Η ενασχόληση του Κωνσταντίνου Λούδα με την αμπελοκαλλιέργεια άρχισε ερασιτεχνικά πριν από είκοσι περίπου χρόνια.
Ο σπόρος όμως έπεσε από τις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν φυτεύτηκαν τα πρώτα ιδιόκτητα στρέμματα για εμπορική και οικογενειακή χρήση από τους προγόνους του. Ως συνέχεια της παράδοσης, το 2006 δημιουργήθηκε ένα οικογενειακό οινοποιείο, με στόχο την ανάδειξη τοπικών ποικιλιών με σύγχρονο τρόπο οινοποίησης.
Ο Κωνσταντίνος Λούδας και οι συνεργάτες του χαρακτηρίζονται από μεγάλο πάθος και μεράκι για το κρασί, αλλά ταυτόχρονα και σεβασμό για τη δουλειά τού αμπελουργού, τη φύση και την οινοποίηση.
Για την οικογένεια το ζητούμενο δεν είναι η τεράστια απρόσωπη παραγωγή, αλλά η δημιουργία ενός οινοποιείου, που θα γίνει σημείο αναφοράς στην περιοχή, έχοντας δύο χαρακτηριστικά: τον σεβασμό στην ελληνικότητα, από καλλιεργητικής πλευράς, και την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων κρασιών. Και αυτό για να μπορούν να απολαμβάνουν όλη τη διαδικασία της οινοποίησης αλλά και μια πιο προσωπική σχέση με τον καταναλωτή, ο οποίος θα γνωρίζει ότι το κρασί που πίνει είναι αποτέλεσμα κόπου και μεγάλης φροντίδας.
Τα τριάντα στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων απλώνονται σε μια πλαγιά απέναντι από τα Μετέωρα σε υψόμετρο 280 μέτρων. Τα πρώτα δέκα στρέμματα αναμπελώθηκαν το 1967 από τον οινόφιλο-ιερέα παππού τού Κωνσταντίνου Λούδα με την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου, που έχει δέσει την ύπαρξή της με την αμπελουργική ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
Το 2001 δημιουργήθηκαν τα υπόλοιπα 20 στρέμματα κι αναμπελώθηκαν τα παλιά με τις ποικιλίες Ροδίτη, Ξινόμαυρο, Syrah και Merlot που συνιστώνται στην περιοχή για τοπικό οίνο.
Ο Κωνσταντίνος Λούδας μας μιλά για την απόφασή του να ασχοληθεί με την οινοποιεία, για το πώς βλέπει τα φετινά κρασιά και τους στόχους για το μέλλον της επιχείρησής του.
H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ποια είναι η επαγγελματική σας διαδρομή, κύριε Λούδα; Ασχοληθήκατε εξαρχής με το οινοποιείο ή εργαστήκατε και σε άλλους χώρους;
Εργάστηκα για πολλά χρόνια σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με το οινοποιείο ξεκίνησα πριν επτά χρόνια.
Να υποθέσω ότι πλέον είναι μονόδρομος η ενασχόλησή σας με τα αμπέλια και την οινοποιία;
Ναι. Πια ναι. Είναι μια δημιουργική δουλειά με πολλά στάδια που απαιτεί πολύ χρόνο.
Η αγάπη για την αμπελουργία πώς προέκυψε;
Ήταν η διέξοδός μου από το άγχος και τα προβλήματα της προηγούμενης δουλειάς μου. Άρχισα ν’ ασχολούμαι ερασιτεχνικά πριν είκοσι χρόνια περίπου, βοηθώντας τον ιερέα παππού μου στ’ αμπέλια του. Ήταν το χόμπι μου.
Πόσες ετικέτες κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή από το οινοποιείο σας και πως προέκυψε η ονομασία τους;
Κυκλοφορούν επτά ετικέτες. Τα Ευαής σε λευκό ροζέ και κόκκινο, το Sauvignon Blanc, το Κόκκινο Αμπέλι, το Μοσχάτο-Ροδίτης και το Syrah-Merlot σε διάφορες συσκευασίες. Το Ευαής ήταν δική μου επιλογή. Είναι αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει ευχάριστος-δροσερός. Θέλω να πιστεύω πως ανταποκρίνεται στα κρασιά μου. Το Κόκκινο Αμπέλι ήταν επιλογή της συζύγου μου και προέκυψε μετά από αφηγήσεις της πρεσβυτέρας γιαγιάς μου, που αναφερόταν στα χώματα της περιοχής μας.
Ποιες θεωρείτε πως είναι οι σημαντικότερες γνώσεις για το επάγγελμα του οινοπαραγωγού και οινοποιού;
Όλα ξεκινούν στο αμπέλι. Πέρα από τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει κάποιος όσον αφορά στην καλλιέργεια του αμπελιού πρέπει να υπάρχει διάθεση για σκληρή δουλειά κι εξέλιξη. Είναι μια δουλειά που απαιτεί παρατηρητικότητα, υπομονή και μεράκι. Όσο περισσότερο ασχολείσαι, τόσο πιο πολλά μαθαίνεις. Διότι έχεις να κάνεις μ’ ένα ζωντανό οργανισμό, που κάθε χρόνο έχει τις δικές του ανάγκες. Όταν πάρουμε την πρώτη ύλη και έρθει η ώρα να μετατραπεί σε κρασί, απαραίτητη είναι η παρουσία οινολόγου, σύγχρονου εξοπλισμού, όπως κι ενός εξωτερικού εργαστηρίου αναλύσεων, για να είσαι βέβαιος πως όλα εξελίσσονται όπως πρέπει.
