Για εκείνη η ιδέα έρχεται πάντα διαβάζοντας και γράφοντας. Πιστεύει πως όταν διαβάζεις Ιστορία, και ειδικά την ιστορία της Ελλάδας, σκοντάφτεις συνέχεια πάνω σε τεράστιες προσωπικότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που στο τελευταίο της βιβλίο αποφάσισε να καταπιαστεί με ένα ιστορικό θέμα για να αποδώσει ένα μικρό φόρο τιμής σε εκείνους τους ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς μια ευκαιρία σε έναν καλύτερο κόσμο. Με την εξέλιξη της πλοκής της ιστορίας της μας γοητεύει με τα βάσανα, τα χαμογέλα και τα δάκρυα των ηρώων της.
Η Μαρία Λιάσκα – Μαυράκη έχει την τέχνη με τη γραφή της να μας μεταφέρει όλο το συναισθηματικό φορτίο της ιστορίας που περιγράφει. Είναι μια νέα γυναίκα, η οποία θεωρεί πως ο άνθρωπος πρέπει να παλέψει συνειδητά, με γνώση, με αρετή και να πάρει την τύχη στα χέρια του και όχι να σέρνεται με δουλική παθητικότητα. Γι’ αυτό και τονίζει πως η ζωή πάντα μας εκπλήσσει!
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κυρία Λιάσκα, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η νέα σας συγγραφική δουλειά από την «Άνεμος Εκδοτική». Πώς συλλάβατε την ιδέα του βιβλίου «Μη μου πεις το τέλος»;
Η ιδέα έρχεται πάντα διαβάζοντας και γράφοντας.
Το μυθιστόρημά σας είναι ιστορικό και αναφέρεται στις περιπέτειες της πατρίδας μας αλλά και των Ελλήνων. Ποιος ήταν ο λόγος που καταπιαστήκατε μ’ αυτό το θέμα σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε;
Όταν διαβάζεις Ιστορία, και ειδικά την ιστορία της Ελλάδας, σκοντάφτεις συνέχεια πάνω σε τεράστιες προσωπικότητες. Άνθρωποι που υπερέβησαν τους εαυτούς τους, άνθρωποι που ενώ θα μπορούσαν να διαλέξουν τη ζωή, διάλεξαν τον θάνατο. Άνθρωποι που μάχονταν για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία μεταξύ των λαών, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, και για όσα αξίζει να ζεις. Δεν πέθαναν για τη ζωή που είχαν, για τον κόσμο που υπήρχε, αλλά για τον κόσμο που πίστευαν πως θα υπάρξει… αυτόν που μας αξίζει. Ήθελα να αποδώσω ένα μικρό φόρο τιμής σε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους.
Οι εμπειρίες σας στη ζωή βοήθησαν στη μυθοπλασία των ηρώων του βιβλίου σας;
Οι ήρωες και η πλοκή τού βιβλίου είναι μυθοπλασία. Τα ιστορικά γεγονότα βέβαια είναι αληθινά. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, η στάση μου, η πολιτική μου θέση, εννοείται πως έχουν χτιστεί από τις εμπειρίες μου στη ζωή. Η χούντα των συνταγματαρχών, για παράδειγμα, έγινε. Δεν την έζησα. Τα βασανιστήρια και οι εξορίες υπήρξαν. Το αν εγώ συμφωνώ ή διαφωνώ φυσικά έχει διαμορφωθεί απ’ όλες τις προσλαμβάνουσες στη ζωή μου. Κυρίως από τους γονείς μου και το διάβασμα. Έτσι, αναπόφευκτα γράφω ή σιωπώ ανάλογα. Οφείλουμε πάντως να συμπαρατασσόμαστε με εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς μια ευκαιρία σε έναν καλύτερο κόσμο.
Νιώθετε τυχερή στη ζωή σας, που ασχοληθήκατε με τη συγγραφή;
Είμαι τυχερή που μπορώ να πραγματοποιώ αυτή μου την επιλογή.
