ΥΛΙΚΑ
-1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
-Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα.
Για το κουρκούτι
1 κουτάκι μπύρα
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
Πιπέρι.
Ροζ σκορδαλιά
3 μέτριες πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο έως όσες αντέχετε
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σούπας ξύδι
1/2 κ. γλυκού αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το κουρκούτι:
Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβολάκια.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Το σημαντικό είναι ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.
Ο μπακαλιάρος:
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια.
Ξεπλένουμε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό από την προηγούμενη μέρα, με το δέρμα πάνω. Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα. Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρουμε με σκορδαλιά.
Σας προτείνω ακόμη:
Μαδήστε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στον χυλό για πεντανόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου που θα σας ξετρελάνουν. Ακόμη περισσότερο θα ενθουσιαστούν τα μικρά παιδάκια που θα φάνε τον μπακαλιάρο πιο εύκολα μ΄αυτόν τον τρόπο.
Αν περισσέψει χυλός, τρίψτε μέσα φετούλα και τηγανήστε το, ρίχνοντας κουταλιές από το μείγμα στο λάδι. Υπέροχο ορεκτικό και τέλειο μεζεδάκι.
Η ροζ σκορδαλιά:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Τις τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Μ΄αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μία σκορδαλιά σφιχτή σαν πουρέ. Για να γίνει πιο ρευστή, προσθέτουμε λίγο λίγο από το νεράκι που έβρασαν οι πατάτες μέχρι να το φέρουμε εκεί που θέλουμε.
Βάζουμε τα παντζάρια να βράσουν και κρατάμε το ζουμί τους.
Ρίχνουμε λίγο ζουμάκι από τα παντζάρια και ανακατεύουμε.
Και voila! H πιο τρέντυ σκορδαλιά ever!