισσότερα έθιμα μπορούσε. Έμεινε σε αδράνεια από το 1990 μέχρι το 2006 όπου επαναδραστηριοποιήθηκε από το προηγούμενο Διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Αντώνη Προύφα. Το 2012 με εκλογές δια βοής εκλέχτηκα πρόεδρος με αντιπρόεδρο τον Αθανάσιο Καραγεώργο, γραμματέα τον Ευάγγελο Σιούτα, ταμία την Μαρία Σιούτα και μέλος τον Στέφανο Παπαγεωργόπουλο. Το 2014 με εκλογές απαρτίας επανεκλέχτηκα πρόεδρος με μικρές εναλλαγές στα υπόλοιπα μέλη του υπόλοιπου συμβουλίου.
Οι λόγοι που με οδήγησαν στην συμμετοχή του συμβουλίου του Συλλόγου ήταν ότι έβλεπα την αποδυνάμωση των κατοίκων του χωριού, τα έθιμα και τις παραδόσεις να μας εγκαταλείπουν σιγά σιγά. Βλέποντας λοιπόν ότι υπήρχε η δυνατότητα να κρατήσουμε ενεργά τα ήθη και τα έθιμα και να δώσουμε ζωντάνια στο χωριό μας θεώρησα υποχρέωση και την δική μου προσπάθεια.
Είναι πολύ σημαντικό και αισιόδοξο, κύριε Προυφόπουλε, να βλέπουμε νέους ανθρώπους να ασχολούνται ενεργά με τον πολιτισμό και την παράδοση, κι εσείς είστε ένας απ’ αυτούς. Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο να πάρει μια τέτοια απόφαση; Απαιτεί πολλές θυσίες;
Είναι σίγουρα δύσκολο, κυρία Δούλη, και απαιτεί θυσίες γιατί «κλέβει» από τον επαγγελματικό και προσωπικό χρόνο του κάθε ανθρώπου, αλλά το θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την ενασχόληση με την παράδοση και τον πολιτισμό είναι αυτό που σε ξεκουράζει ως άνθρωπο και σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις και να αποδώσεις τα μέγιστα.
Για εσάς πιο ήταν το έναυσμα, η αφορμή για να ασχοληθείτε με τον Σύλλογο της Θεοτόκου;
Το έναυσμα για μένα ήταν η υποχρέωση που θεωρώ ότι έχουν κάποιοι άνθρωποι να συνεχίζουν την παράδοση, να διατηρούν τα έθιμα ενός χωριού και κατά συνέπεια τα έθιμα της περιοχής μας και όλα αυτά σε συνδυασμό με την αγάπη που νιώθω για το χωριό μου. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να συμμετέχω στις εκλογές του 2012. Ήταν κρίμα ένας τόσο παλιός Σύλλογος να μένει σε αδράνεια και εδώ έρχομαι να υπογραμμίσω τα προηγούμενα λόγια μου, να πιστεύω δηλαδή ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να συνεχίζουν να προσφέρουν σε έναν Σύλλογο.
Τι είναι αυτό που ανακαλύπτει κάποιος με τη συμμετοχή του σε κάποιον Σύλλογο;
Αυτό που ανακαλύπτει κάποιος με την συμμετοχή του σ’ έναν Σύλλογο και από τις δραστηριότητες που εκπορεύονται απ’ αυτόν είναι ότι μαθαίνει πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει σε ένα σύνολο, σε ένα χωριό και σε μια περιοχή που τον χρειάζεται, νιώθει την ικανοποίηση όταν βοηθάει προς το κοινό συμφέρον και καταλαβαίνει ότι κρίνεται ως άνθρωπος και με τον απολογισμό που κάνει μέσα του βλέπει αν είναι άξιος να διοικεί σ’ αυτό το σύνολο.
