ΥΛΙΚΑ
- 1 φλ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
- 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο (ή οποιοδήποτε λάδι θέλουμε)
- 1 1/2 κ.σ. ξύδι (από καλό κόκκινο ξύδι)
- 1 1/2 κ.σ. κονιάκ
- 2 βανίλιες
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2/3 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 1/2 φλ. κακάο άγλυκο
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 φλ. νερό
- Προαιρετικά κομματάκια σοκολάτας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το ξύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ (στο μεταξύ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ καλά, κάθε φορά που προσθέτουμε το κάθε υλικό).
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα. (Προσέχουμε διότι ο χυμός πορτοκαλιού φουσκώνει λόγω της σόδας και υπάρχει περίπτωση να υπερχειλίσει από το μπολ). Αφού λοιπόν το ανακατέψουμε, το προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά μας. Έπειτα προσθέτουμε και το νεράκι.
Τέλος, κοσκινίζουμε το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και το κακάο μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε στο κέντρο του μπολ γρήγορα και σιγά-σιγά προς τα έξω. Μόλις απορροφήσει το αλεύρι, σταματάμε το ανακάτεμα.
Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας.
Λαδώνουμε τη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά.
Λίγα μυστικά ακόμη: Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα ό,τι μας αρέσει όπως ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας κ.τ.λ. Επίσης, μπορούμε αφού κρυώσει να λιώσουμε διάφορες σοκολάτες και να το γλασάρουμε!