Ακολουθώντας τον δρόμο της συγγραφής, τι είναι αυτό που έχετε θυσιάσει και τι σας έχει λείψει περισσότερο;
Δεν έχω θυσιάσει τίποτε. Αντίθετα, αν δεν ακολουθώ αυτόν τον δρόμο, θυσιάζω τη ζωή μου.
Υπήρχε κάποιος που σας μύησε στον χώρο του βιβλίου;
Οι γονείς μου, κυρία Δούλη. Μεγάλωσα με ιδιαίτερους γονείς. Ο πατέρας μου είναι χαρισματικός ρήτορας και ευφυής αναλυτής και η μητέρα μου είναι λάτρης της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της μουσικής. Φυσικά, είχα και έμφυτη την τάση προς το διάβασμα.
Ποιον ρόλο παίζουν οι δημόσιες σχέσεις στις μέρες μας γενικά και ποιον ρόλο παίζουν ειδικά στον κόσμο τού βιβλίου;
Ειλικρινά, δεν γνωρίζω ακριβώς. Φαντάζομαι όπως σε όλα… πως το «περιτύλιγμα» έχει κάποια σημασία. Θέλω να πιστεύω πως ένα καλό βιβλίο… θα ξεχωρίσει.. Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι στην ανάγνωση μονάχα των best sellers από τις πολύ μεγάλες αλυσίδες και τους πολύ μεγάλους εκδοτικούς οίκους που μπορούν να προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα μικρότερα βιβλιοπωλεία ειδικά στην περιφέρεια που αποτελούν εστίες πολιτισμού και που εκεί μπορείς να βρεις πολύ καλά βιβλία μακριά από την υπέρ διαφήμιση των συνηθισμένων.
Ζωή σαν μυθιστόρημα ή η ζωή μπορεί να γίνει μυθιστόρημα; Η φαντασία πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει τα τερτίπια της ζωής;
Νομίζω πως όχι. Η ζωή πάντα σε εκπλήσσει!
Είναι η φαντασία αρκετή, για να δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε και να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο, κυρία Λιάσκα;
Προσωπικά, δεν γράφω με την αυτοματική συναισθηματική γραφή. Τουλάχιστον όχι ό,τι είναι προς δημοσίευση. Θεωρώ πως η έρευνα και η τριβή με τα μεγάλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σού δίνουν τα υλικά για να δημιουργήσει με αυτά η φαντασία.
Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει ένας νέος συγγραφέας μέσα στην τόση πληθώρα βιβλίων που υπάρχουν;
Ποιο να είναι άραγε;…. Σίγουρα το να είναι ενδιαφέρον το βιβλίο βοηθάει…
Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική λογοτεχνία τού σήμερα και ποιους νέους συγγραφείς ξεχωρίζετε;
Υπάρχουν καταπληκτικοί έλληνες συγγραφείς της γενιάς μου και νεότεροι, αν είναι να μιλήσουμε για τους νέους Έλληνες συγγραφείς. Δεξιοτέχνη στην προσέγγιση της γυναικείας ψυχής θεωρώ τον Γιάννη Φιλιππίδη, και γητευτή των φόβων και των ερωτηματικών μέσα μας τον Κορτώ.
Γεννηθήκατε στην Αθήνα αλλά μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας και από κάποια διαστήματα της ζωής σας που ζήσατε στο Εξωτερικό στην Αγγλία και στη Γαλλία, τολμήσατε με την οικογένεια σας να εγκατασταθείτε και να ζήσετε στη Λήμνο. Πώς πήρατε μια τέτοια απόφαση;
Ξεχωρίζω την Λήμνο ως το ακατέργαστο διαμάντι του Βορείου Αιγαίου. Ένα μέρος μαγικό, με άπλετο φως, με ιστορική και αρχαιολογική επική σημασία και φυσικά «ζωγραφισμένη» με χαρισματικά τοπία. Νομίζω όμως πως είναι πια «η ωραία κοιμωμένη». Όταν την ανακαλύψουν οι… πρίγκιπες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ελπίζω να μπορεί να ξυπνήσει. Δυστυχώς, στα πλαίσια της συρρίκνωσης της Ελλάδας, η περιφέρεια στενεύει ακόμη περισσότερο… «ΗΛήμνος είναι μακριά» για να παραφράσω τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Κύπρο… κι έτσι από την πολυπόθητη ανάπτυξη, φτάνει εδώ μόνο η ηχώ της και μάλιστα πολλές φορές αλλοιωμένη.
