ΥΛΙΚΑ
- 4 κολιούς ολόκληρους, καθαρισμένους
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 πιπερίτσες καυτερές, χωρίς τα σπόρια
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
Για τη σαλάτα
- 2 φλιτζάνια πλιγούρι (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ανακατεύοντας 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, όλο το σησαμέλαιο, τις καυτερές πιπερίτσες, το σκόρδο, το τζίντζερ, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λάιμ και το φρέσκο κόλιανδρο.
Χαράζετε τους κολιούς ελαφρά (το κόψιμο δεν πρέπει να φτάσει στο κόκαλο, γιατί θα σας διαλυθούν κατά το ψήσιμο), τους λαδώνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τους μαρινάρετε με τη σάλτσα για περίπου 1 ώρα. Ψήνετε στο μπάρμπεκιου για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά (τα μάτια του ψαριού πρέπει να ασπρίσουν).
Τοποθετείτε τους κολιούς σε πιατέλα και τους σερβίρετε με τη σαλάτα πλιγούρι ή μια δροσερή πράσινη σαλάτα.
Για να φτιάξετε τη σαλάτα με πλιγούρι: Βράζετε το πλιγούρι σε αλατισμένο νερό και το σουρώνετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπάτε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύετε. Περιχύνετε το πλιγούρι, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb.