ΥΛΙΚΑ
10 μέτρια περγαμόντα
1 ½ κιλό ζάχαρη
2 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
Μερίδες 3 μεγάλα βάζα / Αναμονή 1 εικοσιτετράωρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη το εξωτερικό μέρος της φλούδας των περγαμόντων που είναι το πιο πικρό, προσέχοντας να μη φτάσουμε στο άσπρο.
Κόβουμε από τα φρούτα ένα μικρό τμήμα από πάνω και από κάτω και χωρίζουμε τη φλούδα καθενός στα 4.
Αν θέλουμε να γίνουν ρολά, τα στρίβουμε και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες, αλλιώς κόβουμε τις φλούδες σε λεπτά κουρελάκια.
Τις πλένουμε με άφθονο νερό.
Βάζουμε 3 κατσαρόλες με μπόλικο νερό να βράσουν. Ρίχνουμε στην πρώτη τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά (από τη στιγμή που ξαναρχίσει ο βρασμός).
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε αμέσως στη δεύτερη κατσαρόλα όπου κοχλάζει το νερό. Κι εκεί τις βράζουμε για 5 λεπτά και με την τρυπητή κουτάλα τις περνάμε στην τρίτη κατσαρόλα. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, διότι, όταν μετά θα βράσουν με τη ζάχαρη, θα σφίξουν κάπως.
Βγάζουμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα σε ταψάκι. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 5 ποτήρια νερό και την αρμπαρόριζα (αν βάλουμε) και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε και τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε έτσι 24 ώρες. Αν έχει νερώσει το σιρόπι, το ξαναβράζουμε να δέσει και πάλι. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το καλύπτουμε με το σιρόπι.
Συμβουλή: Ακριβώς όπως το περγαμόντο, μπορείτε να φτιάξετε κίτρο ή κιτρολέμονο.