Όλοι εμείς που παρακολουθούμε τις εξελίξεις στους Πολιτιστικούς Συλλόγους βλέπουμε ότι κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πόσο θετική είναι κατά τη γνώμη σας η συμμετοχή νέων ανθρώπων στους τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους;
Η συμμετοχή νέων ανθρώπων είναι μόνο θετική διότι εκεί υπάρχει η όρεξη για προσφορά και εργασία, επειδή όμως το κύριο αντικείμενο των Συλλόγων είναι η παράδοση και ο πολιτισμός η εμπειρία των παλιότερων γενεών που διοικούν και συμμετέχουν σε Συλλόγους είναι εξίσου σημαντική. Αν «παντρέψουμε» αυτά τα δύο έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, γιατί για να συνεχίζουμε την παράδοση πρέπει πρώτα να την γνωρίζουμε καλά και αυτοί που την γνωρίζουν καλύτερα είναι οι παλιότερες γενιές.
Η πιο πρόσφατη απόδειξη γι’ αυτό που σας λέω είναι η εκδήλωση του παραδοσιακού θερισμού- αλωνισμού που κάναμε τον περασμένο Ιούλιο όπου εκεί η εργασία ήταν απαραίτητη αλλά η εμπειρία έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο για την επιτυχία την εκδήλωσης, εκεί κάποιοι διδασκόμασταν αλλά οι περισσότεροι θυμόταν.
Μπορούν οι Σύλλογοι ως φορείς πολιτισμού να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας;
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, κυρία Δούλη, γιατί από τους Συλλόγους προβάλλονται οι ομορφιές της κάθε περιοχής, αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου και οι Σύλλογοι είναι αυτοί που υπενθυμίζουν σε όλες τις αρχές τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους.
Πόσο σημαντικό είναι για ένα χωριό να έχει τον δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο;
Παρόλο που καταγόμαστε από την ίδια περιοχή το κάθε χωριό έχει τα δικά του έθιμα που λίγο πολύ μοιάζουν με των άλλων χωριών, ο Σύλλογος όμως είναι αυτός που συμβάλει στην διατήρηση των εθίμων και της παράδοσής του.
Επίσης, ο κάθε Σύλλογος στο χωριό του είναι σαν μια μικρή οικογένεια, πιστεύω ότι προσφέρει ομόνοια ανάμεσα στους ανθρώπους, διδάσκει παιδεία στις νέες γενιές, δίνει ζωντάνια στην περιοχή που ανήκει συμβάλλοντας παράλληλα και στον εξωραϊσμό του.
Η διοργάνωση του 1ου ανταμώματος απανταχού Θεοτοκιτών αποτελεί για εσάς την κορωνίδα των εκδηλώσεων σας και απ’ όσα γνωρίζουμε σάς κάνει υπερήφανους. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό, κύριε Προυφόπουλε;
Για μένα η λέξη αντάμωμα έχει μεγάλη σημασία κυρία Δούλη, ζήσαμε μεγάλες στιγμές τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο αντάμωμα που έγινε φέτος τον Δεκαπενταύγουστο.
Το αντάμωμα σ’ ένα χωριό προσφέρει πολλά, ενισχύει το δέσιμο των γενεών ενώνει τους ανθρώπους, επενδύει στην επαφή μας, ξανασμίγει τους συγγενείς και κρατάει τον κορμό του γενεαλογικού μας δέντρου που μεγαλώνει και απλώνει τα κλωνάρια του σε όλο τον πλανήτη. Εκείνο το βράδυ ήταν ανάμεσά μας απόδημοι Έλληνες, άνθρωποι με δυο πατρίδες, άνθρωποι που ζουν μακριά από την γενέτειρά τους, μακριά από φίλους και συγγενείς που όμως η καρδιά τους χτυπάει για την πατρίδα και για τον τόπο που γεννήθηκαν.
