ΥΛΙΚΑ
Για τον κιμά:
- 500 gr. κιμά μοσχαρίσιο
- 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 1 αυγό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Αλάτι
- Πιπέρι.
Επιπλέον:
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 1 κύβο βοδινού Maggi
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3-4 μπαχάρια
- 1 πορτοκάλι
- 4 μεγάλες πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ελαιόλαδο.
Έτοιμο σε: 30′ / Ποσότητα: 4-5 άτομα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το ψωμί στο νερό μέχρι να μαλακώσει και κατόπιν το στύβουμε καλά.
Σε ένα μπωλ ζυμώνουμε τον κιμά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αυγό, το ψωμί, λίγο αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο (αν εχουμε χρόνο).
Πλάθουμε ομοιόμορφα κεφτεδάκια και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Σε τηγάνι σωτάρουμε με ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για μερικά λεπτά.
Διαλύουμε τον τοματοπελτέ και τον κύβο βοδινού Maggi σε 500 ml. ζεστό νερό και τον προσθέτουμε στο κρεμμύδι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον χυμό και μερικές φλούδες από το πορτοκάλι, σιγοβράζουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή σε μεγάλο βαθύ τηγάνι τοποθετούμε τις πατάτες και τα κεφτεδάκια και περιχύνουμε με την ζεστή σάλτσα.
Σιγοβράζουμε το φαγητό, σκεπασμένο και δεν ανακατεύουμε παρά μόνο ελέγχουμε να έχει υγρά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.
Μόλις οι πατάτες βράσουν και μελώσει το φαγητό είναι πανέτοιμο για σερβίρισμα.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν θέλετε στο τέλος προσθέτουμε λίγη τριμμένη φέτα.
– Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό αυτό και στον φούρνο.
– Εκτός από πατάτες μπορείτε να προσθέσετε καρότα ή άλλες ρίζες.