ΥΛΙΚΑ
-2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας ή ζύμης κουρού
Για τη γέμιση
-1 λίτρο γάλα φρέσκο
-100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-1 κουτ. σούπας βούτυρο
-300 γρ. κασέρι Μυτιλήνης τριμμένο
-2 αβγά
-ελάχιστο μοσχοκάρυδο τριμμένο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το άλειμμα των φύλλων
-2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 κρόκο αβγού χτυπημένο
-μπόλικο σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά).
Για 8 άτομα / Προετοιμασία 20 λεπτά / Μαγείρεμα 70 λεπτά
EΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε σε μέτρια κατσαρόλα το γάλα σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει. Ρίχνουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το κασέρι, τα αβγά, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει λεία και ομογενής η κρέμα τυριού. Τη σκεπάζουμε εφαρμόζοντας μια διάφανη μεμβράνη στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί πέτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ορθογώνιο ή στρογγυλό ταψί. Στρώνουμε μέσα το ένα φύλλο σφολιάτας ανασηκώνοντάς το και στα τοιχώματα του σκεύους. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πιέζουμε τις άκρες των δυο φύλλων για να κλείσουν μέσα τη γέμιση.
Χαράζουμε την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια, χωρίς να φτάσει το μαχαίρι μας μέχρι κάτω. Χτυπάμε σε μπολ τον κρόκο αβγού με το ελαιόλαδο και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε την κασερόπιτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Σερβίρουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα εποχής.