Οι εικόνες που έμειναν χαραγμένες στην μνήμη μου είναι πάρα πολλές και μία εξ αυτών είναι όταν είδα τον κ. Λευτέρη Παρθένη, ο οποίος ήταν ένας εκ των χορηγών μας και ήρθε από τον Καναδά όπου ζει με την οικογένειά του να σκύβει και να μαζεύει φύλλα και χώμα και να τα μυρίζει. Όταν βλέπεις κάτι τέτοιο καταλαβαίνεις αμέσως τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο αντάμωμα… Επίσης, το αντάμωμα λειτουργεί θετικά και στις νέες γενιές, εγώ προσωπικά γνώρισα καλύτερα τους συγγενείς μου που είχα να τους δω από μικρό παιδί, βρήκα ανθρώπους που είχα να δω από τότε που παίζαμε στο δημοτικό σχολείο του χωριού και τώρα πλέον κρατάμε επαφή και επικοινωνία, οι περισσότεροι από τότε μέχρι σήμερα επισκέπτονται το χωριό και η αφορμή γι’ αυτό ήταν το αντάμωμα, διαφορετικά μπορεί ακόμα και τώρα να μην ερχόταν στον τόπο από τον οποίο κατάγονται.
Μαζί με άλλους Προέδρους Συλλόγων του Δήμου μας έχετε αναπτύξει προσωπική φιλία και αλληλοϋποστηρίζεστε σε εκδηλώσεις και άλλες δράσεις. Πόσο σημαντική είναι αυτή η αλληλοϋποστήριξη των Συλλόγων;
Η αλληλοϋποστήριξη είναι πολύ σημαντική για τους Συλλόγους, όταν έχεις ένα πρόβλημα και το συζητάς με κάποιους που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση με εσένα θα βρεις σίγουρα λύση, όπως επίσης μπορείς να δώσεις λύση σε κάποιον που την χρειάζεται. Εκτός από αυτό όμως είναι και η βοήθεια στις εκδηλώσεις διότι εκεί χρειάζονται έμπειρα χέρια και πεπειραμένοι άνθρωποι για να πάει καλά μια εκδήλωση. Επειδή λίγο πολύ ταιριάζουμε και ως άνθρωποι αναπτύξαμε και προσωπική φιλία με κάποιους από τους προέδρους των Συλλόγων.
Στην Δημοτική Ενότητα των Χασίων έχει συγκροτηθεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων με 11 προέδρους Συλλόγων. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό το εγχείρημα και τι καλό μπορεί να προκύψει από αυτόν τον φορέα;
Προσωπικά για εμένα και για το σύνολο που εκπροσωπώ ήταν το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί, από αυτή την συνένωση θεωρώ ότι έχω να κερδίσω μόνο και τίποτα άλλο. Πέραν αυτών όμως ενωμένοι όλοι οι Σύλλογοι μπορούμε να προβληθούμε καλύτερα, να διεκδικήσουμε περισσότερα και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι και αν κάνουμε. Για άλλη μια φορά απόδειξη είναι η επιτυχία της εκδήλωσης του θερισμού-αλωνισμού που ήταν το πρώτο εγχείρημα μετά από αυτή την συνένωση.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Προέδρου ενός Συλλόγου, για να έχει διάρκεια ο Σύλλογος, συνεχή επιτυχία στις εκδηλώσεις αλλά και εμπλουτισμό με νέα μέλη;
Πιστεύω ότι η επιτυχία σε ένα Σύλλογο δεν είναι μόνο του προέδρου αλλά όλου του Συμβουλίου. Η σωστή διαχείριση όλων των πραγμάτων που συνεπάγονται σε έναν Σύλλογο είναι κάτι που φέρνει επιτυχία, τα προσωπικά πρέπει να μένουν εκτός και ο Σύλλογος πρέπει να εμπνέει ομόνοια, αγάπη και να λειτουργεί δημοκρατικά και πάντα με οικονομική διαφάνεια. Στις εκδηλώσεις οφείλω να ομολογήσω ότι πολλές φορές δεν αρκεί μόνο ο κόσμος του χωριού για να έχει επιτυχία και εκεί παίζει μεγάλο ρόλο ο κοινωνικός περίγυρος των ανθρώπων που τον διοικούν. Ο εμπλουτισμός με νέα μέλη σε ένα Σύλλογο έρχεται μόνος του όταν σ’ αυτόν παράγεται έργο και όταν είναι δημιουργικός και εμπνέει εμπιστοσύνη.
