ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. χυμός μανταρινιού
- 270 γρ. ηλιέλαιο
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο (το βάζουμε για άρωμα, αλλά μπορούμε στη θέση του να βάλουμε επιπλέον ηλιέλαιο)
- 30 γρ. άχνη ζάχαρη
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 2 μανταρίνια, το ξύσμα τους.
Σιρόπι
- 400 γρ. χυμός μανταρινιού
- 550 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. μέλι
- 200 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 400 γρ. μέλι για το μέλωμα.
Βάρος: 2½ κιλά, Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 30΄
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το χυμό μανταρινιού μαζί με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Μελομακάρονα
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χυμό, τα δύο είδη λαδιού και το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, την κανέλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρώς με το χέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα με το χέρι, έως ότου ίσα να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. Δεν επιμένουμε στο ζύμωμα γιατί θα διαχωριστεί το λάδι από τα άλλα υλικά και δεν θα γίνει ωραία η ζύμη.
Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα-πλέγμα ή πάνω σε τρίφτη ώστε η μία πλευρά τους να γίνει σαγρέ. Τα ακουμπάμε στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (θα σκουρύνουν κι άλλο μετά το σιρόπιασμα).
Μόλις τα βγάλουμε και όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο κρύο σιρόπι, τα γυρνάμε συνεχώς για 1 λεπτό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν μέσα σε σουρωτό, ενώ σιροπιάζουμε τις επόμενες δόσεις.
Αν στο μεταξύ ζεσταθεί το σιρόπι, το βάζουμε μέσα σε ένα ταψί με παγάκια για να κρυώσει ξανά.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και σε κάθε στρώση που βάζουμε περιχύνουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια.