ΥΛΙΚΑ
2500 gr. αρνίσιο μπούτι
Για το μαρινάρισμα
- 120 ml. κονιάκ
- 2 μεγάλα ρόδια τον χυμό
- 120 ml. χυμό πορτοκάλι
- 120 ml. χυμό μανταρίνι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κλωναράκια δενδρολίβανο
- 6-8 κόκκους ροζ πιπέρι
- 6-8 κόκκους πράσινο πιπέρι.
Για το αρνάκι
- 100 gr. βούτυρο
- 4-5 φλούδες μανταρίνι
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- Δενδρολίβανο
- Θυμάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι.
Για την σάλτσα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 250 ml. πετιμέζι
- 100 ml. κονιάκ
- 150 ml. χυμό ρόδι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- Μπαχάρι
- Κύμινο
- Αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου στην μέση, βγάζοντας το πράσινο φύτρο.
Παίρνουμε το μπούτι και του κάνουμε με το μαχαίρι τρύπες, εκεί μέσα βάζουμε το σκόρδο.
Σε ένα βαθύ σκεύος, που θα χωράει το μπούτι, αναμιγνύουμε τα υλικά της μαρινάδας.
Τοποθετούμε μέσα το μπούτι καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο 8 ώρες.
Το ψήσιμο
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει.
Σωτάρουμε το μπούτι να θωρακιστεί καλά και από τις 2 πλευρές.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνάκι. Το πασπαλίζουμε με θυμάρι, με δενδρολίβανο και το μέλι.
Κλείνουμε το μπούτι σε λαδόκολλα ή γάστρα, μέσα στην οποία βάζουμε τις φλούδες από το μανταρίνι.
Ψήνουμε για 3-4 ώρες σε μέτρια θερμοκρασία.
Η σάλτσα
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο, προσθέτουμε αλάτι, μπαχάρι τριμμένο και λίγο κύμινο.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό ροδιού, το πετιμέζι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτα.
Περιχύνουμε το αρνάκι με την σάλτσα.
Σερβίρουμε με λαχανικά σωτέ.