ΥΛΙΚΑ
Για τη σούπα
1 κοτόπουλο ολόκληρο
1 κύβο κοτόπουλο
1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
λίγο θυμάρι ξερό
1 φύλλο δάφνης
2 λίτρα νερό
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
2 καρότα καθαρισμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά καθαρισμένα
9 κ.σ. ρύζι για σούπα (150 γρ.)
ψιλοκομμένο θυμάρι για πασπάλισμα
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα) και επιπλέον για το σερβίρισμα
αλάτι
πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τα πετάμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.
Με την άκρη της λαβής του μαχαιριού μας ή με ένα μπάτη χτυπάμε και σπάμε ελαφρά τα χοντρά κόκαλα. Έτσι θα δώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό μας
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα κόκαλα μαζί με τον κύβο, το πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και 2 λίτρα νερό.
Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Ο ζωμός πρέπει μόλις να βγάζει μερικές μπουρμπουλήθρες.
Από καιρό σε καιρό αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με μη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, τα καρότα, το κρεμμύδι σε κυβάκια.
Κόβουμε και τη σάρκα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες.
Αφού περάσει η 1 ώρα, βγάζουμε την κατσαρόλα με το ζωμό από την φωτιά.
Σουρώνουμε τον ζωμό μας σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα μας και επιστρέφουμε πίσω τον ζωμό μας.
Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το ψαχνό από το κοτόπουλο και το ρύζι.
Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Λίγο πριν ετοιμαστεί φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και με ένα σύρμα χειρός τους χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (6-7 κουταλιές), αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε πιπέρι και επιπλέον λεμόνι αν δούμε ότι χρειάζεται.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.