Η συμμετοχή των κατοίκων της Θεοτόκου στα πολιτιστικά δρώμενα είναι αυτή που θα θέλατε;
Η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού αλλά και όσων δεν μένουν στην Θεοτόκο σε ό,τι και αν κάνουμε είναι πάντα μεγάλη, όταν υπάρχει ένας δραστήριος και σωστός Σύλλογος πάντα η συμμετοχή είναι δεδομένη, τώρα αν με ρωτούσατε και για την συμμετοχή στις εργασίες που έχει ένας Σύλλογος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκεί θα σας έλεγα όπως και κάθε πρόεδρος Συλλόγου ότι τα πράγματα είναι κομματάκι δύσκολα..
Όπως κάθε χωριό έτσι και το χωριό σας, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Ποια είναι αυτά και πόσο προτίθεστε ως Σύλλογος να βοηθήσετε;
Τα προβλήματα στο χωριό μας είναι πρωτίστως η μετακίνηση των ανθρώπων που κατοικούν μόνιμα στο χωριό, μιας και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ δεν είναι καθημερινά με αποτέλεσμα κάποιος που χρειάζεται να κατεβαίνει συχνά στην Καλαμπάκα να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Επίσης, το ασύρματο internet που έχουν σχεδόν όλα τα χωριά δεν υπάρχει στην Θεοτόκο και όπως όλοι ξέρουμε στις μέρες μας είναι απαραίτητο. Χρειαζόμαστε ακόμη αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων για τις πρόβες του χορευτικού και εκεί να στεγάσουμε και το λαογραφικό μουσείο που τώρα είναι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου, επιπλέον κάποιες μπάρες προστασίας σε κάποιους δρόμους που είναι επικίνδυνοι και τέλος την βελτίωση κάποιων δρόμων που δεν αντέχουν άλλον δυνατό χειμώνα. Ως Σύλλογος ενημερώσαμε και επιδείξαμε στις αρμόδιες αρχές τα προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν και είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε όπου και με όποιο τρόπο μπορούμε για την επίλυσή τους.
Πέρα από τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, πώς βλέπετε τη σημερινή πραγματικότητα; Ποια είναι η ταυτότητα της περιοχής μας και τι είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει αλλά κι αυτό που μας χρειάζεται για να προχωρήσουμε μπροστά;
Η σημερινή πραγματικότητα είναι πιο δύσκολη από ποτέ, δεν έζησα πολέμους και κακουχίες αλλά πιστεύω ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει παρακάτω..!! Νομίζω ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ το να μπορείς ως άνθρωπος να δημιουργήσεις και να σε σταματάει η γενική κατάσταση της χώρας.
Όλες οι περιοχές του δήμου μας έχουν μια ταυτότητα, μαζί με τα Μετέωρα που είναι αναμφισβήτητα το σημείο κατατεθέν της περιοχής μας αλλά και όλου του πλανήτη, σε όποιο πρώην δημοτικό διαμέρισμα και να κοιτάξεις βλέπεις τόση ομορφιά που δυστυχώς όμως δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε. Αυτό που χρειάζεται για να πάμε μπροστά πιστεύω ότι είναι προπάντων οι θέσεις εργασίας, με την αξιοποίηση όλων όσων σας προανέφερα θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στον εργασιακό τομέα και θα πηγαίναμε καλύτερα σαν περιοχή και σαν χώρα. Βέβαια δεν μπορώ να ξεχάσω τους ανθρώπους που στραφήκαν στις επιστήμες, κατά πλειοψηφία έχουμε μορφωμένους ανθρώπους στην χώρα μας, που και αυτοί όμως δεν έχουν καλή επαγγελματική αντιμετώπιση και εξέλιξη.