Πώς είναι μια ιδανική μέρα στη Λήμνο;
Η ιδανική μέρα, η ιδανική στιγμή, η ιδανική ζωή δεν έχει να κάνει με τη Λήμνο και με κανένα μέρος του κόσμου. Το επίπεδο τελειότητας στη ζωή μου το διαμορφώνουν κάποια πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα με την παρουσία τους ή την απουσία τους.
Μεγαλώσατε με την πεποίθηση πως «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Άξιζε αυτή σας η επιλογή και τι αποκομίσατε από το «ταξίδι»;
Φυσικά δεν το είπα εγώ, αλλά ο Ανδρέας Κάλβος. Δάσκαλος του γένους μας σε μια εποχή που η Ελλάδα έψαχνε την εθνική της ταυτότητα και που βέβαια η διανόηση ήθελε να βοηθήσει τον απλό λαό να ζήσει με «αρετή και τόλμη». Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρος ο τεράστιος αυτός Έλληνας ποιητής, υπογραμμίζοντας πως ο άνθρωπος πρέπει να παλέψει συνειδητά, με γνώση, με αρετή και να πάρει την τύχη στα χέρια του και όχι να σέρνεται με δουλική παθητικότητα.
Όπως κάθε επιλογή στη ζωή μας, έχει κι αυτή το κόστος της. Καμιά φορά φαντάζει δυσανάλογο. Εξαρτάται από το σύστημα αξιών που έχεις και από το πόσο πολύ ή λίγο αντέχει στους κραδασμούς.
Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες συγκινητικές στιγμές της ζωής σας;
Με συγκινεί πολύ το να βρίσκομαι απέναντι από το πηγαίο ταλέντο. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά. Εδώ στη Λήμνο είναι πάρα πολλές οι φορές που έχω μείνει άφωνη από το ταλέντο τέτοιων παιδιών μικρών ή και μεγαλύτερων. Και μάλιστα, σε εποχές που τα γόνιμα ερεθίσματα είναι περιορισμένα, οι δυνατότητες για καλλιέργεια μικρές και επικρατεί η σύγχυση ή η απουσία αξιών.
Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε τις ισορροπίες μεταξύ του εαυτού σας, της οικογένειας σας και της συγγραφής;
Δεν είναι πάντα εφικτό. Η εύθραυστη ψυχολογία μου είναι ο χειρότερος εχθρός μου σε αυτό.
Με ποιους τρόπους χαλαρώνετε; Αν είχατε μια ολόκληρη ημέρα αποκλειστικά για τον εαυτό σας, πώς θα την αξιοποιούσατε;
Δεν θα απαντούσα «γράφοντας» σίγουρα, όπως ίσως θα ήταν το αναμενόμενο, διότι η συγγραφή είναι επώδυνη διαδικασία για μένα μέχρι να τελειώσει το έργο και να δω το τέλος. Μια ήρεμη μέρα για μένα θα ήταν κοντά στη θάλασσα με τους αγαπημένους μου ανθρώπους.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Η Μαρία Λιάσκα-Μαυράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε με την πεποίθηση πως θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Σπούδασε οικονομικά, ενώ από πολύ μικρή ασχολήθηκε με την τέχνη της συγγραφής. Έζησε στο Εξωτερικό, στην Αγγλία και τη Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια τολμάει να ζει με την οικογένειά της στο αγαπημένο της νησί του βορείου Αιγαίου, τη Λήμνο.
* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα» στις 27/6/2014.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!