ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
-450 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-155 gr. βούτυρο
-100 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
-2 αυγά και έναν κρόκο
-50 ml. κονιάκ
-1 πορτοκάλι
Για τον κιμά
-300 gr. κιμά μοσχαρίσιο
-250 gr. συκώτι μοσχαρίσιο
-1 κρεμμύδι
-200 ml. χυμό ντομάτας
-100 ml. λευκό κρασί
-50 ml. κονιάκ
-50 gr. βούτυρο
-50 ml. ελαιόλαδο
-1 ξυλάκι κανέλας
-5 κόκκους μπαχάρι
-1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
-1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-Αλάτι.
Επιπλέον θα χρειαστείτε
-300 gr. μακαρόνια τρυπητά για παστίτσιο
-300 gr. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
-2 αυγά
-1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
° Έτοιμο σε: 3 ώρες
° Ποσότητα: 15-20 κομμάτια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε αρχικά τον κιμά, ως συνήθως.
Ψιλοκόβουμε το συκώτι και το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε το συκώτι και τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Τσιγαρίζουμε καλά μέχρι να πάρουν τα υλικά καστανό χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη, τον χυμό ντομάτας και όσο νερό χρειαστεί.
Σιγοβράζουμε τον κιμά μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
Μόλις βράσει ο κιμάς, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι, τριμμένο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν και τα κρατάμε al dente.
Μόλις τα σουρώσουμε προσθέτουμε την 1 κουταλιά βούτυρο και τα κρατάμε ζεστά.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη να αφρατέψουν πολύ καλά.
Παραδοσιακές Ελληνικές ΣυνταγέςΠροσθέτουμε τα αυγά και έναν κρόκο, ελαφρώς χτυπημένα, τον χυμό από το πορτοκάλι, το κονιάκ, 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και σταματάμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές ποσότητες και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, σχετικά σφικτή.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι ή χυμό πορτοκαλιού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Θα χρησιμοποιήσουμε μια κλασική μεταλλική φόρμα χωρητικότητας 30 εκατοστών.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Πάνω στον πάγκο ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμη σε χοντρό φύλλο και μεγέθους όσο η διάμετρος του πάτου της φόρμας.
Με αυτό το φύλλο καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας και τα πλαϊνά της πιέζοντας με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλάνε όλα τα κομμάτια της ζύμης μεταξύ τους και να γίνει ενιαία ζύμη!
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια τον κιμά, τα 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα, και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, όπου κάθε φορά πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Κάθε φορά πατάμε καλά με την παλάμη μας το μείγμα.
Τέλος πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και πιέζουμε καλά και πάλι.
Ανοίγουμε το τελευταίο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε την επιφάνεια, πιέζοντας καλά να κολλήσει με την κάτω ζύμη.
Εδώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, θα ανασηκώσουμε την ζύμη με πλαστική σπάτουλα κα θα την φέρουμε στην επιφάνεια, ώστε να κλείσουμε μεταξύ τους τις 2 ζύμες.
Καλύπτουμε την φόρμα με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 160°C Κελσίου για 1 ώρα και 45 λεπτά, ελέγχοντας αν ψήθηκε η ζύμη.
Αφήνουμε 1-2 ώρες να κρυώσει το παστίτσιο και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε!
Διατηρούμε το παστίτσιο σκεπασμένο με μεμβράνη, όσο μένει γίνεται ακόμη καλύτερο!