Τι θέλετε να προσφέρετε στο χωριό σας αλλά και στον ευρύτερο δήμο Καλαμπάκας, μέσω του Συλλόγου σας;
Αυτό που θέλω προσωπικά εγώ αλλά και όλος ο Σύλλογος να προσφέρουμε στο χωριό μας είναι η συνέχεια της παράδοσης και των εθίμων που δεν πρέπει να χαθούν, επίσης επιθυμούμε να προσφέρουμε ομόνοια ανάμεσα στους κατοίκους, να ενισχύσουμε το δέσιμο μεταξύ τους, να παρέχουμε στον επισκέπτη όσα περισσότερα μπορούμε και να διδάξουμε όσο γίνεται την παιδεία μέσω του Συλλόγου μας στους νέους μας.
Στον δήμο Καλαμπάκας μπορούμε να προσφέρουμε πολλά σε πολιτιστικό επίπεδο. Για παράδειγμα μια καλή προβολή του Δήμου είναι κι αυτή με τα χορευτικά των Συλλόγων όλης της Καλαμπάκας, το χοροστάσι που συζητάμε για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου σας, κύριε Προυφόπουλε;
Τα όνειρά μου για την πορεία του Συλλόγου μας είναι να συνεχίσει η νέα γενιά αυτό που ξεκινήσαμε και με την δική μας υποστήριξη να καταφέρει ακόμα περισσότερα.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας και αν υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το μέλλον;
Από τον Απρίλιο του 2012 που ξεκινήσαμε δημιουργήσαμε τράπεζα αίματος στο νοσοκομείο Τρικάλων, διοργανώσαμε το 1ο αντάμωμα απανταχού Θεοτοκιτών, κατασκευάσαμε την παιδική χαρά του χωριού, δημιουργήσαμε χώρο αναψυχής στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου με την διαμόρφωση του χώρου και την φύτευση γκαζόν όπου συνεχίζουμε και την συντήρησή του, κατασκευάσαμε υδραυλικές εγκαταστάσεις και το σύστημα ποτίσματος, κατασκευάσαμε τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και φωταγωγήσαμε τον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου, δημιουργήσαμε λαογραφικό μουσείο, καταγράψαμε και μαγνητοσκοπήσαμε τα παραδοσιακά τραγούδια και έθιμα του χωριού, δημιουργήσαμε το χορευτικό μας.
Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει η Θεοτόκος διοργανώνουμε τον ετήσιο χορό μας, συντηρούμε το γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού και συνεχίζουμε το τουρνουά ποδοσφαίρου που έγινε θεσμός τα τελευταία 13 χρόνια, διατηρούμε το έθιμο Ρογκατζάρια ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Με την χορηγία ενός συγχωριανού μας δημιουργήσαμε και συντηρούμε την ιστοσελίδα του χωριού (www.emestheotokou.gr), συμμετείχαμε για πρώτη φορά στο αντάμωμα Χασιωτών και τον Δεκαπενταύγουστο του 2015 διοργανώσαμε το 2ο αντάμωμα των απανταχού Θεοτοκιτών.
Για το μέλλον έχουμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας κυρία Δούλη. Θα σας πω κάποια από τα προγραμματισμένα όπως: την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 διοργανώνουμε εκδρομή στην Παναγία Σουμελά, στη Βεργίνα και στους καταρράκτες της Έδεσσας, θα συνεχίσουμε τα μαθήματα του χορευτικού που ξεκινήσαμε, θα δενδροφυτεύσουμε κάποιες περιοχές του χωριού, θα τοποθετήσουμε παγκάκια και κιόσκια σε χώρους περιπάτου και τον Δεκαπενταύγουστο του 2016 θα πραγματοποιήσουμε τον ετήσιο χορό μας ανήμερα της γιορτής του χωριού μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
• Πρόεδρος: Αθανάσιος Ευ. Προυφόπουλος
• Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Γ. Καραγεώργος
• Γραμματέας: Ανδρέας Ι. Παπαγεωργόπουλος
• Ταμίας: Μαρία Ι. Σιούτα
• Μέλος: Χρήστος Αθ. Καρανάσιος.