Ποιες είναι οι χαρές και ποιες οι δυσκολίες τού επαγγέλματος;
Οι δυσκολίες είναι για να ξεπερνιούνται, οπότε θα εστιάσουμε μόνο στις χαρές. Η μεγαλύτερη είναι η αίσθηση της δημιουργίας που σου δίνει αυτή η δουλειά. Δεν σας κρύβω ότι χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω να αρέσουν τα κρασιά μου στον κόσμο. Μου δίνει πολύ δύναμη για τη συνέχεια.
Διατηρείτε τη μοναδική οργανωμένη επιχείρηση παραγωγής κρασιού στην περιοχή μας, το Οινοποιείο «Κωνσταντίνου Λούδα», με τελευταίου τύπου εγκαταστάσεις και άρτια οργάνωση. Πώς νιώθετε;
Σίγουρα πολύ τυχερός που κατάφερα να κάνω πραγματικότητα ένα από τα όνειρά μου. Είναι ευλογία να μπορείς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα. Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μου, όταν βλέπω τον κόσμο να προτιμά και να τιμά τα κρασιά μου. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογες δουλειές στο χώρο μας και είναι κρίμα οι Έλληνες να μην προτιμούν τα προϊόντα του τόπου τους. Για πολλούς λόγους…
Ήταν όνειρο ζωής;
Έγινε όνειρο ζωής…
Ποια είναι η αίσθησή σας για την φετινή σοδειά, κύριε Λούδα; Τι είδους κρασιά μπορούμε να περιμένουμε το 2013;
Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη φετινή χρονιά. Κι από την ωριμότητα των σταφυλιών κι από την παραγωγή, κάτι που μας προδιαθέτει για πολύ καλά κρασιά.
Ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία των πωλήσεών σας; Υπάρχει κινητικότητα στην ελληνική αγορά; Με το Εξωτερικό συνεργάζεστε;
Από την ίδρυση του οινοποιείου μέχρι και σήμερα η πορεία των πωλήσεών μας είναι ανοδική. Για το μέγεθός μας πάντα. Τον τελευταίο χρόνο δώσαμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην αγορά του Εξωτερικού κι αρχίσαμε τις εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Μάλτα.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις πωλήσεις του κρασιού ή το έχει ευνοήσει σε χώρους διασκέδασης, καθώς είναι φθηνότερο;
Σίγουρα επηρεάστηκε. Οι Έλληνες δεν σταμάτησαν να πίνουν κρασί. Σταμάτησαν να πίνουν εμφιαλωμένο κρασί και στράφηκαν στο χύμα. Στους χώρους διασκέδασης το κρασί πάντα αποτελούσε την οικονομικότερη λύση. Απλά ίσως τώρα, δεδομένων των συνθηκών, το επιλέγουν ευκολότερα απ’ ό,τι παλιότερα. Το παρήγορο είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν κι έρχονται κοντά στον χώρο τού κρασιού. Μην ξεχνάτε ότι στην κουλτούρα μας πάντα υπήρχε το κρασί. Στην παιδεία μας δεν υπήρχε. Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικά κρασιά και πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη στήριξη από όλους μας.
Από τα κρασιά που παράγει το Οινοποιείο σας ποιο αγαπάτε περισσότερο;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Παίζει ρόλο η διάθεση, η παρέα, ο καιρός… αλλά ίσως στα παλαιωμένα κόκκινα να έχω μια αδυναμία.
Συχνά χρησιμοποιούμε την έκφραση για σταθερές αξίες «Σαν το παλιό καλό κρασί». Για σας ποιο είναι ένα καλό κρασί;
«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου». Αυτό είναι για μένα το καλό κρασί. Αυτό που θα μου βγάλει όμορφα συναισθήματα και θα «γλυκάνει» όλες τις αισθήσεις μου.
Με ποιο όραμα δημιουργήθηκε η επιχείρησή σας;
Αυτό που είχα και έχω στο μυαλό μου είναι να μπορέσω να αναδείξω τις τοπικές ποικιλίες μέσα από ένα σύγχρονο τρόπο οινοποίησης.
Πώς γίνεται η προώθηση του κρασιού;
Είναι κάτι που το έχουμε αναλάβει προσωπικά εγώ και η σύζυγός μου. Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι πελάτες μας ποιοι βρίσκονται πίσω από τα κρασιά. Είμαστε ένα οικογενειακό οινοποιείο. Τα κρασιά μας είμαστε εμείς.
Υπάρχουν σκέψεις και προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης;
Φυσικά και υπάρχουν. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Μην ξεχνάτε πως έχουμε να «συναγωνιστούμε» με πολύ μεγάλα ονόματα που βρίσκονται στο χώρο δεκαετίες τώρα. Πρέπει να προσπαθούμε έτσι ώστε κάθε χρόνο να είμαστε και καλύτεροι.
Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;
Όνειρα κάνω πολλά, όπως όλοι μας. Οι συνθήκες που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολες και πρέπει να σταθούμε δυνατοί και ψύχραιμοι για να ανταπεξέλθουμε. Τα όνειρα βοηθούν. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να καταφέρουμε να τα πραγματοποιήσουμε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!