ΥΛΙΚΑ
-1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
-1 πακέτο Χυλοπίτες
-1 κουτ. σούπας Τοματοπολτό μονής συμπύκνωσης, διαλυμένο σε λίγο νερό
-400 γρ. Τοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
-1/2 κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδο
-1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
-250 γρ. φέτα σκληρή, σε κυβάκια
-1 ξύλο κανέλας
-μερικούς κόκκους μπαχάρι
-1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-λίγο αλεύρι
-2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Μερίδες: 4-5 / Χρόνος προετοιμασίας: 20′ / Χρόνος μαγειρέματος: 1:40′ / Έτοιμο σε: 2:00΄
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ξεφλουδίσετε με ευκολία τα κρεμμυδάκια τα ρίχνετε σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με βραστό νερό. Μετά από λίγο τα στραγγίζετε και τα ξεφλουδίζετε.
Αλατοπιπερώνετε τις μερίδες του κοτόπουλου και τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ζεσταίνετε πολύ καλά στη φωτιά μια ρηχή κατσαρόλα και ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο.
Ρίχνετε και ροδίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου, πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά -σε δύο δόσεις αν είναι απαραίτητο. Το βγάζετε στην άκρη.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι να κάψει και προσθέτετε τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια το κρεμμύδι και τελευταίο το σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Προσθέτετε την τομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι κι ανάλογο αλατοπίπερο. Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί και να δέσει όμορφα η σάλτσα του. Στο τέλος προσθέτετε στην κατσαρόλα τη φέτα και σβήνετε τη φωτιά.
Βράζετε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους και τις στραγγίζετε. Στην ίδια κατσαρόλα που βράσατε τις χυλοπίτες ρίχνετε το βούτυρο να κάψει, ρίχνετε τις στραγγισμένες χυλοπίτες και ανακατεύετε. Σερβίρετε τις χυλοπίτες σε πιάτα και από πάνω συμπληρώνετε από μια μερίδα κοτόπουλο μαζί με τα κυβάκια φέτας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Elena Jeffrey