ΥΛΙΚΑ
-6 ψάρια ολόκληρα (300γρ. το καθένα περίπου) καθαρισμένα, πλυμένα και στεγνωμένα
-2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη
-6 κλωνάρια σέλινου μακριά και λεπτά (για το τύλιγμα των ψαριών)
-χυμό από 1 λεμόνι
-1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
-1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-1 γεμάτο κουτ. γλυκού κορνφλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας
-αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 κουτ. σούπας άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
-1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
-3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
-1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πασπαλίζετε τα ψάρια μέσα έξω με αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Ρίχνετε τα κλωνάρια σέλινου σε λίγο βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε.
Για τη γέμιση: σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα αρωματικά για 2 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και την τριμμένη φρυγανιά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Πρέπει να έχετε ένα συμπαγές μίγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγη φρυγανιά ακόμα.
Γεμίζετε τις κοιλιές των ψαριών με το μίγμα. Αν περισσέψει γέμιση, την αφήνετε στην άκρη. Τυλίγετε το κάθε ψάρι με ένα κλωνάρι σέλινου έτσι ώστε οι άκρες να είναι προς τα κάτω. Στρώνετε γύρω από τα ψάρια όση γέμιση περίσσεψε, ρίχνετε από πάνω το λεμόνι, το κρασί και το λάδι. Προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζάνι νερό.
Ψήνετε τα ψάρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά περίπου ή μέχρι να χωρίζει το ψαχνό από τα κόκαλα με πιρούνι. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος παίρνετε λίγο ζωμό από το ταψί και περιχύνετε τα ψάρια. Πρέπει να μείνει περίπου ενάμισι φλιτζάνι ζωμό στο τέλος του ψησίματος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: παίρνετε το ζωμό που έχει μείνει στο ταψί και το βάζετε σε μικρή κατσαρόλα. Προσθέτετε την κάππαρη. Διαλύετε το κορνφλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτετε στο ζωμό. Σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να πήξει. Σερβίρετε τα ψάρια και τα περιχύνετε με τη σάλτσα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή